Skocz do zawartości

Sezon 2025/2026

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, kordiankw napisał:

Na FB ktoś wrzucił posta z pytaniem, jaki utwór powinien być zagrany na twoim pogrzebie. Bank wg mnie rozbił kawałek „Wstawaj, szkoda dnia”

Ma jaknajbardziej sens jeśli wierzymy w zmartwychwstanie, grzechów odpuszczenie i żywot wieczny amen

6 minut temu, a_senior napisał:

Przesłanki są, gorzej z dowodami. 😉

Cześć

Celowo (ale być może mylnie) użyłem słowa przesłanka. To jest jaką teza czy też fakt albo zbiór faktów mogący posłużyć do budowy logicznie spójnej teorii (teoria oczywiście w rozumieniu naukowym - innych nie ma). Ja nie widzę takich przesłanek Andrzeju. Dowody to na tym późniejszym etapie weryfikacji teorii. Ja dla mnie równie dobrze możemy weryfikować. Dla mnie cała idea kultu zmarłych - niezależnie od jakiegokolwiek systemu, w którym się on odbywa jest po prostu wysoce nieracjonalna.

Pozdrowienia

1 godzinę temu, Mitek napisał:

To jest jaką teza czy też fakt albo zbiór faktów mogący posłużyć do budowy logicznie spójnej teorii (teoria oczywiście w rozumieniu naukowym - innych nie ma).

Albo zbiór relacji osób, najlepiej spisanych. Mamy taki, co najmniej od 12 osób, zapisany w Ewangelii. 🙂 Czy im się tylko wydawało a może kłamali z powodu uwiarygodnienia dotychczasowych przekonań? Do końca nie wiadomo i dlatego tu kończy się racjonalizm a zaczyna wiara. Mimo wszystko te relacje są dla niektórych niezłą przesłanką wiary w zmartwychwstanie i życie wieczne. 

Edytowane przez a_senior
  • Thanks 1

2 godziny temu, Mitek napisał:

Cześć

Celowo (ale być może mylnie) użyłem słowa przesłanka. To jest jaką teza czy też fakt albo zbiór faktów mogący posłużyć do budowy logicznie spójnej teorii (teoria oczywiście w rozumieniu naukowym - innych nie ma). Ja nie widzę takich przesłanek Andrzeju. Dowody to na tym późniejszym etapie weryfikacji teorii. Ja dla mnie równie dobrze możemy weryfikować. Dla mnie cała idea kultu zmarłych - niezależnie od jakiegokolwiek systemu, w którym się on odbywa jest po prostu wysoce nieracjonalna.

Pozdrowienia

Nie ma przesłanek, nie ma dowodów jest WIARA. Nie oczekuj dowodów weryfikujących słuszność wiary, nie dowodzimy prawdziwości wiary w procesie dedukcji czy rozumowania probabilistycznego. 

1 godzinę temu, a_senior napisał:

Albo zbiór relacji osób, najlepiej spisanych. Mamy taki, co najmniej od 12 osób, zapisany w Ewangelii. 🙂 Czy im się tylko wydawało a może kłamali z powodu uwiarygodnienia dotychczasowych przekonań? Do końca nie wiadomo i dlatego tu kończy się racjonalizm a zaczyna wiara. Mimo wszystko te relacje są dla niektórych niezłą przesłanką wiary w zmartwychwstanie i życie wieczne. 

Cześć

Wiara... Ciężko mi to oceniać albo komentować. Ja się tak zastanawiam to to słowo jest raczej dla mnie zbędne. Zaufanie ma zdecydowanie większą wartość. Tak przynajmniej myślę na podstawie swoich przeżyć.

A co do wiary w sensie religijnym to patrząc z punktu widzenia historii świata jest to element tak bardzo zdewaluowany, że warto pomyśleć o zmianach.

Pozdro