KrzysiekK Napisano 2 Maja 2023 Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 37 minut temu, Lexi napisał: A u mnie takie kowadełko (wbijane do pniaka ) w przeciwieństwie do waszych nazywało sie też "babką".. A to nie wiedziałem, że aż takie popularne to.... Moje strony to obszary przesiedleńcze, wiele naleciałości zza Buga, o akcencie i zaśpiewie a'la Pawlak nie wspominając 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Maja 2023 Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Cześć Czyli po prostu babka. Ja pochodzę z Zagłębia - była babka. Teraz na wsi pod Węgrowem też jest babka. Ważne jest, że nie wiem jak jej używać i jak na razie nie mam specjalnej ochoty tego zgłębiać. Jak trzeba ufam fachowcom. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 2 Maja 2023 Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 (edytowane) Tak jak narty się zmieniły tak i babka do kosy też się zmieniła 😁 wsuniesz tylko tyle ile trzeba i uderza punktowo tam gdzie trzeba . Edytowane 2 Maja 2023 przez Mikoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Cze Widzę, że temat schodzi na manowce😀. Mitek w KRUSie, bo hektar pola ma, Kordiankw klepie tak dobrze jak ja …. biedę, a suma summarum to najlepsze wszędzie do klepania są „babki”. Life. My dzisiaj Harrachov koło Liszek😉. Szybki rzut okiem na mapę stacji, wszystko chodzi. 3 metry śniegu, tylko tutaj mają zielony. obiekty i stan przygotowania do turnieju robią wrażenie No to atak na szczyt Punkt konstrukcyjny 185m, ale nie wymiękam, czekam na znak od trenera. Jest, 90 km/h na progu, wyjście i od razu V-Ka, masa ciągnie w dół, ale jest noszenie dzięki oponie. Babiarz się wydziera, What a jump! Eagle touch down! 214 m z telemarkiem, noty za styl 4x21 punktów👍 Ostatni rzut oka na potwora jeszcze po drodze zachaczyłem o czerwoną 4-kę, perfekcyjnie przygotowana. Równo i twardo. Pojeżdżone. Piotruś życie bez śniegu traci sens. Na koniec, kolacja na koszt organizatora😉, tradycyjny tamtejszy posiłek. Była jeszcze huta szkła Julia, ale na zdjęcia już mi brakło kasy😀. Do końca roku to tylko już obierki z kwaśnym mlekiem, dobrze że pierwszoligowo potrafię klepać biedę😀. pozdrawiam 3 1 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Maja 2023 Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 3 godziny temu, Marcos73 napisał: Cze Widzę, że temat schodzi na manowce😀. Mitek w KRUSie, bo hektar pola ma, Kordiankw klepie tak dobrze jak ja …. biedę, a suma summarum to najlepsze wszędzie do klepania są „babki”. Life. A Krzysiek z Podkarpacia coś pierdzieli, że w obecności babki następuje utwardzenie ... A i owszem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 13 godzin temu, Marcos73 napisał: klepać biedę😀. Jak już zaczniesz klepać biedę to zapraszam w Beskid Mały - nazwa jest nieprzypadkowa i koreluje ze standardami panującymi w owym Beskidzie .. Tutaj Via ferrata wyglądają tak.. A węzeł sanitarny wybudowany ze środków unijnych tak (na tyle zostało - resztę rozkradli zbawcy narodu)... ..idealne miejsce do klepania biedy 🙂 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 W dniu 2.05.2023 o 19:48, Marcos73 napisał: Cze Widzę, że temat schodzi na manowce😀. Mitek w KRUSie, bo hektar pola ma, Kordiankw klepie tak dobrze jak ja …. biedę, a suma summarum to najlepsze wszędzie do klepania są „babki”. Life. My dzisiaj Harrachov koło Liszek😉. Szybki rzut okiem na mapę stacji, wszystko chodzi. 3 metry śniegu, tylko tutaj mają zielony. obiekty i stan przygotowania do turnieju robią wrażenie No to atak na szczyt Punkt konstrukcyjny 185m, ale nie wymiękam, czekam na znak od trenera. Jest, 90 km/h na progu, wyjście i od razu V-Ka, masa ciągnie w dół, ale jest noszenie dzięki oponie. Babiarz się wydziera, What a jump! Eagle touch down! 214 m z telemarkiem, noty za styl 4x21 punktów👍 Ostatni rzut oka na potwora jeszcze po drodze zachaczyłem o czerwoną 4-kę, perfekcyjnie przygotowana. Równo i twardo. Pojeżdżone. Piotruś życie bez śniegu traci sens. Na koniec, kolacja na koszt organizatora😉, tradycyjny tamtejszy posiłek. Była jeszcze huta szkła Julia, ale na zdjęcia już mi brakło kasy😀. Do końca roku to tylko już obierki z kwaśnym mlekiem, dobrze że pierwszoligowo potrafię klepać biedę😀. pozdrawiam Żal patrzeć jak K-185 popada w ruinę. To tu w styczniu 2001 polscy kibice podczas zawodów na mamucie wywiesili transparent "Schmitt - ty parówo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Ja zapamiętałem tamte zawody ze zwycięstwa Małysza w obu konkursach, ale co kto lubi. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 3 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 38 minut temu, grimson napisał: Żal patrzeć jak K-185 popada w ruinę. To tu w styczniu 2001 polscy kibice podczas zawodów na mamucie wywiesili transparent "Schmitt - ty parówo". Cze Coś czytałem, że jest decyzja o remoncie - fakt, żal patrzeć jak niszczeje. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 9 godzin temu, grimson napisał: Żal patrzeć jak K-185 popada w ruinę. To tu w styczniu 2001 polscy kibice podczas zawodów na mamucie wywiesili transparent "Schmitt - ty parówo". Nie kibice tylko jakieś śmieci, jak możesz w ogóle coś takiego przytaczać... wstyd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 1 godzinę temu, Mitek napisał: Nie kibice tylko jakieś śmieci, jak możesz w ogóle coś takiego przytaczać... wstyd. To była gra psychologiczna - wywieranie presji na największego konkurenta Małysza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) 4 godziny temu, grimson napisał: To była gra psychologiczna - wywieranie presji na największego konkurenta Małysza. Cześć Nie. To jest przejaw chamstwa, który powinien być karalny, tak jak gwizdanie podczas meczów siatkówki czy tenisa, gdy serwuje przeciwnik, tak jak rzucanie jakimiś przedmiotami z trybun, tak jak mazanie po flagach narodowych itd. To powód do wstydu a dla mnie przyczynek do nie chodzenia na zawody sportowe bo nie chcę być identyfikowany z taką tłuszczą. To upadek pewnych obyczajów, nie mający z duchem sportu nic wspólnego i nie powinien mieć miejsca na żadnym stadionie a już zwłaszcza w stosunku do Martina Schmitta, który jest/był wspaniałym, czysto grającym sportowcem i przesympatycznym człowiekiem. Pozdro Edytowane 4 Maja 2023 przez Mitek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 13 minut temu, Mitek napisał: Cześć Nie. To jest przejaw chamstwa, który powinien być karalny, tak jak gwizdanie podczas meczów siatkówki czy tenisa, gdy serwuje przeciwnik, tak jak rzucanie jakimiś przedmiotami z trybun, tak jak mazanie po flagach narodowych itd. To powód do wstydu a dla mnie przyczynek do nie chodzenia na zawody sportowe bo nie chcę być identyfikowany z tak,ą tłuszczą. To upadek pewnych obyczajów, nie mający z duchem sportu nic wspólnego i nie powinien mieć miejsca na żadnym stadionie a już zwłaszcza w stosunku do Martina Schmitta, który jest/był wspaniałym, czysto grającym sportowcem i przesympatycznym człowiekiem. Pozdro Zgoda Mitek. Te zawody w Harrachovie były pierwszymi tak blisko Polski, po wygraniu przez Małysza TCS. Stąd dopisała frekwencja, kibice i kibole też. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 Cześć A w kwestii szeroko pojętej kultury i wiedzy to Amelka właśnie dzwoniła zadowolona i powiedziała, że polski był łatwy. Pozdro 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 5 godzin temu, Mitek napisał: Cześć A w kwestii szeroko pojętej kultury i wiedzy to Amelka właśnie dzwoniła zadowolona i powiedziała, że polski był łatwy. Pozdro Git, trzymam kciuki za resztę. Gdzie dalej? Z czego rozszerzenie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) 48 minut temu, .Beata. napisał: Git, trzymam kciuki za resztę. Gdzie dalej? Z czego rozszerzenie? Cześć Dzięki. Angielski, Matematyka, Fizyka a dalej... zobaczymy notowania są różne... fizyka uniwersytecka, astronomia... Kto to wie, najpierw to trzeba tę maturę zdać. Pozdro Edytowane 4 Maja 2023 przez Mitek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 10 minut temu, Mitek napisał: .. fizyka uniwersytecka, astronomia.. ..ciekawie - Sir Brian May ma doktorat z astrofizyki.. 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 42 minuty temu, Lexi napisał: ..ciekawie - Sir Brian May ma doktorat z astrofizyki.. 😉 Cześć A ja właśnie oglądam Bohemian rhapsody... Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 No ja nie mam co oglądać… potrzymajcie jutro za mnie też kciuki 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 A co Ty robisz w takim miejscu???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 A majówkę sobie wydłużam 😉 rekonstrukcja więzadeł krzyżowych przednich, co by na sezon mieć nówki cewki nieśmigane … uczucie świadomego oczekiwania na zabieg i potem unieruchomienia jest okropne 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Dzięki. Angielski, Matematyka, Fizyka a dalej... zobaczymy notowania są różne... fizyka uniwersytecka, astronomia... Kto to wie, najpierw to trzeba tę maturę zdać. Pozdro Jakby Ci to napisać, Fizyka (pisane przez szacunek) piękna jest, mam zaliczony pierwszy rok na FUW-ie, jednak MIMUW-a zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu, a połączenie tego w wydziałem prawa, to kwintesencja mojej działalności. p.s. Trzymam kciuki za Amelkę. Córka mojego przyjaciela też właśnie zdaje maturę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 43 minuty temu, .Beata. napisał: potrzymajcie jutro za mnie też kciuki Potrzymamy ...🤞 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 Cze Nieco spóźnione. Wczoraj z buta z piesłą (psinką), wodospad Kamieńczyk + miało być przez Szrenicę kółeczko, ale tyle narodu to jeszcze nie widziałem, pies zwariował jak zobaczył tyle ludzi i czworonogów. Nota bene jeszcze co bardziej wygodnych melexami wożą. Więc ucieczka w stronę polany Jakuszyckiej i bokami na parking, ale w sumie to 12km wyszło - nieźle. Wodospad wart obejrzenia, robi wrażenie. W takim wąwozie się wije. A tak wygląda. Po drodze nic ciekawego, las bez widoków. Jedynie ładny strumień po drodze. Ale po południu to Świeradów przedreptany na dobicie. Ładny, ale lokalsi to mają non stop pod górę. Na dzień dobry popite do bólu, ile wlazło 😉 Dom zdrojowy przepiękny, ciekawostka - mega tablica informującą o dofinansowaniu przez Ministerstwo Kultury - 97 000 PLN - to chyba na mycie okien wystarczyło, ale jest się czym chwalić rządzącym 🙂 Dom Zdrojowy bardzo klimatyczny obiekt Park Zdrojowy również. I jeszcze taka ciekawostka z drogi. pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) Cześć Dzisiaj ostatni dzień, troszkę przymęczeni jesteśmy. Z rana termy Cieplickie na 2h. Fajne. W środku pustki. Powrót, po drodze obiad i niestety samemu na rower, bo rodzina odmówiła współpracy. Komoot, szybkie planowanie (a mieszkamy przy Grunwaldzkiej), kółko 30 km (bo to góry - wystarczy). Bidon i w drogę. Niestety najpierw trzeba nabrać wysokości. Na dzień dobry takie info 😉 Na X stacji wybiło mi korki, potem było trochę jechane, trochę wleczone🙂 Tu jeszcze jechałem A tutaj już zmiękłem, wleczone było, ale żywym tempem, chyba szybciej szedłem niż bym jechał. To zajęło mi najwięcej czasu, ale udało się - szczyt zdobyty 6 km - 700 m przewyższenia. A tam takie widoczki. Potem spoko, trochę w dół, trochę pod górę - przyjemna jazda. Ale po drodze nie spotkałem nikogo na całej trasie. Dalej w stronę Rozdroża Izerskiego, gdzie przystanek na siku i piciu. Po drodze takie widoczki Pauza na Rozdrożu izerskim Następnie delikatny podjazd tylko 300m przewyższenia, ale łagodnie - znowu nabieram wysokości, a potem bardzo dłuuuugi zjazd na kwaterę. Zajęło mi to ponad 2,5 h. pozdrawiam Edytowane 4 Maja 2023 przez Marcos73 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi