MadzikJ Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Cześć, rozglądam się za nowych sprzętem tzn. nartami i butami. Jestem po wypadku narciarskim i poważnym urazie (złamanie nogi, 2 operacje) i wracam w tym sezonie na stok, lecz nie chcę już użytkować dotychczasowego sprzętu (zawiodło wiązanie), szukam alternatyw. Bardzo proszę o sugestie. 1. Płeć - kobieta 2. Wiek - 33 3. Waga - 76 kg 4. Wzrost - 172 cm 5. Na nartach jeżdżę od 8 sezonów, ( 6-7 dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na słabszy średniozaawansowany, w skali: 4/5 7. Moje buty to Atomic Hawx 90 z sezonu 2016/2017, lecz one też do zmiany bo są za luźne (mam wąską stopę - 96-98 mm oraz kostkę) 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Atomic Cloud 9 z sezonu 2016/2017 9. Preferuję styl jazdy: typowa spokojna jazda rekreacyjna po trasach niebieskich i czerwonych w Polsce, w Czechach, w Austrii, we Włoszech; opanowany skręt równoległy NW, rzadko wchodzę na krawędzie; jestem raczej ostrożna i bojaźliwa i jeżdżę dość zachowawczo (wolna lub umiarkowana prędkość) ale radzę sobie całkiem sprytnie w każdych warunkach - muldy, ścianki, lód, mgła. Nie mam wielkich ambicji (kiedyś miałam, chcąc doścignąć męża jeżdżącego wiele lat, będącego na poziomie, powiedzmy 7, ale wypadek trochę to zweryfikował). Teraz chcę się poruszać bezpiecznie i z przyjemnością po trasach niebieskich i czasem czerwonych w ośrodkach alpejskich, nie przeszkadzają mi gorsze warunki typu rozjeżdżony stok lub umiarkowane muldy ale też nie interesuje mnie jazda całodniowa - raczej maksymalnie 4 godziny w ciągu dnia. 10. Upatrzyłem sobie narty: Head Absolut Joy i Head Real Joy z tego sezonu, ze względu na wiązania Protector, ale nie bardzo wiem, który model bardziej sprawdziłby się w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) Cześć, Przejrzyj wątki dziewczyn z poprzednich lat na temat nart dla średniozaawansowanych kobiet. W pierwszej kolejności kup dobrze dopasowane buty - to podstawa. Czy kupisz "prawdziwą radość" czy " absolutną radość" to ma mniejsze znaczenie. Lepiej na Twoim etapie nie kupować nart szerszych niż 75-76mm pod butem, łatwiej się na takich uczyć i w zupełności wystarczają do wszelkich zastosowań na przygotowanych stokach. W typie nart damskich allround nie kupuj nart za krótkich - czyli max. -10cm od wzrostu. Możesz też kupić narty unisex - jesteś wysoka, być może będzie lepszy wybór, albo bardziej korzystna cena. Skoncentruj się na butach i kup je w sklepie stacjonarnym w takim gdzie sprzedawca zmierzy Twoje stopy i zaproponuje kilka butów do przymiarki oraz fachowo doradzi. Edytowane 5 godzin temu przez zając literówki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadzikJ Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) Hej @zając bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i rady 😉 Niestety, dobór butów to jest bolączka - ostatnio przymierzyłam kilkanaście par butów i nie znalazłam jeszcze tych odpowiednich. Zjeździłam prawie wszystkie sklepy narciarskie we Wrocławiu i bez skutku. Będę próbowała jeszcze po nowym roku, może uzupełnią asortyment. Jeśli chodzi o narty, to chyba bardziej odpowiednie były by Real Joy, z tego co piszesz. Mają 75 mm pod butem, podczas, gdy Absolut mają 80 mm i większy promień skrętu. Edytowane 2 godziny temu przez MadzikJ Dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Cześć Co to znaczy "odpowiednich"? Jakie aspekty decydowały o ich negatywnej ocenie? Czy rzeczywiście uważasz, że te 5mm pod butem odczujesz? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi