Skocz do zawartości

Sezon 2025/2026

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

16 minutes ago, Mitek said:

Sam piszesz i nie wiesz. "Warun bez szału" a na zdjęciach fantastyczny ośnieżony las. To co nie jest tak?

W takim razie umknęły Ci dwie rzeczy:

1. Piszę o fatalnych warunkach na trasach gdzie jest podkład i warstwa 10-20 cm luźnego technicznego cukru

2. Piszę, że poza trasą jest bajka i wszystkie fotki są spoza trasy i tam faktycznie jest fantastycznie

2 minutes ago, Mitek said:

No to o co chodzi? Skoro jest bajka... nie rozumiem. To jest właśnie kwękanie brachu.

MI? O nic. Ocena warunków na trasie jest oceną warunków na trasie, ni mniej, ni więcej.

Informacje w telewizji/internecie o pogodzie też nazywasz kwękaniem? Przecież jaka jest pogoda to każdy widzi a wystarczy umiejętność dostosowania odzieży do panujących warunków. 

• Thanks 1

Cześć

Nie. Kwękaniem nazywam narzekanie na warunki na trasie jak jest śnieg. To jest dla mnie kwękanie i koniec. Rozumiesz brachu?

Bywało, że w ogóle nie było śniegu nie raz i nikt nie narzekał a teraz narzekanie jest normą i to mnie po prostu drażni.

Parę lat temu ratowałem sympatyczna bukowiniankę, którą dwóch krewkich narciarzy chciało pobić wyciągając ją przez okienko kasowe na Kozińcu bo oni zapłacili za karnety a warunki były "nie takie".

Wybacz, może Twoje intencje były zajebiste ale jak tego nie lubię i... koniec.

Pozdro

Edytowane przez Mitek

Wróciłem z objazdówki: 4 dni- 4 ośrodki: Ischgl, Serfaus-Fiss-Ladis, Hochzeiger/Pitztal, Kaunertal.

Wnioski: ma być wysoko bo dobry śniegi i ma świecić słońce bo dobra czytelność trasy. Do Ischgl dostaliśmy się od strony Samnaun. Spokojny parking z miejscami. W Ischgl pamiętam nerwowo z poszukiwaniem miejsc parkingowych.  

• Like 5
  • Thanks 1

Nie rozumiem narzekania na warunki w kraju w tym sezonie. W poprzednim weekend odwiedziłem Wisle i Zwardoń i bylo bajecznie. Gdyby każda zima tak wyglądała...Ale może wybieram odpowiednie górki, a moze co innego 😁

Tak to wyglądało. Jedyne czego mi brakuje, to słońca. W słońcu w tym sezonie jeździłem tylko 4 dni. Ale frekwencja w te dni wzrosła dwukrotnie, wiec moze i dobrze.

20260124_195131.jpg

20260123_085632.jpg

Edytowane przez bubol.T
  • Like 4

9 minut temu, Jan napisał:

no i gdzie się Tobie najwięcej podobało ?

Skąd dojeżdżaliście?

Brzmi jak ten sam wyjazd z Jurkiem co ja byłem, co do oceny to duzo wyplyw ma pogoda. Najlepiej było w Ischgl, potem Serafus-Fiss-Ladis, w obu była dobra pogoda i warunki na trasach. Kaunertal cały dzień z opadem i bardzo słabą widocznoscia. Hochzeiger po opadzie śniegu dzień wcześniej, szybko zrobiły spore odsypy i nie było tak fajnie. Mieszkaliśmy w Feichten, a przynajmniej większa część osób z wyjazdu.

Na mniej ogromne wrażenie zrobił Ischgl, chętnie bym tam wrócił na dłużej, choć ceny noclegów w sensownej odległości są zaporowe. SFL też na pewno warte odwiedzenia, nawet oglądałem wcześniej pod kątem rodzinnego wyjazdu.

Na SO wrzucalem trochę fotek i parę słów z każdego dnia w temacie gdzieś w gorach.

• Like 3

45 minut temu, Jan napisał:

no i gdzie się Tobie najwięcej podobało ?

Skąd dojeżdżaliście?

Ischgl jak świeci słoneczko jest cudowny. ( VThorens lepsze) Mieszkaliśmy w Feichten im Kaunertal : możliwość dojazdu na lodowiec skibusem. Reszta dojazdy busem. Pogoda, pogoda buduje wrażenia.

Edytowane przez Maciej S
  • Haha 1

1 godzinę temu, bubol.T napisał:

Nie rozumiem narzekania na warunki w kraju w tym sezonie. .. 😁

Za dużo tego narzekania chyba nie ma. Zima dopisuje, jednak warunki specyficzne wskutek dużej zmienności temperatur i właściwie tylko sztucznego śniegu. Natomiast to co się zrobiło teraz w Wiśle (Nowa Osada) to jest nie do jazdy dla ogółu. W głębokim piachu nie potrafi jeździć nikt. Szok że młody mi wytrzymał 6h. Gotów byłem odpuścić, jak niektórzy, po zjeździe - dwóch. 

• Like 1
  • Thanks 1

13 minut temu, Friski napisał:

Za dużo tego narzekania chyba nie ma. Zima dopisuje, jednak warunki specyficzne wskutek dużej zmienności temperatur i właściwie tylko sztucznego śniegu. Natomiast to co się zrobiło teraz w Wiśle (Nowa Osada) to jest nie do jazdy dla ogółu. W głębokim piachu nie potrafi jeździć nikt. Szok że młody mi wytrzymał 6h. Gotów byłem odpuścić, jak niektórzy, po zjeździe - dwóch. 

W takim razie wybieram odpowiednie miejsca do jazdy. Akurat takie stacje jak NO omijamy szerokim łukiem.

To kwestia umiejętności przygotowania stoku, no bo ludzi wszędzie jest full w weekend. Nie sztuką jest nawalić 150 cm sztucznego śniegu. Zwłaszcza na górkach długości 800 metrów. Ale to wszystko musi sie trzymać. Z tego co czytam, to podobny problem maja na BSA , chyba , że już zmądrzeli? Nie wiem, bo nie jeżdżę. 

5 minut temu, bubol.T napisał:

Akurat takie stacje jak NO omijamy szerokim łukiem.

To jest przereklamowany ośrodek! Ciekawe dlaczego nie ustawią kamery na kolejkę do kanapy? Chcesz pojeździć to Soszów, Kiczera (Hotel Stok), Skolnity lub Czantoria jak chodzi orczyk na Faturce.

5 minut temu, bubol.T napisał:

W takim razie wybieram odpowiednie miejsca do jazdy. Akurat takie stacje jak NO omijamy szerokim łukiem.

Zależy jak trafisz. Po wczorajszym dniu w Jasnej ode mnie z kwatery 4 osoby pojechały dziś gdzie indziej. A dzisiaj super pogoda i warunki w Jasnej.

Narzekania tu nie ma, Mitek farmazony pisze.

• Like 1

16 minut temu, PTT napisał:

To jest przereklamowany ośrodek! Ciekawe dlaczego nie ustawią kamery na kolejkę do kanapy? Chcesz pojeździć to Soszów, Kiczera (Hotel Stok), Skolnity lub Czantoria jak chodzi orczyk na Faturce.

To ośrodek jaki lubią tłumy. Szeroko, łatwo, 3 knajpy na 800 metrach górki itd. A do tego modny 😁

Ja mam swoje miejscówki na takie okresy jak np. Ferie śląskie. I mogę tu napisać, bo i tak tłumy tam nie przyjadą. Np taki Ski Gruniki zaraz za granicą w Korbielowie. Górka profilem identyczna jak Nowa Osada, ale chyba troche dłuższa. Lepszy widok, bo Babia Góra w całej okazałości, taniej, knajpa tylko jedna, duży darmowy parking. No i wyżej, bo 1000 m.n.p.m. Jest jeden haczyk: zamiast kanapy dwa orczyki, które skutecznie weryfikują zapał do jazdy na nartach.

Proszę widok z kamer teraz niedziele samo południe 

Screenshot_20260201_125734_Chrome.jpg

Edytowane przez bubol.T
  • Like 2