Skocz do zawartości

rower :)

jark

Rekomendowane odpowiedzi

Cze

No w końcu mogłem wypróbować w sobotę nowy nabytek, po wszystkich perypetiach z nim związanych. Przyjechał z urwanym kablem od sterownika silnika. Pierwsze wrażenie: złoty, a skromny 🙂 . Ale - jak na elektryka bardzo lekki, generalnie to na pierwszy rzut oka wygląda jak analogowy karbonowy full. Rower niezwykle skrętny, mimo 29 calowych kół, a to porównanie z innymi moimi rowerami, oraz niezwykle skoczny, bardzo łatwo go poderwać i bujny hop to bułka z masłem. Niestety nie miałem czasu go ustawić w całości, zawieszenia, klamek etc. Troszkę za miękko zestrojony. Silnik SX w porównaniu do CX (ale gen 4), jest .... inny. Już miałem wgrane tryby eco+ oraz Tour+ i reszta też z +, więc są one inaczej chyba zestrojone. Na dzień dobry w sobotę wyjazd do kumpla na Boruć przez Prusów i 600m w górę straszną dzidą po kamorach. Na eco całości nie uciągnę, wiec posiłkowałem się tour+. Myślę, że na tej małej baterii do 1500m w pionie można zrobić ze wspomaganiem, ale waga odczuwalna jest tak niska (może jest tylko nieco cięższy od Żony Lapierra analogowego fula), że spokojnie bez prądu można jechać. Z tego co zauważyłem, to silnik z oprogramowaniem bardzo mocno pilnuje kadencji, raczej wysokiej, ok 85-90 (według wskazań wyświetlacza), w razie spadku wspomaga, ale wyłącza się, jak jedziemy w tym zakresie kadencji. Jestem mega zadowolony, bo to naprawdę fajny rower. Przerzutki elektroniczne działają bez zarzutu, nawet z trawą w przerzutkach. Ale nie wiem, czy współpracują z silnikiem, bo miałem wrażenie, ze przy redukcji na podjazdach przy mocnym pedałowaniu, jakby czekały na odpuszczenie nieco, aby nie było strzału. Takie dziwne. Na zjazdach tą niska masę czuć i trzeba uważać na kamory i nie jest tak stabilny jak mój drugi klocek. Jechałem z Maksem i o ile podjazd równo, to na zjazdach nie mogłem go dogonić, szedł jak przecinak, a mnie cały czas kamienie wybijały z rytmu. Trochę krótki skok sztycy, bo tylko 10 cm, ale da się zjeżdżać.

Kumpel ma domek tuż przy planowanych trasach w Żabnicy. Maks pojechał tam na quadzie z kumpla synem i widział planowaną przez właściciela FIS trasę i stwierdził, że niezła dzida. Ale chyba jest światełko w tunelu. Kumpel ma w domku światło z foto, a że akurat ma już zjechane to o 22,00 było na wyczerpaniu, wytrwało cały mecz ale pikało niemiłosiernie ostrzeżenie o końcówce. W rozmowie wyszło, że nic nie będą robić, bo Gawełek (właściciel planowanego ośrodka) do jesieni tego roku będzie miał rozciągnięty prąd pod całą narciarską infrastrukturę, a im przy okazji podciągnie zasilanie. 

Jest światełko w tunelu.

pozdro

• Like 3

Apropo Czorsztyna:-)

w ubiegły weekend udało się w końcu wyskoczyć gdzieś w górki. Baza była w Nowym Sączu.

Dzień 1 to pętla Nowy Sącz - Krynica - Nowy Sącz. Pierwsze 16 km to nudna i ruchliwa droga do Boguszy. Po zjeździe z głównej zaczyna się bardzo fajna trasa i taka już jest do samej Krynicy. Trafia się kilka całkiem soczystych podjazdów z konkretnymi ściankami. 

IMG_20260704_113143.thumb.jpg.58f310ec6889e5b2fabe20d691c6fa12.jpg

IMG_20260704_113716.thumb.jpg.380ad3fa5e52c400e5ab4026ad637f28.jpg

Od Krynicy jest jeszcze 2 km remontowanej drogi do Tylicza, ale sam zjazd jest ok. Tylicz mijamy bokiem i drogą nad Muszynką przez Powroźnik (nota bene bardzo ładna cerkiew) docieramy do Muszyny.

IMG_20260704_134346.thumb.jpg.975c103037159c9b6909bfcb12845c33.jpg

IMG_20260704_135751.thumb.jpg.a77d34860bd8716bda09f554674da030.jpg

Od Muszyny jedziemy częściowo po trasie, którą przebyliśmy 3 lata wcześniej rozpoczynając nasza wycieczkę po Słowacji. Jest tak samo pięknie:-)

IMG_20260704_140546.thumb.jpg.ecbe40c0819a0e9c4777608f758bbfe4.jpg

IMG_20260704_140812.thumb.jpg.a238b00eebd37ec03c0187e096e824e1.jpg

IMG_20260704_143013.thumb.jpg.741b5a138cecb2a79a2f0223d2cf8b95.jpg

Cała droga do mety to jazda wzdłuż Popradu, czasem ścieżką rowerową (trafia się też świetny kawałek szuterku) czasem lokalną zwykłą drogą, jest pięknie.

IMG_20260704_150017.jpg

IMG_20260704_153851.jpg

I statsy 1 dnia

Screenshot_2026-07-06-06-05-07-448_com.garmin.android_apps.connectmobile-edit.thumb.jpg.bb7b9ccbee5bda716ad2886650cb8fbc.jpg

Drugi dzień w planach mieliśmy trasę na północ od Nowego Sącza do Zakliczyna i z powrotem, ale sąsiad z którym wieczorem pogadaliśmy polecał Velo Czorsztyn, zwłaszcza że pogoda nie miała być idealna to i ludzi na niej nie powinno być dużo. Stąd szybka zmiana planów, rano wstajemy śniadanko, pakujemy się i samochodem podjeżdżamy do Szczawnicy. Udaje się zaparkować na bezpłatnym parkingu/zatoce. Szybko się ogarniamy i lecimy na trasę dookoła jeziora Czorsztyńskiego.

IMG_20260705_092524.thumb.jpg.e4739f5c489143211e27651bce2e696a.jpg

Najpierw do Czerwonego Klasztoru fantastyczną drogą wzdłuż Dunajca, wiele razy o niej czytałem i zniechęcały mnie opisy o dużej liczbie ludzi. Dzisiaj jest praktycznie pusto.

IMG_20260705_093604.thumb.jpg.8080e467e871a2117f6e311441b4a1d7.jpg

Później Velo Dunajec przez Sromowce Wyżne do Niedzicy, tam mały popas.

IMG_20260705_111718.thumb.jpg.387e982af2f7638c889dbf49f74900a9.jpg

IMG_20260705_111748.thumb.jpg.8765f5cc0e4f770c82bace7f06828999.jpg

Ludzi przybywa więc uciekamy stamtąd na trase wokół jeziora. Jest kilka twardych podjazdów, ale ludzi nie ma więc jest bardzo fajnie

IMG_20260705_114201.thumb.jpg.c13ebc2e8307da56e2caa53a169f2040.jpg

IMG_20260705_114805.thumb.jpg.e7e15bbee97030f571058c89bd80297c.jpg

Jadąc z powrootem druga stroną jeziora łapie nas lekki deszczyk. Póxniej chwile odpoczywamy po solidnej ściance przed Czorsztynem i lecimy do samochodu ponownie przez ściezke nad Dunajcem

IMG_20260705_140655.thumb.jpg.8ea73034bf92a4a3943da986115b9d47.jpg

W drodze powrotnej już trochę ludzi jest, ale jeszcze bez tragedii. Około 14:00 kończymy trasę i ruszamy w drogę powrotną do domu, udany weekend

Statys 2 dnia

Screenshot_2026-07-06-06-05-23-027_com.garmin.android_apps.connectmobile-edit.thumb.jpg.037ed95c53d20a4557c2e1e2be48cd64.jpg

Edytowane przez cyniczny
  • Like 3
  • Thanks 1

Cześć

Oj zazdroszczę Wam tych wycieczek. Fajne rejony, fajne trasy i w sumie pusto - a przynajmniej tak wynika ze zdjęć - choć miejsca turystycznie popularne bardzo. 30% stopieniek - czy zeszliście z rowerów tak jak zaleca tablica informacyjna? 🙂

No i średnie, takie bym powiedział, bardzo fajne jak na wakacyjne jeżdżenie po górkach.

Pozdro

• Thanks 1

Siemka. 

My byliśmy w 24r we wrześniu. Było super. Zrobiliśmy kółko wokół jeziora. Nast dnia weszliśmy na 3 Korony. I jeden dzień rowerami w górę rzeki a potem spływ pontonem Dunajcem. Teraz plan podobny tylko bez 3 Koron. Były plany na Słowacki Raj żeby przejść trasę z drabinkami ale żona kolegi ma lęki i odpuściliśmy . Ale co się odwlecze....😉 Jakby ktoś był chętny na Słowacki Raj na któryś  weekend to niech wali śmiało 😄

Pozdro

IMG_20240917_120216.jpg

• Like 1

11 godzin temu, AdrianW napisał:

@Marcos73 dawaj na Czorsztyn w sobotę to jebniem kółko wokół jeziora 😄

Wuja zabierz oczywiście 😉

Pozdro 

Cze

A w tym roku to nie da rady. Budowę mam w Milówce. Jutro mam odbiór mini-koparki i wozidła, kupiłem se - a co 🙂

Na busie już mam rębak i zagęszczarkę. Jadę dzisiaj już. Jedynie będę tłukł w wolnej chwili okoliczne tematy. Takie życie. Ze 2 lata mi to zajmie. W tym sezonie musze wyjść z ziemi i zrobić fundament. Ogrodzić górę od strony lasu, bo w zeszłym roku wilki zagoniły tam sarnę i zeżarły. Teraz jak kosiłem to racicę znalazłem. No i garaż postawić muszę na wszystkie sprzęty budowlane. Tak że widzisz - czasu ni ma na głupoty. Jeszcze E do B robie prawo jazdy, bo nie mam a już przyczepę kupiłem pod koparkę i do wożenia ciałamajstawa wszelakiego.

pozdro

Godzinę temu, Mitek napisał:

Cześć

Oj zazdroszczę Wam tych wycieczek. Fajne rejony, fajne trasy i w sumie pusto - a przynajmniej tak wynika ze zdjęć - choć miejsca turystycznie popularne bardzo. 30% stopieniek - czy zeszliście z rowerów tak jak zaleca tablica informacyjna? 🙂

No generalnie było naprawdę pusto, a zwłaszcza drugiego dnia się bałem, bo jednak bardzo turystyczne rejony zwiedzaliśmy.

Hehe jakby tu powiedzieć i nie skłamać, ani 3 lata temu ani teraz nie zsiadaliśmy i udało się zjechać w jednym kawałku:-) Ale powiem szczerze, że w przypadku dużej liczby ludków w tym miejscu, dla bezpieczeństwa pewnie bym zsiadł.

37 minut temu, AdrianW napisał:

Siemka. 

My byliśmy w 24r we wrześniu. Było super. Zrobiliśmy kółko wokół jeziora. Nast dnia weszliśmy na 3 Korony. I jeden dzień rowerami w górę rzeki a potem spływ pontonem Dunajcem. Teraz plan podobny tylko bez 3 Koron. Były plany na Słowacki Raj żeby przejść trasę z drabinkami ale żona kolegi ma lęki i odpuściliśmy . Ale co się odwlecze....😉 Jakby ktoś był chętny na Słowacki Raj na któryś  weekend to niech wali śmiało

W Słowackim Raju byłem ze trzy razy. Trasy piękne, ale podobnie jak w Pieninach najlepiej w tygodniu i poza sezonem. Kiedyś w marcu byłem z młodym i jednego dnia przez 5h nie spotkaliśmy nikogo, coś pięknego.

Podobnie też zwiedzaliśmy skalne miasto w Czechach, tyle że tym razem wybraliśmy się późną jesienią. Pojechaliśmy na pogodę i to pięknie zażarło. Było słoneczko, lekki mrozik i bardzo pusto.

Godzinę temu, Marcos73 napisał:

Cze

A w tym roku to nie da rady. Budowę mam w Milówce. Jutro mam odbiór mini-koparki i wozidła, kupiłem se - a co 🙂

Na busie już mam rębak i zagęszczarkę. Jadę dzisiaj już. Jedynie będę tłukł w wolnej chwili okoliczne tematy. Takie życie. Ze 2 lata mi to zajmie. W tym sezonie musze wyjść z ziemi i zrobić fundament. Ogrodzić górę od strony lasu, bo w zeszłym roku wilki zagoniły tam sarnę i zeżarły. Teraz jak kosiłem to racicę znalazłem. No i garaż postawić muszę na wszystkie sprzęty budowlane. Tak że widzisz - czasu ni ma na głupoty. Jeszcze E do B robie prawo jazdy, bo nie mam a już przyczepę kupiłem pod koparkę i do wożenia ciałamajstawa wszelakiego.

pozdro

Zmieniasz branżę czy stawiasz na osobisty rozwój i poszerzenie kompetencji? 😉 

• Haha 1

1 godzinę temu, Marcos73 napisał:

Cze

pozdro

Powodzenia, garaż - jeśli blaszak tymczasowo na budowę, to polecam dobrze zakotwić bo bywa że przy silniejszych wiatrach w terenach górskich fruwają (doświadczenia własne). 

26 minut temu, zając napisał:

Powodzenia, garaż - jeśli blaszak tymczasowo na budowę, to polecam dobrze zakotwić bo bywa że przy silniejszych wiatrach w terenach górskich fruwają (doświadczenia własne). 

Nie - ten to na stałe. Więc porządnie zrobiony. Mini warsztat + schowek na rowery i wiata na rowery. Plan jest 3x7/8m, zobaczymy jutro jak koparka przyjedzie i czy się zmieści.

pozdro