Marcos73 Posted September 14, 2022 Author Share Posted September 14, 2022 Cze 艁adn膮 pogod臋 masz - u nas w kratk臋, ale s艂oneczka nie ma. Ca艂y czas usi艂uj臋 do Lasku Wolskiego, ale pogoda zawodzi, a moje opony s艂abo w b艂ocie si臋 sprawuj膮 - nawet delikatnym. A tam przede wszystko glina wi臋c i b艂oto.聽 pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted September 14, 2022 Share Posted September 14, 2022 He he... A ja dzisiaj jak jecha艂em do pracy to jakie艣 50-70 metr贸w jecha艂em za ch艂opakiem po takiej szutrowej chodniko艣cie偶ce. Chodzi o to, 偶e to zabytkowa ju偶 aleja i musi by膰 odpowiedni drena偶 dla drzew. Jak dojecha艂em do pracy to wygl膮da艂em jakbym chorowa艂 na osp臋 - wszyscy si臋 ze mnie 艣miali bo by艂em ca艂y czy艣ciutki ale r贸wnomiernie w takich b艂otnych c臋tkach - sam si臋 艣mia艂em jak si臋 zobaczy艂em w lustrze. Przeczeka艂em a偶 wyschnie i strzepn膮艂em wszystko i ubranko jak nowe. 馃檪 Pozdro 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted September 14, 2022 Share Posted September 14, 2022 2 godziny temu, Marcos73 napisa艂: Cze 艁adn膮 pogod臋 masz - u nas w kratk臋, ale s艂oneczka nie ma. Ca艂y czas usi艂uj臋 do Lasku Wolskiego, ale pogoda zawodzi, a moje opony s艂abo w b艂ocie si臋 sprawuj膮 - nawet delikatnym. A tam przede wszystko glina wi臋c i b艂oto.聽 pozdrawiam 聽 30 minut temu, Mitek napisa艂: He he... A ja dzisiaj jak jecha艂em do pracy to jakie艣 50-70 metr贸w jecha艂em za ch艂opakiem po takiej szutrowej chodniko艣cie偶ce. Chodzi o to, 偶e to zabytkowa ju偶 aleja i musi by膰 odpowiedni drena偶 dla drzew. Jak dojecha艂em do pracy to wygl膮da艂em jakbym chorowa艂 na osp臋 - wszyscy si臋 ze mnie 艣miali bo by艂em ca艂y czy艣ciutki ale r贸wnomiernie w takich b艂otnych c臋tkach - sam si臋 艣mia艂em jak si臋 zobaczy艂em w lustrze. Przeczeka艂em a偶 wyschnie i strzepn膮艂em wszystko i ubranko jak nowe. 馃檪 Pozdro Pogoda to taka sobie by艂a rano. Nawet jak by艂em na spacerze z psem to pada艂 deszcz. Mia艂em ju偶 nie wychodzi膰 na rower (o jak mi si臋 nie chcia艂o). Oko艂o 9:00 wysz艂o s艂onko, 偶ona w pracy, dzieci w szkole, ja mog艂em si臋 urwa膰 dzi艣 na rower (musia艂em wr贸ci膰 na 17:00, spotkanie on-line taka praca). B艂ota by艂o momentami bardzo du偶o, moje opony daj膮 rad臋 bardzo dobrze. Wiatr troch臋 przeszkadza艂 ale by艂 do艣膰 ciep艂y. Zaraz wstawi臋 relacj臋.聽 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted September 14, 2022 Share Posted September 14, 2022 Dzi艣 by艂a trasa 2 most贸w. Marsza艂ka J. Pi艂sudskiego Nowym Dworze i MSC w Warszawie. Takie k贸艂ko wok贸艂 komina. Gdyby by艂o odrobink臋 mniej wiatru, by艂by genialny dzie艅 na rowerze. No dobra, by艂o super.聽 Wis艂a p艂ynie po naszej krainie (tu jest jeszcze troch臋 wody). Sam most. Te偶 jakby troch臋 ju偶 zabytkowy. Gdzie艣 tam majaczy Twierdza Modlin w oddali. Dalej kawa艂ek 艣cie偶k膮 (obok drogi, trasy nr 7), nieciekawie. Spadamy nad Wis艂臋. Tu troch臋 wody jeszcze jest. I drugie uj臋cie. To te偶 Wis艂a, wody jakby brak. A tu rower, jakby w korycie rzeki. c.d.n. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted September 14, 2022 Share Posted September 14, 2022 Kolejna cz臋艣膰 relacji. Jeste艣my nad stawem (jeziorem) w Cz膮stkowie.聽 Jedziemy dalej. Drogi miejscami fajne do jazdy. Kapusta jeszcze ro艣nie.聽 Oczywi艣cie, tam rezerwat przyrody, goni rezerwat. Wracamy nad Wis艂臋. Tu jakby woda wr贸ci艂a (jest p艂ytko). A to ju偶 jezioro Dziekanowskie. Miejscami szukamy trasy. To te偶 Wis艂a, kilka kilometr贸w dalej. I w drug膮 stron臋. A tu konie na wypasie. c.d.n. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted September 14, 2022 Share Posted September 14, 2022 Wjazd do Warszawy, Park (Las) M艂oci艅ski.聽 Wis艂a widziana ju偶 w Warszawie. 艢cie偶ka rowerowa na mo艣cie nr 2. Nowocze艣nie, bardzo lubi膮 t膮 tras臋. Wis艂a widziana z MSC. Wa艂 wi艣lany w mie艣cie, jakby odrobink臋 betonowo. Zaczynaj膮 si臋 knajpki. W tej, 24 wrze艣nia gra Kuba Sienkiewicz.聽 To chyba moja ulubiona (by艂a chyba pierwsza). Uciekamy w las. Czasem trzeba skorzysta膰 z dziury w p艂ocie. To ju偶 pa艂acyk PAN w Jab艂onnej. Du偶o starodrzewu. Tu wida膰 ich wielko艣膰. Wracamy wa艂em. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted September 14, 2022 Author Share Posted September 14, 2022 Cze艣膰 No bardzo 艂adna okolica, takie dziewicze tereny. Troszk臋 zazdroszcz臋 Warszawiakom Kampinosu. Taki teren nie opodal tak du偶ego miasta. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted September 14, 2022 Share Posted September 14, 2022 Cze艣膰 No i po co mam robi膰 zdj臋cia? Krzychu wszystko poka偶e lepiej - jestem pewien. Dzi臋ki serdeczne. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted September 16, 2022 Author Share Posted September 16, 2022 Cze艣膰 Wczoraj Tyniec i wizyta w klasztorze - bardzo klimatyczne miejsce, pogoda w kratk臋 i niestety na powrocie ulewa - przemok艂em do cna. Wczoraj prawie 50 km jednym ci膮giem, tempo na poziomie 27 km (oczywi艣cie p艂asko - bez znacz膮cych przewy偶sze艅). Zaczynam si臋 do roweru przyzwyczaja膰. Oczywi艣cie kadencja wzros艂a - co prawda nie tak jak inflacja jedynie o 5 punkt贸w bazowych - ale jest du偶o lepiej. Rower idzie l偶ej, ale organizm ju偶 si臋 przyzwyczai艂 do szybszego peda艂owania. Idealna by艂a te偶 pogoda, praktycznie przejecha艂em ten odcinek bez zadyszki. Ko艅c贸wka w deszczu bardzo szybka - ale nie wiem czemu zaczynam w takich warunkach mega przyspiesza膰, bo to nic nie da艂o i tak zmok艂em jak kura. Bieg贸w jeszcze troch臋 zosta艂o wi臋c mo偶na poprawi膰 szybko艣膰 przelotow膮 a i zasi臋g si臋 mocno wyd艂u偶a co mnie cieszy. Zobaczymy jak b臋dzie w g贸rach - tam jazda nieco inna wi臋ksze podjazdy i mocno interwa艂owa. pozdrawiam 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted September 18, 2022 Author Share Posted September 18, 2022 Cze Dzisiaj komin na wyje藕dzie. @Mikoskino musisz wiedzie膰 gdzie to i co to jest, nie ma bata. Pozdrowienia. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikoski Posted September 18, 2022 Share Posted September 18, 2022 (edited) W dniu 18.09.2022 o 14:58, Marcos73 napisa艂: Cze Dzisiaj komin na wyje藕dzie. @Mikoskino musisz wiedzie膰 gdzie to i co to jest, nie ma bata. Pozdrowienia. KWK Boles艂aw 艢mia艂y聽 聽w linii prostej 4km od mojego domu, wyjecha艂e艣 na ha艂d臋聽 za kopalni膮? Pozdro聽 聽 聽 Edited December 22, 2025 by Mikoski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted September 18, 2022 Author Share Posted September 18, 2022 Damian Kopalnia Guido + Luiza, dzisiaj samochodem, ale pozna艂em zjazd gdzie Ci臋 odbierali艣my z Piotrkiem, to Twoje rejony. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikoski Posted September 18, 2022 Share Posted September 18, 2022 (edited) 4 minuty temu, Marcos73 napisa艂: Damian Kopalnia Guido + Luiza, dzisiaj samochodem, ale pozna艂em zjazd gdzie Ci臋 odbierali艣my z Piotrkiem, to Twoje rejony.聽 pozdrawiam 馃檨 Ten niebieski szyb jak ko艂o mnie ale zobacz jaki fajny podjazd na rower mo偶esz zaliczy膰 . A browar na dole wypi艂e艣? Edited September 18, 2022 by Mikoski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted September 18, 2022 Author Share Posted September 18, 2022 Cze Ale dzisiaj z dzieciakami zwiedzanie, szkloki my dostali od przewodnika, fajny ch艂op, jakby艣my byli na rowerach, to na bank ju偶 by艣my si臋 suszyli u Ciebie przy herbatce馃槈 pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted September 18, 2022 Author Share Posted September 18, 2022 Cze Browary kupione na dole w knajpie, ale 25 zeta za butelk臋? No c贸偶, inflacja馃槈 pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted September 18, 2022 Share Posted September 18, 2022 3 godziny temu, Marcos73 napisa艂: Cze Browary kupione na dole w knajpie, ale 25 zeta za butelk臋? No c贸偶, inflacja馃槈 pozdro A dzi艣 w Wieliczce browary po 15 z艂. W ich restauracji (125 metr贸w pod ziemi膮), ceny mocno przyst臋pne. Jedzenie pyszne. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted September 19, 2022 Share Posted September 19, 2022 (edited) Cze艣膰 Na cztery dni zamieni艂em rower na kajak. Sapina z W臋gorap膮. Sapina to w艂a艣ciwie ci膮g rzecznych przepust贸w miejscami kana艂贸w 艂膮cz膮cy jeziora po艂o偶one na E od ci膮gu Wielkich Jezior Mazurskich. Widokowo fajnie, technicznie nie dzieje si臋 zupe艂nie nic poza p艂yciznami w Kruklankach oraz wiatrem na jeziorach. Przep艂yn臋li艣my jez. Str臋giel ale na 艢wi臋cajty ju偶 nie wyp艂yn臋li艣my. Wia艂o 4/5 stopni - po rowerowemu 7m/s do 14m/s w porywach. Uznali艣my, 偶e chcemy prze偶y膰 wi臋c za艂atwili艣my transport za W臋gorzewo. W臋gorapa jest rzek膮 pust膮 i dzik膮 ale bardzo solidnie przyci臋t膮, nawet w rejonie za O艂ownikiem, gdzie podobno nikt nie p艂ywa. Na rzece technicznie nic si臋 nie dzieje przeszkody mo偶na policzy膰 na palcach jednej r臋ki. Trzeba uwa偶a膰 na spora ilo艣膰 g艂az贸w w nurcie na odcinkach prze艂omowych. Te - w okolicach W臋偶贸wka oraz za elektrowni膮 w O艂owniku - s膮 naprawd臋 pi臋kne i warte zobaczenia. Woda super czysta. Trzeba uwa偶a膰 na nachaln膮 rusk膮 sie膰 bo granica z obwodem blisko. Sko艅czyli艣my przy mo艣cie w Mioduniszkach pod okiem mi艂ego Pana ze stra偶y granicznej.聽 Jeden nocleg na Go艂dopiwie by艂 nawet bez namiot贸w bo znale藕li艣my zadaszony pomost. By艂o do艣膰 ch艂odno ale deszcz specjalny nie pada艂 a s艂o艅ce te偶 si臋 pokazywa艂o. Pozdro Edited September 19, 2022 by Mitek 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted October 1, 2022 Share Posted October 1, 2022 聽 By艂a u聽@Wujot聽Odra, b臋dzie Wis艂a. Oczywi艣cie, moja relacja nie b臋dzie tak artystyczna, jak ta Wiesia, ale to On jest zawodowcem. Dzi艣 strasznie brakowa艂o mi s艂o艅ca jak by艂em na rowerze (a rano tak 艂adnie 艣wieci艂o), by艂o b艂oto i do艣膰 mocno wia艂o. K艂adka 呕era艅ska, miejsce, kt贸re rodzi艂o d艂ugo. Jeszcze 5 lat temu, to miejsce wygl膮da艂o jakby zosta艂o zapomniane. Zapewni艂a ona ci膮g艂o艣膰 trasy rowerowej, wzd艂u偶 Wis艂y, na odcinku Warszawy. Widok na kana艂 呕era艅ski i dalej Wis艂臋. Sama k艂adka. Tu widok na 艣luz臋 i budynek W贸d Polskich. Most Grota-Roweckiego. Jedno z najbardziej zakorkowanych miejsc w Warszawie, a rowerkiem korki omijamy. EC 呕era艅, kiedy艣 by艂y tu p艂yty, teraz jest 艂adna, asfaltowa 艣cie偶ka rowerowa. Nad sam膮 rzek膮, pe艂en wypas. S膮 le偶aczki. Drabinki do 膰wicze艅. Jest i sama rzeka. Most MSC. Wody w Wi艣le ca艂kiem sporo. Nie by艂bym sob膮, gdybym je藕dzi艂 tylko 艣cie偶kami. Czasem co艣 tam przeszkadza艂o. Da si臋 pojecha膰 kilka odcink贸w, s膮 one jednak rwane (mamy czynne piaskarnie). Takie cude艅ko ustrzelone na zdj臋ciu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted October 1, 2022 Author Share Posted October 1, 2022 Cze Dzi臋ki za podtrzymanie i ruch w w膮tku. Ja dzisiaj w domu. Delikatnie si臋 przezi臋bi艂em, cho膰 nogi 艣wierzbi膮. Ale jutro jad臋馃挭. W czwartek by艂em i strasznie mi dola艂o - znowu, mo偶e z艂a karma馃 pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted October 1, 2022 Share Posted October 1, 2022 2 godziny temu, Marcos73 napisa艂: Cze Dzi臋ki za podtrzymanie i ruch w w膮tku. Ja dzisiaj w domu. Delikatnie si臋 przezi臋bi艂em, cho膰 nogi 艣wierzbi膮. Ale jutro jad臋馃挭. W czwartek by艂em i strasznie mi dola艂o - znowu, mo偶e z艂a karma馃 pozdrawiam Ja teraz na rowerku praktycznie codziennie, chyba moja ulubiona pora roku na rower. Nie zawsze tyle co bym chcia艂 i sobie 偶yczy艂, ale kiedy艣 trzeba te偶 zarobi膰 na te wszystkie pasje馃槈.聽 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted October 1, 2022 Share Posted October 1, 2022 (edited) Odry cd. Tym razem nieco wy偶ej i bli偶ej 藕r贸de艂 ( przy okazji - kto艣 wie sk膮d wyplywa Odra?). Na kilku km Odra jest rzek膮 graniczn膮 mi臋dzy PL a CZ, mianowicie od Bohumina do wsi Olzy. Co ciekawe, granic臋 wytyczono zgodnie z traktatem z lat 50tych 艣rodkiem rzeki, a od tego czasu rzeka plynie mocno inaczej. Cz臋sto zamiast wzd艂u偶 rzeki granica jest w poprzek.... na szcz臋艣cie to ma艂o istotne, zasiek贸w ju偶 brak.聽 Jest za to聽 艂adna wie偶a widokowa i wytyczona 艣cie偶ka wzd艂u偶 meandr贸w rzeki...聽 Niedaleko zaczyna si臋 polder Bukow I zbiornik Racib贸rz. Ciekawie jecha膰 po dnie polderu... kilka lat temu by艂y tam 4m wody. Po drodze kilka jaz贸w i wr贸t mi臋dzy cz臋艣ciami polderu....聽 聽 Edited October 1, 2022 by mig 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiochu Posted October 1, 2022 Share Posted October 1, 2022 Dzi艣 ciekawa przeja偶dzka w m Masywie Radunii - 25km w czasie 5h i jeszcze ledwo 偶ywy wr贸ci艂em 馃槈 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted October 6, 2022 Share Posted October 6, 2022 Dzi艣 wyprawa rowerowa w kierunku Warszawy, ma艂o ich na forum. Mia艂em do odbycia pewne spotkanie biznesowe, ze znajomym, zapalonym rowerzyst膮, wi臋c po艂膮czyli艣my przyjemne z po偶ytecznym.聽 Warszawa prawy brzeg Wis艂y jakby bardziej dziki, przyjemniejszy do jazdy. 艢cie偶ka oddalona w wi臋kszo艣ci o ruchliwych jezdni. S膮 fajne 艂aweczki, kosze na 艣mieci, dobre oznaczenie terenu. I sama 艣cie偶ka. I widok na samo miasto. Z innej perspektywy. Na pierwszym planie pla偶a (jedna z kilku), m艂odzie偶 sp臋dza tu wieczorami ch臋tnie czas. Inspekcja spo艂eczna, budowy nowego mostu na Wi艣le. B臋dzie to most pieszo-rowerowy.聽 Widok na najcz臋艣ciej "graj膮cy" w filmach most w Warszawie.聽 I sam pylon. A w tle Narodowy. 艢cie偶ka na mo艣cie.聽 Widok na bulwary Wi艣lane. Centrum Nauki Kopernik. I widok na most, z drugiej strony Wis艂y. c.d.n. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted October 7, 2022 Share Posted October 7, 2022 聽Druga cz臋艣膰 relacji, Warszawa wzd艂u偶 Wis艂y. S艂ynne schodki. S膮 te偶 barki, wykorzystywane w celach rekreacyjnych. Muzeum Sztuki Nowoczesnej. Mamy betonowe ryby. W tle Narodowy i most 艢wi臋tokrzyski. Bulwary cd. Powstawa艂y z trudem. Budowa mostu pieszo-rowerowego pokazana wcze艣niej z drugiego brzegu Wis艂y. 聽 Fajna platforma widokowa. I sam widoczek. W drug膮 stron臋. Cytadela. Wis艂a widziana z mostu MSC. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted October 7, 2022 Author Share Posted October 7, 2022 Cze Krzysiu No powiem Ci, 偶e co raz lepsze foty robisz. U偶ywasz jakiego艣 filtra? Czy to standardowe zdj臋cia ale lepsza r臋ka i oko. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts