a_senior Napisano Piątek o 13:00 Udostępnij Napisano Piątek o 13:00 1 godzinę temu, kordiankw napisał: To ja z pocztowców. Tyle się opalę co pochodzę do i po plaży. W koszulce naturlich. A 7-8 km dziennie się uzbiera. Na słońcu nie wyleżę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Niedziela o 08:01 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:01 (edytowane) Cześć No to ja zawsze opalam się na pocztowca bez koszulki tylko jeszcze białe paski od sandałoklapek na stopach i dłonie od rękawiczek rowerowych. Koszulkę poprawiam jak tylko jest okazja a opalam się bardzo szybko. Wczoraj przez parę godzin przycinałem winogrona i już. Wakacje w tym roku nie grożą więc trzeba się organizować w inny sposób. Pozdro Edytowane Niedziela o 16:43 przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Niedziela o 17:18 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:18 W dniu 20.06.2025 o 10:16, a_senior napisał: Ostatnie chwile. 😀 Tak mi sie przypominają reklamy Buzkowej reformy emerytalnej z lat 90tych.... ;-)) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Niedziela o 17:22 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:22 3 minuty temu, mig napisał: Tak mi sie przypominają reklamy Buzkowej reformy emerytalnej z lat 90tych.... ;-)) Dobre czasy, przynajmniej ktoś próbował coś reformować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu W dniu 22.06.2025 o 19:18, mig napisał: Tak mi sie przypominają reklamy Buzkowej reformy emerytalnej z lat 90tych.... ;-)) Ta gdzie liczono kapitał początkowy? Tak sobie na niej wyszedłem, bo sporo miałem dłuższych wyjazdów zagranicznych co popsuło algorytm liczenia. Pod koniec mojej "kariery" zawodowej zarabiałem naprawdę dobrze, ale przy wyliczeniu emerytury nie miało to większego znaczenia. Najważniejszy wpływ na wysokość tejże miał ów kapitał początkowy. Ale nie narzekam. Nie jest źle, a nawet jest całkiem dobrze. Oby zdrowia nie zabrakło. A Samos polecam. Piękna wyspa. Niedługo czeka mnie 2 tygodnie nad Bałtykiem. I w przerwach moje góry. A na koniec jeszcze zdjęcie plaży w Potami z Samos. W kształcie serca lub d... jak kto woli. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 18 minut temu, a_senior napisał: wyliczeniu emerytury a jak to teraz uregulowane jest w PL jeśli chcesz dalej pracować po osiągnięciu wieku emerytalnego ? Dostajesz pełną emeryturę + to co zarobisz czy są jakieś podatkowe ograniczenia ? (tak z ciekawości pytam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 7 godzin temu, Jan napisał: a jak to teraz uregulowane jest w PL jeśli chcesz dalej pracować po osiągnięciu wieku emerytalnego ? Dostajesz pełną emeryturę + to co zarobisz czy są jakieś podatkowe ograniczenia ? (tak z ciekawości pytam) https://www.infor.pl/prawo/prawa-seniora/emerytura/6892323,nie-placa-podatku-seniorzy-jezeli-przekroczyli-wiek-emerytalny-ale-dalej-pracuja-jest-limit-zarobkow-i-nie-kazdy-moze-skorzystac-ze-zwolnienia-w-pit.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 9 godzin temu, a_senior napisał: Ta gdzie liczono kapitał początkowy? Tak sobie na niej wyszedłem, bo sporo miałem dłuższych wyjazdów zagranicznych co popsuło algorytm liczenia. Pod koniec mojej "kariery" zawodowej zarabiałem naprawdę dobrze, ale przy wyliczeniu emerytury nie miało to większego znaczenia. Najważniejszy wpływ na wysokość tejże miał ów kapitał początkowy. Ale nie narzekam. Nie jest źle, a nawet jest całkiem dobrze. Oby zdrowia nie zabrakło. A Samos polecam. Piękna wyspa. Niedługo czeka mnie 2 tygodnie nad Bałtykiem. I w przerwach moje góry. A na koniec jeszcze zdjęcie plaży w Potami z Samos. W kształcie serca lub d... jak kto woli. Ale na tych wyjazdach rozumiem, że bidy nie klepałeś? A nawet wprost przeciwnie się nieco obłowiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Z tym obłowieniem różnie bywało. Po 7 latach we Francji wrócilismy, nie powiem, że biedni, ale mocno niebogaci. W tym czasie moi koledzy w Polsce już nieźle sie ustawili. Ale znów nie narzekam. Com przeżył to moje. No i drobny dodatek eurowy do emerytury. Na narty w Alpach starczy. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 12 godzin temu, Jan napisał: a jak to teraz uregulowane jest w PL jeśli chcesz dalej pracować po osiągnięciu wieku emerytalnego ? Dostajesz pełną emeryturę + to co zarobisz czy są jakieś podatkowe ograniczenia ? (tak z ciekawości pytam) To co Witek pisze wprowadzono po moim zakończeniu pracy. Ja przeszedłem na emeryturę po 67 roku życia i dalej pracowałem na pełny etat aż do marca 2023. Wtedy nie było jakiś podatkowych ograniczeń, choć oczywiście płaciłem większy PIT bo więcej zarabiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi