Skocz do zawartości

Materiały szkoleniowe

Adam ..DUCH

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Kaem napisał:

Adamie, 

kaskiem podłogę przed Tobą zamiatam. Się qrde wzruszyłem.

Wielka robota, gratulacje tak Jędrusiowi jak i Tobie. 

Kolego tego komplementu przyjąć nie mogę.....twórcą jest Instruktor PZN Artur Ponikwia. To on przez blisko 10 lat rok w rok tydzień w tydzień, godzina za godziną uczył Jędrka. Wszyscy ale to dosłownie wszyscy na stacji obserwowaliśmy jak Jędruś się uczy, jak Artur go uczy, jak wali w siatki, w karczmę, w słupy...jak ładuje w wszystko bo Jędrek nie pamięta co mu się zadaje. Artur zrobił niesamowitą robotę. Kiedy Artur (kontuzja kolan) w grudniu powiedział mi że muszę szkolić Jędrka to szczerze..... byłem kompletnie zesrany (tak w tyle głowy ulubiony skręt Jędrka - długi ciety - jeb w siatkę). Narada - rodzice- Artur- Ja - Jędruś ma być Jędrzejem.......się chyba udało.." Adaś - no...bo teraz nam się nie udało-No-to w przeszłym sezonie na safari pojedziemy - no pewnie ale z Arturem pojedziesz.......To dobrze bo te Słowaczki fajne dziewczyny. 

• Like 2
  • Thanks 1

27 minut temu, .Beata. napisał:

To może tak jaśniej wytłumaczcie o co chodzi z tym ześlizgiem w układzie kontr-rotacyjnym… bo z jednej strony - ćwiczyć, a z drugiej - dramat i że tak już nie, a skoro nie ale tak, to czemu ma to służyć?

Beatko, nie zamartwiaj sie głupotami. 🙂 Ten ześlizg w układzie konrtrotacyjnym (3-ci filmik), choć ja nazwałbym to raczej układem odstokowym, zawsze będzie potrzebny w pewnych warunkach, bez względu na kolejne ewolucje czy rewolucje w narciarstwie zjazdowym. To taki fragment elementarza narciarskiego. Musisz znać i umieć.

• Like 2

2 godziny temu, .Beata. napisał:

Nie zamierzam dyskutować - mus to mus. Określ proszę jeszcze te „pewne warunki”. W jakiej sytuacji okaże się być niezbędny?

To ruch bardzo często wykonywany na końcu jazdy, takie końcowe płynne hamowanie. Ale także w sytuacji, gdy przechodzisz ze skrętów ciętych w ześlizgowe. Nieźle to widać na filmikach Morgana, gdy przechodzi z carvingu do ześlizgu. Jutro poszukam. Często też, przynajmniej ja to stosuję, na bardzo stromych stokach. Robisz serię krótkich skrętów z mocnym ześlizgiem, właśnie w takiej pozycji kontrrotacyjnej. A samo ćwieczenie pozwoli Ci nieźle wyczuć krawędzie, kiedy i jak narty wchodzą ześlizg. Bo nie da się cały czas jechac skretem ciętym. 🙂

• Like 1
  • Thanks 2

8 hours ago, .Beata. said:

To może tak jaśniej wytłumaczcie o co chodzi z tym ześlizgiem w układzie kontr-rotacyjnym… bo z jednej strony - ćwiczyć, a z drugiej - dramat i że tak już nie, a skoro nie ale tak, to czemu ma to służyć?

Dramat to będzie jak się nie będzie ćwiczyć. 

Braguage, to więcej niż ześlizg i separacja. Nie nazwał bym tego kontr-rotacja, ale jest możliwe ze nie rozumie tego jak to jest rozumiane w Polsce.

Nie mam pojęcia jak Pani Beata jeździ ale;

Tom pokazuje to na lini spadku stoku. Śmig ( który dla mnie to duża kontrowersja bo zatrzymalismy  się z jego rozwojem w latach 90tych),też

jest jeżdżony na lini spadku stoku. Wiec pomoc z ogarnięciem tej ewolucji.

Rotacja nóg , która pozwala na lepsza skretnosc nart,

zakrawedziowanie narty dolnej i górnej , w tym wypadku mniejsze, bo większy ześlizg.

Seperacja pomiędzy górna a dolna częścią ciała ,

uklad rak z zabiciem kijka, podczas zmiany kierunku jazdy,

angulacja

poprawne wyjście w górę z rotacja nóg 

Proszę zobaczy końcówkę filmu, gdzie Tom jedzie krótkim skrętem.

Ta ewolucja pokazuje skręty, poprzez rotacje nóg w ześlizgu na lini spadku stoku, z bardzo małym zakrawedziowaniem.

Koncowka filmu , to zmniejszenie ześlizgu a zwiększenie zakrawedziowania co wraz z rotacja nóg pozwala na modern śmig, wersja 2023.

Taka moja mała refleksja ....

Pozdrowienia,

Piotr 

• Like 3
  • Thanks 2

9 godzin temu, KrzysiekK napisał:

Zauważyłem pewne podobieństwa do Harb SKi system.

Cześć

Pokłosie siedzenia przed kompem. Co ma do tego typu ewolucji/ćwiczenia Herb??? Nie gabrikuj.

Ja bardzo często - zdałem sobie z tego sprawę jak zobaczyłem zamieszczony przez Beatę filmik - tracę na płaskim i równym wysokość gdy jadę ześlizgiem i zmieniam stronę, żeby było ciekawiej.

Stronę techniczną opisał Piotrek a ja tylko napiszę, że znakomite do śmigu są tego typu ćwiczenia z narastającym i zmniejszającym się płynnie rytmem. Zresztą tu ćwiczysz sobie wiele elementów, miękkość ruchu, delikatność nacisku na krawędzie, synchronizacja odciążenia z rotacją, stopniowanie siły dociążenia itd. Nie ma co tego rozkładać tylko sobie popróbować - fajna zabawa.

A gdzie się może przydać konkretnie np. wąska wyślizgana ale równa droga z zakosami.;.   to przecież nic innego tylko wycyzelowany i jechany wolno śmig z przeciągniętym elementem hamującym.

Pozdro

Edytowane przez Mitek
  • Like 3
  • Thanks 1

6 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Pokłosie siedzenia przed kompem. co ma do tego typu ewolucji/ćwiczenia Herb???

Ja bardzo często - zdałem sobie z tego sprawę jak zobaczyłem zamieszczony przez Beatę filmik - tracę na płaskim i równym wysokość gdy jadę ześlizgiem i zmieniam stronę, żeby było ciekawiej.

Stronę techniczną opisał Piotrek a ja tylko napiszę, że znakomite do śmigu są tego typu ćwiczenia z narastającym i zmniejszającym się płynnie rytmem. Zresztą tu ćwiczysz sobie wiele elementów, miękkość ruchu, delikatność nacisku na krawędzie, synchronizacja odciążenia z rotacją, stopniowanie siły dociążenia itd. Nie ma co tego rozkładać tylko sobie popróbować - fajna zabawa.

A gdzie się może przydać konkretnie np. wąska wyślizgana ale równa droga z zakosami.;.   to przecież nic innego tylko wycyzelowany i jechany wolno śmig z przeciągniętym elementem hamującym.

Pozdro

Przeplatana pługiem jak się znudzisz, ew bokiem jak miękko nawet jedna narta leniwie

AF63F1E3-C0ED-4648-A07C-0318360059B3.jpeg

Edytowane przez star

30 minut temu, star napisał:

Przeplatana pługiem jak się znudzisz, ew bokiem jak miękko nawet jedna narta leniwie

Podziwiam cierpliwość Adama. Masz tyle innych wątków do rozpierdalania bzdurami nie na temat a uparles się na ten. Tu nawet ja się odzywam z rzadka.... ;-))

Edytowane przez mig
  • Haha 1
  • Confused 1

W dniu 3.03.2023 o 04:30, PSmok napisał:

Braguage, to więcej niż ześlizg i separacja. Nie nazwał bym tego kontr-rotacja, ale jest możliwe ze nie rozumie tego jak to jest rozumiane w Polsce.

Koncowka filmu , to zmniejszenie ześlizgu a zwiększenie zakrawedziowania co wraz z rotacja nóg pozwala na modern śmig, wersja 2023.

Braquage, to po francusku nagły skręt, zmiana kierunku. Ale znaczy także napad, np. na bank. Z tym układem kontrrotacyjnym mam problem jak to poprawnie nazwać. Piotrze, jak jest po anglosasku? Poniżej wstawiam zdjęcie z pozycją, o którą mi chodzi.

Moder śmig. 🙂 Fajne. Powiedz mi czy jadę modern śmigiem? (marne filmowanie żony) https://photos.app.goo.gl/msWTofXBdWKjxrUE8

projectionc.PNG

Edytowane przez a_senior

11 godzin temu, a_senior napisał:

Nieźle to widać na filmikach Morgana, gdy przechodzi z carvingu do ześlizgu. Jutro poszukam.

Np. tu. Morgan tłumaczy (od 1 min), że gdy na trasie pojawia się więcej ludzi przechodzi z mode carving na mode ześlizg. I tłumaczy dlaczego to robi. I pojawia się m.in. ześlizg w układzie kontrotacyjnym czy odstokowym jak kto woli.

Edytowane przez a_senior
  • Like 1
  • Thanks 1

@PSmok @Mitek @a_senior

Dziękuję za bardzo obszerny komentarz, o to mi chodziło. Uczę się od niedawna, zaledwie 30 razy miałam narty na nogach. Najpierw chcę opanować wszystkie możliwe ewolucje ślizgowe, stąd moje, być może głupie, pytania. Po prostu nie chcę zaczynać czegoś, o czym nie mam pojęcia, nawet przez przypadek.  

Cześć

Nie znam francuskiego ale Morgana słucha się znakomicie. Do tego należy mu przyznać, że jest w swojej jeździe bardzo "czytelny", jazda jest klarowna i uporządkowana a jednocześnie widać zmianę techniki w sposób "skokowy". Przechodzi w ciągu jednego skrętu z jednej techniki do drugiej w sposób bardzo widoczny i czytelny. Widać, że szkolił się w tego typu jeździe prezentacyjnej.

Pozdrowienia

• Like 2

5 godzin temu, mig napisał:

Podziwiam cierpliwość Adama. Masz tyle innych wątków do rozpierdalania bzdurami nie na temat a uparles się na ten. Tu nawet ja się odzywam z rzadka.... ;-))

A nie powinieneś w ten sposób w ogóle. Na takie wpisy jak twoj Adam powinien reagować natychmiast z największa surowością, pełna zgoda. PS w porównaniu z twoim wpisem moj był na temat, wynikający co więcej z praktyki.

Edytowane przez star

9 godzin temu, PSmok napisał:

Pozdrowienia,

Piotr 

Obracanie tułowia i bioder wokół osi równowagi, na zewnątrz skrętu nazywa się kontrowaniem, a takie ułożenie ciała nazywa się kontrą. Brak kontry oznacza pozycję frontalną.

Kontrrotacja to coś innego: obracanie tułowia aby uzyskać obrót nart w przeciwną stronę, to ruch. Tułów w jedną narty w drugą. 

Pozycja kontrrotacyjna to jakieś dziwne określenie. Pozycja przeciw obrotowa????

ma pytanie: jak w narciarstwie należy rozumieć upper-body, gdzie zaczyna się dół. I jak rozumieć pojęcie poszukiwania separacji.  Gdzie ta separacja na jakim poziomie???

Edytowane przez Maciej S
  • Like 1

Godzinę temu, star napisał:

Mitkowi udało się go wyrzucić z forum, takie podejście empatyczne instruktorskie. Nawet się nie spotkali.

Cześć

Przestań chrzanić chłopie. Nie mam ani woli ani władzy, żeby kogoś skądkolwiek wyrzucać ale jak ktoś coś pieprzy to piszę otwarcie, że tak jest. Widać uznał, że miałem rację. Ty uważasz na przykład że nie mam racji i moje gadanie masz w dupie.

I... błagam nie rozmydlaj tego tematu jakimiś pierdołami.

Pozdro

Edytowane przez Mitek