Jump to content

Trochę HUMORU

tatuzo
 Share

Recommended Posts

Wczoraj wieczorem uczyłem się z dziewczyną do egzaminów. Ja ulubionej przez wszystkich na lądówce wydymałki, a ona prawa podatkowego. Przeczytajcie co wbijają do głowy studentom...:eek: :

"Przepis ust. 3 nie dotyczy pojazdów samochodowych mających więcej niż jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u których długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50 % długości pojazdu; dla obliczenia proporcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, długość pojazdu stanowi odległość pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a tylną krawędzią podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona w linii poziomej wzdłuż pojazdu pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a punktem wyprowadzonym w pionie od tylnej krawędzi podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków;"

Biedni jesteśmy:)

a to nie jest fragment określający wielkość powierzchni ładunkowej w samochodach dostawczych??

Jest.

Bardzo niedawno tłumaczyłam analogiczny bełkot z języka norweskiego na polski, Tylko w tym norweskim rozporządzeniu były jeszcze dodatkowo szczegółowo omówione kwestie dopuszczalnego odstępu ścianki/przegrody od podłogi, sufitu i ścian bocznych pojazdu, z uwzględnieniem potrzeby specjalnego ukształtowania tejże ze względu na poduszki powietrzne i tego jak ewentualne wnęki lub wybrzuszenia na ścianie tylnej pojazdu lub przegrodzie (nie) wpływają na obliczenia dopuszczalnych wymiarów. Ogólnie horror. Po tłumaczeniu czytałam to kilka razy i tak długo poprawiałam, aż doszłam do wniosku, że normalny człowiek będzie w stanie to (z trudem bo z trudem), ale zrozumieć... :P

Hmm... patrzę i nie wiem już, co będzie bardziej niewygodne - ta maska, czy te gacie? 

Na pewno w żadnym nie da się chodzić bez poprawiania :D.

Możesz chodzić tylko w apaszce. Ustawodawca dopuszcza a pewnie będzie wygodniej  :D

• 2 years later...
  • 8 months later...