Skocz do zawartości

Materiały szkoleniowe

Adam ..DUCH

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, Gabrik napisał:

Najpierw czego tyczy video?

Instruktor stawia tezę - wielu narciarzy jest przeświadczonych, iż równoważymy się (łapiemy równowagę) poprzez ruchy górnej części ciała, poprzez pracę w stawie biodrowym, że to łatwiejsze. Wielu też zostało nauczonych stania na przedniej części stóp, z naciskiem na języki butów, ze stale "zamkniętym" stawem skokowym.  

W video użyli jakiegoś bardzo prostego narzędzia, aby uzmysłowić ruch PP względem ŚC, tylko w płaszczyźnie strzałkowej. Dla poglądowego przekazu tego video dokładność punktów przyłożenia nie miała znaczenia.

1669525985_Screenshot_20251023_074406_BigPictureSkiing.thumb.jpg.e847cda9f87a13c59f39fca86a40f868.jpg

749719333_Screenshot_20251023_074529_BigPictureSkiing.thumb.jpg.a343fb6bc6db2b410d29bcf78beb0f30.jpg

Carv APP ma opcję pomiaru... "wczesnego ruchu do przodu" (early forward movement) i film  także to promował.  Na marginesie już sama nazwa sugeruje nam ruch, górnej części ciała, co jest dużą przewrotnością, do przekazu 🤷‍♂️

Natomiast ogólnie, chodzi o przeciwdziałanie temu zjawisku

2080454415_Screenshot_20251023_082024_BigPictureSkiing.thumb.jpg.f1d112ad384a56a33927f539e23b612e.jpg

Dla uzyskania takiego efektu w linii spadku.,

783470713_Screenshot_20251023_074655_BigPictureSkiing.thumb.jpg.c9394d94120b890c3d256e2b6f0ec551.jpg

Screenshot_20251023_103009_YouTube.thumb.jpg.482541e69b049ed787d96b33978659df.jpgScreenshot_20251023_102848_YouTube.thumb.jpg.d6b18e4e4d193ea33b763f7c06e62cb5.jpgScreenshot_20251023_102921_YouTube.thumb.jpg.5c5fa156fd588237409d2e08305fe0fb.jpg

Cześć

W kwestii narciarskiej, nazwa:  "wczesnego ruchu do przodu" nigdy przez nikogo, kto chociaż trochę jeździ na nartach a z pewnością przez szkolącego instruktora nie będzie interpretowana jako sugestia ruchu "górnej części ciała".

Zgoda - sorry, po przemyśleniu - w dobie internetowej nauki może to mieć miejsce. Natomiast na stoku nigdy się z tym nie spotkałem - w sensie przekazu - w sensie jazdy to kwestia, która zaczyna się gdzie indziej.

Pozdro

10 godzin temu, Gabrik napisał:

Najpierw czego tyczy video?

Instruktor stawia tezę - wielu narciarzy jest przeświadczonych, iż równoważymy się (łapiemy równowagę) poprzez ruchy górnej części ciała, poprzez pracę w stawie biodrowym, że to łatwiejsze. Wielu też zostało nauczonych stania na przedniej części stóp, z naciskiem na języki butów, ze stale "zamkniętym" stawem skokowym.  

W video użyli jakiegoś bardzo prostego narzędzia, aby uzmysłowić ruch PP względem ŚC, tylko w płaszczyźnie strzałkowej. Dla poglądowego przekazu tego video dokładność punktów przyłożenia nie miała znaczenia.

1669525985_Screenshot_20251023_074406_BigPictureSkiing.thumb.jpg.e847cda9f87a13c59f39fca86a40f868.jpg

749719333_Screenshot_20251023_074529_BigPictureSkiing.thumb.jpg.a343fb6bc6db2b410d29bcf78beb0f30.jpg

Carv APP ma opcję pomiaru... "wczesnego ruchu do przodu" (early forward movement) i film  także to promował.  Na marginesie już sama nazwa sugeruje nam ruch, górnej części ciała, co jest dużą przewrotnością, do przekazu 🤷‍♂️

Natomiast ogólnie, chodzi o przeciwdziałanie temu zjawisku

2080454415_Screenshot_20251023_082024_BigPictureSkiing.thumb.jpg.f1d112ad384a56a33927f539e23b612e.jpg

Dla uzyskania takiego efektu w linii spadku.,

783470713_Screenshot_20251023_074655_BigPictureSkiing.thumb.jpg.c9394d94120b890c3d256e2b6f0ec551.jpg

Screenshot_20251023_103009_YouTube.thumb.jpg.482541e69b049ed787d96b33978659df.jpgScreenshot_20251023_102848_YouTube.thumb.jpg.d6b18e4e4d193ea33b763f7c06e62cb5.jpgScreenshot_20251023_102921_YouTube.thumb.jpg.5c5fa156fd588237409d2e08305fe0fb.jpg

Nie wiedziałem, że narciarstwo rekreacyjne jest tak skomplikowane, zawiłe i zagmatwane 😊

• Like 1
  • Haha 2

10 godzin temu, Edwin napisał:

Nie wiedziałem, że narciarstwo rekreacyjne jest tak skomplikowane, zawiłe i zagmatwane 😊

Może dlatego, że się nie uczyłeś, a jeździłeś. Choć jakieś kursy były, więc pewno coś ci tam jednak tłumaczyli. Pewno nie słuchałeś;-)

Edytowane przez star
  • Haha 1

10 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Nie martw się na stoku jest tak jak było zawsze: albo jeździsz albo nie jeździsz.

Pozdro

Eee tam - są tacy co niby jeżdżą, a jakoby nie jeździli. Świat zresztą nie jest zero-jedynkowy jak komputer.

Edytowane przez star

14 minut temu, Jan napisał:

z przyjemnością oglądałem dzięki @Gabrikto Ty w tej niebieskiej kurtce ?

Janku, nie, choć fakt mam niebieską kurtkę 🙂, ale obleśne limonkowe spodnie, a tu człowiek ma eleganckie czarne. 

Co do samego filmiku i mojego posta, nie ma żadnych podtekstów. Chciałem jedynie pokazać luźne podejście do narciarstwa rekreacyjnego, jak wnioskuję bez żadnej spiny na technikalia i bez żadnej oceny z mojej strony. Ot wiele osobowości, celów, oczekiwań i tylko tyle. To tak w kontekście czy, komu, kiedy i jaki zakres wiedzy jest potrzebny.

• Like 2

W dniu 23.10.2025 o 10:42, Gabrik napisał:

Instruktor stawia tezę - wielu narciarzy jest przeświadczonych, iż równoważymy się (łapiemy równowagę) poprzez ruchy górnej części ciała, poprzez pracę w stawie biodrowym, że to łatwiejsze. Wielu też zostało nauczonych stania na przedniej części stóp, z naciskiem na języki butów, ze stale "zamkniętym" stawem skokowym

Ano. A on zachęca by odblować nogi, czyli nie cisnąc na przody i działać nogami. Całkiem sugestywnie pokazuje. Przy okazji dla mnie pokazuje typowy skret z odciażenia dolnej narty i oczywiście obciążenia górnej i jej przodu przy wejściu w skret. Ale nie chcę wywoływać kolejnej gównoburzy. 😉

Tego ciśnięcia na przody języków (masz czuć języki z przodu) kiedyś uczono nagminnie. Inne były techniki jazdy i skrętu, samoskretność narty była pojęciem nie tyle nieznanym co jeszcze niewymyślonym, w każdym razie w powszechnym użyciu. No więc tego ciśnięcia na przody uczono powszechnie, ba, sam uczyłem moich kursantów. 

• Like 1

3 minuty temu, a_senior napisał:

Ano. A on zachęca by odblować nogi, czyli nie cisnąc na przody i działać nogami. Całkiem sugestywnie pokazuje. Przy okazji dla mnie pokazuje typowy skret z odciażenia dolnej narty i oczywiście obciążenia górnej i jej przodu przy wejściu w skret. Ale nie chcę wywoływać kolejnej gównoburzy. 😉

Tego ciśnięcia na przody języków (masz czuć języki z przodu) kiedyś uczono nagminnie. Inne były techniki jazdy i skrętu, samoskretność narty była pojęciem nie tyle nieznanym co jeszcze niewymyślonym, w każdym razie w powszechnym użyciu. No więc tego ciśnięcia na przody uczono powszechnie, ba, sam uczyłem moich kursantów. 

Andrzej, co ja mogę odpowiedzieć? Tylko, że szanuję niezmiennie i z mojego punktu widzenia, gdyby świat miał więcej takich osobowości, byłby lepszym.

20 minut temu, Marcos73 napisał:

Wstyd przyznać, ja byłem i to kilka razy 😉

pozdro

Gdybym miał blisko ,tak jak Ty, to pewnie też bym tak napisał. U mnie większość czeskich ośrodków na wyciągnięcie ręki, pół Polski jechać do Białki , trochę średnio 😁

• Like 1

4 godziny temu, a_senior napisał:

Cześć

"Ciśnięcie" na języki było błędem już gdy robiłem PI czyli druga połowa lat 80. Już wtedy zauważono zdecydowane wady związane głównie z wyważeniem.Zwróć uwagę jak ludzie uczeni wcześniej albo nawet później ale przez niedouczonych szkoleniowców mają charakterystyczną postawę - mocno, agresywnie pochylone podudzia oparte na językach, nogi dość mocno ugięte i stosunkowo prosta góra. To prosty mechanizm kompensaty sił, który kończy się jazdą w odchyleniu.

Pozdro

• Like 1

5 godzin temu, Gabrik napisał:

Janku, nie, choć fakt mam niebieską kurtkę 🙂, ale obleśne limonkowe spodnie, a tu człowiek ma eleganckie czarne. 

Co do samego filmiku i mojego posta, nie ma żadnych podtekstów. Chciałem jedynie pokazać luźne podejście do narciarstwa rekreacyjnego, jak wnioskuję bez żadnej spiny na technikalia i bez żadnej oceny z mojej strony. Ot wiele osobowości, celów, oczekiwań i tylko tyle. To tak w kontekście czy, komu, kiedy i jaki zakres wiedzy jest potrzebny.

Cześć

Ja to postrzegam inaczej.

Jeżeli publikujemy publicznie film poradniczy to powinien on być zrealizowany tak aby nikogo nie wprowadzać w błąd ani oszukiwać. Gdyby to był film np: Nasz radosny wyjazd na narty - Białka - super. Ale jak mamy tam dodatek: "Trasy, wyciągi, co warto wiedzieć" to jest to film poradniczy i tu oczekuje autora eksperta i koniec. Osoba ledwo stojąca na nartach nie może opowiadać o trasach czy infrastrukturze narciarskiej bo po prostu nic na ten temat realnie nie wie. Opowiada sobie subiektywne bajki a film poradniczy powinien być obiektywny i skierowany dla każdego, nawet początkującej osoby, która pierwszy raz narty na oczy widzi.

Dla mnie to sprawa pewnej elementarnej uczciwości po prostu.

Niedługo stuknie mi 40 lat jak pływam kajakiem i wiem na ten temat sporo. Wprowadzałem w tę zabawę dziesiątki osób i mogę mówić tygodniami ale żeby zrobić film poradniczy... 

28 minut temu, Chertan napisał:

No, tym bezecnikom i pijakom powinni zakazać wstępu na stoki, jeszcze mi się zdarzało ich na Ruchaczach spotkać, najgorszy to jest ten co robi zdjęcie. 

Czyli nie melepety i pierdoły, tylko narciarze kompletni 👍