brachol Napisano Wtorek o 12:05 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:05 11 minut temu, Marcos73 napisał: Nie pamiętasz, bo nie możesz, byłeś wtedy małym chłopcem .... jak brzmią słowa piosenki. Trochę się nam wówczas udało bo nam sporo umorzyli (raczej większość), a to głownie za chęć wyrwania się z tej komunistycznej porażki. Teraz przepierdalamy podobnie kasę na socjal i inne durne pomysły. Zamiast dawać wędkę, do dajemy rybę. Ukraina już przegrała i mamy Rosję i Białoruś za płotem. Jeśli ktoś wierzy, że Ukraina coś ugra to chyba jest naiwny. Rosja już nie odpuści, tego co zagarnęła i nikt jej do tego nie zmusi. Ta część co zostanie i tak się zwróci o protektorat najeźdźcy, bo USA wyduszą z nich wszystko z nawiązką i zostawią zwłoki na pastwę losu. A my dalej będziemy pierdolić o tęczowej rewolucji, albo machać szabelką jakie my to nie Kozaki są. Chcesz pokoju, to szykuj się do wojny. pozdro Cześć Marek, trochę jednak z tych pieniędzy zostało w postaci infrastruktury, oczywiście wykonanej kiepsko, ale jednak nie wszystko zostało przejedzone. Nie bronię Gierka, żeby było jasne. Co do Ukrainy to pełna zgoda, zaczynam się obawiać o Kraje Bałtyckie, czy tam Rosja nie będzie chciała zajrzeć, a nie wiadomo jak postąpi NATO... pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Wtorek o 12:09 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:09 (edytowane) @grimson Ta twoja AI zapomniała dodać, że ten dług 1.2 bln zł z 2023 to nie Tuska. On wtedy nie rządził. A na dług z 2025 składają się również raty spłacanych kredytów zaciągniętych przez 8 lat. Edytowane Wtorek o 12:12 przez kordiankw 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Wtorek o 12:52 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:52 42 minuty temu, kordiankw napisał: @grimson Ta twoja AI zapomniała dodać, że ten dług 1.2 bln zł z 2023 to nie Tuska. On wtedy nie rządził. A na dług z 2025 składają się również raty spłacanych kredytów zaciągniętych przez 8 lat. Cześć O widzę, że mnie uprzedziłeś... Dzięki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Wtorek o 13:21 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:21 4 minuty temu, brachol napisał: Cześć Marek, trochę jednak z tych pieniędzy zostało w postaci infrastruktury, oczywiście wykonanej kiepsko, ale jednak nie wszystko zostało przejedzone. Nie bronię Gierka, żeby było jasne. Co do Ukrainy to pełna zgoda, zaczynam się obawiać o Kraje Bałtyckie, czy tam Rosja nie będzie chciała zajrzeć, a nie wiadomo jak postąpi NATO... pozdro Oczywiście, to co zrobił Gierek, to trochę ucywilizował PL. NIe wszystko poszło w błoto, ale dużo zostało rozdane i zmarnotrawione. Problem był w systemie, w którym żyliśmy.Znowu kroczymy w stronę państwa nadopiekuńczego. Wydatki przekraczają wpływy, a kreatywna księgowość to maskuje. Smutne, ale prawdziwe. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano Wtorek o 13:23 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:23 Godzinę temu, star napisał: Nie wiem czy zaorał, z pewnością w pewnej grupie jest autorytetem. Wiem też jak łatwo manipulować tłumem, wystarczy kij i marchewka. Niestety. Oczywiście trzeba sprawnie ich użyć. Rozmowy z wyborcami i argumenty używane w dyskusji nie pozostawiają zbyt wiele złudzeń. Nie wiem kto kim manipuluje bo nie mi to oceniać widzę z obserwacji,że przez 20 lat tego duopolu politycznego Polska rozwinęła się do poziomu „Europy zachodniej” a w wielu przypadkach przegoniła już tą „Europę” i to nie zasługa polityków-marnych tylko zaradnego i ciężko pracującego społeczeństwa . Więc chyba nie jest tak źle . Z drugiej strony wszystkim nie dogodzi co widać po wynikach wyborów . Jak ktoś wyżej napisał czas pokaże co będzie . Oby było dobrze. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Wtorek o 13:27 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:27 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Piotrek - tak być powinno, niestety moja akceptacja braku szacunku - odkąd do języka potocznego weszły pojęcia: "prawdziwy Polak" czy "prawdziwy patriota" - wyczerpała się. Trzymaj się serdecznie Mitek, masz rację co do nadużywania tych słów i obnoszenia się z tym. To czyny nie słowa i manifestację pod publikę. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Wtorek o 13:28 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:28 Godzinę temu, kordiankw napisał: @grimson Ta twoja AI zapomniała dodać, że ten dług 1.2 bln zł z 2023 to nie Tuska. On wtedy nie rządził. A na dług z 2025 składają się również raty spłacanych kredytów zaciągniętych przez 8 lat. Spoko. W takiej sytuacji zadaje się pytanie: jakie działania wprowadza Tusk, żeby zredukować zadłużenie PL? Podpowiem: żadne. Wręcz przeciwnie, dokłada mocno do pieca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Wtorek o 13:44 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:44 Coś tam się jednak dzieje: 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano Wtorek o 19:28 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:28 7 godzin temu, Victor napisał: Zresztą bo ja ogólnie mam to w nosie z racji miejsca zamieszkania ale dziś przy porannej kawie obejrzałem tego który zaorał te wybory i pokazał kabaret od środka . Rolą Stanowskiego jest manipulacja, proste triki i zarabianie kasy na publicystyce. Nie oglądaj tego gościa, jego celem nie jest robienie analiz, które coś wniosą dobrego. Jego celem jest kabaret, proste chwytliwe hasła. Generalnie manipulacja najwyższych lotów. A politycznie sprzyja też określonej opcji. Klęskę w tych wyborach odniósł Stanowski, który dostał 1.2% głosów. Ciekawe czy się z tego tłumaczył? To takie pytanie retoryczne, bo mnie to średnio interesuje. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano Wtorek o 19:32 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:32 (edytowane) 6 godzin temu, Victor napisał: Nie wiem kto kim manipuluje bo nie mi to oceniać widzę z obserwacji,że przez 20 lat tego duopolu politycznego Polska rozwinęła się do poziomu „Europy zachodniej” a w wielu przypadkach przegoniła już tą „Europę” i to nie zasługa polityków-marnych tylko zaradnego i ciężko pracującego społeczeństwa . Więc chyba nie jest tak źle . Z drugiej strony wszystkim nie dogodzi co widać po wynikach wyborów . Jak ktoś wyżej napisał czas pokaże co będzie . Oby było dobrze. Słusznie zauważasz że z perspektywy ostatnich 30 lat dokonaliśmy skoku gospodarczego. A dlaczego nie jest to TEŻ zasługa polityków? Podstawą gospodarki są np. drogi i lotniska. Kto zarządzał ich budową? Obecnie mamy lepszą sieć autostrad niż Czechy czy Słowacja. Albo światłowody na wioskach i gdzie się tylko da. Część budowana z funduszu UE. To też jest obecnie bardzo ważna infratruktura. Edytowane Wtorek o 20:02 przez MarioJ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano Wtorek o 20:21 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:21 33 minuty temu, MarioJ napisał: Rolą Stanowskiego jest manipulacja, proste triki i zarabianie kasy na publicystyce. Nie oglądaj tego gościa, jego celem nie jest robienie analiz, które coś wniosą dobrego. Jego celem jest kabaret, proste chwytliwe hasła. Generalnie manipulacja najwyższych lotów. A politycznie sprzyja też określonej opcji. Klęskę w tych wyborach odniósł Stanowski, który dostał 1.2% głosów. Ciekawe czy się z tego tłumaczył? To takie pytanie retoryczne, bo mnie to średnio interesuje. Rolą wszystkich mediów jest zarabianie kasy ale manipulacja czy triki to dzień powszedni dlatego Ja ogólnie tv mało oglądam a dzienników już praktycznie wcale czy tych tu gdzie mieszkam czy tych w PL. O Stanowskim nie miałem zielonego pojęcia jakiś czas temu choć to dziennikarz sportowy . Ale kilka jego ostatnich wywiadów w tym kanale Zero obejrzałem i mogę stwierdzić,że da się gawędzić nawet dziś czego podobno telewizja publiczna nie uczyniła. Widziałem Sikorskiego,Brauna i chyba niecały Mentzena jak i Trzaskowskiego, wyłączyłem ich po jakiejś chwili bo nie dało się tego słuchać a! widziałem też świetną gawędę JMRokity z tamtego tygodnia. Rolą dziennikarza jest przedstawienie dogłębnie kazdego kandydata obiektywnie i dać mu czas na pełną wypowiedź . Czy tak się dzieje w TVP TVN Polsat Republice i nie wiem czemu tam jeszcze bo to jedyny chyba kraj w europie który ma tak dużo programów informatycznych coś na wzór USA 🤔😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano Wtorek o 20:46 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:46 Godzinę temu, MarioJ napisał: Słusznie zauważasz że z perspektywy ostatnich 30 lat dokonaliśmy skoku gospodarczego. A dlaczego nie jest to TEŻ zasługa polityków? Podstawą gospodarki są np. drogi i lotniska. Kto zarządzał ich budową? Obecnie mamy lepszą sieć autostrad niż Czechy czy Słowacja. Albo światłowody na wioskach i gdzie się tylko da. Część budowana z funduszu UE. To też jest obecnie bardzo ważna infratruktura. Sądzę mogę się mylić,że większą rolę odgrywają samorządy niż kabaret z wiejskiej . Coś wrzucę 😉 Znam wielu którzy w ostatnich latach odwiedzili Polskę i wrócili z zachwytem ba pełnym podziwem myśląc jeszcze lata temu,że Polska to Rosja bo taka ich była wiedza o Polsce choć to tylko 1000 km w lini prostej . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano Wtorek o 21:23 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:23 30 minut temu, Victor napisał: Sądzę mogę się mylić,że większą rolę odgrywają samorządy niż kabaret z wiejskiej . Autostrady, drogi krajowe to jest sterowane z rządu. Budową zarządza konkretnie agencja GDDiKA, ale ona podlega Ministrowi. Autostrady i ekspresówki moim zdaniem to najważniejszy krwiobieg gospodarki. To chyba każdy się z tym zgodzi. Do tego kolej, czyli głównie PLK. To jest kolejny element gospodarki, który obecnie w końcu na poziomie centralnym dostał należnego priorytetu. Samorządy też mają znaczenie. Może większe może nie. Jak podasz jakieś dane: przychody, kasa, firmy etc to może mnie przekonasz. Władza w samorządzie to też partie polityczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano Wtorek o 21:23 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:23 W dniu 2.06.2025 o 15:19, star napisał: Eee tam. Jest pewien procent młodych osób którym rzeczywiście się powiodło. Trochę farta, trochę pomóc rodziców czy innych ludzi. Różnie. A częstokroć katorżnicza praca. Ale tym akurat się nie chwalą bo to niepopularne. Stąd obraz łatwego sukcesu i wygórowanych oczekiwań. Absolwenci pewnego kierunku mieli medianę po roku 20k ale musieli przejść przez piekło i niezły zapieprz, wcześniej się dostać tu już selekcja się odbyła. Siostrzeniec kupuje w Wawie mieszkanie przed 30, 64m stać go na kredyt solo. Ale zapieprza i skończył w miarę porządne studia z nieźle płatną pracą i nikt mu nic nie dał za darmo. W każdych czasach byli ludzie, którym się powiodło. Chodzi o to, że ta liczba będzie systematycznie maleć. Tak to jest skonstruowane. Kumulacja majątku przez niewielki % kosztem reszty to nie marksistowska propaganda tylko powazny problem i to globalnie. Co do kierunku to powątpiewam, że taki istniał. No chyba, że czesne też było 20k to wtedy wiadomo gdzie trafiali absolwenci. Kolejny raz: zapierdziela i kupił na kredyt. To jest symbol sukcesu? Cały jego zapierdziel pójdzie na rzecz banku i wysokiej marży dewelopera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano Wtorek o 21:44 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:44 (edytowane) W dniu 2.06.2025 o 16:07, zając napisał: Sorry, ale jednak mam nieodparte wrażenie, że młodzi ludzie wchodząc w dorosłość mają zdecydowanie wyżej zawieszone oczekiwania życiowe niż pokolenia wcześniej. Ja rozumiem work-life balance itp. itd., ale jeśli się chce do czegoś dojść i nie dostaje się tego w spadku, to się pracuje ciężej niż reszta i zaciska zęby. Proponuję zamiast narzekać na pracę w korpo lub Januszexach, np. założyć własną działalność i brać pełną odpowiedzialność za to co się robi zawodowo. A wiem co piszę, bo zdarza mi się pracować i zatrudniać młodych ludzi. Skąd wiesz że "klitkę i z gównolitu"? Dlaczego masz od razu krytykanckie podejście (bo nie krytyczne)? To, że się w dawnych czasach "dostawało" i "załatwiało" to chyba nie jest rozwiązanie dla rynku mieszkaniowego w Polsce w 2025 r.? I bardzo dobrze. W końcu już nie żyjemy w kraju 3 świata. No chyba, że wasza praca nic nie dała i dalej jesteśmy na tym samytm etapie co 30 lat temu? Ci ambitni oczekują, że za ich pensje specjalistów będą mieć wszystko co niezbędne plus nadwyżkę na oszczędności. Ci przeciętni chcieliby spokojnie pracować i mieć wystarczająco na podstawowe dobra. Bez nadgodzin i pętli kredytowych. Wasze pokolenie jest przyzwyczajone do wyzysku i to niezależnie w którą stronę. "Kowalski robi robotę wartą 50k ale zapłacę mu 5k bo po co więcej. Sam w młodości też rypałem za minimalną więc co ten Kowalski taki roszczeniowy, niech sobie sam działalność zaloży." Do tego kult nadgodzin i kolejnych etatów, tylko po co? Nie wiem, ale prawie niczego innego się teraz nie buduje. Deweloperka jest nie tylko absurdalnie droga ale do tego bardzo kiepska. Standardem jest widok na inny budynek kilka metrów dalej, wszystko słychać za ścianą. We Wrocku był niedawno przypadek że nowo budowany blok na osiedlu "premium" częściowo się zawalił na ten obok. Z uwagi na ceny budują też głównie małe mieszkania bo większość rynku jest "inwestycyjna". Edytowane Wtorek o 21:56 przez Spiochu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano Wtorek o 21:48 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:48 W dniu 2.06.2025 o 17:13, brachol napisał: ad 3. Katastrofę mamy w PL, w Azji, czy Afryce jest sporo ludzi, którzy chętnie przyjadą do Europy i zaludnią ten powoli wymierający kontynent. pozdro Katastrofa będzie globalna. Już się zbliżamy do maksimum populacji. W Chinach, Japoni,czy Korei jest nawet gorzej niż u nas. Biedniejsze kraje jeszcze sie mnożą ale też coraz wolniej. A jak działa sprowadzanie imigrantów z Afryki, widać na przykładzie zachodu. To raczej koszt niż korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano Wtorek o 22:52 Udostępnij Napisano Wtorek o 22:52 W dniu 2.06.2025 o 19:10, Marcos73 napisał: Piotrek Mam nieodparte wrażenie, że tęsknisz za "tamtymi" czasami (chociaż nie wiem dlaczego - bo pamiętasz to słabo i z perspektywy dziecka). Gierek zastał Polskę drewnianą i zostawił murowaną z .... hiperinflacją. Żyliśmy ponad stan na kredyt. Tak to się musiało skończyć. Niestety czas leczy rany i zaczyna się zapominać jak było faktycznie (nie mówiąc o tych co tego nie doświadczyli). Młodzież oczekuje życia jak na fejsie - ma być szybko i kolorowo. Tą grupę bardzo łatwo omotać pustymi obietnicami. Niestety mamy taki - a nie inny system emerytalno rentowy etc. że bardzo trudno to bezboleśnie zmienić, i to zmiany aby od niego odejść na dekady. Problemem stworzył sam PiS przez ostatnie 8 lat. Rozbudował system socjalny do granic absurdu. Uszczelnił VAT - to się chwali, ale przepierdolił te pieniądze rozdając je na prawo i lewo swoim wyborcom. Dlatego pracodawcy niechętnie rozmawiają o podwyżkach, bo maja świadomość - że to jest decyzja praktycznie nieodwracalna. Nam tylko raz udało się obniżyć pensje pracownikom - ale to była wyjątkowa sytuacja - Covid - gdzie stanęła robota i był wybór albo wszyscy pracują za niższe pensje - albo 1/4 idzie do pola. Ale to było tylko chwilę. Takie zachowania tworzą patologię. NIestety rządzący bardzo chętnie rozdają nie swoja kasę. Przykładów jest mnóstwo. Obniżenie podatków dla pracowników i młodych - zadupcyli gminom i miastom tworząc populizm. Czemu nie ruszyli Vat-u choćby o 1 pkt %? Bo to idzie do centralnego budżetu. Przyjęli ukraińców dając wszystkim bezpłatna opiekę zdrowotną, zmieniając składkę zdrowotną na dodatkowy podatek, bo na raz przybyło X chętnych do korzystania z bezpłatnej służby zdrowia i innych przywilejów. Kolejnym przykładem są pensje 13,14 itd. tego zupełnie nie rozumiem. Kolejna kasa wydana na wyborców. Podwyżki niechętnie - bo tego nie da się odebrać, a z własnej kasy trzeba płacić. Młodzi chcą mieć wszystko od razu. Wykształcenie nie czyni Cię klasą średnią. Do wszystkiego trzeba dojść. Jedni szybciej, a drudzy wolniej. Mam córkę, która niedawno wkroczyła w dorosłe życie. Oczywiście z rad nie chcą korzystać, bo wiedzą lepiej. Chociaż i tak nie mają jakichś sporych wymagań i w miarę realnie postrzegają rzeczywistość która ich otacza. Ale z reguły to mieszkanie na początek musi mieć 70m/kw i chuj że kredyt dożywotni. Trzeba mieć samochód, najlepiej jakiś premium, trzeba lecieć do Japonii ponownie i trzeba ponarzekać, przynajmniej 2 x w tygodniu chodzić do knajpy, czy też spędzać weekendy poza miastem, a Państwo w tym nie pomaga, a i po roku, czy dwóch pracy, zarobki nie są na poziomie Obajtkowym. Jak żyć? Nie starcza na "normalne" życie. Dobrobyt zmienia światopogląd, socjal-media tłuką głupoty do głowy, a później jest zderzenie z rzeczywistością. Tu się zgadzam, że obie Partie aspirujące do rządzenia odleciały w skrajne poglądy i zrobią wszystko żeby utrzymać się u władzy, bądź się do niej dostać. Obecne wybory to raczej głosowanie przeciw niż za. Dobrobyt niestety tworzy słabe, tchórzliwe i egoistyczne społeczeństwo. A Państwo jest tak silne, jak silni są jego mieszkańcy. Obecnie to coraz więcej osób jest Polakami, wtedy, kiedy jest im wygodnie. Polacy to wspaniały kraj, tylko ludzie kurwy. pozdro Nie tęsknie za komuną bo jej nie pamętam. Nauczyłem się liczyć pieniądze jak miałem 5 lat. Wtedy już był kapitalizm. i już w podstawówce spotkałem się z pierwszym przekrętem systemu. Przy szalejącej inflacji, namawiali dzieci by odkladać kieszonkowe w SKO, oczywiście nieoprocentowanej. Jak mówiłem głośno, że nas okradają to panie zaprzeczały. Zauważam natomiast dokonania epoki komuny. Dziadkowie po obu stronach byli robolami po podstawówce albo niewiele wyżej. W dzieciństwie przed wojną, brakowało im na jedzenie, mieszkali w jednej izbie w kilka osób a zimą często bez ogrzewania. Moi rodzice oboje skończyli studia, będąc przeciętnymi mieli duże mieszkanie w drugim mieście Polski, tata miał samochód, mieliśmy wszystkie potrzebne rzeczy, jeździliśmy na wakacje. Oczywiście nie mieli kredytów, nie należeli też do partii i nie mieli szczególnych znajomości. Prawie cała moja dalsza rodzina mieszkala w blokach gierkowskich lub w kostkach. Znajomi podobnie. Wszystkich tych budynków nie było przed wojną. Gierkówką sam wiele razy na narty dojeżdżałem. Do osrodków górniczych, zbudowanych też za komuny. Pamiętasz tylko upadek systemu ale efektów i punktu startowego już nie. Dzisiejszy system też zmierza ku upadkowi a jego dokonania dla zwykłego szaraczka też są widoczne, ale wcale niekoniecznie większe niż tego poprzedniego. Jeśli chodzi o dzisiejsze zachowania to one są trochę mylące. Rozrywka, gadżety, podróże, to jest realtywnie tanie. Ktoś będzie oszczędzał na wszystkim ale i tak to mu nic nie da. Zanim zaoszczędzi wszystko podrożeje 2-3x i będzie w punkcie wyjścia. System zmusza Cię do kredytów pod korek i to jest największa patologia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano Wtorek o 23:02 Udostępnij Napisano Wtorek o 23:02 10 godzin temu, kordiankw napisał: @grimson Ta twoja AI zapomniała dodać, że ten dług 1.2 bln zł z 2023 to nie Tuska. On wtedy nie rządził. A na dług z 2025 składają się również raty spłacanych kredytów zaciągniętych przez 8 lat. Dopłaty dla deweloperów (kredyt 2%) - KO głosowało Za (+ poprawka by je zwiększyć) Waloryzacja 500+ - KO głosowało Za Dodatki dla emerytów - KO głosowało Za Lockdowny w Covid - KO głosowało Za Na prawdę nie łapiecie, że to jeden popis? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano wczoraj o 04:40 Udostępnij Napisano wczoraj o 04:40 (edytowane) 6 godzin temu, Spiochu napisał: Dopłaty dla deweloperów (kredyt 2%) - KO głosowało Za (+ poprawka by je zwiększyć) Waloryzacja 500+ - KO głosowało Za Dodatki dla emerytów - KO głosowało Za Lockdowny w Covid - KO głosowało Za Na prawdę nie łapiecie, że to jeden popis? Cześć Nie tylko nie łapię ale WIEM, że nie i nie polega to na paru bardziej szczęśliwych czy nieszczęśliwych decyzjach. Jeżeli tego nie rozumiesz nie wytłumaczę Piotrek niestety. Tylko prośba... nie pisz mi, że ja czegoś nie rozumiem czy inni i nie stawiaj się w roli tego jedynego co rozumie bo Ty akurat głupi nie jesteś. Pozdro Pozdro Edytowane wczoraj o 05:53 przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano wczoraj o 05:35 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:35 (edytowane) 8 godzin temu, Spiochu napisał: W każdych czasach byli ludzie, którym się powiodło. Chodzi o to, że ta liczba będzie systematycznie maleć. Tak to jest skonstruowane. Kumulacja majątku przez niewielki % kosztem reszty to nie marksistowska propaganda tylko powazny problem i to globalnie. Co do kierunku to powątpiewam, że taki istniał. No chyba, że czesne też było 20k to wtedy wiadomo gdzie trafiali absolwenci. Kolejny raz: zapierdziela i kupił na kredyt. To jest symbol sukcesu? Cały jego zapierdziel pójdzie na rzecz banku i wysokiej marży dewelopera. Eee tam od razu cały... jak śpiewał Młynarski, róbmy swoje Bo jeżeli ciut się chce Drobiazgów parę się uchowa w przypadku tego gościa tym drobiazgiem jest własne 60m mieszkanie w Wa-wie... nie taki znowu drobiazg Powątpiewać możesz, możesz też poszukać raportów dla absolwentów różnych kierunków business insider Edytowane wczoraj o 05:38 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano wczoraj o 06:26 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:26 (edytowane) 7 godzin temu, Spiochu napisał: System zmusza Cię do kredytów pod korek i to jest największa patologia. Bzdury.. nikt nikogo do niczego nie zmusza... ludzie są pazerni, leniwi i coraz bardziej roszczeniowi, chcą żyć ponad stan - banki tylko o wykorzystują..... jak chcesz mieć lepiej wez się do roboty (doskonale wiedzą o tym ci co wyemigrowali) a nie płacz i czekaj aż ci ktoś życie ułoży.. Edytowane wczoraj o 06:32 przez Lexi 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artie40 Napisano wczoraj o 06:47 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:47 11 godzin temu, MarioJ napisał: Rolą Stanowskiego jest manipulacja, proste triki i zarabianie kasy na publicystyce. Nie oglądaj tego gościa, jego celem nie jest robienie analiz, które coś wniosą dobrego. Jego celem jest kabaret, proste chwytliwe hasła. Generalnie manipulacja najwyższych lotów. A politycznie sprzyja też określonej opcji. Klęskę w tych wyborach odniósł Stanowski, który dostał 1.2% głosów. Ciekawe czy się z tego tłumaczył? To takie pytanie retoryczne, bo mnie to średnio interesuje. Bynajmniej, Stanowski na tych wyborach wyrósł, przecież nikt na poważnie nie brał jego kandydatury pod uwagę, włącznie z nim samym, więc ten wynik to i tak duży sukces. Manipulacja? Serio? Nie trzeba manipulować, gdy aktualna ekipa plącze się o własne nogi, to jest tak jak za Gierka, kabareciarze mieli lekko, bo władza podkładała się sama. Przykład - miały być ustawy deregulacyjne do końca maja, i jak są? Po co było trąbić z takm zadęciem, jak wiadomo było, że to ściema? Czy komuś sprzyja? W 90% sobie i zdrowemu rozsądkowi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artie40 Napisano wczoraj o 06:54 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:54 9 godzin temu, Spiochu napisał: Katastrofa będzie globalna. Już się zbliżamy do maksimum populacji. W Chinach, Japoni,czy Korei jest nawet gorzej niż u nas. Biedniejsze kraje jeszcze sie mnożą ale też coraz wolniej. A jak działa sprowadzanie imigrantów z Afryki, widać na przykładzie zachodu. To raczej koszt niż korzyść. Z tego chociażby powodu widać, jak idiotyczną i samobójczą, szkodliwą działalnością jest tzw polityka klimatyczna, ograniczenia emisji CO2, ETSy. Za 70 lat Polska ma mieć ok 15 mln ludności. Chyba logiczne jest, że emisja naturalnie się zmniejszy, więc po co zarzynanie gospodarek i ubożenie społeczeństw, żeby wqwić ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano wczoraj o 07:53 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 07:53 51 minut temu, artie40 napisał: Polska ma mieć ok 15 mln ludności. Chyba logiczne jest, że emisja naturalnie się zmniejszy Co do zielonego ładu pełna zgoda a do zaznaczenia powyżej chyba logiczne jest że kraj będzie potrzebował z 10 milionów migrantów żeby te 15 milionów jakoś żyło i cały system nie pierdolnął, ktoś musi płacić podatki. Prawica teraz straszy migracją a przyjdzie czas że będą musieli to powiedzieć elektoratowi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 08:32 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:32 34 minuty temu, Mikoski napisał: Co do zielonego ładu pełna zgoda a do zaznaczenia powyżej chyba logiczne jest że kraj będzie potrzebował z 10 milionów migrantów żeby te 15 milionów jakoś żyło i cały system nie pierdolnął, ktoś musi płacić podatki. Prawica teraz straszy migracją a przyjdzie czas że będą musieli to powiedzieć elektoratowi. to już tego elektoratu nie będzie bo te 10 milionów migrantów wyciągnie noże z kieszeni i wyrżnie w pień te 15 milionów niewiernych , nie będzie prawicy ani lewicy tylko kalifat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi