a_senior Napisano 20 Czerwca Udostępnij Napisano 20 Czerwca 1 godzinę temu, kordiankw napisał: To ja z pocztowców. Tyle się opalę co pochodzę do i po plaży. W koszulce naturlich. A 7-8 km dziennie się uzbiera. Na słońcu nie wyleżę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Czerwca Udostępnij Napisano 22 Czerwca (edytowane) Cześć No to ja zawsze opalam się na pocztowca bez koszulki tylko jeszcze białe paski od sandałoklapek na stopach i dłonie od rękawiczek rowerowych. Koszulkę poprawiam jak tylko jest okazja a opalam się bardzo szybko. Wczoraj przez parę godzin przycinałem winogrona i już. Wakacje w tym roku nie grożą więc trzeba się organizować w inny sposób. Pozdro Edytowane 22 Czerwca przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Czerwca Udostępnij Napisano 22 Czerwca W dniu 20.06.2025 o 10:16, a_senior napisał: Ostatnie chwile. 😀 Tak mi sie przypominają reklamy Buzkowej reformy emerytalnej z lat 90tych.... ;-)) 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 22 Czerwca Udostępnij Napisano 22 Czerwca 3 minuty temu, mig napisał: Tak mi sie przypominają reklamy Buzkowej reformy emerytalnej z lat 90tych.... ;-)) Dobre czasy, przynajmniej ktoś próbował coś reformować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano Poniedziałek o 20:30 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:30 W dniu 22.06.2025 o 19:18, mig napisał: Tak mi sie przypominają reklamy Buzkowej reformy emerytalnej z lat 90tych.... ;-)) Ta gdzie liczono kapitał początkowy? Tak sobie na niej wyszedłem, bo sporo miałem dłuższych wyjazdów zagranicznych co popsuło algorytm liczenia. Pod koniec mojej "kariery" zawodowej zarabiałem naprawdę dobrze, ale przy wyliczeniu emerytury nie miało to większego znaczenia. Najważniejszy wpływ na wysokość tejże miał ów kapitał początkowy. Ale nie narzekam. Nie jest źle, a nawet jest całkiem dobrze. Oby zdrowia nie zabrakło. A Samos polecam. Piękna wyspa. Niedługo czeka mnie 2 tygodnie nad Bałtykiem. I w przerwach moje góry. A na koniec jeszcze zdjęcie plaży w Potami z Samos. W kształcie serca lub d... jak kto woli. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Poniedziałek o 20:52 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:52 18 minut temu, a_senior napisał: wyliczeniu emerytury a jak to teraz uregulowane jest w PL jeśli chcesz dalej pracować po osiągnięciu wieku emerytalnego ? Dostajesz pełną emeryturę + to co zarobisz czy są jakieś podatkowe ograniczenia ? (tak z ciekawości pytam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Wtorek o 04:23 Udostępnij Napisano Wtorek o 04:23 7 godzin temu, Jan napisał: a jak to teraz uregulowane jest w PL jeśli chcesz dalej pracować po osiągnięciu wieku emerytalnego ? Dostajesz pełną emeryturę + to co zarobisz czy są jakieś podatkowe ograniczenia ? (tak z ciekawości pytam) https://www.infor.pl/prawo/prawa-seniora/emerytura/6892323,nie-placa-podatku-seniorzy-jezeli-przekroczyli-wiek-emerytalny-ale-dalej-pracuja-jest-limit-zarobkow-i-nie-kazdy-moze-skorzystac-ze-zwolnienia-w-pit.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Wtorek o 05:33 Udostępnij Napisano Wtorek o 05:33 9 godzin temu, a_senior napisał: Ta gdzie liczono kapitał początkowy? Tak sobie na niej wyszedłem, bo sporo miałem dłuższych wyjazdów zagranicznych co popsuło algorytm liczenia. Pod koniec mojej "kariery" zawodowej zarabiałem naprawdę dobrze, ale przy wyliczeniu emerytury nie miało to większego znaczenia. Najważniejszy wpływ na wysokość tejże miał ów kapitał początkowy. Ale nie narzekam. Nie jest źle, a nawet jest całkiem dobrze. Oby zdrowia nie zabrakło. A Samos polecam. Piękna wyspa. Niedługo czeka mnie 2 tygodnie nad Bałtykiem. I w przerwach moje góry. A na koniec jeszcze zdjęcie plaży w Potami z Samos. W kształcie serca lub d... jak kto woli. Ale na tych wyjazdach rozumiem, że bidy nie klepałeś? A nawet wprost przeciwnie się nieco obłowiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano Wtorek o 09:06 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:06 Z tym obłowieniem różnie bywało. Po 7 latach we Francji wrócilismy, nie powiem, że biedni, ale mocno niebogaci. W tym czasie moi koledzy w Polsce już nieźle sie ustawili. Ale znów nie narzekam. Com przeżył to moje. No i drobny dodatek eurowy do emerytury. Na narty w Alpach starczy. 🙂 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano Wtorek o 09:10 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:10 12 godzin temu, Jan napisał: a jak to teraz uregulowane jest w PL jeśli chcesz dalej pracować po osiągnięciu wieku emerytalnego ? Dostajesz pełną emeryturę + to co zarobisz czy są jakieś podatkowe ograniczenia ? (tak z ciekawości pytam) To co Witek pisze wprowadzono po moim zakończeniu pracy. Ja przeszedłem na emeryturę po 67 roku życia i dalej pracowałem na pełny etat aż do marca 2023. Wtedy nie było jakiś podatkowych ograniczeń, choć oczywiście płaciłem większy PIT bo więcej zarabiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Takie tam z rana: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Zaczęło wiać w drugiej połowie trasy, mimo to fajna przejażdżka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) Hmm Nagle zaczęło wiać? Nie zaczęło tylko wiało równo cały czas tylko pierwszą część miałeś wiatr w plecy a na powrocie w ryło i tyle. Jeżeli to takie kanałowe proste jak na zdjęciach to wiatr może tam nawet nieco przyspieszać i prędkość jazdy różnić się o nawet 10km/h przy tym samym wydatku energetycznym. Wszystko jednak wychodzi na zero w pętli. Z pewnością w każdym razie nagle wiać nie zaczęło. Edytowane 6 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 17 minut temu, Mitek napisał: Hmm Nagle zaczęło wiać? Nie zaczęło tylko wiało równo cały czas tylko pierwszą część miałeś wiatr w plecy a na powrocie w ryło i tyle. Jeżeli to takie kanałowe proste jak na zdjęciach to wiatr może tam nawet nieco przyspieszać i prędkość różnić się o nawet 10km/h przy tym samym wydatku. Wszystko jednak wychodzi na zero w pętli. Z pewnością w każdym razie nagle wiać nie zaczęło. Mitku zajrzałbyś na meteo choćby na icm i zobaczyłbyś, że w okolicach Ostrowa wiatr się wzmógł mniej więcej w momencie opisywanym przez Grimsona, oczywiście wyjechanie z lasu czy zawrócenie jechanie wzdłuż akwenu mogły dodatkowo wzmocnić odczucia, o których pisze Grimson. Oczywiście wiatr o kierunku wschodnim, czy lekko południowym - kierunek robi robotę. Nie zmienia to faktu, że z pogody w miarę bezwietrznej nagle zrobiła się dość wietrzna. Sam tam nie byłeś, więc nie ma co dywagować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 10 minut temu, star napisał: Mitku zajrzałbyś na meteo choćby na icm i zobaczyłbyś, że w okolicach Ostrowa wiatr się wzmógł mniej więcej w momencie opisywanym przez Grimsona, oczywiście wyjechanie z lasu czy zawrócenie jechanie wzdłuż akwenu mogły dodatkowo wzmocnić odczucia, o których pisze Grimson. Oczywiście wiatr o kierunku wschodnim, czy lekko południowym - kierunek robi robotę. Nie zmienia to faktu, że z pogody w miarę bezwietrznej nagle zrobiła się dość wietrzna. Sam tam nie byłeś, więc nie ma co dywagować. Tak oczywiście nagle nie wiało i nagle zaczęło wiać. Do tego wiatr E/SE gdzie od tygodnia w całej Polsce wieje W/NW. Słusznie, jasne oczywiście. Bardzo przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 47 minut temu, star napisał: Mitku zajrzałbyś na meteo choćby na icm i zobaczyłbyś, że w okolicach Ostrowa wiatr się wzmógł mniej więcej w momencie opisywanym przez Grimsona, oczywiście wyjechanie z lasu czy zawrócenie jechanie wzdłuż akwenu mogły dodatkowo wzmocnić odczucia, o których pisze Grimson. Oczywiście wiatr o kierunku wschodnim, czy lekko południowym - kierunek robi robotę. Nie zmienia to faktu, że z pogody w miarę bezwietrznej nagle zrobiła się dość wietrzna. Sam tam nie byłeś, więc nie ma co dywagować. mitek to forumowy mistrz śledzenia fake newsów i dezinformacji, dajmy się chłopu wykazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Cóż żyjemy w czasach powszechnego dostępu do publikowania. Niestety głupot w sieci jest zdecydowanie więcej niż realnych, faktów. Około połowy użytkowników nie potrafi odróżnić głupot od prawdy. Takie czasy. Dzięki, że to doceniasz termometrowy mistrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Mitek napisał: Tak oczywiście nagle nie wiało i nagle zaczęło wiać. Do tego wiatr E/SE gdzie od tygodnia w całej Polsce wieje W/NW. Słusznie, jasne oczywiście. Bardzo przepraszam. Sorry tu mój błąd, rzeczywiście podaje się skąd wieje a nie w jakim kierunku, gapa ja. Natomiast szkoda, że nie sprawdziłeś żadnej prognozy, bo to akurat nietrudne i zobaczyłbyś, że wiatr się wzmógł. Za to słusznie przepraszasz. Dodam, że nie to, że wcale nie wiało, ale że w sposób wyraźny wiatr się wzmógł, chodzi o porywy, wzrost był schodkowy, nie ciągły, więc Grimson mógł to wyczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Mitek napisał: Cóż żyjemy w czasach powszechnego dostępu do publikowania. Niestety głupot w sieci jest zdecydowanie więcej niż realnych, faktów. Około połowy użytkowników nie potrafi odróżnić głupot od prawdy. Takie czasy. Dzięki, że to doceniasz termometrowy mistrzu. Jakim trzeba być zakompleksionym idiota bez kindersztuby, żeby godzinami siedzieć na wymierającym forum i permanentnie oceniać innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, star napisał: Sorry tu mój błąd, rzeczywiście podaje się skąd wieje a nie w jakim kierunku, gapa ja. Natomiast szkoda, że nie sprawdziłeś żadnej prognozy, bo to akurat nietrudne i zobaczyłbyś, że wiatr się wzmógł. Za to słusznie przepraszasz. Dodam, że nie to, że wcale nie wiało, ale że w sposób wyraźny wiatr się wzmógł, chodzi o porywy, wzrost był schodkowy, nie ciągły, więc Grimson mógł to wyczuć. Nie. Prognozy śledzę bez przerwy od ponad tygodnia bo przekazuję dane przyjacielowi w drodze więc wiem o co chodzi. Wiatr wzmógł się o metr do półtora w ciągu godziny/półtorej godziny - tyle można wczytać z zapisów. I to jest wzrost niespecjalnie odczuwalny na dystansie. Porywy to porywy i te potrafią zatrzymać w miejscu lub przestawić rower ale to są różnice rzędu 5-7 czasem nawet 10 metrów na s a nie metra. Zresztą wiatr, ani w Warszawie ani w Ostrowie nie ma dzisiaj ani wczoraj nie miał charakteru porywistego. Taki jest np. w rejonie Elbląga gdzie wiele tylko troszkę bardziej jak w centrum za to porywy dochodzą do 14m/s i to jest jak ściana - tu pełna zgoda. Ja nikogo nie oceniam tylko trochę się bawię łapaniem za słowa ale też lubię pisanie prawdziwe a nie bajki. Zresztą właśnie sobie wróciłem z roweru. W tej chwili wieje 6-7 m/s i ten wiatr jest stały. Natomiast w pewnych momentach jest znacznie bardziej odczuwalny przez ukształtowanie terenu czy charakter zabudowy bo w kanale jaki tworzy np. szeroka ulica ze zwartą zabudową po obu stronach przyspiesza bo powietrze jest wtłaczane w taką rynnę i to daje efekt odczuwalny. Podobnie jak mamy przecinkę w lesie - też się solidnie namęczyłem żeby utrzymać te 25km/h ale momentami nie dawałem rady i musiałem zmienić przełożenie co już powodowało odczuwalny spadek prędkości ale pozwalało utrzymać solidną kadencję. I to jest efekt, który występuje a nie gwałtowne pojawienie się czy też wzmożenie wiatru. To może mieć miejsce gdy np. przechodzi front, gwałtowna zmiana siły, kierunku czy też temperatury niesionego powietrza ale to nie dzisiaj. Generalnie to podziwiam, ze koledze Grimsonowi chciało się wstać tak rano bo mnie się nie chciało a w opisach warto po prostu trzymać się faktów i tyle. Pozdro Edytowane 2 godziny temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi