Mitek Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowane) 6 godzin temu, grimson napisał: Racja, z drugiej strony w mowie potocznej można powiedzieć śmig jako styl jazdy. NIE. Śmig to konkretna technika, w polskim nazewnictwie ściśle zdefiniowania. Na forum wędkarskim mozesz operować językiem jakim chcesz a tu obowiązuje język ścisły techniczny. - śmig to śmig. Nie zaniżajmy poziomu. A jak brzmi w takim razie definicja smigu? Ale sorry. Zobaczyłem co to za temat. Przepraszam w wszystkich. Możemy pogadać w temacie śmig w takim razie. Edytowane 10 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 3 godziny temu, mikar napisał: Nic nie napisałem o podrzędności tego przepisu. To Ty napisałeś o jego nadrzędności i do tego się odnoszę. Czyli skoro jeden nie jest ważniejszy od drugiego, to chyba oba trzeba wziąć pod uwagę oceniając daną sytuację? Nie piszę też o złośliwym szeryfowaniu - to jest oczywiście bardzo niebezpieczne. plac Szembeka - ja wszystko czaję, gdyby Pani potrafiła ocenić sytuację, chłopiec by żył. Gdyby gość jechał przepisowo - też. Nie mam danych, ale moim zdaniem zmienia się orzecznictwo z uwagi na popularna nagonkę na jadących szybciej. Kiedyś jak wymusiłeś pierwszeństwo to byłeś winny, nieważne jak szybko jechał ten drugi. Może stąd wrażenie nadrzędności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 2 godziny temu, MarioJ napisał: Bardzo dobry przykład! Ten kto znacząco przekracza prędkość, stanowi zagrożenie śmiertelne dla innych. Bo w ograniczonej widoczności inny kierowca może nie być w stanie przewidzieć, że coś się nagle tak szybko może pojawić na pasie, który ma zamiar zająć. Tego zapierdalacze nie chcą wziąć pod uwagę, a ich etyka jest poniżej zera. Jak ktos jadac autostrada nie potrafi ocenic czy moze wjechac na lewy, nawet jak ktos tam jedzie 200km/h to nie powinien prowadzic samochodu. Albo zle widzi albo nie ogarnia podstaw prowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikar Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 5 hours ago, Spiochu said: Nie mam danych, ale moim zdaniem zmienia się orzecznictwo z uwagi na popularna nagonkę na jadących szybciej. Kiedyś jak wymusiłeś pierwszeństwo to byłeś winny, nieważne jak szybko jechał ten drugi. Może stąd wrażenie nadrzędności. Dokładnie, zmienia się podejście sądów, bo przepisy nie są jasne i tego nie określają. ps. Mitkowi chyba chodziło jednak o coś zupełnie przeciwnego. Temat jest o elektrykach, a znowu zeszło na przepisy. Przepraszam autora i już się odmeldowuję… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 9 godzin temu, Mitek napisał: Możemy pogadać w temacie śmig w takim razie. ale ci co o tym pisali to już dawno na forum pomarli 😀 Edytowane 1 godzinę temu przez Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 44 minuty temu Udostępnij Napisano 44 minuty temu 37 minut temu, Jan napisał: ale ci co o tym pisali to już dawno na forum pomarli 😀 Ile w tym wątku dramy oraz wzajemnego obrzucania się fekaliami. Ski Forum z 2026 r to szkółka niedzielna porównując do 2009 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 23 minuty temu Udostępnij Napisano 23 minuty temu 14 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Moim zdaniem błądzisz Paweł. Jeżeli ktoś jedzie lewym pasem to ma pierwszenstwo i jeżeli jedzie dużo szybciej... też ma pierwszeństwo. I to nie jest kwestia tego czy jedzie z szybkością zgodna z przepisami czy nie. To jest zasada nadrzędna. Tym bardziej, że zmuszając go do hamowania stwarzasz dodatkowe zgrozenie. Dziwi mnie taka postaw szczerze mówiąc. Przecież nie do ciebie należy ocena tego czy jedzie prawidłowo czy nie. Ty masz jechać bezpiecznie i zgodnie z zasadami. Tak myślę i tak jeżdżę. Pozdro Mitek, może nie zrozumiałeś mojego przykładu. Nie chodziło mi o wyjeżdżanie komuś pod maskę tylko o rozpoczęcie manewru jak tamten był jeszcze daleko, ale podczas manewru zdążył do mnie dojechać i mnie pogania światłami. PS Tak na marginesie Piotr nie Paweł. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi