a_senior Posted June 20, 2025 Share Posted June 20, 2025 1 godzin臋 temu, kordiankw napisa艂: To ja z pocztowc贸w. Tyle si臋 opal臋 co pochodz臋 do i po pla偶y. W koszulce naturlich. A 7-8 km dziennie si臋 uzbiera. Na s艂o艅cu nie wyle偶臋. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted June 22, 2025 Share Posted June 22, 2025 (edited) Cze艣膰 No to ja zawsze opalam si臋 na pocztowca bez koszulki tylko jeszcze bia艂e paski od sanda艂oklapek na stopach i d艂onie od r臋kawiczek rowerowych. Koszulk臋 poprawiam jak tylko jest okazja a opalam si臋 bardzo szybko. Wczoraj przez par臋 godzin przycina艂em winogrona i ju偶. Wakacje w tym roku nie gro偶膮 wi臋c trzeba si臋 organizowa膰 w inny spos贸b. Pozdro Edited June 22, 2025 by Mitek 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted June 22, 2025 Share Posted June 22, 2025 W dniu 20.06.2025 o 10:16, a_senior napisa艂: Ostatnie chwile. 馃榾 聽 Tak mi sie przypominaj膮 reklamy Buzkowej聽 reformy emerytalnej z lat 90tych....聽 ;-)) 1 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted June 22, 2025 Share Posted June 22, 2025 3 minuty temu, mig napisa艂: Tak mi sie przypominaj膮 reklamy Buzkowej聽 reformy emerytalnej z lat 90tych....聽 ;-)) Dobre czasy, przynajmniej kto艣 pr贸bowa艂 co艣 reformowa膰. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a_senior Posted June 23, 2025 Share Posted June 23, 2025 W dniu 22.06.2025 o 19:18, mig napisa艂: Tak mi sie przypominaj膮 reklamy Buzkowej聽 reformy emerytalnej z lat 90tych....聽 ;-)) Ta gdzie liczono kapita艂 pocz膮tkowy? Tak sobie na niej wyszed艂em, bo sporo mia艂em d艂u偶szych wyjazd贸w zagranicznych co popsu艂o algorytm liczenia. Pod koniec mojej "kariery" zawodowej zarabia艂em naprawd臋 dobrze, ale przy wyliczeniu emerytury nie mia艂o to wi臋kszego znaczenia. Najwa偶niejszy wp艂yw na wysoko艣膰 tej偶e mia艂 贸w kapita艂 pocz膮tkowy. Ale nie narzekam. Nie jest 藕le, a nawet jest ca艂kiem dobrze. Oby zdrowia nie zabrak艂o. A Samos polecam. Pi臋kna wyspa. Nied艂ugo czeka mnie 2 tygodnie nad Ba艂tykiem. I w przerwach moje g贸ry. A na koniec jeszcze zdj臋cie pla偶y w Potami z Samos. W kszta艂cie serca lub d... jak kto woli. 3 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted June 23, 2025 Share Posted June 23, 2025 18 minut temu, a_senior napisa艂: wyliczeniu emerytury a jak to teraz uregulowane jest w PL je艣li chcesz dalej pracowa膰 po osi膮gni臋ciu wieku emerytalnego ? Dostajesz pe艂n膮 emerytur臋 + to co zarobisz czy s膮 jakie艣 podatkowe ograniczenia ? (tak z ciekawo艣ci pytam) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 24, 2025 Share Posted June 24, 2025 7 godzin temu, Jan napisa艂: a jak to teraz uregulowane jest w PL je艣li chcesz dalej pracowa膰 po osi膮gni臋ciu wieku emerytalnego ? Dostajesz pe艂n膮 emerytur臋 + to co zarobisz czy s膮 jakie艣 podatkowe ograniczenia ? (tak z ciekawo艣ci pytam) https://www.infor.pl/prawo/prawa-seniora/emerytura/6892323,nie-placa-podatku-seniorzy-jezeli-przekroczyli-wiek-emerytalny-ale-dalej-pracuja-jest-limit-zarobkow-i-nie-kazdy-moze-skorzystac-ze-zwolnienia-w-pit.html 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted June 24, 2025 Share Posted June 24, 2025 9 godzin temu, a_senior napisa艂: Ta gdzie liczono kapita艂 pocz膮tkowy? Tak sobie na niej wyszed艂em, bo sporo mia艂em d艂u偶szych wyjazd贸w zagranicznych co popsu艂o algorytm liczenia. Pod koniec mojej "kariery" zawodowej zarabia艂em naprawd臋 dobrze, ale przy wyliczeniu emerytury nie mia艂o to wi臋kszego znaczenia. Najwa偶niejszy wp艂yw na wysoko艣膰 tej偶e mia艂 贸w kapita艂 pocz膮tkowy. Ale nie narzekam. Nie jest 藕le, a nawet jest ca艂kiem dobrze. Oby zdrowia nie zabrak艂o. A Samos polecam. Pi臋kna wyspa. Nied艂ugo czeka mnie 2 tygodnie nad Ba艂tykiem. I w przerwach moje g贸ry. A na koniec jeszcze zdj臋cie pla偶y w Potami z Samos. W kszta艂cie serca lub d... jak kto woli. Ale na tych wyjazdach rozumiem, 偶e bidy nie klepa艂e艣? A nawet wprost przeciwnie si臋 nieco ob艂owi艂e艣? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a_senior Posted June 24, 2025 Share Posted June 24, 2025 Z tym ob艂owieniem r贸偶nie bywa艂o. Po 7 latach we Francji wr贸cilismy, nie powiem, 偶e biedni, ale mocno niebogaci. W tym czasie moi koledzy w Polsce ju偶 nie藕le sie ustawili. Ale zn贸w nie narzekam. Com prze偶y艂 to moje. No i drobny dodatek eurowy do emerytury. Na narty w Alpach starczy. 馃檪 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a_senior Posted June 24, 2025 Share Posted June 24, 2025 12 godzin temu, Jan napisa艂: a jak to teraz uregulowane jest w PL je艣li chcesz dalej pracowa膰 po osi膮gni臋ciu wieku emerytalnego ? Dostajesz pe艂n膮 emerytur臋 + to co zarobisz czy s膮 jakie艣 podatkowe ograniczenia ? (tak z ciekawo艣ci pytam) To co Witek pisze wprowadzono po moim zako艅czeniu pracy. Ja przeszed艂em na emerytur臋 po 67 roku 偶ycia i dalej pracowa艂em na pe艂ny etat a偶 do marca 2023. Wtedy nie by艂o jaki艣 podatkowych ogranicze艅, cho膰 oczywi艣cie p艂aci艂em wi臋kszy PIT bo wi臋cej zarabia艂em.聽 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted June 29, 2025 Share Posted June 29, 2025 Takie tam z rana: 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted June 29, 2025 Share Posted June 29, 2025 Zacz臋艂o wia膰 w drugiej po艂owie trasy, mimo to fajna przeja偶d偶ka: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted June 29, 2025 Share Posted June 29, 2025 (edited) Hmm Nagle zacz臋艂o wia膰? Nie zacz臋艂o tylko wia艂o r贸wno ca艂y czas tylko pierwsz膮 cz臋艣膰 mia艂e艣 wiatr w plecy a na powrocie w ry艂o i tyle. Je偶eli to takie kana艂owe proste jak na zdj臋ciach to wiatr mo偶e tam nawet nieco przyspiesza膰 i pr臋dko艣膰 jazdy r贸偶ni膰 si臋 o nawet 10km/h przy tym samym wydatku energetycznym. Wszystko jednak wychodzi na zero w p臋tli. Z pewno艣ci膮 w ka偶dym razie nagle wia膰 nie zacz臋艂o. Edited June 29, 2025 by Mitek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted June 29, 2025 Share Posted June 29, 2025 17 minut temu, Mitek napisa艂: Hmm Nagle zacz臋艂o wia膰? Nie zacz臋艂o tylko wia艂o r贸wno ca艂y czas tylko pierwsz膮 cz臋艣膰 mia艂e艣 wiatr w plecy a na powrocie w ry艂o i tyle. Je偶eli to takie kana艂owe proste jak na zdj臋ciach to wiatr mo偶e tam nawet nieco przyspiesza膰 i pr臋dko艣膰 r贸偶ni膰 si臋 o nawet 10km/h przy tym samym wydatku. Wszystko jednak wychodzi na zero w p臋tli. Z pewno艣ci膮 w ka偶dym razie nagle wia膰 nie zacz臋艂o. Mitku zajrza艂by艣 na meteo cho膰by na icm i zobaczy艂by艣, 偶e w okolicach Ostrowa wiatr si臋 wzm贸g艂 mniej wi臋cej w momencie opisywanym przez Grimsona, oczywi艣cie wyjechanie z lasu czy zawr贸cenie jechanie wzd艂u偶 akwenu mog艂y dodatkowo wzmocni膰 odczucia, o kt贸rych pisze Grimson. Oczywi艣cie wiatr o kierunku wschodnim, czy lekko po艂udniowym - kierunek robi robot臋. Nie zmienia to faktu, 偶e z pogody w miar臋 bezwietrznej nagle zrobi艂a si臋 do艣膰 wietrzna. Sam tam nie by艂e艣, wi臋c nie ma co dywagowa膰. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted June 29, 2025 Share Posted June 29, 2025 10 minut temu, star napisa艂: Mitku zajrza艂by艣 na meteo cho膰by na icm i zobaczy艂by艣, 偶e w okolicach Ostrowa wiatr si臋 wzm贸g艂 mniej wi臋cej w momencie opisywanym przez Grimsona, oczywi艣cie wyjechanie z lasu czy zawr贸cenie jechanie wzd艂u偶 akwenu mog艂y dodatkowo wzmocni膰 odczucia, o kt贸rych pisze Grimson. Oczywi艣cie wiatr o kierunku wschodnim, czy lekko po艂udniowym - kierunek robi robot臋. Nie zmienia to faktu, 偶e z pogody w miar臋 bezwietrznej nagle zrobi艂a si臋 do艣膰 wietrzna. Sam tam nie by艂e艣, wi臋c nie ma co dywagowa膰. Tak oczywi艣cie nagle nie wia艂o i nagle zacz臋艂o wia膰.聽 Do tego wiatr E/SE gdzie od tygodnia w ca艂ej Polsce wieje W/NW. S艂usznie, jasne oczywi艣cie. Bardzo przepraszam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted June 29, 2025 Share Posted June 29, 2025 47 minut temu, star napisa艂: Mitku zajrza艂by艣 na meteo cho膰by na icm i zobaczy艂by艣, 偶e w okolicach Ostrowa wiatr si臋 wzm贸g艂 mniej wi臋cej w momencie opisywanym przez Grimsona, oczywi艣cie wyjechanie z lasu czy zawr贸cenie jechanie wzd艂u偶 akwenu mog艂y dodatkowo wzmocni膰 odczucia, o kt贸rych pisze Grimson. Oczywi艣cie wiatr o kierunku wschodnim, czy lekko po艂udniowym - kierunek robi robot臋. Nie zmienia to faktu, 偶e z pogody w miar臋 bezwietrznej nagle zrobi艂a si臋 do艣膰 wietrzna. Sam tam nie by艂e艣, wi臋c nie ma co dywagowa膰. mitek to forumowy mistrz 艣ledzenia fake news贸w i dezinformacji, dajmy si臋 ch艂opu wykaza膰聽 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted June 29, 2025 Share Posted June 29, 2025 C贸偶 偶yjemy w czasach powszechnego dost臋pu do publikowania. Niestety g艂upot w sieci jest zdecydowanie wi臋cej ni偶 realnych, fakt贸w. Oko艂o po艂owy u偶ytkownik贸w nie potrafi odr贸偶ni膰 g艂upot od prawdy. Takie czasy. Dzi臋ki, 偶e to doceniasz termometrowy mistrzu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
star Posted June 29, 2025 Share Posted June 29, 2025 1 godzin臋 temu, Mitek napisa艂: Tak oczywi艣cie nagle nie wia艂o i nagle zacz臋艂o wia膰.聽 Do tego wiatr E/SE gdzie od tygodnia w ca艂ej Polsce wieje W/NW. S艂usznie, jasne oczywi艣cie. Bardzo przepraszam. Sorry tu m贸j b艂膮d, rzeczywi艣cie podaje si臋 sk膮d wieje a nie w jakim kierunku, gapa ja. Natomiast szkoda, 偶e nie sprawdzi艂e艣 偶adnej prognozy, bo to akurat nietrudne i zobaczy艂by艣, 偶e wiatr si臋 wzm贸g艂. Za to s艂usznie przepraszasz. Dodam, 偶e nie to, 偶e wcale nie wia艂o, ale 偶e w spos贸b wyra藕ny wiatr si臋 wzm贸g艂, chodzi o porywy, wzrost by艂 schodkowy, nie ci膮g艂y, wi臋c Grimson m贸g艂 to wyczu膰. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted June 29, 2025 Share Posted June 29, 2025 2 godziny temu, Mitek napisa艂: C贸偶 偶yjemy w czasach powszechnego dost臋pu do publikowania. Niestety g艂upot w sieci jest zdecydowanie wi臋cej ni偶 realnych, fakt贸w. Oko艂o po艂owy u偶ytkownik贸w nie potrafi odr贸偶ni膰 g艂upot od prawdy. Takie czasy. Dzi臋ki, 偶e to doceniasz termometrowy mistrzu. Jakim trzeba by膰 zakompleksionym idiota bez kindersztuby, 偶eby godzinami siedzie膰 na wymieraj膮cym forum i permanentnie ocenia膰 innych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted June 29, 2025 Share Posted June 29, 2025 (edited) 2 godziny temu, star napisa艂: Sorry tu m贸j b艂膮d, rzeczywi艣cie podaje si臋 sk膮d wieje a nie w jakim kierunku, gapa ja. Natomiast szkoda, 偶e nie sprawdzi艂e艣 偶adnej prognozy, bo to akurat nietrudne i zobaczy艂by艣, 偶e wiatr si臋 wzm贸g艂. Za to s艂usznie przepraszasz. Dodam, 偶e nie to, 偶e wcale nie wia艂o, ale 偶e w spos贸b wyra藕ny wiatr si臋 wzm贸g艂, chodzi o porywy, wzrost by艂 schodkowy, nie ci膮g艂y, wi臋c Grimson m贸g艂 to wyczu膰. Nie. Prognozy 艣ledz臋 bez przerwy od ponad tygodnia bo przekazuj臋 dane przyjacielowi w drodze wi臋c wiem o co chodzi. Wiatr wzm贸g艂 si臋 o metr do p贸艂tora w ci膮gu godziny/p贸艂torej godziny - tyle mo偶na wczyta膰 z zapis贸w. I to jest wzrost niespecjalnie odczuwalny na dystansie. Porywy to porywy i te potrafi膮 zatrzyma膰 w miejscu lub przestawi膰 rower ale to s膮 r贸偶nice rz臋du 5-7 czasem nawet 10 metr贸w na s a nie metra. Zreszt膮 wiatr, ani w Warszawie ani w Ostrowie nie ma dzisiaj ani wczoraj nie mia艂 charakteru porywistego. Taki jest np. w rejonie Elbl膮ga gdzie wiele tylko troszk臋 bardziej jak w centrum za to porywy dochodz膮 do 14m/s i to jest jak 艣ciana - tu pe艂na zgoda. Ja nikogo nie oceniam tylko troch臋 si臋 bawi臋 艂apaniem za s艂owa ale te偶 lubi臋 pisanie prawdziwe a nie bajki. Zreszt膮 w艂a艣nie sobie wr贸ci艂em z roweru. W tej chwili wieje 6-7 m/s i ten wiatr jest sta艂y. Natomiast w pewnych momentach jest znacznie bardziej odczuwalny przez ukszta艂towanie terenu czy charakter zabudowy bo w kanale jaki tworzy np. szeroka ulica ze zwart膮 zabudow膮 po obu stronach przyspiesza bo powietrze jest wt艂aczane w tak膮 rynn臋 i to daje efekt odczuwalny. Podobnie jak mamy przecink臋 w lesie - te偶 si臋 solidnie nam臋czy艂em 偶eby utrzyma膰 te 25km/h ale momentami nie dawa艂em rady i musia艂em zmieni膰 prze艂o偶enie co ju偶 powodowa艂o odczuwalny spadek pr臋dko艣ci ale pozwala艂o utrzyma膰 solidn膮 kadencj臋. I to jest efekt, kt贸ry wyst臋puje a nie gwa艂towne pojawienie si臋 czy te偶 wzmo偶enie wiatru. To mo偶e mie膰 miejsce gdy np. przechodzi front, gwa艂towna zmiana si艂y, kierunku czy te偶 temperatury niesionego powietrza ale to nie dzisiaj. Generalnie to podziwiam, ze koledze Grimsonowi chcia艂o si臋 wsta膰 tak rano bo mnie si臋 nie chcia艂o a w opisach warto po prostu trzyma膰 si臋 fakt贸w i tyle. Pozdro Edited June 29, 2025 by Mitek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted July 5, 2025 Share Posted July 5, 2025 Pojezdzone z c贸rk膮 dooko艂a komina: 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted July 6, 2025 Share Posted July 6, 2025 W dniu 5.07.2025 o 19:06, grimson napisa艂: Pojezdzone z c贸rk膮 dooko艂a komina: Brawo Wy.聽 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubeckim Posted July 13, 2025 Share Posted July 13, 2025 A ja pocz膮tkiem lipca polata艂em sobie w ko艂o komina, dok艂adnie ze Skrzycznego do Lalik贸w. Niestety na Rachowiec, na kt贸rym typowo da si臋 trafi膰 niez艂e noszenia, nie uda艂o si臋 dosta膰. Zwracam te偶 uwag臋 na bezchmurn膮 pogod臋, kt贸ra zmusi艂a do latania po meblach, czyli latania po punktach, co do kt贸rych wiadome jest, 偶e mo偶na trafi膰 tam na kominy termiczne.聽 ///// ////// ///// ///// //// ///// //// //// ////// ///// ///// ///// 6 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej S Posted July 13, 2025 Share Posted July 13, 2025 9 godzin temu, lubeckim napisa艂: A ja pocz膮tkiem lipca polata艂em sobie w ko艂o komina, dok艂adnie ze Skrzycznego do Lalik贸w. Niestety na Rachowiec, na kt贸rym typowo da si臋 trafi膰 niez艂e noszenia, nie uda艂o si臋 dosta膰. Zwracam te偶 uwag臋 na bezchmurn膮 pogod臋, kt贸ra zmusi艂a do latania po meblach, czyli latania po punktach, co do kt贸rych wiadome jest, 偶e mo偶na trafi膰 tam na kominy termiczne.聽 聽 W Lesznie dzia艂a bardzo aktywna sekcja glajciarzy, wyci膮garka pozwala polata膰 na termice. Przy okazji mo偶na spr贸bowa膰 jak to jest szybowcem doko艂a komina lub nieco wy偶ej. Polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubeckim Posted July 17, 2025 Share Posted July 17, 2025 Ostatnio za艣 by艂em w jaskini Rac艂awickiej w Rac艂awicach. Wzi膮艂em sw贸j "g艂贸wny" aparat, kt贸rym zrobi艂em troch臋 zdj臋膰 i nakr臋ci艂em kr贸tkie uj臋cia. W pierwszej kolejno艣ci zapodaje wam film 馃檪聽 聽 聽 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts