MarioJ Napisano 45 minut temu Udostępnij Napisano 45 minut temu Z definicji nie kupuję warzyw i owoców w Lidlu czy w Biedronce. Korzystam w Hali Targowej gdzie jest kilka stoisk warzywnych. Często ktoś ma warzywa i owoce od lokalnych producentów. Jeżdżę też do Lutyni do sklepów przy ogrodach. Słynny u nas wytwórca soków Owoce Lutyni. Korzystam też z lokalnych warzywniaków na osiedlu. To jest mój wybór, nie patrzę gdzie jest taniej w tym sektorze tylko biorę dobre produkty żeby mi smakowały i były odpowiednie. W takich warzywnikach oni mają tyle produktu, żeby w danym dniu produkt krótkoterminowy się sprzedał. Pod koniec dnia już wielu rzeczy brakuje i to jest w tym sektorze normalne. Właśnie jeden dobry (wg mnie) warzywniak na osiedlu się zamyka, obsługa mówi że nie opłaca się. To oznacza że obroty spadły. Sądzę że ludzie poszli na do Lidla, Biedronki i Netto. A później ci sami ludzie narzekają że owoce są posmarowane grubym żelem. To jest Wasz wybór! To Wasze decyzje powodują, że jecie gówno a lepsze i droższe sklepy upadają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 29 minut temu Udostępnij Napisano 29 minut temu 4 godziny temu, PaVic napisał: Daj spokój , ja tych bredni nie kupuję. Problemem Brytyjczyków samym w sobie nie jest wyjście z UE tylko ciągły napływ ludzi niewiadomego pochodzenia których pracujący muszą utrzymać podobnie zresztą jak w starej Unii. Pojęć nie mieszam ZUS to ZUS a podatek to podatek . Jezeli osoba pracuje 10lat w Holandii to na jakiej podstawie płaci podatek w PL ? Wytłumacz proszę ? Na jakiej podstawie przez ten okres w takiej Belgii jeździ autem na polskich blachach - po 6 miesiącach musi zmienić na tutejsze 😉 Pomijam już ten cały wałek który się dzieje z turystyka zarobkowa A1 ale nawet gdyby mógł legalnie pracować i uczciwie odprowadzać podatek w Polsce bez zbędnych kombinacji to już na starcie połowę więcej zostaje mu od tego tu miejscowego. Czyli żona nie musi pracować co się dzieje . Gdzie tu logika ? NIP europejski mając działalność w Polsce możesz wystawiać faktury w całej EU pewnie tak działają . Jakby nie EU to dalej robiłbyś na czarno bo się opłaca a permanentnie narzekasz na unię 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 26 minut temu Udostępnij Napisano 26 minut temu 27 minut temu, PaVic napisał: Tylko się cieszyć z normalności 👌👏 U mnie na wioskach babcinych w lubelskim winnice jedna przy drugiej a po łaciatych ani widu ani słychu 😉 nikomu nie śmierdzi 🤣 pozdro Paweł, każdy rolnik liczyć umie, tym bardziej taki co ma 300ha ziemi. Jak mleko jest nieopłacalne to hoduje byki, jak byki będą nieopłacalne, to zacznie sadzić borówki, albo coś innego. Mając 300ha można dobrze żyć z uprawy ziemi plus dopłaty bezpośrednie i hodowlę byków traktować hobbistycznie. Oczywiście jakby chciał to mógłby otworzyć masarnię i dodatkowo sprzedawać produkty przetworzone, ale to jest dodatkowa robota. W mojej okolicy nie ma problemu z zakupem dobrej jakości warzyw i owoców od rolników, jak będzie za kilka lat tego nie wiem, bo grunty są sprzedawane i powstają na nich magazyny, albo bliźniaki. Obecnie w PL jest bum na winnice, myślę, ze za kilka lat będzie przesycenie na rynku i będą likwidować uprawy. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 3 minuty temu Udostępnij Napisano 3 minuty temu 38 minut temu, MarioJ napisał: Korzystam w Hali Targowej gdzie jest kilka stoisk warzywnych u mnie na prowincji są dwa duże targowiska. z kilkadziesiąt stanowisk na lokalizację z owocami/warzywami. niestety wszystko kupione na giełdzie towarowej w Kaliszu. jedyny towar, jaki na targowiskach pochodzi prosto od małorolnego rolnika, a nie z przemysłowej uprawy warzyw/owoców, to przycupnięte gdzieś z boku babinki, sprzedające marchewki z własnej uprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi