Adam ..DUCH Napisano 25 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Ale tak na marginesie....warte rozważenia.....odciążenie do stokowe, frontalne, od stokowe w kontekście wpływu na fazę sterowania??? Jakieś przemyślenia???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 1 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 @KrzysiekK oraz wielu innych narciarzy którzy borykają się z problemem niekontrolowanego przeciwskrętu. Pamiętajcie, iż jest to wynik błędów technicznych własnej jazdy lub "wpadnięcie" na teren na którym po prostu krawędź nie trzyma/nie utrzyma/ lub złego przygotowania narty - które spokojnie można kompensować techniką i w sposób świadomy poruszać się przeciw skrętem. @KrzysiekKw swoim wątku wspomniał o "skręcie stop" (tu przypomnę, iż nie funkcjonuje coś takiego jak "hockey stop" - Krzysiek to nie złośliwość czy szydera - pozostańmy w nomenklaturze krajowej) - tak to jedna z wielu ewolucji która ma przede wszystkim nauczyć nas bezpiecznego poruszania się na stoku i jednocześnie obeznać adepta z "grą krawędzi" - umiejętność "zmiękczenia" stawów/mięśni vs regulacja głębokości STOP vs umiejętność "wypuszczenia" nart vs umiejętność kontroli bezwładności vs umiejętność układu ciała i zabicia kija - to wszystko prowadzi do celu - bardzo poprawnego śmigu bazowego a przynajmniej oporowego i oczywiście dodatkowo stabilizuje równoległe prowadzenie nart zarówno w fazie inicjacji jak i sterowania. Ale to ćwiczenia niestety które muszą być prowadzone pod okiem obserwatora który na bieżąco będzie korygował błędy. Co w takim bądź razie może uczynić. I tu wg mnie są generalnie trzy ścieżki 1. Spokojna równoległa jazda z przeciąganiem inicjacji do granic możliwości wykorzystując schemat ruchowy NWN - dbać o równoległe prowadzenie nart - czyli generalnie jak ja to mówię "dać jechać nartom" - metoda bardzo skuteczna w stosunku do dzieci i młodzieży które jak wiemy kompletnie wyłączają schematy myślowe, mają niewiarygodny zmysł równowagi, długość nart nie ma dla nich żadnego znaczenia (im dłuższe tym poziom endorfiny u nich większy - czyli odwrotnie niż u dorosłych) 2. Ćwiczenie obskoków - masakra - ja po 10 wymiękam ale obskoki nie pełne ot takie aby w zegarze 9-3 docelowo wyjść na 10 i 2 i nisko 3. Przejść z skrajności w skrajność czyli ćwiczyć W z nary wewnętrznej zachowując zasadę odciążenia w kierunku strzałkowym (do przodu) a docelowo do przodu i w dół stoku. To zamieszczam materiał filmowy ale bardzo proszę potraktować go jako element ćwiczeń a nie docelowej jazdy. To obraz kontrastowy ale wydaje mi się, iż doskonale pokazuje że narta która prowadziła skręt w momencie inicjacji (najwyższy punkt odciążenia) nie jest już potrzebna i mimo tego że narciarz jeszcze jedzie w lewo to już "przewraca" się w prawo - jego środek ciężkości za moment znajdzie się w wnętrzu przyszłego skrętu...i tu pojawia się pytanie: "czy ufamy fizyce czy też nie........." 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Cześć Jaką masz technikę zabijania kija bo ja na razie na dziesiątki użytkowanych na śmierć zabiłem dwa - dodam dwa najlepsze jakie miałem. 🙂 Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Przez chwilę wydawało mi się, że gość w czerwonym kombinezonie to Prezydent Andrzej Duda. 😆 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 4 minuty temu, BoB77 napisał: Przez chwilę wydawało mi się, że gość w czerwonym kombinezonie to Prezydent Andrzej Duda. 😆 Szykuje się do nowej roli po skończeniu kadencji? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Jaką masz technikę zabijania kija bo ja na razie na dziesiątki użytkowanych na śmierć zabiłem dwa - dodam dwa najlepsze jakie miałem. 🙂 Pozdro Ja humanitarnie.... Najpierw ogłuszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 15 minut temu, KrzysiekK napisał: Ja humanitarnie.... Najpierw ogłuszam. Cześć Pytałem Adasia, bo On gdzieś tam w poście znowu kija zabijał. 🙂 Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 1 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Teraz, Mitek napisał: Cześć Pytałem Adasia, bo On gdzieś tam w poście znowu kija zabijał. 🙂 Pozdro No nie wiem jakieś takie stare przyzwyczajenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 2 minuty temu, Adam ..DUCH napisał: No nie wiem jakieś takie stare przyzwyczajenie.... Cześć I później pół kraju jeździ bez kijków... Pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Godzinę temu, brachol napisał: Szykuje się do nowej roli po skończeniu kadencji? On już teraz jest pomocnikiem instruktora 😉 Choć nie zawsze pomaga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Godzinę temu, Kubis napisał: On już teraz jest pomocnikiem instruktora 😉 Choć nie zawsze pomaga Z pomocnikami to jest jak z moją współpracą z pewną bardzo dobrą trenerką .. "A powiedz mi tak szczerze .. przyjechałeś mi pomóc czy tak celowo poprzeszkadzać?" 😉 ... z ironią a raczej autoironią oczywiście. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Godzinę temu, Kubis napisał: On już teraz jest pomocnikiem instruktora 😉 Choć nie zawsze pomaga Cześć Nie obrażaj instruktorów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 19 minut temu, Mitek napisał: Cześć Nie obrażaj instruktorów. Pozdro No chyba nie sądzisz, że myślę o kimś innym niż ten jedyny z kotem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 8 minut temu, Kubis napisał: No chyba nie sądzisz, że myślę o kimś innym niż ten jedyny z kotem Cześć Oczywiście, że rozumiem ale sądzę po prostu, że żaden szanujący się instruktor nie chciałby być chociażby równany mianem z tym zbrodniarzem. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plus82 Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 W dniu 25.02.2023 o 17:45, Plus82 napisał: Miałem zawsze tendencje do pozycji "sedesowej". Okazuje się, że jest dalej aktualna. O czym świadczą załączone klatki z ww. filmu. Mimimum wysiłku. Pełny luz i odprężenie, jak na sedesie. Jako osobnik, do którego trafiają głównie -"cyt. -nie trafione transfery socjalne". Mogę sobie wybrać dzień i stok na ćwiczenia z ww. pozycją. Uwielbiam to mądre spostrzeżenie jakiegoś polskiego ekonomisty. Jadę jutro nieco poćwiczyć pozycję sedesową na Mosorny. Będę w towarzystwie żony. Łatwo nas rozpoznać. Jesteśmy dość charakterystyczni. Jeśliby ktoś miał ochotę na wspólne przedyskutowanie różnic między pozycją sedesową i WNW, to zapraszam. Sedes wymaga bardziej równego i szerokiego stoku. Jest szansa na kilka zjazdów sedesowych, zanim się zryje i zaludni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 38 minut temu, Plus82 napisał: Jadę jutro nieco poćwiczyć pozycję sedesową na Mosorny. Będę w towarzystwie żony. Łatwo nas rozpoznać. Jesteśmy dość charakterystyczni. Jeśliby ktoś miał ochotę na wspólne przedyskutowanie różnic między pozycją sedesową i WNW, to zapraszam. Sedes wymaga bardziej równego i szerokiego stoku. Jest szansa na kilka zjazdów sedesowych, zanim się zryje i zaludni. A po co Ty ćwiczysz tę sedesową pozycję? 🙂 To się ćwiczyło na początku lat 70-tych. Słynna kristiania odchyleniowa albo kristiania "4". Obiecywałem, że się wybiorę do Mosornego na wspólne nartowanie, ale na razie nie da rady. Po 6 dniach dość intesywnego jeżdżenia w 3 Zinnen, wciąż czuję kregosłup. I szczerze mówiąc mnie to martwi. 😞 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 4 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Pytałem Adasia, bo On gdzieś tam w poście znowu kija zabijał. 🙂 Pozdro A ja dziś miałem wesoło.... W boksie został jeden kij Natki, szary, drugi mój, biały....i tak jeździłem jak trąba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 20 godzin temu, BoB77 napisał: Przez chwilę wydawało mi się, że gość w czerwonym kombinezonie to Prezydent Andrzej Duda. 😆 On gdzie indziej hula https://www.onet.pl/informacje/onetkrakow/kto-zaplacil-za-kulig-dudy-gorale-honor-nie-pozwolil-nam-brac-pieniedzy/5c0rs2t,79cfc278 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Kolejny raz proszę - Hyde Park 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Takie filmiki mi wpadają… 1. https://www.instagram.com/reel/CoCtxUZIEin/?igshid=YmMyMTA2M2Y= 2.https://www.instagram.com/reel/CoAlJAJIQID/?igshid=YmMyMTA2M2Y= 3. https://www.instagram.com/reel/CohPjdsML5B/?igshid=YmMyMTA2M2Y= jakiś komentarz…? z perspektywy kanapy wydają się być proste i łatwe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 9 minut temu, .Beata. napisał: Takie filmiki mi wpadają… 1. https://www.instagram.com/reel/CoCtxUZIEin/?igshid=YmMyMTA2M2Y= 2.https://www.instagram.com/reel/CoAlJAJIQID/?igshid=YmMyMTA2M2Y= 3. https://www.instagram.com/reel/CohPjdsML5B/?igshid=YmMyMTA2M2Y= jakiś komentarz…? z perspektywy kanapy wydają się być proste i łatwe Brawo - mega materiały - śmig w układzie płużnym - zapraszam do ćwiczeń - poszerzenie kątowe połączone z skrętem stop - zapraszam do ćwiczeń - ześlizg boczny w układzie kontr rotacyjnym (o matko jaka herezja i staroć - tak się teraz nie jeździ) z zabiciem kija i wypuszczeniem nart - dramat - zapraszam do ćwiczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Krótki film o Jędrusiu......zanim zobaczycie kilka informacji. Wiecie że bardzo rzadko prezentuję filmy z jazdy swoich kursantów ale otrzymałem zgodę rodziców (bez ujawniania wizerunku). Jędrek ma 24 lata, kiedy się urodził ważył 700g i nie oddychał a w każdym bądź razie tlenu miał zbyt mało aby żyć...ale Jędrek zawalczył. Od 11 lat spędza na nartach ok 24h szkoleniowe - zadaniowe w sezonie i cały czas walczy.....walczy z siatkami, walczy z wjazdem do karczmy na nartach, walczy z słupami kolejki, walczy z nartami innych narciarzy, walczy z deszczem, płytą lodową, mgłą, półmetrowym puchem i z czym tam jeszcze kanapowcy sobie wymyślą....z lasem jeszcze nie ale Słowaczki w kolejce podrywa????. Zadanie na ten wyjazd "endorfina" . Jędrek ma poczuć luz narciarski.......ma zostać narciarzem - samodzielnym narciarzem. Pierwszy dorosły GS 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Adamie, kaskiem podłogę przed Tobą zamiatam. Się qrde wzruszyłem. Wielka robota, gratulacje tak Jędrusiowi jak i Tobie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 2 godziny temu, Adam ..DUCH napisał: Brawo - mega materiały - śmig w układzie płużnym - zapraszam do ćwiczeń - poszerzenie kątowe połączone z skrętem stop - zapraszam do ćwiczeń - ześlizg boczny w układzie kontr rotacyjnym (o matko jaka herezja i staroć - tak się teraz nie jeździ) z zabiciem kija i wypuszczeniem nart - dramat - zapraszam do ćwiczeń. To ostatnie to chyba HH wdrażał... Albo coś podobnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 16 minut temu, KrzysiekK napisał: To ostatnie to chyba HH wdrażał... Albo coś podobnego... Nie patrz...... działaj ...jest szkielet reszta to????? Pamiętaj fanaberie zgubiły klasyk......to jest właśnie dziwne i to mega dziwne.....z polecenia zatrudniłem w szkole bardzo młodego chłopaka lat 17 - do szkoleń podstawowych małych dzieci z zaznaczeniem "bez doskonalenia". Młodzieniec ów bardzo ambitny - czołowy zawodnik bardzo renomowanej beskidzkiej szkoły narciarskiej. Młodzieniec ten poprosił mnie o materiały szkoleniowe (tak sam z siebie)........Po tygodniu.....kurcze Panie Adamie to jest trudne...???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi