Jump to content

Szkolenie "Level Up" styczeń 2026

Gabrik
 Share

Recommended Posts

Godzinę temu, lubeckim napisał:

Inna rzecz, że powinieneś raczej napisać "zaakceptowany przez mnie i Mitka". Jednak różnica tylko w samym zakresie osobowym, bo ten brak akceptacji przez wasz duet dalej nie jest dla mnie problemem. Żadnym

ja nie zasiadam w loży Ski Forum. tu jest miejsce na tylko jednego, nieomylnego użytkownika.

• Like 1
  • Haha 1

6 hours ago, a_senior said:

By nie było nieporozumień. Pisząc "taka jazda" miałem na myśli pokazową jazdę z pięknymi łukami z dokręcaniem i jazdą w poprzek stoku jak napisał Marek, której pełno w internecie i blisko 0 w realu. To nie dotyczy carvingu jako takiego i wykorzystania jego elementów w różnych postaciach.

Czyli można jechać ogień jak poniżej, tylko po prostu mało kto umie ? 😉

Godzinę temu, SzymQ napisał:

Czyli można jechać ogień jak poniżej, tylko po prostu mało kto umie ? 😉

No oczywiście Szymek że mało kto umie. Bo to jest trudne. Niestety, brak dostępności takich stoków uniemożliwia szybki rozwój. Ale pytanie do Ciebie. Jeździłeś ze Śpiochem i jeździłeś ze Stefano. Jak mniemam - Stefano to dużo wyższy level niż Śpiochu. Pewnie tak samo Śpiocha level jest dużo wyższy niż Twój. Więc ile Ci brakuje do Śpiocha - bo jak mniemam bez dojścia do jego levelu o zbliżeniu się do poziomu Stefano to chyba można zapomnieć. Nie chodzi o Twoje/Wasze postępy ale o ogół w trakcie nauki śledzących te wrzutki nie mając styczności z tym w realu. Pomijam fakt praktykowania w wymiarze 5-6 dni w sezonie. Jak realnie oceniasz czas Tobie potrzebny dojścia do powiedzmy podobnego poziomu jazdy na takiej trasie jak jechał Stefano. Czy to będzie kiedykolwiek możliwe?

A tutaj mój ulubieniec Patrick - czyli taki inny Stefano. Jazda i zestaw ćwiczeń. Za dużo nie gada ;). 

• Like 1
  • Thanks 2

11 minutes ago, Marcos73 said:

No oczywiście Szymek że mało kto umie. Bo to jest trudne. Niestety, brak dostępności takich stoków uniemożliwia szybki rozwój. Ale pytanie do Ciebie. Jeździłeś ze Śpiochem i jeździłeś ze Stefano. Jak mniemam - Stefano to dużo wyższy level niż Śpiochu. Pewnie tak samo Śpiocha level jest dużo wyższy niż Twój. Więc ile Ci brakuje do Śpiocha - bo jak mniemam bez dojścia do jego levelu o zbliżeniu się do poziomu Stefano to chyba można zapomnieć. Nie chodzi o Twoje/Wasze postępy ale o ogół w trakcie nauki śledzących te wrzutki nie mając styczności z tym w realu. Pomijam fakt praktykowania w wymiarze 5-6 dni w sezonie. Jak realnie oceniasz czas Tobie potrzebny dojścia do powiedzmy podobnego poziomu jazdy na takiej trasie jak jechał Stefano. Czy to będzie kiedykolwiek możliwe?

A tutaj mój ulubieniec Patrick - czyli taki inny Stefano. Jazda i zestaw ćwiczeń. Za dużo nie gada ;). 

Nigdy nie dojdę do poziomu Śpiocha ani Stefano. Prawdę mówiąc nawet o tym nie myślałem. Jeśli chodzi o porównanie Śpiocha i Stefano, to logika podpowiada, że Stefano jeździ lepiej, ale z mojej perspektywy obaj jeżdżą kosmicznie i powyżej mojej kompetencji w ocenianiu.

Wracając jednak do tematu warunków na stoku. Oczywiście bywają diametralnie różnie, ale nawet będąc ceprem można jeździć w Polsce po pustych stokach. Nawet w takim Zwardoniu zdarzyło mi się wyjść ze strefy komfortu goniąc na GS za pewnym starszym panem też na GS( swoją drogą dawno nic tu nie pisał 😉 ) w nieidealnych warunkach. 

Zgadzam się, że jak czytają to osoby postronne to niekoniecznie powinny mieć przeświadczenie, że mogą "uczyć się na krawędziach" w warunkach normalnego ruchu. Ale to kwestia edukacji. Jakoś trzeba im tłumaczyć, że jazda na krawędzi to nie "jazda na krawędzi", że muszą inwestować w instruktaż i szukać możliwości bezpiecznej praktyki.

Ale wiesz, jak się wyda kupę kasy na modne ciuchy i znany kurort, to potem na instruktażu trzeba zaoszczędzić i jakoś samemu... Nawet raz ze @star podziwialiśmy wielkie logo Armani, ale na instruktaż właścicielowi już niestety chyba zabrakło...

• Like 1
  • Thanks 2

57 minut temu, Jan napisał:

rozumiem SKS ale podobno masz w rodzinie dobrze zapowiadającą się młodą instruktorkę

i dziadki też czegoś by się nauczyły

Nie wiem co to jest SKS. Po prostu przestało mnie to bawić.

Dzieci mają inne zajęcia. Narty to dla nich poboczne sezonowe hobby.

A swoją drogą miło mi, że mnie tak brakowało na tym wyjeździe - dawno nie pamiętam tematu żebym się tak często w nim przewijał. Dzięki koledzy ale niestety ja już nie szkolę i się nie szkolę też. Co najwyżej mogę komuś coś podpowiedzieć z przyjemnością. A najchętniej  po prostu pojeździć w dobrym towarzystwie dla czystej zabawy.

Edited by Mitek
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1

23 minuty temu, Mitek napisał:

się nie szkole też.

a wiesz że byłem naprawdę zainteresowany tym wyjazdem ze względu na tego SMOKA

ale jak by mnie tak wyciulali ze zmianą instruktora i to jeszcze w jakimś obcym języku to bym się naprawdę wkurzył

• Like 1
  • Haha 2

11 godzin temu, Jan napisał:

ale jak by mnie tak wyciulali ze zmianą instruktora i to jeszcze w jakimś obcym języku to bym się naprawdę wkurzył

Pewnie nie jeden z nas  by chętnie Smoka poznał... ale czy jazdy pługiem nauczy cię Mietek z Białki czy Klamer czy aktor (np. Karol od sucharów z Familady - notta bene  wytrawny  narciarz)..i czy będzie to na oślej łączce w Aspen czy w Tyliczu  to raczej nie ma znaczenia..

• Like 1

12 minut temu, Chertan napisał:

... lepiej nie będzie.

Nie znasz się Piter - Zbyszek (@lski) chwalił się że po 60 wzrok mu się poprawił... a mnie za rok góra 2 nie będziesz już musiał  kroplówki na stoku podłączać...

Jednak jest na YT nasz As 💪 testuje włoską markę Carpani👌

A tu coś z produkcji nart Carpani 

Czas oczekiwania od zamówienia do wysłania to 3 tyg z tego co pamiętam i chyba jak coś nie pomieszałem na dziś tylko niecałe 900 par tych nart powstaje rocznie . Drewno wyselekcjonowane z dość długim okresem naturalnego schnięcia. 

Qzwa kupie jeden z ich modeli bo to MIŁOŚĆ OD PIERWSZEGO SZURANIA 😜

• Like 2
  • Haha 1

28 minut temu, Marcos73 napisał:

Ted - fajnie opowiada.

pozdro

Widziałem to Mareczku, fun z jazdy mega ale tu szkoła podstawowa musi być ukończona żeby wejść na ten level jazdy własnej przyjemności dnia codziennego 😉 ale przede wszystkim trzeba zrozumieć tryby układanki zabawy bez napinki układu własnego ciała które mają się zazębiać a to niestety jest czas który wielu chce ominąć a się nie da- trzeba rzeźbić krok po kroku aż załapiemy 🤷‍♂️

pozdro

Edited by Victor
  • Like 1

49 minut temu, Marcos73 napisał:

Ted - fajnie opowiada.

pozdro

Ale gdzie tam, typ nie umi jeździć, każe się pochylać do stoku, pływać łapami zamiast trzymać porządną pozycję. Paaaanie, z czym do ludzi. Herezja jakaś. Będę próbować we Włochach 

• Like 1
  • Haha 2

5 minut temu, Victor napisał:

Widziałem to Mareczku, fun z jazdy mega ale tu szkoła podstawowa musi być ukończona żeby wejść na ten level jazdy własnej przyjemności dnia codziennego 😉

pozdro

Cze

Tak trochę jak krowa na rowie - łopatologicznie i prosto mówi. Dla mnie ciekawe Drill 2 i wynikowy Drill 3. Kurwa w sobotę musze spróbować. Też mam Carv i tam wszystko wychodzi ok oprócz kątów zakrawędziowania. Ni chu chu poniżej 70 stopni nie da rady (czasami pojedyncze skręty) - a Ted daje i to w chuj więcej 🙂 , średnia w okolicach 65 stopni.

pozdro

9 minut temu, Chertan napisał:

Ale gdzie tam, typ nie umi jeździć, każe się pochylać do stoku, pływać łapami zamiast trzymać porządną pozycję. Paaaanie, z czym do ludzi. Herezja jakaś. Będę próbować we Włochach 

Chciałbym tak umieć jak on nie umie 😉

pozdro

• Haha 2

1 minutę temu, brachol napisał:

Wiedziałem, że to tak się skończy. Złote?

To jest świetna anegdota, zwłaszcza jak dodać słowa Pawła jakie mi na krześle przekazał. No ale zostawmy, to na boku, bo mnie już korci 🙂

• Haha 1

5 minut temu, Gabrik napisał:

To jest świetna anegdota, zwłaszcza jak dodać słowa Pawła jakie mi na krześle przekazał. No ale zostawmy, to na boku, bo mnie już korci 🙂

Paweł, jak kupisz Carpani to będziesz drugi w Polsce (chyba, że Renata jeszcze nie kupiła to wtedy pierwszy) - nie żebym namawiał czy coś...

• Haha 1

1 godzinę temu, brachol napisał:

Paweł, jak kupisz Carpani to będziesz drugi w Polsce (chyba, że Renata jeszcze nie kupiła to wtedy pierwszy) - nie żebym namawiał czy coś...

Toż on w Polsce nie mieszka, więc nie wiadomo czy pierwszy…

2 godziny temu, Gabrik napisał:

Bo to prawda 😜 za jedna parę można praktycznie mieć komplet (SL GS) 🤷‍♂️ no ale może trafię na jakąś finansowo ciekawą promocje posezonową 🤞

@cappo przedział cenowy Van Deer, Stockli … także nie jest tanio 😡