a_senior Napisano wczoraj o 17:33 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:33 4 godziny temu, .Beata. napisał: Ładnie… pytanie czy konie golone, czy właściciele się zmiłowali i zostawili im zimową sierść… derka za wiele nie pomaga A goli się? Jak owce? 😉 Nie zwróciłem uwagi, ale konie nie robiły wrażenie zmarzniętych czy zmęczonych. W Krakowie pełno ci u nas dorożek. Niektóre są zaczarowane. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano wczoraj o 19:11 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:11 Godzinę temu, a_senior napisał: A goli się? Jak owce? 😉 Nie zwróciłem uwagi, ale konie nie robiły wrażenie zmarzniętych czy zmęczonych. W Krakowie pełno ci u nas dorożek. Niektóre są zaczarowane. 🙂 Przepraszam, chyba nie dość zrozumiale się wyraziłam… koni nie goli się jak owce na zero. W końskim światku golenie znaczy strzyżenie golarką. Np. na lato goli się konia na 1 cm, można też krócej wygolić wzorek na zadzie. Konie, które regularnie nie startują, nie trenują intensywnie, są typowo rekreacyjne, nie są golone a ich włos dorasta do 4/5 cm, jest gruby i strasznie trudno się je czyści, i nie dopuszcza się się do spocenia. Jak są takie mrozy, to większość doby konie spędzają jednak w stajniach. Dlatego pytam, bo te dorożki robią fajny klimat, zwłaszcza te zaczarowane, ale się trochę naoglądałam końskich krzywd. pozdrawiam cieplutko 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 20:02 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:02 42 minuty temu, .Beata. napisał: Dlatego pytam, bo te dorożki robią fajny klimat, zwłaszcza te zaczarowane, ale się trochę naoglądałam końskich krzywd. Dzięki za wyjaśnienia. Widać żeś fachura w temacie. W Krakowie sporo dorożek. Największe wrażenie robią na mnie wtedy, gdy dojeżdżają do "pracy" do rynku (centrum Krakowa) jedną z ruchliwych ulic mocno utrudniając ruch samochodowy. I mnie to cieszy, bo nie lubię samochodów w centrum miasta. Konie wydają sie dobrze odżywione i na swój sposób szczęśliwe. To zdjęcie, które wstawiłem (ul. Sławkowska w Krakowie) cyknąłem w dużym mrozie 1 lutego 26'. Ok. -12 stopni. Dość pusto jak na tę porę dnia (ok. 19) właśnie z powodu mrozu. I pewnie stąd te plandeki na konich. Dorzucam jeszcze kilka dorożowych zdjęć z cieplejszego Krakowa. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Godzinę temu, a_senior napisał: I pewnie stąd te plandeki na konich. Dorzucam jeszcze kilka dorożowych zdjęć z cieplejszego Krakowa. Konia otulasz derką. Ma być mu cieplej. Plandeka to na skrzyni ( może być skrzyni samochodu) ma być nieprzemakalna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 37 minut temu, Maciej S napisał: Konia otulasz derką. Ma być mu cieplej. Plandeka to na skrzyni Widać, że konie to nie moja specjalność. 🙂 Ale trochę miałem z nimi do czynienia. Np. tu: https://photos.app.goo.gl/QzhurNhtQjLKM4nX7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) Cześć Jak już coś to ja tam niczym konia nie otulam. Pozdro Edytowane 11 godzin temu przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowane) 50 minut temu, Mitek napisał: Cześć Ja już coś to ja tam niczym konia nie otulam. Pozdro Mitek, kurde, już nie odzobaczę tego 🤦😖 Edytowane 13 godzin temu przez Chertan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 4 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Jak już coś to ja tam niczym konia nie otulam. Pozdro Warsztaty na następnym zlocie… ze strzyżenia konia…. Kto by to mógł poprowadzić 🤔… 😏 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 35 minut temu, Lexi napisał: Warsztaty na następnym zlocie… ze strzyżenia konia…. Kto by to mógł poprowadzić 🤔… 😏 Pończoszka już ostatnio rozpaliła wyobraźnię ale teraz to... 🤪 chociaż Piter był w Francji przy jeszcze lepszych rozmowach 🤣 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, Lexi napisał: Warsztaty na następnym zlocie… ze strzyżenia konia…. Kto by to mógł poprowadzić 🤔… 😏 Oby nie walenia 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 23 minuty temu, kordiankw napisał: Oby nie walenia 😉 Strzyżenie walenia? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, Lexi napisał: Warsztaty na następnym zlocie… ze strzyżenia konia…. Kto by to mógł poprowadzić 🤔… 😏 Ja na ochotnika poprowadzę te warsztaty 😁 chyba dam radę 💪 tylko nic nie mówić Konstancji 😜 Edytowane 6 godzin temu przez Mikoski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 4 godziny temu, Mikoski napisał: Ja na ochotnika poprowadzę te warsztaty 😁 chyba dam radę 💪 tylko nic nie mówić Konstancji 😜 Hahaha.. przywież Konsancję - odwróciimy jej uwagę.. ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi