Skocz do zawartości

W koło komina👍

Marcos73

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

No to ja zawsze opalam się na pocztowca bez koszulki tylko jeszcze białe paski od sandałoklapek na stopach i dłonie od rękawiczek rowerowych. Koszulkę poprawiam jak tylko jest okazja a opalam się bardzo szybko. Wczoraj przez parę godzin przycinałem winogrona i już. Wakacje w tym roku nie grożą więc trzeba się organizować w inny sposób.

Pozdro

Edytowane przez Mitek
  • Like 2

W dniu 22.06.2025 o 19:18, mig napisał:

Tak mi sie przypominają reklamy Buzkowej  reformy emerytalnej z lat 90tych....  ;-))

Ta gdzie liczono kapitał początkowy? Tak sobie na niej wyszedłem, bo sporo miałem dłuższych wyjazdów zagranicznych co popsuło algorytm liczenia. Pod koniec mojej "kariery" zawodowej zarabiałem naprawdę dobrze, ale przy wyliczeniu emerytury nie miało to większego znaczenia. Najważniejszy wpływ na wysokość tejże miał ów kapitał początkowy. Ale nie narzekam. Nie jest źle, a nawet jest całkiem dobrze. Oby zdrowia nie zabrakło. A Samos polecam. Piękna wyspa. Niedługo czeka mnie 2 tygodnie nad Bałtykiem. I w przerwach moje góry.

A na koniec jeszcze zdjęcie plaży w Potami z Samos. W kształcie serca lub d... jak kto woli.

potami.jpg

• Haha 2

18 minut temu, a_senior napisał:

wyliczeniu emerytury

a jak to teraz uregulowane jest w PL jeśli chcesz dalej pracować po osiągnięciu wieku emerytalnego ?

Dostajesz pełną emeryturę + to co zarobisz czy są jakieś podatkowe ograniczenia ?

(tak z ciekawości pytam)

7 godzin temu, Jan napisał:

a jak to teraz uregulowane jest w PL jeśli chcesz dalej pracować po osiągnięciu wieku emerytalnego ?

Dostajesz pełną emeryturę + to co zarobisz czy są jakieś podatkowe ograniczenia ?

(tak z ciekawości pytam)

https://www.infor.pl/prawo/prawa-seniora/emerytura/6892323,nie-placa-podatku-seniorzy-jezeli-przekroczyli-wiek-emerytalny-ale-dalej-pracuja-jest-limit-zarobkow-i-nie-kazdy-moze-skorzystac-ze-zwolnienia-w-pit.html

• Thanks 1

9 godzin temu, a_senior napisał:

Ta gdzie liczono kapitał początkowy? Tak sobie na niej wyszedłem, bo sporo miałem dłuższych wyjazdów zagranicznych co popsuło algorytm liczenia. Pod koniec mojej "kariery" zawodowej zarabiałem naprawdę dobrze, ale przy wyliczeniu emerytury nie miało to większego znaczenia. Najważniejszy wpływ na wysokość tejże miał ów kapitał początkowy. Ale nie narzekam. Nie jest źle, a nawet jest całkiem dobrze. Oby zdrowia nie zabrakło. A Samos polecam. Piękna wyspa. Niedługo czeka mnie 2 tygodnie nad Bałtykiem. I w przerwach moje góry.

A na koniec jeszcze zdjęcie plaży w Potami z Samos. W kształcie serca lub d... jak kto woli.

potami.jpg

Ale na tych wyjazdach rozumiem, że bidy nie klepałeś? A nawet wprost przeciwnie się nieco obłowiłeś?