Skocz do zawartości

Elektryki na drogach, BEV, EV a może hybryda?

Marcos73

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, tomkly napisał:

Marek, ale Ty jesteś poważnym człowiekiem i prowadzisz poważny biznes. To nie jest ta kategoria, o której pisze Śpiochu i nie dziwię się, że tego nie rozumiesz, gdyż obracasz się w innym kręgu kulturowym, tak to określmy. Pojedź na prowincję, zobacz jak funkcjonują rozmaite, często kilkuosobowe biznesy. Obawiam się, że w sporej części jest to co opisał Piotrek, bylejakość oraz jakoś to będzie.

Sorry Tomku ale pierdolisz sam działasz w branży w której im więcej papierów i przepisów tym lepiej dla Ciebie nie masz zielonego pojęcia o branży wytwórczej Twoją specjalnością są przepisy i papiery tego dotyczące.

6 minut temu, Marcos73 napisał:

Bo jesteś laikiem wylewającym swoje mądrości. Przepisy są debilne i nie ważne ile posadzisz kierowców to żaden z nich nie może spać w autobusie. Mogą spać tylko na postoju, nigdy podczas jazdy. Masz 2000km z pasażerami i robisz 11h przerwę, bo nikt z kierowców nie może już jechać - bo musi być obowiązkowa 9-11h przerwa liczona od momentu postoju. A przerwa podczas jazdy - to nie jest przerwa - jedynie krótka 45-cio minutowa jest możliwa do zrobienia. I jak zwykle lepiej wiesz, jak wszyscy wszystkich oszukują.

Nie, to nie jest debilny przepis. Chodzi w nim właśnie o to czego nie akceptujesz.  Żeby autobus prowadził ktoś kto normalnie się wyspał a nie drzemał w luku w autobusie. 

• Thanks 1

2 minuty temu, Spiochu napisał:

Nie, to nie jest debilny przepis. Chodzi w nim właśnie o to czego nie akceptujesz.  Żeby autobus prowadził ktoś kto normalnie się wyspał a nie drzemał w luku w autobusie. 

Jeżeli chcesz spać 9-11h dodatkowe w autobusie - to sobie taka objazdówkę zafunduj, albo leć samolotem. O ile wiem, to we Wrocławiu jest lotnisko. Ale miało być tanio i szybko, to było.

16 minut temu, Marcos73 napisał:

Jeżeli chcesz spać 9-11h dodatkowe w autobusie - to sobie taka objazdówkę zafunduj, albo leć samolotem. O ile wiem, to we Wrocławiu jest lotnisko. Ale miało być tanio i szybko, to było.

Pojechalem myslac ze w trasie zmienia sie kierowca ktory mieszka/nocowal w miejscu zmiany. Raczej nikt by nie nocowal w autobusie. Po prostu zmienialoby sie kierowce na lokalnego albo nie byloby tak dalekich tras jesli to nie byloby oplacalne.

• Haha 2

9 minut temu, Spiochu napisał:

Pojechalem myslac ze w trasie zmienia sie kierowca ktory mieszka/nocowal w miejscu zmiany. Raczej nikt by nie nocowal w autobusie. Po prostu zmienialoby sie kierowce na lokalnego albo nie byloby tak dalekich tras jesli to nie byloby oplacalne.

Ty tak serio czy udajesz Greka ? 

• Haha 1

2 godziny temu, Spiochu napisał:

Jak jeździłem autokarami to zawsze widziałem że jeden z nich wchodzi do schowa z tyłu autobusu. To była taka ciekawostka wśród podróżnych. Ja się cieszyłem że gość tam śpi i odpoczywa. 

3 minuty temu, tomkly napisał:

To jest jakiś automatyczny bot, zasrał w jednej chwili wszystkie wątki. Nie mamy narzędzi, żeby się go pozbyć.

nie jest to takie złe, niektórzy tutaj próbują rozmawiać z botami. bot to zawsze jakiś nowy użytkownik forum 😁

Trochę z innej beczki choć też motoryzacja ta niemiecka za fortunę talara 🤯

Jakis czas temu wpadła mi kolejna gwiazda za cenę,że ciężko było przejść obok tej okazji 😂 . Zapłaciłem talar i tak sobie jeździłem tu i tam ale …..audio które grało doprowadzało mnie do szału. Wczoraj wieczorem podszedłem do tematu. Rozebrałem boczki drzwi przednich i ujrzałem taki widok 😂IMG_5946.thumb.jpeg.2cc8856c4e21fc3c8b1f14c258dd5d13.jpeg

IMG_5947.thumb.jpeg.2c2292956fc9fa705f034c2dc8f8769e.jpeg

IMG_5948.thumb.jpeg.c2f2eff3c8661178d475680b0a2ec2e4.jpeg

…papierowy syf 😡

Podjechalem do pierwszego lepszego sklepu i kupiłem zestaw dwóch głośników za 60€ 

IMG_5949.thumb.jpeg.0d439d1bc420cedeb983a6936914ee17.jpeg

IMG_5951.thumb.jpeg.8f0102138acbc0be1d78b64719dfd5ef.jpeg

a ze starych zrobiłem adaptery pod te nowe głośniki czyli troszkę zeszlifowałem plastik żeby uformować choć kąt głośnika tak żeby nie grał w nogi,dodałem trochę uszczelki izolacyjnej pomiędzy którą w garażu miałem i skręciłem kable na Jana 😜zaizolowałem …114D937D-45E6-49E3-9187-31543199F49D.thumb.jpeg.19677a57d2fd9a350d4d8f927e02ce95.jpeg 

… a efekt jest taki że gra jak należy oczywiście nie robiąc tego jak należy bo musiałbym całe auto rozebrać zrobić przód i tył plus przejście na dwa kanały (dziadostwo grało na jednym ) wymontować głośniki z podszybia,zamówić maty izolacyjne do drzwi i podłogi  itd ogólnie więcej roboty a sensu nie widzę w inwestowanie własnego czasu . 

Brzmi teraz tak 🥳

Nuta mojego kumpla prof. dyrygenta Poznańskiej uczelni 

https://youtu.be/7Hf5CyRQxss

Do czego bije . A bije do tego,że sprzęt audio to zwykły podstawowy zestaw w marce motoryzacyjnej klasy premium  a za niby lepsze granie trzeba dopłacić tysiące a dwa głośniczki które robią naprawdę kapitalna różnicę kupiłem za 60€  plus oczywiście chwilka własnego czasu .

Teraz można znowu w trasę z przyjemnością wyruszyć . 

Qwa w jakich my czasach żyjemy,że tak się dajemy …..🤯 

54 minuty temu, PaVic napisał:

Trochę z innej beczki choć też motoryzacja ta niemiecka za fortunę talara 🤯

Qwa w jakich my czasach żyjemy,że tak się dajemy …..🤯 

Nie do końca rozumiem co tam zrobiłeś ale wygląda na głębokie Januszowanie 😉

Wyrzuciłeś głośniki średnio-niskotonowe z drzwi i w ich miejsce zamontowałeś system dwudrożny nie dając tam żadnej zwrotnicy ( możliwe, że to ma jakiś kondensator filtrujący wysokotonówkę z dołu) więc może być jako tako ok . Ale jeśli pierwotny system był dwudrożny to na 99% głosniki w drzwiach nie grają pełnego pasma.

Jeśli jest jak myślę to każdy, nawet najmniej zdolny akustyk czytając to popełnił samobójstwo 😉

Ja muszę iść po pierwsze leki w życiu na serce 😉

Poważnie to z dźwiękiem jest taki problem, że nawet najgorzej zrobiony jednak wydobywa dźwięki i coś tam gra.

Wiedząc, że "każda potwora znajdzie swego amatora" może się każdy dźwięk komuś podobać.

To jednak daleko od inżynierskiej sztuki i choćby grama poprawności.

Edytowane przez jurek_h
  • Like 1

Godzinę temu, jurek_h napisał:

Nie do końca rozumiem co tam zrobiłeś ale wygląda na głębokie Januszowanie 😉

Wyrzuciłeś głośniki średnio-niskotonowe z drzwi i w ich miejsce zamontowałeś system dwudrożny nie dając tam żadnej zwrotnicy ( możliwe, że to ma jakiś kondensator filtrujący wysokotonówkę z dołu) więc może być jako tako ok . Ale jeśli pierwotny system był dwudrożny to na 99% głosniki w drzwiach nie grają pełnego pasma.

Jeśli jest jak myślę to każdy, nawet najmniej zdolny akustyk czytając to popełnił samobójstwo 😉

Ja muszę iść po pierwsze leki w życiu na serce 😉

Poważnie to z dźwiękiem jest taki problem, że nawet najgorzej zrobiony jednak wydobywa dźwięki i coś tam gra.

Wiedząc, że "każda potwora znajdzie swego amatora" może się każdy dźwięk komuś podobać.

To jednak daleko od inżynierskiej sztuki i choćby grama poprawności.

Chcesz zabłysnąć czy jak ? Napisałem że jest jak nie należy , dla mnie Janusza już jest miękki i ma bas którego nie było to już wystarczająca różnica która dodaje fajnego „ciężaru” w odsłuchu dźwięku więc dla laika Januszowego takiego jakim jestem inwestycja za jedyne 60€ będzie cieszyć trasę  a inżynierem nie muszę być- to oni powinni się wstydzić co do budy auta wstawiają nie ja 🤷‍♂️ a jak chcesz mieć filharmonię to zainwestuj odpowiedni nakład finansowy i będzie grało jak należy . Proste 😉

Dodam zdjęcie jak wygląda otwór wyprofilowany pod głośnik drzwi przednich tak że głośnik jest skierowany w stopy . Jeżeli to taka inżynieria pracuje u dużego rekina to ja dziękuję -czas żeby wrócili do szkoły podstawowej bo laik Januszowy by to zaprojektował dużo lepiej . IMG_5943.thumb.jpeg.43f87dd223120342cd3976e50a508b5d.jpeg

Edytowane przez PaVic

@PaVic

Zdjęcie pokazuje montaż w drzwiach głośnika niskotonowego który odtwarza pasmo do maks 2300Hz.

Im niższe częstotliwości tym bardziej są bezkierunkowe i w takiej sytuacji nie ma tam żadnego błędu.

Zupełnie inaczej jest z częstotliwościami powyżej 4000 Hz które są bardzo kierunkowe i powinny być skierowane w stronę ucha. Zawsze( 99%) odtwarzają je głośniki umieszczone na przednich słupkach i tak jest ok.

Zwróć uwagę, że w miejscu gdzie kiedyś był tylko bezkierunkowy bas Ty zamontowałeś bardzo kierunkowe głośniki wysokotonowe ( są w środku niskotonowych)

Proszę nie obrażaj więc normalnych inżynierów.

Ale tak na koniec.

Przepraszam.

Zostawmy to.

Edytowane przez jurek_h

50 minut temu, jurek_h napisał:

@PaVic

Zdjęcie pokazuje montaż w drzwiach głośnika niskotonowego który odtwarza pasmo do maks 2300Hz.

Im niższe częstotliwości tym bardziej są bezkierunkowe i w takiej sytuacji nie ma tam żadnego błędu.

Zupełnie inaczej jest z częstotliwościami powyżej 4000 Hz które są bardzo kierunkowe i powinny być skierowane w stronę ucha. Zawsze( 99%) odtwarzają je głośniki umieszczone na przednich słupkach i tak jest ok.

Zwróć uwagę, że w miejscu gdzie kiedyś był tylko bezkierunkowy bas Ty zamontowałeś bardzo kierunkowe głośniki wysokotonowe ( są w środku niskotonowych)

Proszę nie obrażaj więc normalnych inżynierów.

Ale tak na koniec.

Przepraszam.

Zostawmy to.

Moim celem nie było nikogo obrażanie.

Dziwię się że w klasie premium można zainstalować takie dziadostwo. Do tej pory miałem auta w których dźwięk był przyjemny dla ucha oczywiście nie zastanawiając się czy wnikając w cyferki/szczegóły bo to nie moje kalosze . Wymieniłem co pokazałem i dźwięk się poprawił choć tak naprawdę nic nie zostało wymienione tak jak powinno być i mam tego pełną świadomość . 

Dobrze że wyjaśnasz choć z nuta szydery i tak się poczułem .

Z mojej również sorry jeżeli źle odebrałeś .

Nauka musi być ale niech nas Januszy nie wali po kieszeni 😉😜

Edytowane przez PaVic

48 minut temu, Mitek napisał:

To Ciebie walnęło po kieszeni a nie - nas. Ja nie należę do Januszy i ...koniec.

Uwierz,że jesteś zwykłym systemowym Januszem i daleko Ci do horyzontów asa Kier,oczywiście Twoje prawo i możesz siebie oszukiwać  🤥 

Ja mam taką przyjemność choć w materii akustyki przestrzennej jestem noga i zdaje sobie sprawę że przestrzeń samochodowa to nie łatwy orzech ale  za centy(30€ szt) mogę własnymi łapkami poprawić partactwo które na poziomie projektowania powinno być w klasie premium i nie tylko uwzględnione . Niestety dymaja nawet tych premium klientów jak tylko mogą ,nad czym ubolewam  . Masz rację walnęło mnie po kieszeni dodatkowe 60 Jurków 🤷‍♂️ cóż jakoś to przeżyje. Jutro mniej zjem i będą fit 😜

Edytowane przez PaVic

6 minut temu, PaVic napisał:

Uwierz,że jesteś zwykłym systemowym Januszem i daleko Ci do horyzontów asa Kier,oczywiście Twoje prawo i możesz siebie oszukiwać  🤥 

Ja mam taką przyjemność choć w materii akustyki przestrzennej jestem noga i zdaje sobie sprawę że przestrzeń samochodowa to nie łatwy orzech ale  za centy(30€ szt) mogę własnymi łapkami poprawić partactwo które na poziomie projektowania powinno być w klasie premium i nie tylko uwzględnione . Niestety dymaja nawet tych premium klientów jak tylko mogą ,nad czym ubolewam  . Masz rację walnęło mnie po kieszeni dodatkowe 60 Jurków 🤷‍♂️ cóż jakoś to przeżyje. Jutro mniej zjem i będą fit 😜

Cześć

Nie. Nie jestem żadnym januszem bo nie biorę się za to na czym się nie znam.W wyjaśnieniach fachowca odniosłeś się tylko do "nutki szydery", która w tej sytuacji jest oczywista.

Chciałeś się przyczepić i przy tym wielokierunkowo pochwalić - nie wyszło.

Błąd w założeniach i nauczka na przyszłość.

Ja zawsze piszę prosto z mostu więc wybacz. Opinia dotyczy tylko tej i wyłącznie tej wymiany zdań.

Pozdro

15 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Nie. Nie jestem żadnym januszem bo nie biorę się za to na czym się nie znam.W wyjaśnieniach fachowca odniosłeś się tylko do "nutki szydery", która w tej sytuacji jest oczywista.

Chciałeś się przyczepić i przy tym wielokierunkowo pochwalić - nie wyszło.

Błąd w założeniach i nauczka na przyszłość.

Ja zawsze piszę prosto z mostu więc wybacz. Opinia dotyczy tylko tej i wyłącznie tej wymiany zdań.

Pozdro

Widzisz, jesteś Januszem do kwadratu bo brniesz dalej w ą i ę w coś co poszedł kolega . Pokazałem papierowy głośnik uwzględniając,że nowy nie jest zainstalowany jak należy ! Kolega poszedł w temat techniczny (ok) co mnie nie interesowało w uwzględnieniu tematu dymania przez markę premium. 

Edytowane przez PaVic

Cześć

Brnę, bo nazwałeś mnie/nas Januszem/ami choć o taka ocenę nie prosiłem ani nie uważam aby była w jakikolwiek sposób uprawniona ale jak widzę jesteś wysoce przekonany o swojej racji więc - zgodnie z sugestią kończę ten temat.

A co do marek to myślę, że warto rozróżniać premium od tego co chce uchodzić za premium. Wiesz dla mnie to w ogóle jakiś dziwny temat - sama nazwa marka premium już mnie jakoś odstrasza. 

Chętnie pogadam o rowerach lub nartach za to.

Pozdro