Skocz do zawartości

Dynastar SL 157 cm?

a_senior

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam się na nartach (jeszcze 😉 ) skupiłam się na nauce, na nartach, które w 2019 wybrał mi Adaś. @Godryk Trudno mi siebie ocenić, zwłaszcza w forumowej skali i nie wiem jak sklasyfikowane są Trynity (155), ale się kończą. Potrzebuje po prostu nart na następne levele i tyle. Dziękuję za charakterystykę. 

16 minut temu, .Beata. napisał:

Potrzebuje po prostu nart na następne levele i tyle.

Nie mam pojęcia jak jeździsz ile warzysz w jakich butach itd.  Patrząc na to co zazwyczaj piszesz to celował bym w 2 narty. Salomon Addikt Pro 66 i tutaj już twoje parametry zadecydują o długości albo Rossigniol Essential. Obie narty maja dość podobny charakter. Ostatnimi czasy pomagałem w zakupie podobnych i cena zdecydowała  że padło na Addikty.  Te narty na prawde pozwolą ci sie rozwinąć i nie będą kamieniem u nogi. Jak kiedyś będziesz chciała większej precyzji dynamiki, bardziej 0-1 działąnia to  kolejnym krokiem będzie np damski Fis. Jedna ważna sprawa. po zakupie nie daj sie zrobić w serwisie na szaro. Po zakupie dawaj je  do dobrego serwisu ... w razie czego mogę coś znaleźć... i tam niech ci zrobią porządne podcięcie do samego końca dziobu 0.5 ewentualnie 0.5 pod bytem i dziob lekko na 0.7.  W takiej konfiguracji te narty od razu chcą wchodzić na czystą krawędź i jest to az zadziwiające jak radzą sobie an nich nawet dość początkujące dziewczyny.

• Like 1
  • Thanks 1

2 godziny temu, Godryk napisał:

Co do nart dla kobiet wszytko zależy od wzrostu wagi i umiejętności. 

Ta moja córa (173 cm, ?) jeździ dobrze. Najbardziej lubi jechac krótkim skrętem na stromych czerwonych i czarnych trasach. Poza trasy się raczej nie zapuszcza. Na ogół tak jeździ: https://photos.app.goo.gl/6992SayTjRaayuez5  a na specjalną moją prośbę by pojechała dłuższym skrętem to tak: https://photos.app.goo.gl/RWW2BaKgD4Cqh77c8

To było jakiś czas temu, ale podobno radzi sobie jeszcze lepiej, zwłaszcza po wymianie butów na lepsze. Z drugiej strony, choć dla mnie to wciąż dziecko, to 40-ka rysuje sie na bliskim horyzoncie. 🙂 

Czyli jak rozumiem SL FIS mógłby być łacznie z Atomiciem i Headem. Ze sklepowych ew. Head. No i interesująco wygląda ów Salomon Addict Pro.

• Like 1

2 godziny temu, Chertan napisał:

Akurat wg mnie bardzo fajnie śmiga, natomiast gdy tylko jest okazja, to lubi pociągnąć na krawędzi, co daje fajne kombinacje.

Co do Addikt Pro, to nie chodziło nawet o zawodniczkę, ale babkę od lat szkoloną w szkółkach, którą ojciec wsadził na juniorską komórkę GS. I ona fajnie na nim jedzie, ale to wiadomo jaka narta. A ma chyba ze 155 cm wzrostu. Wsiadła na Salomona 170 cm (!) , 66 mm pod butem i micha się śmiała, bo nagle i nie trzeba było doginać, męczyć się, wszystko naturalnie szło. Więc Beata może taka nartka? Tylko to lubi kręcić, ale szuranko idzie też jak trzeba. 

Pieter

Taki off, kumpel jeździł w butach Nordica - jak Ty i dokładnie miał tą samą przypadłość, czyli obolałe piszczele, oklejał także przed jazdą. Parametry macie podobne bardzo. Zmienił buty w tym sezonie na Head i jak ręką odjął, mimo iż ma jeszcze lepiej dopasowane jak poprzednie. Może to kwestia języka, nie Twoich piszczeli. 

pozdro

Godzinę temu, Marcos73 napisał:

Pieter

Taki off, kumpel jeździł w butach Nordica - jak Ty i dokładnie miał tą samą przypadłość, czyli obolałe piszczele, oklejał także przed jazdą. Parametry macie podobne bardzo. Zmienił buty w tym sezonie na Head i jak ręką odjął, mimo iż ma jeszcze lepiej dopasowane jak poprzednie. Może to kwestia języka, nie Twoich piszczeli. 

pozdro

Może trza na tyłach usiąść czasem a nie wisieć na językach.

1 godzinę temu, Marcos73 napisał:

Pieter

pozdro

Zbyt mocno dopinał górną klamrę od razu.

POzdro

Edytowane przez Mitek

5 godzin temu, SzymQ napisał:

Warto kolekcjonować różne doświadczenia. Potem można świadomie wybierać na czym ostatecznie chce się jeździć. Żebyś miała pełnię obrazu, to teraz niezbyt szerokie twintipy 90-100mm albo coś w stylu @grimson R30. Ostatecznie z pełnym przekonaniem wylądujesz na SL 🙂

Takie coś ma swoje zalety:

IMG_7724.jpeg

Cześć

Być może? Wiesz jak jeździ Pieter, strasznie ciśnie przody aby wyciąć ten ulubiony łuczek ale on jest wycinany siłą niestety - sam mam tendencje do takiej jazdy to wiem. Odkąd puściłem klamry i zacząłem jeździć bardziej w dół stoku - a jak się zaczynałem bać to lekki ześlizg - jak ręką odjął. Marek, miałem takie rany, że plaster 10 cm ich nie łapał. A jak się fajnie wszystko kleiło...

Pozdro 

• Thanks 1

W moich Dynkach, udało mi się ostatnio uszkodzić krawędź. Poszła przy wiązaniu. Będzie trzeba wymienić na coś nowszego (jakby ktoś coś widział w dobrej cenie, 165 FIS SL, będę wdzięczny za namiary). Pewnie też będą to Dynki. Bardzo dobra narta, polecałem ją paru osobom z tego i sąsiedniego forum. 

1 minutę temu, moruniek napisał:

W moich Dynkach, udało mi się ostatnio uszkodzić krawędź. Poszła przy wiązaniu. Będzie trzeba wymienić na coś nowszego (jakby ktoś coś widział w dobrej cenie, 165 FIS SL, będę wdzięczny za namiary). Pewnie też będą to Dynki. Bardzo dobra narta, polecałem ją paru osobom z tego i sąsiedniego forum. 

W Zielu? Jak to się stało?

11 minut temu, zając napisał:

W Zielu? Jak to się stało?

Pojechałem w lasek, w lodowej rynnie, raczej omijając kamienie. Nikt normalny tam raczej się nie zapuszczał 😉. Wcześniej, ślizg dostał już w tym miejscu, chyba w Szczyrku (pare lat temu). Te narty miały swoje dni i kilometry wyjeżdżone.   

p.s.

Żona mi powiedziała, że jak chciałem wymienić narty, to nie musiałem tak kombinować 😉

• Thanks 1
  • Haha 4

10 minut temu, moruniek napisał:

Pojechałem w lasek, w lodowej rynnie, raczej omijając kamienie. Nikt normalny tam raczej się nie zapuszczał 😉. Wcześniej, ślizg dostał już w tym miejscu, chyba w Szczyrku (pare lat temu). Te narty miały swoje dni i kilometry wyjeżdżone.   

p.s.

Żona mi powiedziała, że jak chciałem wymienić narty, to nie musiałem tak kombinować 😉

Lasek w Zielu zawsze kusi.

14 minut temu, moruniek napisał:

p.s.

Ano tak, widać tak musiało być 😉

Godzinę temu, moruniek napisał:

p.s.

To zły las był... Podobno są takie ostatnio oglądałem film dokumentalny o czymś takim w Japonii 😱

• Haha 2

1 godzinę temu, moruniek napisał:

Założę się że jej odparłeś że jak byście byli w Oravicah to nic by się nie stało.. ;D

Edytowane przez Lexi
  • Haha 2