Skocz do zawartości

Sezon 2025/2026

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

16 minutes ago, Mitek said:

Sam piszesz i nie wiesz. "Warun bez szału" a na zdjęciach fantastyczny ośnieżony las. To co nie jest tak?

W takim razie umknęły Ci dwie rzeczy:

1. Piszę o fatalnych warunkach na trasach gdzie jest podkład i warstwa 10-20 cm luźnego technicznego cukru

2. Piszę, że poza trasą jest bajka i wszystkie fotki są spoza trasy i tam faktycznie jest fantastycznie

2 minutes ago, Mitek said:

No to o co chodzi? Skoro jest bajka... nie rozumiem. To jest właśnie kwękanie brachu.

MI? O nic. Ocena warunków na trasie jest oceną warunków na trasie, ni mniej, ni więcej.

Informacje w telewizji/internecie o pogodzie też nazywasz kwękaniem? Przecież jaka jest pogoda to każdy widzi a wystarczy umiejętność dostosowania odzieży do panujących warunków. 

• Thanks 1

Cześć

Nie. Kwękaniem nazywam narzekanie na warunki na trasie jak jest śnieg. To jest dla mnie kwękanie i koniec. Rozumiesz brachu?

Bywało, że w ogóle nie było śniegu nie raz i nikt nie narzekał a teraz narzekanie jest normą i to mnie po prostu drażni.

Parę lat temu ratowałem sympatyczna bukowiniankę, którą dwóch krewkich narciarzy chciało pobić wyciągając ją przez okienko kasowe na Kozińcu bo oni zapłacili za karnety a warunki były "nie takie".

Wybacz, może Twoje intencje były zajebiste ale jak tego nie lubię i... koniec.

Pozdro

Edytowane przez Mitek

Wróciłem z objazdówki: 4 dni- 4 ośrodki: Ischgl, Serfaus-Fiss-Ladis, Hochzeiger/Pitztal, Kaunertal.

Wnioski: ma być wysoko bo dobry śniegi i ma świecić słońce bo dobra czytelność trasy. Do Ischgl dostaliśmy się od strony Samnaun. Spokojny parking z miejscami. W Ischgl pamiętam nerwowo z poszukiwaniem miejsc parkingowych.  

• Like 4
  • Thanks 1

Nie rozumiem narzekania na warunki w kraju w tym sezonie. W poprzednim weekend odwiedziłem Wisle i Zwardoń i bylo bajecznie. Gdyby każda zima tak wyglądała...Ale może wybieram odpowiednie górki, a moze co innego 😁

Tak to wyglądało. Jedyne czego mi brakuje, to słońca. W słońcu w tym sezonie jeździłem tylko 4 dni. Ale frekwencja w te dni wzrosła dwukrotnie, wiec moze i dobrze.

20260124_195131.jpg

20260123_085632.jpg

Edytowane przez bubol.T
  • Like 4

9 minut temu, Jan napisał:

no i gdzie się Tobie najwięcej podobało ?

Skąd dojeżdżaliście?

Brzmi jak ten sam wyjazd z Jurkiem co ja byłem, co do oceny to duzo wyplyw ma pogoda. Najlepiej było w Ischgl, potem Serafus-Fiss-Ladis, w obu była dobra pogoda i warunki na trasach. Kaunertal cały dzień z opadem i bardzo słabą widocznoscia. Hochzeiger po opadzie śniegu dzień wcześniej, szybko zrobiły spore odsypy i nie było tak fajnie. Mieszkaliśmy w Feichten, a przynajmniej większa część osób z wyjazdu.

Na mniej ogromne wrażenie zrobił Ischgl, chętnie bym tam wrócił na dłużej, choć ceny noclegów w sensownej odległości są zaporowe. SFL też na pewno warte odwiedzenia, nawet oglądałem wcześniej pod kątem rodzinnego wyjazdu.

Na SO wrzucalem trochę fotek i parę słów z każdego dnia w temacie gdzieś w gorach.

• Like 2

45 minut temu, Jan napisał:

no i gdzie się Tobie najwięcej podobało ?

Skąd dojeżdżaliście?

Ischgl jak świeci słoneczko jest cudowny. ( VThorens lepsze) Mieszkaliśmy w Feichten im Kaunertal : możliwość dojazdu na lodowiec skibusem. Reszta dojazdy busem. Pogoda, pogoda buduje wrażenia.

Edytowane przez Maciej S