Skocz do zawartości

Elektryki na drogach, BEV, EV a może hybryda?

Marcos73

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, grimson napisał:

Racja, z drugiej strony w mowie potocznej można powiedzieć śmig jako styl jazdy.

NIE. Śmig to konkretna technika, w polskim nazewnictwie ściśle zdefiniowania. Na forum wędkarskim mozesz operować językiem jakim chcesz a tu obowiązuje język ścisły techniczny. - śmig to śmig. Nie zaniżajmy poziomu. A jak brzmi w takim razie definicja smigu?

Ale sorry. Zobaczyłem co to za temat. Przepraszam w wszystkich.

Możemy pogadać w temacie śmig w takim razie.

Edytowane przez Mitek

3 godziny temu, mikar napisał:

Nic nie napisałem o podrzędności tego przepisu. To Ty napisałeś o jego nadrzędności i do tego się odnoszę. Czyli skoro jeden nie jest ważniejszy od drugiego, to chyba oba trzeba wziąć pod uwagę oceniając daną sytuację?

Nie piszę też o złośliwym szeryfowaniu - to jest oczywiście bardzo niebezpieczne.

plac Szembeka - ja wszystko czaję, gdyby Pani potrafiła ocenić sytuację, chłopiec by żył. Gdyby gość jechał przepisowo - też. 

Nie mam danych, ale moim zdaniem zmienia się orzecznictwo z uwagi na popularna nagonkę na jadących szybciej. Kiedyś jak wymusiłeś pierwszeństwo to byłeś winny, nieważne jak szybko jechał ten drugi.  Może stąd wrażenie nadrzędności. 

• Like 1

2 godziny temu, MarioJ napisał:

Bardzo dobry przykład!

Ten kto znacząco przekracza prędkość, stanowi zagrożenie śmiertelne dla innych. Bo w ograniczonej widoczności inny kierowca może nie być w stanie przewidzieć, że coś się nagle tak szybko może pojawić na pasie, który ma zamiar zająć. Tego zapierdalacze nie chcą wziąć pod uwagę, a ich etyka jest poniżej zera. 

Jak ktos jadac autostrada nie potrafi ocenic czy moze wjechac na lewy, nawet jak ktos tam jedzie 200km/h to nie powinien prowadzic samochodu.  Albo zle widzi albo nie ogarnia podstaw prowadzenia. 

5 hours ago, Spiochu said:

Nie mam danych, ale moim zdaniem zmienia się orzecznictwo z uwagi na popularna nagonkę na jadących szybciej. Kiedyś jak wymusiłeś pierwszeństwo to byłeś winny, nieważne jak szybko jechał ten drugi.  Może stąd wrażenie nadrzędności. 

Dokładnie, zmienia się podejście sądów, bo przepisy nie są jasne i tego nie określają. 

ps. Mitkowi chyba chodziło jednak o coś zupełnie przeciwnego.

Temat jest o elektrykach, a znowu zeszło na przepisy. Przepraszam autora i już się odmeldowuję…

14 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Moim zdaniem błądzisz Paweł. Jeżeli ktoś jedzie lewym pasem to ma pierwszenstwo i jeżeli jedzie dużo szybciej... też ma pierwszeństwo. I to nie jest kwestia tego czy jedzie z szybkością zgodna z przepisami czy nie. To jest zasada nadrzędna. Tym bardziej, że zmuszając go do hamowania stwarzasz dodatkowe zgrozenie. Dziwi mnie taka postaw szczerze mówiąc. Przecież nie do ciebie należy ocena tego czy jedzie prawidłowo czy nie. Ty masz jechać bezpiecznie i zgodnie z zasadami.

Tak myślę i tak jeżdżę.

Pozdro

Mitek, może nie zrozumiałeś mojego przykładu. Nie chodziło mi o wyjeżdżanie komuś pod maskę tylko o rozpoczęcie manewru jak tamten był jeszcze daleko, ale podczas manewru zdążył do mnie dojechać i mnie pogania światłami. 

PS

Tak na marginesie Piotr nie Paweł. 

pozdro

27 minut temu, brachol napisał:

Mitek, może nie zrozumiałeś mojego przykładu. Nie chodziło mi o wyjeżdżanie komuś pod maskę tylko o rozpoczęcie manewru jak tamten był jeszcze daleko, ale podczas manewru zdążył do mnie dojechać i mnie pogania światłami. 

PS

Tak na marginesie Piotr nie Paweł. 

pozdro

Cześć

Ok. Sorry ze Pawła. 

Ja staram się jeździć tak aby nikogo nie zmuszać do hamowania czy w ogóle czegokolwiek.

Natomiast poganianie światłami czy trąbienie to jest objaw wyjatkowego chamstwa do tego stwarzający dodatkowe zagrożenie. 

Pozdro