Jump to content

W ko艂o komina馃憤

Marcos73
 Share

Recommended Posts

2 godziny temu, Mitek napisa艂:

Cze艣膰

Dlaczego akurat do Rospudy ? Wi膮偶esz si臋 do drzew 艂a艅cuchem? Jakby co zg艂aszaj do Komisji Europejskiej. Swoj膮 drog膮 ca艂ej ju偶 chyba nie sp艂yniemy nigdy.

Pozdro

Nie wiem czy temat nie wr贸ci. Jest pomys艂 obwodnicy Augustowa, przez obszary Puszczy Augustowskiej, sporo drogi idzie przez bagna i torfowiska (a to oznacza, 偶e mog膮 wyj艣膰 niespodzianki przy budowie).

Jest te偶 wariant miejski jeszcze bardziej ingeruj膮cy w 艣rodowisko.聽

https://www.gov.pl/web/gddkia-bialystok/krok-w-strone-obwodnicy-augustowa

• Like 1
  • Thanks 1

34 minuty temu, star napisa艂:

Powiniene艣 po tej 艂膮ce na skiturach pomyka膰 jak wi臋cej dopada.

A wiesz, 偶e kiedy艣 pomyka艂em, a w艂a艣ciwie zje偶d偶a艂em. Ko艅c贸wka pola jest nawet do艣膰 pochylona. Dawne studenckie czasy. Przyjecha艂em z koleg膮 na kilka dni. Grzali艣my ostro w piecu by prze偶y膰. Wod臋 nosi艂o si臋 ze studni od s膮siadki. Pr膮d ju偶 by艂. S膮siad (ten z cha艂upy na dole) nie protestowa艂, cho膰 je藕dzili艣my po jego ornym polu. Dawne czasy. Dzi艣 nikt nic nie uprawia, a traw臋 kosi si臋 dla unijnych op艂at.

• Thanks 1

13 godzin temu, a_senior napisa艂:

A wiesz, 偶e kiedy艣 pomyka艂em, a w艂a艣ciwie zje偶d偶a艂em. Ko艅c贸wka pola jest nawet do艣膰 pochylona. Dawne studenckie czasy. Przyjecha艂em z koleg膮 na kilka dni. Grzali艣my ostro w piecu by prze偶y膰. Wod臋 nosi艂o si臋 ze studni od s膮siadki. Pr膮d ju偶 by艂. S膮siad (ten z cha艂upy na dole) nie protestowa艂, cho膰 je藕dzili艣my po jego ornym polu. Dawne czasy. Dzi艣 nikt nic nie uprawia, a traw臋 kosi si臋 dla unijnych op艂at.

Dobrze, 偶e w piecu, cho膰 pewno nie tylko. Wygl膮da na pozbawion膮 wi臋kszych kamieni nadawa艂aby si臋. Fajne takie historie. Zmieniaj膮c nieco temat to polecam ksi膮偶k臋 Andrzeja Marcisza 聽o Tatrach (wszak w tle) dla ludzi, znaczy turyst贸w聽https://magazyngory.pl/zelazne-percie-tatr-od-siwego-wierchu-po-jagniecy-szczyt-nowy-przewodnik/聽autora poleca膰 nie trzeba przeszed艂 gra艅 i j膮 rozbi艂 na atomy, znaczy turniczki i r贸偶ne takie, kustoszem Mnicha by艂 z Piotrem Korczakiem. Ch臋tnie bym ci臋 odwiedzi艂, ale mo偶e ty zawitasz kiedy艣 do Czech?

IMG_0455.jpeg.60b63c6307369aefa19ee676c8

Edited by star
  • Like 1

23 minuty temu, star napisa艂:

Zmieniaj膮c nieco temat to polecam ksi膮偶k臋 Andrzeja Marcisza 聽o Tatrach (wszak w tle) dla ludzi

Tatry. Zn贸w mn贸stwo wspomnie艅. Sentymentalny si臋 robi臋 na staro艣膰. M贸j ojciec by艂 przewodnikiem g贸rskim. I zapalonym narciarzem, cho膰 nigdy nie opanowa艂 technik r贸wnoleg艂ych. Ci膮gn膮艂 mnie w te jego g贸ry od moich szczeni臋cych lat. W zimie na narty na Kasprowy, a w pozosta艂e pory roku, w ka偶d膮 niedziel臋 jechali艣my na wycieczk臋 w g贸ry. Ojciec prowadzi艂 grup臋 ludzi a ja by艂em na doczepk臋. W czasie jego urlopu natomiast odbywali艣my rodzinny "ob贸z w臋drowny", czyli od schroniska do schroniska przez 2 tygodnie chyba we wszystkich polskich g贸rach z wyj膮tkiem G贸r 艢wi臋tokrzyskich. Wrzesie艅 by艂 w ca艂o艣ci po艣wi臋cony Tatrom. Mniej ludzi, a pogoda w sam raz. I przez te kilka ch艂opi臋cych lat, wraz z ojcem, przeszed艂em chyba wszystkie mo偶liwe szlaki tatrza艅skie. Tylko polskie, bo inne by艂y czasy. I 偶adnych wspinaczek, bo na wspinaczce ojciec sie nie znal i jej nie praktykowa艂. Orla Per膰, Zawrat i mn贸stwo innych.

• Thanks 2

11 godzin temu, Jan napisa艂:

a du偶e macie te oplaty ?

Maj膮, bo ja kosz臋 za darmo. 馃檪聽Skoszon膮 traw臋 艂aduj臋 do worka i wynosz臋 do pobliskiego lasu. To samo ze spad艂ymi li艣膰mi. Ale s膮siedzi co艣 tam za to koszenie dostaj膮. Nie wiem dok艂adnie ile, ale nie s膮 to wielkie sumy. Ok. 300 z艂聽za hektar. A maj膮 tych hektar贸w tylko kilka. Co robi膮 ze skoszon膮 traw膮? Lepiej nie pyta膰. 馃檪

Edited by a_senior
  • Haha 1

7 godzin temu, a_senior napisa艂:

聽Skoszon膮 traw臋 艂aduj臋 do worka i wynosz臋 do pobliskiego lasu.

Ja 艂aduje na przyczep臋 i wywo偶臋 nad Wis艂臋 od czasu do czasu... kiedy艣 jaka艣 kobieta zagrozi艂a 偶e mnie gdzie艣 tam poda...nie poda艂a

• Like 1

2 godziny temu, Lexi napisa艂:

Ja 艂aduje na przyczep臋 i wywo偶臋 nad Wis艂臋 od czasu do czasu... kiedy艣 jaka艣 kobieta zagrozi艂a 偶e mnie gdzie艣 tam poda...nie poda艂a

A gdzie j膮 zakopa艂e艣?

Czy KOH?

Edited by Mitek
  • Haha 1

43 minuty temu, Mitek napisa艂:

Cze艣膰

Dobry spos贸b. Jak sp艂ynie do innego wojew贸dztwa to mog膮 sobie szuka膰...

Pozdro i dzi臋ki za inspiracj臋. Znam pr臋 os贸b co im co艣 ci膮gle nie pasuje...

Czyli uwa偶asz, ze mo偶na dowolnie wywozi膰 sobie nad rzek臋 艣mieci? A tych, kt贸rzy przeciwko temu zaprotestuj膮 nale偶y utylizowa膰?

Wiesz bardzo mnie zaskoczy艂e艣.

• Like 1

5 minut temu, Wujot2 napisa艂:

Czyli uwa偶asz, ze mo偶na dowolnie wywozi膰 sobie nad rzek臋 艣mieci? A tych, kt贸rzy przeciwko temu zaprotestuj膮 nale偶y utylizowa膰?

Wiesz bardzo mnie zaskoczy艂e艣.

Cze艣膰

Przecie偶 nie 艣mieci - czytaj wcze艣niejsze posty. Chodzi o cia艂a niepasuj膮cych nam s膮siad贸w. Tu chyba si臋 zgodzisz, 偶e sp艂yw/sp艂aw jest niez艂ym pomys艂em. Cho膰 jakby p艂yn臋艂o pod pr膮d - to by艂oby super.

A dla Ciebie mam zdj臋cie od mojej 偶ony:

1310424252_dki.thumb.jpg.dd9cf7c5906ab7295e06d9b007121dae.jpg

P

• Like 2

21 minut temu, Mitek napisa艂:

Przecie偶 nie 艣mieci - czytaj wcze艣niejsze posty. Chodzi o cia艂a niepasuj膮cych nam s膮siad贸w.

Chodzi o s膮siad贸w co zareagowali na wywo偶enie 艣mieci nad wod臋. Czy uwa偶asz, ze rzeczywi艣cie fajnie jest wywozi膰 nad wod臋 traw臋 czy jakie艣 ga艂臋zie aby woda to porwa艂a w czasie wezbrania??? Przecie偶 mo偶na je kompostowa膰 (wtedy si臋 nie p艂aci). Albo p艂acisz rycza艂t i pakujesz do do kosza. 聽W 240 l聽 jak poskakasz naprawd臋 sporo si臋 mie艣ci. A jak jeden kube艂 ma艂o, to dostawiasz drugi lub trzeci. W jednej cenie. Wywo偶enie tego nad wod臋 to za艣miecanie 艣rodowiska, bo bioodpady s膮 przetwarzane (kompost lub biogaz) a tak "upi臋ksz膮" drzewa w czasie powodzi albo zamul膮 rzek臋.

To jaki艣 relikt homo sovieticus. I teraz zamiast przyklasn膮膰 obywatelom co reaguj膮 na tak膮 patologi臋 to robisz sobie idiotyczne pod艣miechujki. A jednocze艣nie twierdzisz, 偶e w 偶yciu codziennym reagujesz na r贸偶ne patologie. Dlatego napisa艂em, 偶e bardzo mnie zaskoczy艂e艣. Bo ja bym zareagowa艂 dok艂adnie jak ta kobieta. Niedawno zatrzyma艂em si臋 przy wielkich ci膮gnikach co wwioz艂y ton臋 b艂ota na drog臋 asfaltow膮 i poinformowa艂em, 偶e przeka偶臋 informacj臋 o tym na policj臋 - je艣li nie uprz膮tn膮 tego. I jak si臋 okaza艂o 艂opata by艂a i droga by艂a czysta (a przynajmniej czystsza).

Polska jest naszym wsp贸lnym dobrem i nale偶y o ni膮 dba膰 codziennie.聽

Edited by Wujot2
  • Like 1

15 minut temu, Wujot2 napisa艂:

To wywozi艂 t臋 traw臋 czy nie wywozi艂?

Co prawda mam kompostownik na jakie艣 3 kubiki i jeszcze jeden mniejszy na odpady "kuchenne" ale wywo偶臋 czasem traw臋 na przyczepie nad Wis艂臋 i czekam a偶 si臋 kto艣 przypierdoli ...co prawda to ta sama trawa ca艂y czas bo mi sie nie chce 艂adowa膰 i roz艂adowywa膰 .. gorzej bo ludzie ju偶 mnie tu znaj膮.... ci臋偶ko ...

W jakich rejonach je藕dzisz na rowerze?

• Haha 1

29 minut temu, Wujot2 napisa艂:

Chodzi o s膮siad贸w co zareagowali na wywo偶enie 艣mieci nad wod臋. Czy uwa偶asz, ze rzeczywi艣cie fajnie jest wywozi膰 nad wod臋 traw臋 czy jakie艣 ga艂臋zie aby woda to porwa艂a w czasie wezbrania??? Przecie偶 mo偶na je kompostowa膰 (wtedy si臋 nie p艂aci). Albo p艂acisz rycza艂t i pakujesz do do kosza. 聽W 240 l聽 jak poskakasz naprawd臋 sporo si臋 mie艣ci. A jak jeden kube艂 ma艂o, to dostawiasz drugi lub trzeci. W jednej cenie. Wywo偶enie tego nad wod臋 to za艣miecanie 艣rodowiska, bo bioodpady s膮 przetwarzane (kompost lub biogaz) a tak "upi臋ksz膮" drzewa w czasie powodzi albo zamul膮 rzek臋.

To jaki艣 relikt homo sovieticus. I teraz zamiast przyklasn膮膰 obywatelom co reaguj膮 na tak膮 patologi臋 to robisz sobie idiotyczne pod艣miechujki. A jednocze艣nie twierdzisz, 偶e w 偶yciu codziennym reagujesz na r贸偶ne patologie. Dlatego napisa艂em, 偶e bardzo mnie zaskoczy艂e艣. Bo ja bym zareagowa艂 dok艂adnie jak ta kobieta. Niedawno zatrzyma艂em si臋 przy wielkich ci膮gnikach co wwioz艂y ton臋 b艂ota na drog臋 asfaltow膮 i poinformowa艂em, 偶e przeka偶臋 informacj臋 o tym na policj臋 - je艣li nie uprz膮tn膮 tego. I jak si臋 okaza艂o 艂opata by艂a i droga by艂a czysta (a przynajmniej czystsza).

Polska jest naszym wsp贸lnym dobrem i nale偶y o ni膮 dba膰 codziennie.聽

Cze艣膰

No Witek ju偶 napisa艂... Wies艂awie. Ju偶 widz臋 Marka Lexiego, kt贸ry w nocy przy czerwonej po艣wiacie pakuje na przyczep臋 wory z traw膮 i 艣mieciami i wywozi gdzie popadnie. St膮d dalsze posty...

POozdro

Edited by Mitek

4 minuty temu, Lexi napisa艂:

Co prawda mam kompostownik na jakie艣 3 kubiki i jeszcze jeden mniejszy na odpady "kuchenne" ale wywo偶臋 czasem traw臋 na przyczepie nad Wis艂臋 i czekam a偶 si臋 kto艣 przypierdoli ...co prawda to ta sama trawa ca艂y czas bo mi sie nie chce 艂adowa膰 i roz艂adowywa膰 .. gorzej bo ludzie ju偶 mnie tu znaj膮.... ci臋偶ko ...

W jakich rejonach je藕dzisz na rowerze?

Cze艣膰

Oczywi艣cie masz kompostownik i m贸g艂by艣 kompostowa膰 ale legenda tajemniczego sp艂awiacza kosztuje troch臋 pracy. Ju偶 widz臋 Ewk臋, kt贸ra czeka na zapalonym silniku nieopodal z nog膮 na gazie i wci艣ni臋tym sprz臋g艂em 偶eby spierdala膰 jak wrzucisz na pak臋 morderczy zakrwawiony szpadelek.

Pozdro

• Haha 1

3 minuty temu, Mitek napisa艂:

Cze艣膰

Oczywi艣cie masz kompostownik i m贸g艂by艣 kompostowa膰 ale legenda tajemniczego sp艂awiacza kosztuje troch臋 pracy. Ju偶 widz臋 Ewk臋, kt贸ra czeka na zapalonym silniku nieopodal z nog膮 na gazie i wci艣ni臋tym sprz臋g艂em 偶eby spierdala膰 jak wrzucisz na pak臋 morderczy zakrwawiony szpadelek.

Pozdro

Dexter to m贸j idol... st膮d zarzuci艂em KOH i postawi艂em na Wis艂臋... poza tym to 艣wi艅stwo jest zajebi艣cie higroskopijne i jak rozpl膮tujesz pojemnik to cho膰by艣 nie wiadomo jak szczelnie zakr臋ci艂 i tak zaraz w 艣rodku wszystko p艂ywa..

• Like 1