a_senior Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 4 godziny temu, Marcos73 napisał: Są osoby, które wolą szkolenia indywidualne i potrzebują dużo atencji, ja uważam, że szkolenia grupowe są lepsze. Też tak sądzę. Bo widzi się błędy i mocne strony innych. I te wieczorne omawianie "postępów" przy pifku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 7 godzin temu, jurek_h napisał: Proponuję nie "rozjeżdzać" merytorycznego, informacyjnego tematu. Tak to w życiu forumowym bywa. Wchodzimy w dygresje, które mają tendencję do puchnięcia. 🙂 I czasem jest przez to naprawdę ciekawie. W tym przypadku pojawił się interesujący problem. Czy osoby starsze, powiedzmy dla uproszczenia po 60., skorzystają z tego typu szkolenia? Czy jeszcze mogą zrobić postęp? Czy nie będą zawalidrogami dla innych młodszych? Nie mam na myśli siebie, bo w tym wieku sprawa jest jasna. Ale takie świeżo, a nawet niekoniecznie świeżo upieczone 60-latki? Nie mam własnych doświadczeń. Moje niewielkie doświadczenie instruktorskie sprowadza się do szkolenia ludzi młodych. Ale śledząc niektóre filmiki ze staży znajomych Francuzów, które bardzo przypominają to, co zamierza poprowadzić Piotr, myślę, że takie młode, sprawne "staruszki" jak najbardziej sie sprawdzą. Widziałem np. ich jazdę na początku i na końcu stażu, rozmowę z nimi, itd. Widać postęp i uśmiechnięte gęby. A to ważne, zwłaszcza w drugiej a nawet trzeciej 🙂 połowie życia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 19 minut temu, a_senior napisał: Tak to w życiu forumowym bywa. Wchodzimy w dygresje, które mają tendencję do puchnięcia. 🙂 I czasem jest przez to naprawdę ciekawie. W tym przypadku pojawił się interesujący problem. Czy osoby starsze, powiedzmy dla uproszczenia po 60., skorzystają z tego typu szkolenia? Czy jeszcze mogą zrobić postęp? Czy nie będą zawalidrogami dla innych młodszych? Nie mam na myśli siebie, bo w tym wieku sprawa jest jasna. Ale takie świeżo, a nawet niekoniecznie świeżo upieczone 60-latki? Nie mam własnych doświadczeń. Moje niewielkie doświadczenie instruktorskie sprowadza się do szkolenia ludzi młodych. Ale śledząc niektóre filmiki ze staży znajomych Francuzów, które bardzo przypominają to, co zamierza poprowadzić Piotr, myślę, że takie młode, sprawne "staruszki" jak najbardziej sie sprawdzą. Widziałem np. ich jazdę na początku i na końcu stażu, rozmowę z nimi, itd. Widać postęp i uśmiechnięte gęby. A to ważne, zwłaszcza w drugiej a nawet trzeciej 🙂 połowie życia. Andrzeju,wiek to tylko cyferki i nic poza tym 🤷♂️ Ostatnio w marcu bym u Tadeo na szkoleniu w grupie której była przesympatyczna parka prawie twoich rówieśników - mogli by być moimi rodzicami ( z daty) parę latek młodszymi od moich i zadaniówkę wykonywaliśmy tą samą . Czyli jak ktoś chce to wiek nie ma nic do rzeczy. Chęci są najważniejsze i oczywiście stan portfela bo bez niego mało można . pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu A ja idę się nayebac, czego wszystkim forumowiczom życzę: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 47 minut temu, Victor napisał: Andrzeju,wiek to tylko cyferki i nic poza tym 🤷♂️ Ostatnio w marcu bym u Tadeo na szkoleniu w grupie której była przesympatyczna parka prawie twoich rówieśników - mogli by być moimi rodzicami ( z daty) parę latek młodszymi od moich i zadaniówkę wykonywaliśmy tą samą . Czyli jak ktoś chce to wiek nie ma nic do rzeczy. Chęci są najważniejsze i oczywiście stan portfela bo bez niego mało można . pozdrawiam A sprawność fizyczna i kondycja? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowane) 46 minut temu, kordiankw napisał: A sprawność fizyczna i kondycja? Zależy tylko od nas jaka będzie w wieku słusznym 😉 Życzyłbym sobie takiej sprawności fizycznej i kondycji jak ten emeryt który może zawstydzić nie jednego …. w moim wieku a dla niego to chleb powszedni a gimnastyka poranna to jak poranna szklanka wody ( ilu pije ją codziennie ? a ilu robi codziennie gimnastykę ?) 1000m przewyższenia na 33 km a na drążku takie cuda 7b9587f2-702d-4286-8433-18542e25e9c7.mov O narciarstwie nie ma sensu pisać.. A państwo w grupie z którymi jeździłem byli starsi od niego a kondycyjnie rewelacyjnie jak na ich lata . Można tylko trzeba chcieć ! Edytowane 13 godzin temu przez PaVic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 6 godzin temu, Marcos73 napisał: ze Oferta dobra, nie ma co narzekać. Cena przyzwoita, zważywszy na fakt, skąd przyjeżdża szkoleniowiec. Nauka tania nie jest, za darmo to nic nie ma. Cena jest przystępna. Ważne, aby grupa nie była 20 osobowa, czyli zbyt duża. Miejsce pewnie fajne, jak to w Alpach bywa. Wystarczający ośrodek do nauki, a pewnie i pojeżdżenia. Są osoby, które wolą szkolenia indywidualne i potrzebują dużo atencji, ja uważam, że szkolenia grupowe są lepsze. Można się tyle samo nauczyć w fajnym towarzystwie, a jakieś problemy i tak można rozwiązać indywidualnie, bo nie widzę przeszkód poświęcenia trochę uwagi kursantowi, gdzie reszta np. jedzie zadaniówki. Jak pisał Mitek, na małych górkach tez można szkolić i to skutecznie, ale minusem tego jest, że sprawdzian w realu (nawet po szkoleniu) lepiej wychodzi w Alpejskich klimatach, gdzie jest większa różnorodność tras nawet w "małych" ośrodkach, bo zwykle te małe to jak nasze największe. Sam pewnie bym się skusił, ale mam już zaplanowany wyjazd zarówno w grudniu (jak Adam organizuje), jak i w styczniu z chłopakami do FR. Kibicuję, żeby doszło do skutku, może na przyszły sezon Piotrek będzie mógł się wcześniej określić z terminem. pozdro @Gabrik pisze że grupa maksymalnie 8 osobowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 23 minuty temu, PaVic napisał: Zależy tylko od nas jaka będzie w wieku słusznym jesteś organizatorem czy uczestnikiem tego wyjazdu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 9 godzin temu, PaVic napisał: Zależy tylko od nas jaka będzie w wieku słusznym 😉 Życzyłbym sobie takiej sprawności fizycznej i kondycji jak ten emeryt który może zawstydzić nie jednego …. w moim wieku a dla niego to chleb powszedni a gimnastyka poranna to jak poranna szklanka wody ( ilu pije ją codziennie ? a ilu robi codziennie gimnastykę ?) 1000m przewyższenia na 33 km a na drążku takie cuda 7b9587f2-702d-4286-8433-18542e25e9c7.mov 41 MB · 1 pobranie O narciarstwie nie ma sensu pisać.. A państwo w grupie z którymi jeździłem byli starsi od niego a kondycyjnie rewelacyjnie jak na ich lata . Można tylko trzeba chcieć ! Ja na swoją nie narzekam, ale dlaczego większość wkleja tu linki ze sprawnością innych, pisze że wszystko zależy od nas, a nie pochwali się swoją sprawnością?„Życzyłbym sobie takiej sprawności w jego wieku”, to usprawiedliwienie dla swojego lenistwa. Ludzie mają wiele ograniczeń zdrowotnych i o wiele młodsi nie są tak sprawni jak nieliczni, których pokazuje się jako ponadprzeciętnych. Warto o tym pamiętać, gdy pisze się, że można, tylko trzeba chcieć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 16 minut temu, kordiankw napisał: Ja na swoją nie narzekam, ale dlaczego większość wkleja tu linki ze sprawnością innych, pisze że wszystko zależy od nas, a nie pochwali się swoją sprawnością?„Życzyłbym sobie takiej sprawności w jego wieku”, to usprawiedliwienie dla swojego lenistwa. Ludzie mają wiele ograniczeń zdrowotnych i o wiele młodsi nie są tak sprawni jak nieliczni, których pokazuje się jako ponadprzeciętnych. Warto o tym pamiętać, gdy pisze się, że można, tylko trzeba chcieć. Ja również na swoją nie narzekam ale póki co mam 46 lat a do emerytury jeszcze kawał czasu więc życzyłbym sobie bo co będzie po drodze to niewiadoma aczkolwiek pielęgnuje żeby była . Co do tej ponadprzeciętności to nie przesadzaj to trzeba lubić i robić. Wygospodarować trochę czas którego większość nie ma przez obowiązki albo przez lenistwo. A szkolić się można w każdym wieku bo wiek nie przeszkadza i do tego wyżej się odniosłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 47 minut temu, kordiankw napisał: Ja na swoją nie narzekam, ale dlaczego większość wkleja tu linki ze sprawnością innych, pisze że wszystko zależy od nas, a nie pochwali się swoją sprawnością?„Życzyłbym sobie takiej sprawności w jego wieku”, to usprawiedliwienie dla swojego lenistwa. Ludzie mają wiele ograniczeń zdrowotnych i o wiele młodsi nie są tak sprawni jak nieliczni, których pokazuje się jako ponadprzeciętnych. Warto o tym pamiętać, gdy pisze się, że można, tylko trzeba chcieć. a czym jeszcze mają się chwalić, przecież wklejają zdjęcia i filmiki z wyjazdów narciarskich, pieszych, rowerowych, podnoszą ogromne ciężary- to raczej świadczy o ich sprawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 26 minut temu, Jan napisał: a czym jeszcze mają się chwalić, przecież wklejają zdjęcia i filmiki z wyjazdów narciarskich, pieszych, rowerowych, podnoszą ogromne ciężary- to raczej świadczy o ich sprawności Czasami ktoś jeszcze się pochwali, że wypił piwo, czy też inny trunek... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi