Skocz do zawartości

Sezon 2025/2026

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, PaVic napisał:

Ośrodek zacny a z camperem odwiedź również drugą stronę doliny po włoskiej stronie czyli Montarosa bo warto

Ba! mam już rozpoznanie w tym temacie, miejscówki poznaczone w google maps, strategie wielowariantowe 😎 tylko żeby zdrowie było i pogoda jak dzwon.

• Like 1

W dniu 11.04.2026 o 13:03, filok napisał:

Napisz później jak warunki i czy luda dużo bo się zastanawiam czy jutro jeszcze nie wyskoczyć 🙂

Cześć,

sorki, że nie odpisałem wcześniej, ale nie byłem na forum. Warunki bardzo dobre, nadal sporo tras otwartych. Rano twardo, później mięknie, ale i tak bardzo przyjemnie. Ludzi bardzo niedużo, praktycznie jazda bez kolejek. Cena super 25E za dzień.
Mam nadzieję, że się wybrałeś 👍

• Like 1

Czas na podsumowanie tego udanego sezonu.

Na początku statsy:

- pierwsze wyjście: 30.11.2025, ostatnie wyjście 11.04.2026

- 22 wizyt na stokach w kolejności:

2x CG

3x Zielu, Boże Narodzenie

3x CG, Sylwester i Nowy Rok

5x Lodowiec Góra Kamieńsk, spotkanie z @SzymQ 

5x Folgarida/Madonna,

1 x Wisła Nowa Osada, spotkanie z @rulez

3x CG, spotkanie z rezydentem @widzewiak_z_gor

- na dojazdy na narty, przejechane samochodem w totalu 5619,9km, z czego na ITA wyszło 2395km, więc po PL zrobione 3224,9km.

- trzy wyjścia na śnieg w wersji narty pod pachy i dzida na górę z buta. Tak zaliczona trasa B oraz C/D, oraz Biba na Monte Negro.

Zima w bdb wersji. Pierwsze ataki na nizinach już pod koniec listopada, grudzień i styczeń ładnie na biało i mroźnie. 

W Sudetach praktycznie bez dramatu odwilżowego na stokach. Jak już co większe ON otworzyły się w listopadzie, tak kręciły do kwietnia [Zielu, CG].

Lodowiec Góra Kamieńsk odpalony na wszystkich trasach, co nie jest takie oczywiste; rok temu na całej długości, i tylko po lewej stronie od kanapy, działali 2 [dwa] dni, żeby pozostałe 12 dni kręcić na 200m stoku. W tym sezonie, jak ruszyli w połowie stycznia, tak skończyli 28 lutego.

Odwiedzony po raz pierwszy stok w Wisła Nowa Osada. Gdzie w marcu, 10 dnia tego miesiąca, w tygodniu, kręciły 3 ON. Masakrycznie dużo możliwości jazdy. Liczyłem na zaliczenie Czantorii, lecz wyłączyli nocne jazdy w tygodniu, zanim się pojawiłem.

Sukcesy sezonu:

- rekordowa ilość czasu spędzonego na stokach

-po raz pierwszy założone narty z szerokością pod butem powyżej 85mm. Tu konkretnie weszły Atomic Vantage 124,5 x 90 x 111, R16,5m długości nikczemnej 161cm. Nie mieli nic dłuższego w wypożyczalni na CG, a warun ciekawy, ponieważ po nocnym ratrakowaniu spadło dobre 30cm świeżego białego

- przygotowanie siłowo-kondycyjne ok. nogi nie bolo, a jak bolo, to potem bolo szybko mija. Dużo dały dedykowane ćwiczenia na siłowni, na wzmocnienie nóg i pleców, plus ćwiczenia stabilizacyjne na piłce bosu.

- doszły nowe buty, Head Raptor 140. Zakładanie tych plastykowych pantofli na mrozie to nieszczególnie dobry pomysł, można się mocować 5 min, zanim je się założy

Faile sezonu:

- stare Kastle wyzionęły ducha na czerwonej w Madonnie. Niech im narciarnia w hotelu w Folgaridzie lekką będzie. Umarł król - niech żyje król, weszły nowe Kastle od @Bruner79

- V max wersja bieda edyszyn, max 85 km/godz, na otwarciu sezonu 30.11.2025. Chociaż trzeba uczciwie przyznać, że ze względu na opad białego lub mocno dodatnie temperatury, nie było jak cisnąć szybciej po kartofliskach, na jakich później jeździłem

- podjazd na CG w Sylwestra, jazda tyłem do przodu z napędem FWD. Inaczej nie szło

- na CG zaliczony tylko jeden [1] zjazd na czarnej trasie A, i to w warunkach off-piste, jak była naśnieżana i przygotowywana do uruchomienia

Mam wrażenie, że w tym sezonie na polskich stokach było wyrażniej mniej ludzi, miejsca noclegowe także nie były nabite pod sufit. Dobry przykład to Sylwester na CG, gdzie jeszcze 3 lata temu trzeba było rezerwować z pół rocznym wyprzedniem. W naszym przypadku, wystarczyło 10 dni do wyjazdu, i na booking dalej było bardzo dużo, dobrych cenowo ofert.

Poniżej podumowanie foto + video:

CG otwarcie sezonu 30.11.2025:

IMG_7144.jpeg

IMG_7134.jpeg

Zielu Boże Narodzenie:

IMG_7308.jpeg

Lodowiec Góra Kamieńsk:

IMG_7725.jpeg

Madonna:IMG_7944.jpeg

Monte Spinale apres ski ~godz 15:

Wisła Nowa Osada:

IMG_8161.jpeg

CG zakończenie sezonu 11.04.2026:

IMG_8476.jpeg

Oby nowy sezon 2026/2027 był nie gorszy, iż ostatni.

• Like 4
  • Thanks 3

Dziś padał deszcz, a powyżej 2.000 metrów śnieg. Sporo tego znowu spadło, jakieś 10-15 cm. Jeździłem na trzech parach nart - Kastle MX 84, RX 12 GS oraz Salomon S/RACE SL 12. Te ostatnie zdecydowanie najlepiej radziły sobie w mocno niezrównoważonych i zróżnicowanych warunkach. Moja szczera rekomendacja.

Edytowane przez tomkly
  • Like 3

7 godzin temu, grimson napisał:

Czas na podsumowanie tego udanego sezonu.

Na początku statsy:

- pierwsze wyjście: 30.11.2025, ostatnie wyjście 11.04.2026

- 22 wizyt na stokach w kolejności:

2x CG

3x Zielu, Boże Narodzenie

3x CG, Sylwester i Nowy Rok

5x Lodowiec Góra Kamieńsk, spotkanie z @SzymQ 

5x Folgarida/Madonna,

1 x Wisła Nowa Osada, spotkanie z @rulez

3x CG, spotkanie z rezydentem @widzewiak_z_gor

- na dojazdy na narty, przejechane samochodem w totalu 5619,9km, z czego na ITA wyszło 2395km, więc po PL zrobione 3224,9km.

- trzy wyjścia na śnieg w wersji narty pod pachy i dzida na górę z buta. Tak zaliczona trasa B oraz C/D, oraz Biba na Monte Negro.

Zima w bdb wersji. Pierwsze ataki na nizinach już pod koniec listopada, grudzień i styczeń ładnie na biało i mroźnie. 

W Sudetach praktycznie bez dramatu odwilżowego na stokach. Jak już co większe ON otworzyły się w listopadzie, tak kręciły do kwietnia [Zielu, CG].

Lodowiec Góra Kamieńsk odpalony na wszystkich trasach, co nie jest takie oczywiste; rok temu na całej długości, i tylko po lewej stronie od kanapy, działali 2 [dwa] dni, żeby pozostałe 12 dni kręcić na 200m stoku. W tym sezonie, jak ruszyli w połowie stycznia, tak skończyli 28 lutego.

Odwiedzony po raz pierwszy stok w Wisła Nowa Osada. Gdzie w marcu, 10 dnia tego miesiąca, w tygodniu, kręciły 3 ON. Masakrycznie dużo możliwości jazdy. Liczyłem na zaliczenie Czantorii, lecz wyłączyli nocne jazdy w tygodniu, zanim się pojawiłem.

Sukcesy sezonu:

- rekordowa ilość czasu spędzonego na stokach

-po raz pierwszy założone narty z szerokością pod butem powyżej 85mm. Tu konkretnie weszły Atomic Vantage 124,5 x 90 x 111, R16,5m długości nikczemnej 161cm. Nie mieli nic dłuższego w wypożyczalni na CG, a warun ciekawy, ponieważ po nocnym ratrakowaniu spadło dobre 30cm świeżego białego

- przygotowanie siłowo-kondycyjne ok. nogi nie bolo, a jak bolo, to potem bolo szybko mija. Dużo dały dedykowane ćwiczenia na siłowni, na wzmocnienie nóg i pleców, plus ćwiczenia stabilizacyjne na piłce bosu.

- doszły nowe buty, Head Raptor 140. Zakładanie tych plastykowych pantofli na mrozie to nieszczególnie dobry pomysł, można się mocować 5 min, zanim je się założy

Faile sezonu:

- stare Kastle wyzionęły ducha na czerwonej w Madonnie. Niech im narciarnia w hotelu w Folgaridzie lekką będzie. Umarł król - niech żyje król, weszły nowe Kastle od @Bruner79

- V max wersja bieda edyszyn, max 85 km/godz, na otwarciu sezonu 30.11.2025. Chociaż trzeba uczciwie przyznać, że ze względu na opad białego lub mocno dodatnie temperatury, nie było jak cisnąć szybciej po kartofliskach, na jakich później jeździłem

- podjazd na CG w Sylwestra, jazda tyłem do przodu z napędem FWD. Inaczej nie szło

- na CG zaliczony tylko jeden [1] zjazd na czarnej trasie A, i to w warunkach off-piste, jak była naśnieżana i przygotowywana do uruchomienia

Mam wrażenie, że w tym sezonie na polskich stokach było wyrażniej mniej ludzi, miejsca noclegowe także nie były nabite pod sufit. Dobry przykład to Sylwester na CG, gdzie jeszcze 3 lata temu trzeba było rezerwować z pół rocznym wyprzedniem. W naszym przypadku, wystarczyło 10 dni do wyjazdu, i na booking dalej było bardzo dużo, dobrych cenowo ofert.

Poniżej podumowanie foto + video:

CG otwarcie sezonu 30.11.2025:

IMG_7144.jpeg

IMG_7134.jpeg

Zielu Boże Narodzenie:

IMG_7308.jpeg

Lodowiec Góra Kamieńsk:

IMG_7725.jpeg

Madonna:IMG_7944.jpeg

Monte Spinale apres ski ~godz 15:

Wisła Nowa Osada:

IMG_8161.jpeg

CG zakończenie sezonu 11.04.2026:

IMG_8476.jpeg

Oby nowy sezon 2026/2027 był nie gorszy, iż ostatni.

Wielkie Brawa świetna statystyka , brakuje jedynie ilości upadków i łącznej różnicy poziomów zjazdu na nartach.

• Haha 1