Skocz do zawartości

Ceny paliwa w PL i EU

Marcos73

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Jan napisał:

i tak nie postawicie, chyba że przyjdzie zagraniczny inwestor i zrobi to czego przez lata nie potrafiliście zrobić w Szczyrku,

ot poprostu taka Kargulowska mentalność

Janek... przyjdzie lub nie, ale o tym Kargul zadecyduje a nie szeroko rozumiana Polonia

1 godzinę temu, Kubis napisał:

To daleko idące nadużycie. Co znaczy za swoje? Ze niby to co zarabiasz chcesz sam wydawać w 100% bez podatków, danin itp? Ale drogami to chce się jeździć, korzystać z komunikacji, leczyć, mieć ochronne wojska, policji, skazanych zamkniętych i odizolowanych, zapłacić kartą z darmowego konta bankowego, albo gotówką którą Państwo wydrukowało.

Najlepiej chyba wrócić do zbieractwa, wydeptywania ścieżek na łące i spokojnego życia na swoim... Zaraz... Do momentu aż kilku zorganizowanych osiłków przyjdzie, spuści wp.., zabierze żonkę i cały "majątek" i zostawi karteczkę z pismem obrazkowym, żeby niepiśmienny (bo nie wyedukowany bez książek) baran wiedział gdzie się udać do szlachcica na pracę i po jedzenie.

Kuba , wyżej napisałeś post pod którym mógłbym podpisać się dwoma choć lewą spabo pisze .

Ale tu przepraszam ale kocopoły pod własne widzimisię napisałeś .  

Wielu tu pisze o socjalu a przecież największym od lat beneficjentem tego socjalu bo już od 22lat jest POLSKA. Więc jeżeli mój rząd będzie ogarniał swoją a nie wasza kuwetę to mi gra muzyka. 

Zamiast Ukraińców zabierają ie do siebie tych co tu pracują a u Was płacą podatek .  Rąk do pracy wystarczy Wam w zupełności . 

I w tym znaczeniu napisałem niech każdy płaci za siebie czas dojnej krowy skończyć - dość sponsorowania dróg , autostrad, mostów, szpitali, urzędów czy prywatnych inwestycji jak izolację,dachy,piece itd za cenę potwornego zadłużania .

Koniec z dopłatami dla rolników bo rolnik jest od produkcji żywności a nie dopłat za nie produkcję . 

I tu @Lexi Marku pełna zgoda kibic z dala się nie wpierdala . 

Ja mam ręce a sprzęt kupiłem za swoje zarobione i sąsiad mi nic nie dopłacił . 

Zapierdalam a pot leci żeby oko mogło cieszyć się kolejnego roku 🥱

IMG_0996.thumb.jpeg.373264207a64f09521c1d4e8e8d61389.jpeg

Pozdrawiam i tyram dalej bo sąsiad nie zrobi tego za mnie 😜

Edytowane przez PaVic
22
  • Thanks 1

3 godziny temu, MarioJ napisał:

AFD przeprasza się z Unią Europejską.

W 2013 r. głównym celem powstania AfD było wyjście Niemiec ze strefy euro i Unii Europejskiej. Partia opowiadała się za "dexitem" jeszcze w kampanii przed wyborami do Bundestagu w 2025 r., a jej politycy powtarzali ten postulat również w tym roku.

Teraz AfD zmienia swój program. Ugrupowanie rezygnuje z postulatu wyjścia Niemiec ze strefy euro oraz Unii Europejskiej na rzecz gruntownej reorganizacji UE.

Takie zmiany retoryki są także w innych partiach prawicowych po zdobyciu większego poparcia. Być może od początku nie chcieli wychodzić z UE, a głosząc takie hasła zdobywali głosy?

Chcąc się rozwijać trzeba należeć do UE, to w jakiej formie będzie działać za 5 czy 10 lat to już inna para kaloszy. Na pewno jakieś zmiany muszą zajść (cały czas zachodzą tylko, że jest to raczej ewolucja niż rewolucja)

pozdro

PS

Co do Javier Milei to moim zdaniem warto posłuchać Wojciecha Ganczarka dość dobrze zna Amerykę Południową i opowiada o tym jak tam życie wygląda (jest to oczywiście opowieść suiektywna) Podcasty

Edytowane przez brachol

12 godzin temu, Spiochu napisał:

W firmach prywatnych optymalizację zaczyna się od tego co stanowi najwyższy koszt.  System emerytalny to największy problem. Można by go stopniowo reformować np. likwidując istniejące przywileje czy zrównując wiek emerytalny kobiet i mężczyzn. Można także zamrozić waloryzacje emerytur powyżej minimalnej. 

Co do opodatkowania to system oparty na podatku od pracy jest społecznie szkodliwy. Po prostu się do niego przyzwyczaiłeś. Za ciężką pracę nie powinieneś być karany, dochody pasywne i życie na wysokim poziomie dużo sensowniej opodatkować bo wtedy korzystasz z systemu a nie go budujesz. Już kiedyś tłumaczyłeś że od wydatków w kraju można uciec ale to nieprawda.  Większość dóbr i tak musisz kupić lokalnie lub sprowadzić.

W opodatkowaniu mieszkań chodzi o to by nie opłacało się ich posiadać jako inwestycja. Wiadomo że jeśli takie posiadasz to będziesz przeciwny.  Szczególnie szkodliwe są pustostany w popularnych lokalizacjach a tych jest pełno. Bez podatku tylko jedno mieszkanie/dom na każdą dorosłą osobę a jeśli jest w topowych miastach to nawet o ograniczonym metrażu. Dla firm jeszcze wyższy podatek od posiadania mieszkań.  Za to w kontekście wynajmu powinny być przepisy broniące właścicieli. Jeśli ktoś nie płaci to można go wyrzucić na bruk (powiedzmy po XX dniach). Obecna sytuacja gdzie cwaniacy siedzą za darmo w nie swoim domu to patologia.

Firmą prywatny, zarządza ktoś, kto ma na celu dobro firmy. Tyle. System emerytalny to ogromne koszty, bo Państwo musi gwarantować dane wcześniej przyrzeczenia, bo inaczej to państwo z dykty i tektury. To nie firma. System można zmieniać, ale nie kosztem ludzi w nim osadzonych. Nikt z nich nie miał wyboru, bo o tym decyduje Państwo i Państwo musi za to odpowiadać. Wszelkie zmiany musza dotyczyć osób wchodzących na rynek pracy przede wszystkim, nie osób, które już na tym rynku są.

Podatki musza być pobierane od pracy natychmiast, ponieważ majątki się rozmywają, to domena natury ludzkiej. Zostanie u nas bieda bez majatku. Polska to nie Szwajcaria. Oni bazują na dobrach luksusowych, a popyt na te dobra jest ograniczony. Stoeckli nie sprzedają się w PL jak ciepłe bułki. Dlaczego? Bo są kurewsko drogie. My nic nie wytwarzamy, jesteśmy krajem usługowym, który był oparty na taniej sile roboczej. Nic się nie zmieniło, tylko już nie jesteśmy w tej materii konkurencyjni aż tak bardzo. Szwajcarzy legalizują majątki, pobierając za to drobną opłatę. Nie tam nie pyta skąd masz, ale ile masz. Żaden normalny, przeciętny Szwajcar, mimo bardzo wysokich zarobków, praktycznie całe życie wynajmuje mieszkanie, bo może o nim tylko pomarzyć. Ceny są kosmiczne.

Ja proponuję alternatywę i mechanizm aby mieszkanie nie było celem inwestycyjnym, a Ty z jednej strony system bezpodatkowy i regulacje podatkami wysokimi. Ty proponujesz na drodze napierdolenie znaków i ograniczeń + fotoradary i naloty policji, a ja mówię wybudować autostradę tuż obok. Problem sam się rozwiąże. Oczywiście Twoje rozwiązanie (co też rządzący czynią) jest łatwiejsze, ale z mojego punktu widzenia dużo gorsze i krótkotrwałe. 

pozdro

• Like 1

4 godziny temu, PaVic napisał:

Wielu tu pisze o socjalu a przecież największym od lat beneficjentem tego socjalu bo już od 22lat jest POLSKA. Więc jeżeli mój rząd będzie ogarniał swoją a nie wasza kuwetę to mi gra muzyka.

Zapomniał wół, jak cielęciem był. Wyjechałeś z PL, bo było tak zajebiście? Czy dla własnych korzyści? Niestety ten kraj po zapaści gospodarczej, ktoś i to nie Ty musiał odbudować. Całe Podlasie do Belgii wyjechało. Tak samo na Ciebie wówczas patrzyła polonia Belgijska, która tam mieszkała od lat.

4 godziny temu, PaVic napisał:

Zamiast Ukraińców zabierają ie do siebie tych co tu pracują a u Was płacą podatek .  Rąk do pracy wystarczy Wam w zupełności .

Kiedy wracasz? Czy już jesteś jednak Belgiem. A kto ich zatrudnia? My, czy Wy? Dlaczego i z jakiej przyczyny? Wyjeżdżają do pracy dokładnie z tych samych pobudek co Ty kiedyś wyjechałeś. To jest cena, za którą płacą obecnie wysokorozwinięte gospodarki, a kiedyś także i my zapłacimy, za tańszą siłą robocza napływającą z Ukrainy. Nie powiem że nie byli wykorzystywani, bo tak było. A to co się dzieje, to w głównej mierze pazerność gigantów gospodarczych w EU i przeniesienie wszystkiego do Chin. Jak bardzo jesteśmy zależni, pokazał Covid. Teraz widzimy jak bardzo zależni jesteśmy od paliw kopalnych i fochów innych gospodarek.

Belgia tez więcej bierze niż daje do unii, ale uczciwie, to dostaje potężne środki na utrzymanie PE. To nieco zaburza obraz. Generalnie w BE to najwięcej środków i wsparcia idzie na rolnictwo. Dlaczego, bo rolnik i wszyscy pracujący w tym sektorze chcą zarabiać tak samo jak Ty - dużo. Więc albo tanie towary będą pochodzić z Chin, a Wy znajdziecie odbiorców swoich drogich produktów gdzieś w świecie, w krajach, gdzie to będzie relatywnie tanie. Inaczej się nie da. Europa wychorowała żmiję na swojej piersi i musi się z tym zmierzyć. Udział europejskiej gospodarki na przestrzeni ostatnich lat spadł w globalnym PKB z 29% do 17%. Dobrze to już było. Be ma ogromny przemysł farmaceutyczny, ale 80% komponentów do produkcji pochodzi z Chin. Za chwilę może się okazać, że będzie to sam co z motoryzacją, będą to robić taniej i lepiej. Ludzie nie zauważają zmian geopolitycznych na świecie, a my już szczególnie zamknięci w swoich bańkach dobrobytu. Za wszytko prędzej czy później trzeba zapłacić. Zmiany w EU zachodzą zbyt wolno. Ekologia to tylko pretekst do zmian, a i tak większość krajów stawia ogromny opór. Jak nie postawimy na samowystarczalność, nawet kosztem życia w luksusach, to srogo za to wszyscy zapłacimy, a w szczególności nasze przyszłe pokolenia.

pozdro

Godzinę temu, Marcos73 napisał:

Kiedy wracasz?

Marku , nie wracam i to jest ta różnica .

Ja nie zostawiłem rodziny w Polsce i przyjechałem zarabiać płacąc podatki w Polsce tylko rozliczam się tu na miejscu. Dokonałem wyboru dawno w czasach kiedy nie można było tu pracować a jak złapali cię w pracy to wsadzali do samolotu z pieczątką i brakiem powrotu . Po wejściu do UE w Holandii nadal nie miałem pozwolenia na pracę dlatego przeniosłem się do sąsiedniej Belgii bo kwity a co za tym idzie praca była od ręki inaczej siedziałbym do dziś w Holandii .
W tamtych czasach końcu lat 90 moja mama prosiła, błagała żebym został i szedł na studia . Mój wybór był jaki był i niczego nie żałuję, mieszkam po dziś dzień i pewnie padnę tu 🤣 chyba, że o czasie wszystko sprzedam i wybiorę kierunek który mam od dawna w razie większego burdelu 😂 i nie będzie to Europa 🥳
To jest ta różnica a Wy ciągle  mnie wrzucacie do jednego wora z całą resztą zarobkową . Bezsensu. 

Jezeli chodzi o België jest tu burdel bo państwo jest podzielone na pół plus Bruksela . Ci na południu ciągną potężne pieniądze i robić nie chcą a północ daje żeby mogli leżeć-dramat  . Ogólnie nawet nie chce mi się o tym pisać  . 

UE w tej strukturze która jest jest do rozjebania w jeden dzień i ja osobiście będę za tym głosował kiedy będzie najbliższa okazja ale jej nigdy nie będzie bo doskonale wiedzą ci u góry że było by tak jak w UK . Ludzie są wkurwieni choć żyć muszą i żyją chyba że będzie  reformy powrót do waluty, powrót do granic do rolnictwa nie dotowania rolnictwa bo to dziś konieczność a euro niech zostanie jako waluta biznesowa do transakcji . Jak ktoś chce zmienić kraj na inny ale nie zarobkowo to niech zmienia i płaci podatek w kraju w którym pracuje. To samo z inwestycjami - tu tajski klimat jest zajebisty . Chcesz budować resort to szukasz Hansa który też coś ma na kiermanie ale u niego zostaje 51% i działaj . Wsio 

I nie opowiadaj o biednej polskiej sile roboczej bo to przeszłość . Negocjuje stawki chłopakom to doskonale wiem jakie one są- niejeden by takie chciał . Dziś największy przyrost milionerów jest w PL . Jadąc na narty najlepsze fury mają rodacy. Bieda to śpiewka przeszłości która super działa na wyobraźnię tylko realia są zupełnie inne . O rolnictwie już napisałem więc nie będę się powtarzał . 

Ogólnie co do reszty na dziś dzień to jesteśmy w czarnej dupie względem innych na własne życzenie choć jeszcze oddychamy . 

pozdro 

Edytowane przez PaVic