moruniek Posted October 7, 2022 Share Posted October 7, 2022 Godzin臋 temu, Marcos73 napisa艂: Cze Krzysiu No powiem Ci, 偶e co raz lepsze foty robisz. U偶ywasz jakiego艣 filtra? Czy to standardowe zdj臋cia ale lepsza r臋ka i oko. pozdrawiam GoPro i lepsze 艣wiat艂o. Najs艂absze moje zdj臋cia s膮 z telefonu (pewnie p贸jdzie do wymiany, kiedy艣 robi艂 niez艂e zdj臋cia, ale co艣 si臋 uszkodzi艂o). Najlepsze moje zdj臋cia s膮 z Nikona D800 (tylko ci臋偶ki i na rowerze niepor臋czny, musz臋 je p贸藕niej odchudza膰). Wi臋kszo艣膰 zdj臋膰 wrzucam jako sur贸wk臋 bez ich dalszego obrabiania (nie mam na to ju偶 czasu). 聽 聽 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted October 7, 2022 Author Share Posted October 7, 2022 Cze Dzisiaj rozgrzewka przed spotkaniem na wsp贸ln膮 przeja偶d偶k臋 z Piotrkiem @Chertan, 40 km, z cyklu krakowskie zadupia, gdzie艣 ko艂o Skawiny, jazda na pal臋 i takie odkrycie, zdj臋cia 2 - ale wda膰 偶e podczas sesji dotkn臋艂a mnie r臋k臋 Boga 馃槈, jak zwykle bateria pada艂a, a piwko na koniec to rzecz 艣wi臋ta, musia艂em jako艣 zap艂aci膰 bo inaczej zmywak do rana. Jutro komin Piotrka, b臋dzie wi臋cej zdj臋膰, bo Piotru艣 ma wi臋cej pr膮du w plecaku ni偶 Tauron馃榿 pozdrawiam 聽 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted October 8, 2022 Author Share Posted October 8, 2022 Cze艣膰 Dzisiaj kr贸tka relacja z super spotkania oraz RUNDKI z Piotrkiem @Chertan. Przede wszystkim Piotru艣 dzi臋kuj臋 za ponowne spotkanie i wsp贸ln膮 jazd臋, szkolenie z Mapy.cz oraz Komoot-a, instrukcje sprz臋towe oraz po艣wi臋cenie mi czasu. 艢wietn膮 kaw臋 na koniec i placek oraz rozmow臋. Ot贸偶 Piotru艣 to niestety inna liga, w ka偶dym razie nie moja 馃槈聽p贸ki co. Mo偶e ma艂o pisze, nie daje wskaz贸wek (a szkoda) bo....je藕dzi - a to qurde wida膰. Jak kto艣 chce si臋 sprawdzi膰 - wbija膰 do Piotrka - wszystko wyjdzie gdzie kto i w jakim punkcie jest swojego rowerowania. Przepi臋kna okolica, troch臋 le艣nych dukt贸w, 艂膮k, szutr贸wek, podjazd贸w i zjazd贸w, b艂ota i przepraw rzecznych. Ot贸偶 Piotru艣 jako ogarniety go艣膰 wys艂a艂 mi trask臋 - 50 km - ok. No偶 qurde tylko nie napisa艂, 偶e te czarne piki na wykresie to Giewonty. Startujemy, jaka艣 grunt贸wka, szutr贸wka i ......dzida do g贸ry. W 3/4 zmi臋k艂em. No dla mnie to kosmos. Piotru艣 wyjecha艂 ofcourse na luzaku i szybka modyfikacja trasy - bo nie zabra艂 z domu defibrylatora, a najwyra藕niej m贸g艂 by膰 bardziej potrzebny ni偶 pompka i zestaw kluczy. Reszta ju偶 lepiej, cho膰 chyba z 2 razy jeszcze podchodzi艂em. Cho膰 tyle dobrze 偶e jako tako mnie nie przytka艂o tylko si艂y w kikutach brak艂o. Jeden podjazd mi odpu艣ci艂, sam m贸wi艂 偶e tam jest grubo, wybra艂 艂atwiejszy, ale i tak po艂ow臋 pcha艂em rower, Piotrek naturalnie wyjecha艂, a 偶e mia艂 sporo czasu nazbiera艂 chrustu, rozpali艂 ognisko i usma偶y艂 kie艂bas臋. Jak dotar艂em ju偶 by艂a zimna. Po wszystkich przygodach dotarli艣my do startu. Mo偶e Piotrek wrzuci tras臋 i reszt臋 parametr贸w, jest pouk艂adany wi臋c ma wszystko skatalogowane. Mo偶e ta rozgrzewka mu si臋 przyda przed jutrzejszym prawdziwym kolarstwem. Ale jest i nauka dla mnie, przede wszystkim, 偶e wystarczy wy艣ciubi膰 troch臋 nos z krakowskiego grajdo艂ka i w niedalekiej okolicy s膮 艣wietne i wymagaj膮ce miejsca treningowe. Nie trzeba planowa膰 mega wypad贸w - wystarczy wyjecha膰 z 20 km za Krak贸w aby poje藕dzi膰 w naprawd臋 wymagaj膮cym terenie. Jazda po Krakowie mo偶e i fajna ale p艂asko, nie mo偶e si臋 r贸wna膰 z jazd膮 w takim terenie. Zazdroszcz臋 Piotrkowi, ale z drugiej strony to p贸艂 偶ycia ma ...... pod g贸r臋 馃槈 Zdj臋cia tylko 2, ale tym razem to bateria w kom贸rce nie pad艂a, to mi wybi艂o korki 馃檪 pozdrawiam G贸ry na wyci膮gni臋cie r臋ki. Pi臋kna jesie艅 i fantastyczna okolica. 2 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted October 8, 2022 Share Posted October 8, 2022 Przyjed藕 do mnie na niziny, tu podjazdy raczej kr贸tkie. Do treningu fana miejsc贸wka.聽 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted October 8, 2022 Author Share Posted October 8, 2022 1 minut臋 temu, moruniek napisa艂: Przyjed藕 do mnie na niziny, tu podjazdy raczej kr贸tkie. Do treningu fana miejsc贸wka.聽 Krzysiu Wiesz, 偶e wpadniemy do was z rewizyt膮. Mo偶e to by膰 szybciej ni偶 my艣lisz. No i oczywi艣cie z rowerami. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted October 8, 2022 Share Posted October 8, 2022 17 minut temu, Marcos73 napisa艂: Krzysiu Wiesz, 偶e wpadniemy do was z rewizyt膮. Mo偶e to by膰 szybciej ni偶 my艣lisz. No i oczywi艣cie z rowerami. pozdrawiam Musi by膰 z rowerami, tylko wtedy b臋d臋 m贸g艂 pokaza膰 Wam okolic臋.聽 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted October 8, 2022 Author Share Posted October 8, 2022 Teraz, moruniek napisa艂: Musi by膰 z rowerami, tylko wtedy b臋d臋 m贸g艂 pokaza膰 Wam okolic臋.聽 Zawsze mo偶emy zabra膰 przyczepki do rower贸w i te偶 poka偶esz, tylko dla nas w bardziej komfortowych warunkach, w ko艅cu b臋dzie to nasz urlop馃榿 Gospodarzu. pozdrawiam 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chertan Posted October 8, 2022 Share Posted October 8, 2022 Marek, ksi膮偶ki powiniene艣 pisa膰, wyobra藕nia koloraturowa olbrzymia. A za towarzystwo dzi臋kuj臋, fajnie si臋 jecha艂o, gada艂o. Jak za starych czas贸w. Trasa wysz艂a przyzwoita, widoczki fajne, krajobraz贸w odwiedzili艣my r贸偶norodnych wiele. Nie tylko szosa i szosa jak ostatnimi czasy. Nawet mi tego brakowa艂o. Jutro kolejny spory dystans. Znowu szosa, ale w konkretne g贸ry. Jak dobrze p贸jdzie to z 2000 m wzniosu.聽 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiochu Posted October 8, 2022 Share Posted October 8, 2022 (edited) Dzi艣 uda艂o si臋 wyci膮gn膮膰 dziewczyn臋 na rower. W poprzedni weekend pojecha艂em z kole偶ank膮 i od razu na ni膮 podzia艂a艂o. Dzi艣 by艂a tak zmotywowana, 偶e przejechalismy 51km. To jej 偶yciowy rekord i to na "g贸ralu" z Biedronki.* Trasa po wa艂ach wi臋c p艂asko i bez trudno艣ci, ale i tak przyjemna wycieczka. Ze wszystkimi postojami zesz艂o nam ponad 4.5h. 聽 *- Chyba trzeba zacz膮膰 jej szuka膰 porz膮dnego roweru. Edited October 8, 2022 by Spiochu 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted October 8, 2022 Author Share Posted October 8, 2022 47 minut temu, Chertan napisa艂: Jak dobrze p贸jdzie to z 2000 m wzniosu A nie jakie艣 popierd贸艂ki, tylko konkret, mo偶e kiedy艣, ale jeszcze nie teraz, cho膰 mo偶na pr贸bowa膰, b膮d藕 co b膮d藕 to lekarz jest zawsze pod r臋k膮馃槈 pozdrawiam 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted October 9, 2022 Author Share Posted October 9, 2022 17 godzin temu, Spiochu napisa艂: Dzi艣 uda艂o si臋 wyci膮gn膮膰 dziewczyn臋 na rower. W poprzedni weekend pojecha艂em z kole偶ank膮 i od razu na ni膮 podzia艂a艂o. Dzi艣 by艂a tak zmotywowana, 偶e przejechalismy 51km. To jej 偶yciowy rekord i to na "g贸ralu" z Biedronki.* Trasa po wa艂ach wi臋c p艂asko i bez trudno艣ci, ale i tak przyjemna wycieczka. Ze wszystkimi postojami zesz艂o nam ponad 4.5h. 聽 *- Chyba trzeba zacz膮膰 jej szuka膰 porz膮dnego roweru. Cze My艣l臋 偶e kole偶anka b臋dzie dzia艂a膰 jeszcze d艂ugi czas, rower z biedry wystarczy p贸ki co, daj jej czas, poje藕dzi troch臋 na starym i po zmianie na nowy b臋dzie wielkie WOW! Ale da艂by艣 cho膰 1 fot臋 z Wrocka, dawno nie by艂em a to 艂adne miasto. pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chertan Posted October 9, 2022 Share Posted October 9, 2022 20 godzin temu, Marcos73 napisa艂: A nie jakie艣 popierd贸艂ki, tylko konkret, mo偶e kiedy艣, ale jeszcze nie teraz, cho膰 mo偶na pr贸bowa膰, b膮d藕 co b膮d藕 to lekarz jest zawsze pod r臋k膮馃槈 pozdrawiam Uda艂o si臋 pojecha膰, 112 km i prawie 2100 wzniosu, 4,5 h jazdy. Jesie艅 super w g贸rach. Okolice Tymbarku to ju偶 ca艂kiem beskidowe. Je偶d偶臋 z niedawno poznanym cz艂owiekiem z mojej wsi. Tu akurat Strava si臋 dobrze sprawdza. W tym roku pozna艂em kilku i co艣 tam je藕dzimy. N贸偶ki bol膮, lecz臋 si臋 pyfkiem.聽 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted October 9, 2022 Author Share Posted October 9, 2022 26 minut temu, Chertan napisa艂: Uda艂o si臋 pojecha膰, 112 km i prawie 2100 wzniosu, 4,5 h jazdy. Jesie艅 super w g贸rach. Okolice Tymbarku to ju偶 ca艂kiem beskidowe. Je偶d偶臋 z niedawno poznanym cz艂owiekiem z mojej wsi. Tu akurat Strava si臋 dobrze sprawdza. W tym roku pozna艂em kilku i co艣 tam je藕dzimy. N贸偶ki bol膮, lecz臋 si臋 pyfkiem.聽 Cze Gratki, 2100 to opadu bym prze偶y艂, a z g贸ry to jestem szybciejszy ni偶 Ty 馃槈 pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiochu Posted October 14, 2022 Share Posted October 14, 2022 W dniu 9.10.2022 o 19:57, Chertan napisa艂: Uda艂o si臋 pojecha膰, 112 km i prawie 2100 wzniosu, 4,5 h jazdy. Jesie艅 super w g贸rach. Okolice Tymbarku to ju偶 ca艂kiem beskidowe. Je偶d偶臋 z niedawno poznanym cz艂owiekiem z mojej wsi. Tu akurat Strava si臋 dobrze sprawdza. W tym roku pozna艂em kilku i co艣 tam je藕dzimy. N贸偶ki bol膮, lecz臋 si臋 pyfkiem.聽 To forum narciarskie czy rowerowych koks贸w? 25km/h po g贸rach i to non stop przez p贸艂 dnia? Jak to w og贸le mo偶liwe? Na skiturach jako艣 nie ma na forum takich abstrakcyjnych relacji. Wi臋kszo艣膰 cz艂apie rekreacyjnym tempem, a jak wsiadaj膮 na rower to si臋 nagle zmieniaj膮 w Maj臋 W艂oszczowsk膮?? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chertan Posted October 14, 2022 Share Posted October 14, 2022 2 godziny temu, Spiochu napisa艂: To forum narciarskie czy rowerowych koks贸w? 25km/h po g贸rach i to non stop przez p贸艂 dnia? Jak to w og贸le mo偶liwe? Na skiturach jako艣 nie ma na forum takich abstrakcyjnych relacji. Wi臋kszo艣膰 cz艂apie rekreacyjnym tempem, a jak wsiadaj膮 na rower to si臋 nagle zmieniaj膮 w Maj臋 W艂oszczowsk膮?? Hm, jakich abstrakcyjnych? 25 km/h na szosie to takie sobie tempo, nawet przy takich g贸rkach. Patrz臋 na przyzwoicie je偶d偶膮cych ch艂opak贸w ze 艣redni膮 oko艂o 30 i to 偶adne koksy. Normalne amatorskie tempo.聽 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiochu Posted October 14, 2022 Share Posted October 14, 2022 2 minuty temu, Chertan napisa艂: Hm, jakich abstrakcyjnych? 25 km/h na szosie to takie sobie tempo, nawet przy takich g贸rkach. Patrz臋 na przyzwoicie je偶d偶膮cych ch艂opak贸w ze 艣redni膮 oko艂o 30 i to 偶adne koksy. Normalne amatorskie tempo.聽 My艣la艂em 偶e na mtb. Swoj膮 drog膮 jak du偶a jest r贸偶nica? A te 4.5h to bez zatrzymania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chertan Posted October 14, 2022 Share Posted October 14, 2022 R贸偶nica jak dla mnie mo偶e si臋ga膰 15-20% w szybko艣ci, ale te偶 kosztem wi臋kszego wysi艂ku na MTB. Przerwy robimy, to te偶 krajoznawcza wycieczka, ogl膮danie, zdj臋cia, 偶arcie. Po prostu kilometry si臋 inaczej 艂yka na szosie. Jako艣 tak naturalnie idzie, ci nie znaczy l偶ej, tylko szybciej i g艂adziej.聽 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiochu Posted October 14, 2022 Share Posted October 14, 2022 9 minut temu, Chertan napisa艂: R贸偶nica jak dla mnie mo偶e si臋ga膰 15-20% w szybko艣ci, ale te偶 kosztem wi臋kszego wysi艂ku na MTB. Przerwy robimy, to te偶 krajoznawcza wycieczka, ogl膮danie, zdj臋cia, 偶arcie. Po prostu kilometry si臋 inaczej 艂yka na szosie. Jako艣 tak naturalnie idzie, ci nie znaczy l偶ej, tylko szybciej i g艂adziej.聽 To przerwy odliczy艂e艣 od czasu? Ja zawsze licz臋 tak: Np. Wyjazd 10.00 powr贸t 14.00, przejecha艂em 50km czyli 艣rednia 12,5km/h. Przerw nie odliczam. 聽 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chertan Posted October 14, 2022 Share Posted October 14, 2022 28 minut temu, Spiochu napisa艂: To przerwy odliczy艂e艣 od czasu? Ja zawsze licz臋 tak: Np. Wyjazd 10.00 powr贸t 14.00, przejecha艂em 50km czyli 艣rednia 12,5km/h. Przerw nie odliczam. 聽 Strava to sobie liczy i Garmin, i tak, licz膮 czas rzeczywistej jazdy, jeste艣 w stanie wtedy zna膰 swoje rzeczywiste tempo czyli wydolno艣膰, 艂atwiej te偶 wtedy por贸wnywa膰 tempa na poszczeg贸lnych odcinkach, bo d艂ugo艣膰 przerw zale偶y od wielu rzeczy, raczej rzadko od zm臋czenia. A to widok, a to knajpa z radlerem, batona trzeba zje艣膰 przy 艂adnym widoku. Albo po prostu na chwil臋 si臋 przestaje chcie膰, trzeba stan膮膰 i pogada膰 z kumplem. Ca艂kowity czas jazdy te偶 jest zawsze znany, wi臋c jak kto woli to sobie mo偶e liczy膰 dla ca艂o艣ci. Jakie to ma znaczenie w sumie?聽 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiochu Posted October 14, 2022 Share Posted October 14, 2022 3 minuty temu, Chertan napisa艂: Strava to sobie liczy i Garmin, i tak, licz膮 czas rzeczywistej jazdy, jeste艣 w stanie wtedy zna膰 swoje rzeczywiste tempo czyli wydolno艣膰, 艂atwiej te偶 wtedy por贸wnywa膰 tempa na poszczeg贸lnych odcinkach, bo d艂ugo艣膰 przerw zale偶y od wielu rzeczy, raczej rzadko od zm臋czenia. A to widok, a to knajpa z radlerem, batona trzeba zje艣膰 przy 艂adnym widoku. Albo po prostu na chwil臋 si臋 przestaje chcie膰, trzeba stan膮膰 i pogada膰 z kumplem. Ca艂kowity czas jazdy te偶 jest zawsze znany, wi臋c jak kto woli to sobie mo偶e liczy膰 dla ca艂o艣ci. Jakie to ma znaczenie w sumie?聽 Jedynie takie, 偶e wyja艣nia, sk膮d si臋 bior膮 kosmiczne watro艣ci. W艂a艣nie przez r贸偶ne przerwy, bardzo trudno utrzyma膰 przyzwoit膮 艣redni膮, jesli si臋 ich nie odlicza. R贸wnie trudno cisn膮膰 kilka godzin bez 偶adnych przerw. 聽 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chertan Posted October 15, 2022 Share Posted October 15, 2022 6 godzin temu, Spiochu napisa艂: Jedynie takie, 偶e wyja艣nia, sk膮d si臋 bior膮 kosmiczne watro艣ci. W艂a艣nie przez r贸偶ne przerwy, bardzo trudno utrzyma膰 przyzwoit膮 艣redni膮, jesli si臋 ich nie odlicza. R贸wnie trudno cisn膮膰 kilka godzin bez 偶adnych przerw. 聽 Wszystko prawda. Natomiast jest to jedyny spos贸b na zorientowanie si臋 jak szybko kto艣 w istocie mo偶e peda艂owa膰 na poszczeg贸lnych odcinkach, poniewa偶 przerwy mog膮 ju偶 by膰 zupe艂nie r贸偶ne. Ponadto gdy jedziemy na trening szosowy np 2 h to odpoczynk贸w nie ma. A takie ju偶 4-5 h maj膮. Tak to dzia艂a. W sumie ani lepiej, ani gorzej, tak jest i nie ma co por贸wnywa膰.聽 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted October 15, 2022 Share Posted October 15, 2022 13 godzin temu, Spiochu napisa艂: To przerwy odliczy艂e艣 od czasu? Ja zawsze licz臋 tak: Np. Wyjazd 10.00 powr贸t 14.00, przejecha艂em 50km czyli 艣rednia 12,5km/h. Przerw nie odliczam. 聽 Cze艣膰 To mierzysz sobie 艣redni膮 z jazdy czy ze stania? Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted October 15, 2022 Share Posted October 15, 2022 (edited) No c贸偶.... kiedy艣 spotka艂em go艣cia, kt贸ry wy艂膮cza艂 licznik przed przeprowadzeniem roweru orzez przej艣cie...聽 by mu 艣rednia z jazdy nie spada艂a.... Edited October 15, 2022 by mig 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brachol Posted October 15, 2022 Share Posted October 15, 2022 1 godzin臋 temu, mig napisa艂: No c贸偶.... kiedy艣 spotka艂em go艣cia, kt贸ry wy艂膮cza艂 licznik przed przeprowadzeniem roweru orzez przej艣cie...聽 by mu 艣rednia z jazdy nie spada艂a.... Na przej艣ciu jak s膮 艣wiat艂a to mo偶na sporo straci膰 i 艣rednia spada.聽 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcos73 Posted October 15, 2022 Author Share Posted October 15, 2022 Cze艣膰 Dzisiaj w ko艅cu Lasek Wolski uda艂o si臋 zaliczy膰 z koleg膮 - te偶 niez艂y rider ale enduro. Czytam i widz臋 偶e zawi膮za艂a si臋 ciekawa dyskusja odbiegaj膮ca nieco do "komina" ale bezpo艣rednio zwi膮zana z jazd膮. Zdj臋膰 nie mam, ale o tym w sprz臋towym wspomn臋, tylko troszk臋 o Lasku nadmieni臋. 艢wietna sprawa i p贸ki co @Chertan聽to twoje rejony odwiedz臋 w przysz艂ym roku. Lasek Wolski - 艣wietne miejsce treningowe - mo偶e mniej wymagaj膮ce ni偶 Twoje Piotru艣 rejony - mniejszy area艂 ale jest wszystko co trzeba. Podjazdy, zjazdy, 艣cie偶ki szerokie i jazda przez las. Dzisiaj si臋 przekona艂em, 偶e naturalne 艣cie偶ki mimo i偶 brak sztucznych przeszk贸d mog膮 by膰 trudne dla amatora. Gleba by艂a. Trudno艣膰 dzisiaj to przede wszystkim wszechobecne li艣cie, nic nie wida膰, a pe艂no k艂贸d, korzeni, kamieni i dziur - wszystko niewidoczne. Rano jeszcze nie przetarte - wi臋c tak naprawd臋 to nie wiadomo by艂o gdzie biegnie trasa. Mam 15 km - wi臋c nie tak daleko, wi臋c nawet po ciemku mo偶na tam poje藕dzi膰 - no mo偶e nie single - bo nie mam odwagi z moimi umiej臋tno艣ciami, ale alejki i 艣cie偶ki pieszo-rowerowe ju偶 tak. pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts