MarioJ Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 32 minuty temu, Mitek napisał: Cześć No te dwie rzeczy się zupełnie kłócą koncepcyjnie Mario. Płacenie za to, że ktoś żyje jest absolutnie demoralizujące i należy to natychmiast zmienić - oczywiście nikt tego nie zmieni w tej chwili ale tych, którzy to wprowadzili należałoby rostrzelać. Natomiast dopłacanie do wykształcenia jest wysoce wskazane w interesie społecznym. Pozdro Stary, za bardzo się czepiasz, nie bądź taki dosłowny. Ja podałem TYLKO przykłady wydatków które w niektórych krajach nie występują. Chcesz to podaj inne. Chodzi o to aby ludzie zaczęli myśleć nie jak za komuny: „dajcie mi”, „zmniejszcie podatki na paliwo”, „zróbcie trzy pasy na A4”. TYLKO podali rozwiązanie, np.: „zlikwidujcie 800”. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Podstawowa sprawa, to najpierw trzeba mieć realny wpływ na to co się dzieje, aby myśleć o zmianach. Od wielu lat mamy jako kraj wyznaczane role do odgrywania, według scenariuszy pisanych przez obcojęzycznych mistrzów pióra. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, zając napisał: Są gdzieś takie ceny? Bo ja wczoraj tankowałam po 7,99 zł (Pb95). U mnie ON po 8,99 i Pb 95 po 8,10 Co ciekawe na Krecie Pb95 droższa niż ON, w Austrii zresztą też (byłem w marcu). Wie ktoś dlaczego jest tak różnica w PL? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, Gabrik napisał: Podstawowa sprawa, to najpierw trzeba mieć realny wpływ na to co się dzieje, aby myśleć o zmianach. Od wielu lat mamy jako kraj wyznaczane role do odgrywania, według scenariuszy pisanych przez obcojęzycznych mistrzów pióra. Cześć Hmm a co to ma za znaczenie? Albo coś jest przyszłościowe i słuszne albo nie. Myślę - sorry, myślałem - że doszliśmy już cywilizacyjnie do etapu myślenia ludzkiego, globalnego bo poważne problemy to problemy globalne dotyczące wszystkich ludzi a nie wycinka czy jakiegoś kraju. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, MarioJ napisał: Rządzący często robią to co my chcemy albo to co „sie sprzeda” Raczej to co się sprzeda, wszyscy myślący są za zlikwidowaniem (lub przynajmniej ograniczeniem 800+) a nikt w rządzie tego głośno nie powie. Swoją drogą ciekawe, jakby się zdecydowali to ogłosić, jak by im spadło poparcie. Albo wiek emerytalny - kolejny temat tabu. Wiadomo że będą musieli go podnieść, bo system się załamie przy tej sytuacji demograficznej jaką można przewidywać w niedługim czasie. A i jeszcze dochodzi świetny temat służby zdrowia - teraz będzie ładne zamieszanie z dostępem do specjalistów jak poograniczają lekarzom ilość etatów. Nie zaszkodzi to lekarzom, tylko zwykłym ludziom bo pozamykają oddziały w szpitalach, kolejki się wydłużą, itd. itp. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 51 minut temu Udostępnij Napisano 51 minut temu 43 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Hmm a co to ma za znaczenie? Albo coś jest przyszłościowe i słuszne albo nie. Myślę - sorry, myślałem - że doszliśmy już cywilizacyjnie do etapu myślenia ludzkiego, globalnego bo poważne problemy to problemy globalne dotyczące wszystkich ludzi a nie wycinka czy jakiegoś kraju. Pozdro Dyskutujesz z kolejnym kosmitą na G ? 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cappo Napisano 48 minut temu Udostępnij Napisano 48 minut temu No to może czas zdjąć limity na kierunkach medycznych, żeby specjalistów w jakiejś tam perspektywie czasu było więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 41 minut temu Udostępnij Napisano 41 minut temu 7 minut temu, MarioJ napisał: Dyskutujesz z kolejnym kosmitą na G ? 😂 Głośniej klaszcz 😉. Dyskusji żadnej nie było i nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 21 minut temu Udostępnij Napisano 21 minut temu 30 minut temu, zając napisał: Raczej to co się sprzeda, wszyscy myślący są za zlikwidowaniem (lub przynajmniej ograniczeniem 800+) a nikt w rządzie tego głośno nie powie. Swoją drogą ciekawe, jakby się zdecydowali to ogłosić, jak by im spadło poparcie. Albo wiek emerytalny - kolejny temat tabu. Wiadomo że będą musieli go podnieść, bo system się załamie przy tej sytuacji demograficznej jaką można przewidywać w niedługim czasie. A i jeszcze dochodzi świetny temat służby zdrowia - teraz będzie ładne zamieszanie z dostępem do specjalistów jak poograniczają lekarzom ilość etatów. Nie zaszkodzi to lekarzom, tylko zwykłym ludziom bo pozamykają oddziały w szpitalach, kolejki się wydłużą, itd. itp. Walicie wszyscy w w 800+ i w wiek emerytalny. Chyba większość tutaj piszącyh wie, że to zwykle zagranie populistyczne. Gdyby komuś zależało na rozwoju dzieci i młodzieży, wprowadzilby ulgę podatkową, albo dopłaty które trzeba udokumentować, rozliczyć wydanie ich na rozwój. Dla mnie nie problem, syn chodzi na lekcje pływania, trenuje judo, jakiś dodatkowy angielski itd. To wszystko kosztuje. Celem było tylko i wyłącznie zebranie głosów i to się udało. Patologia ma za co pić a kogo obchodzi rozwój dzieci i młodzieży, ciemnotą łatwiej operować. Kolejna sprawa trzynastki , czternastki i cała rzesza emerytów we wszystkich służbach, górnictwie i innych zawodach. Emeryturka, a później praca na pełnym etacie, albo w szarej strefie. To w pierwszej kolejności trzeba zmienić. Osobiście też nie zagłosuje za kimś, kto mi podniesie wiek emerytalny. Za dużo moich znajomych zmarło nie dożywając nawet 60. Pewnie i tak będziemy zmuszeni dalej pracować. W końcu imigranci są be , nawet ci z Ukrainy, dzieci też be zarówno dla młodych jak i dla pracodawców. Kto ma pracowac na te emerytury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 8 minut temu Udostępnij Napisano 8 minut temu 3 godziny temu, MarioJ napisał: Zmniejsz wydatki budżetowe i wtedy możesz zmniejszyć podatki. np . obetnij 800+, wprowadź płatne studia na państwowych uczelniach etc Bardzo chetnie. Jeszcxe zacznij upraszczac przepisy i redukowac administracje. Choc co do studiow to wystarcza platne na gowno kierunkach. Medykow trzeba ksztalcic jak najwiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi