Jump to content

Gdzie na narty w dobie koronawirusa

Szabir
 Share

Recommended Posts

• Replies 717
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jestem teraz daleki od planowania wyjazdów na dłużej niż kilka dni w przód. Uważam, że warto teraz przewartościować swoje priorytety. Przejmuje się jedynie o zdrowie swoje i najbliższych, trochę o pracę, bo wiadomo jak jest, a wyjazdy, także te narciarskie, o ile nie zamkną nas w domach, to na pewno się udadzą.
Tak samo było z wakacjami, nic nie planowałem, a miałem bardzo udany urlop, do tego spędziłem w tym roku wiele dni chodząc po górach, a na początku roku nic na to nie wskazywało.
Nie bez powodu kraje alpejskiego wprowadzają teraz ograniczenia, z pewnością chcą uratować sezon w takim stopniu jak to możliwe.
Osobiście jeśli będę jeździł to na pobliskich stokach. Najlepsze w tej chwili są orczyki, ewentualnie mało uczęszczane krzesła.
Moje typy w Beskidach to Soszów, Skolnity (na dwie godziny rano) , może Poniwiec, Stożek, Ski Gruniki na Słowacji, Czarny Gron (na jazdy wieczorne) ,jeśli uruchomią Buczynke, to może rozluźni się góra Pilska. A jak zamkną ośrodki narciarskie, to spakujemy plecak, nosidło i pójdziemy z rodziną w góry.

Wczoraj wysyłałem zapytania do hoteli i pytałem między innymi o start sezonu, dzisiaj dostałem odpowiedź, że rano dostali informację o przesunięciu rozpoczęcia sezonu na 17 grudnia.

"and as been informed today morning the start of the winter season 2020/21 will be changed on december 17th, 2020"

Dzięki za info, szkoda, planowaliśmy wyjazd tam 12-19 grudnia, więc odpada.

knajpy na stoku i wypożyczalnie otwarte?

Cytuję Jurka który do dzisiaj wrócił z Szwajcarii.

"W Szwajcarii wszystko normalnie funkcjonuje , knajpy na stokach czynne - jedynym wymogiem są maseczki ,
przejazd przez Niemcy bezproblemowy , warunki śniegowe bardzo dobre , na dzień dzisiejszy otwartych jest 7 wyciągów i 5 tras - chyba największy wybór w tej chwili w Europie, a ma przyjść ochłodzenie plus opad , więc będzie tylko lepiej "

Wczoraj wysyłałem zapytania do hoteli i pytałem między innymi o start sezonu, dzisiaj dostałem odpowiedź, że rano dostali informację o przesunięciu rozpoczęcia sezonu na 17 grudnia.

"and as been informed today morning the start of the winter season 2020/21 will be changed on december 17th, 2020"

Wczoraj zarówno Solden jak i Gurgle zamieściły info o starcie sezonu 11 grudnia, widać coś się zmieniło.

Tyle, że jak wchodzi się "dalej" to jest cały czas info *The ski area is expected to open in December. An exact date will be announced soon.

https://www.obergurgl.com/ski-opening

Chyba, że kiepsko szukam :D

Takie czasy, że trzeba teraz bardziej śledzić social media niż oficjalne strony :) Oczywiście wszędzie z komentarzem, że "o ile nic się nie zmieni" Ja zabookowałem nocleg z datą bezpłatnego odwołania do 11 grudnia, a wyjazd dzień później, więc liczę, że jednak Austriacy o ewentualnym zamknięciu powiedzą z wyprzedzeniem.

G2ixjs8.png

NxVPYQo.png

a4APsfp.png