kordiankw Napisano Sobota o 19:00 Udostępnij Napisano Sobota o 19:00 27 minut temu, Jan napisał: 50 lat temu kobiety były inne A skąd wiesz jakie są teraz? Swoje lata już masz, masz jakieś doświadczenia ze współczesnymi 🤔? 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano Sobota o 19:03 Udostępnij Napisano Sobota o 19:03 31 minut temu, Jan napisał: 50 lat temu kobiety były inne Taa... wszystko bylo inne, faceci też i czasy. Żaden argument Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano Sobota o 19:27 Udostępnij Napisano Sobota o 19:27 1 godzinę temu, kordiankw napisał: Gratulacje Andrzeju. @Spiochu jak widać w Polsce też da się znaleźć odpowiednią drugą połówkę i przeżyć razem pół wieku. Da się, a raczej dało się bo jak teraz jest nie wiem. 🙂 Teściowie moich dzieci też mają podobne przebiegi. Ale patrząc wstecz myślę, że znalezienie drugiej połówki to niełatwa sprawa. Dużo w tym przypadku czy zrządzenia losu, szczęścia albo jego braku przy złym doborze :). A i potem, już po znalezieniu tej połówki, łatwo nie jest. Tyle że jak łatwo czy niełatwo jest w tym wspólnym życiu wiele zależy od nas samych. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Sobota o 19:38 Udostępnij Napisano Sobota o 19:38 31 minut temu, kordiankw napisał: masz jakieś doświadczenia ze współczesnymi 🤔? oczywiście 28 minut temu, bubol.T napisał: Żaden argument to nie argument to prawda tylko w Polsce w 1976 roku zawarto 330 000 ślubów i udzielono 38 000 rozwodów a w 2025 tylko 133 000 ślubów ale ponad 60 000 rozwodów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Sobota o 19:42 Udostępnij Napisano Sobota o 19:42 2 minuty temu, Jan napisał: oczywiście to nie argument to prawda tylko w Polsce w 1976 roku zawarto 330 000 ślubów i udzielono 38 000 rozwodów a w 2025 tylko 133 000 ślubów ale ponad 60 000 rozwodów A może to wina facetów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano Sobota o 20:17 Udostępnij Napisano Sobota o 20:17 (edytowane) 40 minut temu, kordiankw napisał: A może to wina facetów? To wina(zasługa) zmiany systemowej, świadomości i niezależności kobiet. Wcześniej głównym żywicielem najczęściej był facet, kobieta nie miała możliwości odejść nawet w obliczu przemocy, alkoholizmu i innych patologii. Do tego dochodziły piętna społeczne i religijne, im mniejsza miejscowość tym gorzej. Czasy sie zmieniły, choć zaczynają dochodzić do głosu siły, którym stary układ pasował. Oczywiście to nie jest tak, ze 100 % kobiet chce być niezależnymi, jest spora część, której pasuje gdy sie za nie decyduje. Nie muszą sie niczym martwić, a ich rola ogranicza sie do gotowania i ogarnięcia dzieci, samiec tez zadowolony, bo nie trzeba się przejmować zakupami i potomstwem, wystarczyło spłodzić. Edytowane Sobota o 20:27 przez bubol.T 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano Sobota o 20:31 Udostępnij Napisano Sobota o 20:31 2 godziny temu, kordiankw napisał: Gratulacje Andrzeju. @Spiochu jak widać w Polsce też da się znaleźć odpowiednią drugą połówkę i przeżyć razem pół wieku. Dało się 50 lat temu. Z pewnością. Teraz większości się nie udaje. Ilość singli i % rozwodów stale rośnie. Ale mnie ten problem w Polsce juz przestaje obchodzic.😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano Sobota o 20:38 Udostępnij Napisano Sobota o 20:38 16 minut temu, bubol.T napisał: To wina(zasługa) zmiany systemowej, świadomości i niezależności kobiet. Wcześniej głównym żywicielem najczęściej był facet, kobieta nie miała możliwości odejść nawet w obliczu przemocy, alkoholizmu i innych patologii. Do tego dochodziły piętna społeczne i religijne, im mniejsza miejscowość tym gorzej. Czasy sie zmieniły, choć zaczynają dochodzić do głosu siły, którym stary układ pasował. Oczywiście to nie jest tak, ze 100 % kobiet chce być niezależnymi, jest spora część, której pasuje gdy sie za nie decyduje. Nie muszą sie niczym martwić, a ich rola ogranicza sie do gotowania i ogarnięcia dzieci, samiec tez zadowolony, bo nie trzeba się przejmować zakupami i potomstwem, wystarczyło spłodzić. Tylko system juz na to nie pozwoli. Zycie z jednej pensji malo komu zapewni oczekiwany przez spoleczenstwo poziom. U nas trudno to porownac bo zmienialy sie systemy ale w usa dzisiejsze 2 przecietne pensje pozwalaja na podobny poziom zycia co kiedys jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano wczoraj o 07:41 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:41 14 godzin temu, bubol.T napisał: U was tam trochę lepiej w tym temacie. A tymczasem Twoi grają z naszymi, albo odwrotnie. W temacie piłki też lepiej wypadacie 😁 Nie wiem czy lepiej, trza było się trochę nachodzić… no i jeden raz piłam Lecha, i jeden raz byłam na Lecha meczu, nawet nie pamiętam czy wygrali, właściwie to w ogóle nie wiedziałam co się na boisku dzieje…wydarłam się, jak przeciwnik strzelił gola, bo myślałam że to gol dla naszych… także tak… taka ze mnie kibolka 😂 14 godzin temu, a_senior napisał: U mnie w górach żadnych grzybów. No prawie, jedna mała kania, jedna kurka. Za to wciąż dużo jeżyn. Aha, no i 50 lat minęło jak jeden dzień. 50 lat małżeństwa. 🙂 Na zdjęciu 50 róż od dzieci. Andrzeju! - chapeau bas! Życzę Wam kolejnej, i kolejnej, i kolejnej i ile się da 🥂 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano wczoraj o 09:19 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:19 12 godzin temu, Spiochu napisał: Dało się 50 lat temu. Z pewnością. Teraz większości się nie udaje. Ilość singli i % rozwodów stale rośnie. Ale mnie ten problem w Polsce juz przestaje obchodzic.😁 Emigrujesz czy masz dziewczynę z zagranicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 09:38 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:38 1 godzinę temu, .Beata. napisał: Andrzeju! - chapeau bas! Życzę Wam kolejnej, i kolejnej, i kolejnej i ile się da 🥂 Dzięki Beatko. "Ile się da" - właściwe słowa. To samo dotyczy nartowania. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 09:56 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:56 13 godzin temu, bubol.T napisał: To wina(zasługa) zmiany systemowej, świadomości i niezależności kobiet. Trudny temat i trudne diagnozy. To samo w problemie marnej, coraz marniejszej dzietności. Nie ma prostych odpowiedzi. W moim pokoleniu (rocznik 50, już mocno powojenny) małżeństwa były na ogół trwałe. A kobiety były jak najbardziej uświadomione, pracujące, niekiedy nawet osiągały wyższy status zawodowy niż ich mężowie. Np. mój przypadek. 🙂Nawet nie próbuję tego wyjaśnić. Obecnie poważnym problemem młodych jest znalezienie partnera/partnerki. W dobie powszechnej i łatwej komunikacji elektronicznej. Może właśnie dlatego, że ona taka łatwa i powszechna. W sumie cieszę się, że urodziłem się wtedy a nie wcześniej ani później. Pomimo peerelu, niedostatków, głównie materialnych, tamtego czasu. Na nartach w każdym razie wyjeździłem się wtedy co niemiara. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano wczoraj o 10:24 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:24 My tu gadu gadu o dupie Maryni a tymczasem https://pasqualepillitteri.it/pl/news/15201/openai-navier-stokes-problem-milenijny#google_vignette Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano wczoraj o 11:57 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:57 1 godzinę temu, a_senior napisał: Trudny temat i trudne diagnozy. To samo w problemie marnej, coraz marniejszej dzietności. Nie ma prostych odpowiedzi. W moim pokoleniu (rocznik 50, już mocno powojenny) małżeństwa były na ogół trwałe. A kobiety były jak najbardziej uświadomione, pracujące, niekiedy nawet osiągały wyższy status zawodowy niż ich mężowie. Np. mój przypadek. 🙂Nawet nie próbuję tego wyjaśnić. Obecnie poważnym problemem młodych jest znalezienie partnera/partnerki. W dobie powszechnej i łatwej komunikacji elektronicznej. Może właśnie dlatego, że ona taka łatwa i powszechna. W sumie cieszę się, że urodziłem się wtedy a nie wcześniej ani później. Pomimo peerelu, niedostatków, głównie materialnych, tamtego czasu. Na nartach w każdym razie wyjeździłem się wtedy co niemiara. 🙂 Bo kiedyś ludzie spotykali się na dyskotekach, czy zabawach wiejskich i była okazja do pogadania w realu, poznania się bliżej. Teraz wirtualne znajomości nie wytrzymują zderzenia z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano wczoraj o 11:59 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:59 Dzisiaj dosłownie spacer w koło komina, którego nawet nie mam. Obszedłem domek wokół i przekąska jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano wczoraj o 11:59 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:59 Dzisiejsze w koło komina: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu @a_senior może to wynika z tego, że te kilkadziesiąt lat temu zamiast od razu coś wyrzucić to najpierw wiele razy starano się to naprawić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 11 godzin temu, star napisał: Emigrujesz czy masz dziewczynę z zagranicy? Poznałem wietnamke, nawet jak z nią nie wyjdzie(za mloda troche) to zainteresowanie innych jest ogromne, zupelnie inny swiat niz w PL. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu W dniu 12.09.2026 o 21:42, kordiankw napisał: A może to wina facetów? Oczywiście, nie urodzili się wysokimi modelami. ani nawet w bogatej rodzinie. A nasze ksiezniczki takie wspaniale. Np. tutaj: https://wykop.pl/link/8011353/-natalia-cala-historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 11 godzin temu, Spiochu napisał: Oczywiście, nie urodzili się wysokimi modelami. ani nawet w bogatej rodzinie. A nasze ksiezniczki takie wspaniale. Np. tutaj: https://wykop.pl/link/8011353/-natalia-cala-historia bierz tego Łukasza - wygląda całkiem sympatycznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Godzinę temu, Jan napisał: bierz tego Łukasza - wygląda całkiem sympatycznie Z wiekiem nie jestes wybredny.😄 Nie dosc ze kazda Ci sie podoba to jak widac chlopaki tez. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, Spiochu napisał: Nie dosc ze kazda Ci sie podoba to jak widac chlopaki tez. a dlaczego skreślać całą połowę populacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Pozdrowienia z Jezior Plitwickich - polecam choć dużo ludzi (nie wiem co tu się dzieje w szczycie sezonu...) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 18 minut temu Udostępnij Napisano 18 minut temu 1 godzinę temu, zając napisał: Pozdrowienia z Jezior Plitwickich - polecam choć dużo ludzi (nie wiem co tu się dzieje w szczycie sezonu...) Zajebioza. Wrzucisz więcej?🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi