Jan Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 54 minuty temu, Wujot2 napisał: Co za bzdury, nic nie wiesz o umieraniu. Byłeś przy tym? Najlepsze, że ponieważ nie znasz logiki tego swojego boga, to nawet nie wiesz kogo i jak nagrodzi po śmierci. Być może to będą ci których było stać na sceptycyzm. Z swoją wiarą jesteś dokładnie w tej samej d... jak reszta. no i widzisz - każdy Twój post jedynie potwierdza Twój wewnętrzny konflikt PS przy śmierci byłem kilka razy, pierwszy raz jako ministrant z ostatnim namaszczeniem dla sekretarza POP - wyjątkowej komuszej szui w zakładzie pracy ojca i dziadka. Ostatni raz w zeszłym tygodniu przy bardzo bliskiej osobie. Edytowane 14 godzin temu przez Jan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 3 minuty temu, Jan napisał: no i widzisz - każdy Twój post jedynie potwierdza Twój wewnętrzny konflikt Jaki wewnętrzny konflikt? Edytowane 14 godzin temu przez Wujot2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu 14 minut temu, Jan napisał: no i widzisz - każdy Twój post jedynie potwierdza Twój wewnętrzny konflikt PS przy śmierci byłem kilka razy, pierwszy raz jako ministrant z ostatnim namaszczeniem dla sekretarza POP - wyjątkowej komuszej szui w zakładzie pracy ojca i dziadka. Ostatni raz w zeszłym tygodniu przy bardzo bliskiej osobie. z wiarą jest jak z polityką. prawica nie przekona lewicy, i vice versa. to jest bardzo osobista sprawa. z mojego doświadczenia miałem dwa konkretne przypadki, kiedy doświadczyłem działania sił spoza tego świata. ale to zostawię dla siebie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 2 godziny temu, a_senior napisał: 4 podstawowe Ewangelie niewiele się zmieniały w czasie i można je przyjąć za kanon. Nie zawsze są spójne między sobą, wiemy że spisano je nie od razu, dopiero po 70 latach, ale spisano na podstawie ustych przekazów, które w tamtych czasach były wiarygodną podstawą przechowywania wiedzy. Co zrobiono z nimi później, jakie są ich interpretacje to inna sprawa. Jaka jest rola kościoła, czy szerzej mówiąc kościołów, to też inna sprawa i pewnie mój pogląd w tych sprawach jest b. zbliżony do Twojego. 😉 To w co wierzymy w zakresie boskich spraw to nasza prywatna sprawa. Powiedziałbym wręcz intymna. W życiu przeczytałem kilka książek, powiedzmy religijnych, z których największe wrażenie zrobiła na mnie "Dzieje Chrystusa" Daniel-Ropsa, napisana jeszcze w czasie II wojny światowej. A czytałem ją mając 20 kilka lat. 🙂 Nie chcę wchodzić w temat religii i wiary, każdy musi się z tym "zmierzyć" indywidualnie. W moim życiu miały miejsce dwa kluczowe wydarzenia, które ukształtowały moje podjeście, nie tyle do religii, co do istnienia i roli Boga. Wiara w Boga i życie wieczne ma jeszcze jeden pozytywny dla wierzącego aspekt. Odchodząc z tego świata będę miał nadzieję, że być może czeka mnie jeszcze lepsza kontynuacja a nie tylko jedna wielka ciemność i nicość. Np. będzie to jeden, niekończący się zjazd na dobrze dobranych nartach, we wspaniałych warunkach śnieżno-pogodowych, przy braku ograniczeń wynikających ze starzejącego się organizmu. Pojadę swoim ulubionym stylem: mieszanym karwingowo-ześlizgowm krótkim skrętem. Nie będę sam, w pobliżu będzie zjeżdżać żona, dzieci, wnukowie. Wokół piękne góry, słońce. Chciałoby sie powiedzieć: żyć nie umierać. 🙂 Cześć Andrzej, w Twoim przypadku nie ma problemu, żeby określić grupę z którą chciałbyś zjeżdżać piękną trasą, gorzej mają ci, którzy sobie życie inaczej ułożyli i np. mają dzieci w różnych związkach, albo np. mają synową której nie lubią i jak potem spokojnie na nartach jeździć? @Wujot2 może po śmierci nie będzie miało dla Ciebie znaczenia co pamiętasz ze swojego ziemskiego życia tylko będą istotne jakieś inne kwestie? pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowane) Andrzeju! Twój ostani wpis zdecydowanie nie pasuje do tematu sezon 2025/2026 🙂 Edytowane 13 godzin temu przez Maciej S 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 5 godzin temu, Wujot2 napisał: Czyli dzisiejszą? A jeśli nie, to jak zaakceptujesz stratę tych wielu lat? Czy ta wersja najszczęśliwsza to na pewno jesteś Ty teraz??? Nie! Gdybym ja był Bogiem to zostawiłbym z najszczęśliwszych chwil mojego życia. W moim przypadku byłby to np. dzień z Ischgl w 2014 r. Spędzalismy bardzo rodziny pobyt, pogoda bardzo dopisała, zdrowie dopisywało (no może poza drobnymi pobolewaniami w krzyżach, prosiłbym Boga o poprawkę w tym zakresie :)). Wszyscy czuliśmy się szczęśliwi, a już ja na pewno. I jak najbardziej zaakceptowałbym stratę wielu lat. Zresztą nie zdawałbym sobie sprawy z tej straty, bo miałbym taką świadomość jak wtedy. To się jak najbardziej trzyma kupy. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu "W imieniu Sekcji Koźlaków żądam pełnego wydania bajek braci Grimm" książka jak książka, wiarygodność ta sama, kto chce może wierzyć w krasnali . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 3 godziny temu, Maciej S napisał: Andrzeju! Twój ostani wpis zdecydowanie nie pasuje do tematu sezon 2025/2026 🙂 Maćku, nie pasuje jak wiele innych. Choć z drugiej strony... może pasuje. Może to będzie sezon, choć nie sądzę, który chciałbym by Bóg zostawił mi, albo zostawił tylko jego fragment, jako najszczęśliwszy w moich pozażyciowych perygrynacjach. 🙂 Np. dzień z pobytu... no właśnie gdzie. Na razie są odległe plany marcowe. Żona bardzo chce do Francji, ale tylko wersji samolotowej. Mnie sie ona nie uśmiecha i optuję za dojazdem samochodowym gdzieś bliżej. No i jestem po rozmowie ze znajomymi, którzy mają w zwyczaju jechać ad hoc, czyli zapowiada się ładna pogoda, booking.com (lub bezpośrednio przez internet) i jedziemy. Poprosiłem ich by przed takim wyjazdem zadzwonili do nas. Maja duży samochód. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 3 godziny temu, brachol napisał: Andrzej, w Twoim przypadku nie ma problemu, żeby określić grupę z którą chciałbyś zjeżdżać piękną trasą, gorzej mają ci, którzy sobie życie inaczej ułożyli i np. mają dzieci w różnych związkach, albo np. mają synową której nie lubią i jak potem spokojnie na nartach jeździć? Fakt, różnie bywa. O ile na nartach lubię jeździć z innymi, w szczególności z żoną, to na rowerze wolę samotność. Dla tych co się im w życiu nie najlepiej ułożyło pod pewnymi względami, np. to co wymieniłeś, proponuję samotny wypad na rowerze albo pieszo, gdzieś w pięknej naturze. Oczywiście tylko wtedy, gdy czują się szczęśliwi w takich okolicznościach. Ot taka propozycja dla Boga, gdy przyjdzie im co do czego. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Cześć Nie za bardzo ten nurt dyskusji mnie pociąga ale ciekawi mnie co z innymi zwierzętami, roślinami oraz organizmami innych królestw. Wszystkie religie to jakoś rozwiązują ale tak naprawdę koncentrują się na człowieku. Czy - na przykład - możemy oczekiwać, ze w którymś momencie rozwoju będzie możliwość dotarcia do jakiegoś "banku dusz" i dopasowania ich do organizmów kopalnych, ożywienia ich? Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, a_senior napisał: Żona bardzo chce do Francji, ale tylko wersji samolotowej. Mnie sie ona nie uśmiecha i optuję za dojazdem samochodowym gdzieś bliżej. No i jestem po rozmowie ze znajomymi, którzy mają w zwyczaju jechać ad hoc, czyli zapowiada się ładna pogoda, booking.com (lub bezpośrednio przez internet) i jedziemy. Poprosiłem ich by przed takim wyjazdem zadzwonili do nas. Maja duży samochód. 🙂 Każde narty mogą być wspaniałe w wielu miejscach. Wiele miejsc jest wspaniałych nawet bez nart. 6 grudnia jadę do Val Thorens autobusem. Samolotem byłem rok temu i ma to może sens jak trafisz na samolot z Krakowa. Koszty samolotu dużo, dużo większe a czas podobny do samochodu. Znajomi jeżdżą samochodami, bez noclegów dwaj kierowcy. Potem planuje krótkie wyjazdy do Austrii, zawiozą mnie busem. Wyjazd wiosną do Francji, z noclegiem nie powinen być zbyt męczący. A wysoko będzie śnieg. Żonie zaproponuj Maderę, Byłem w styczniu 2024. Tam zobaczysz jak wygląda ogród rajski a potem wrócisz do doczesności i pojedziesz na narty. Staram się słuchać nauk Spinozy. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) Mi te baśnie składają się tak że dwa tysiące lat temu w Jerozolimie pewna grupa zobaczyła że żydowska wierchuszka trzepie całkiem niezłą kasę na torze i tych obietnicach raju. Więc pomyśleli zróbmy coś nowego,oczywiście byli to żydzi, dlaczego się do tego nie podpiąć, bo układ zabetonowany więc zróbmy coś swojego ale nie rozpierdalajmy systemu,weźmy stary testament a dopiszmy swoje że to my lepsze żydy,bo raczej nie chcieli tworzyć nowej religii tylko chcieli żeby mesjasz był ich przecież był żydem. I dokładnie tak samo zrobili sześćset lat później też w Jerozolimie (ciekawe) ci co to Allach ich oświecił, jakimś dziwnym przypadkiem stary testament jest wspólny dla tych trzech religii. Kasa i władza misiu trzeba się nią podzielić. Edytowane 5 godzin temu przez Mikoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi