kordiankw Napisano wczoraj o 19:00 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:00 27 minut temu, Jan napisał: 50 lat temu kobiety były inne A skąd wiesz jakie są teraz? Swoje lata już masz, masz jakieś doświadczenia ze współczesnymi 🤔? 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano wczoraj o 19:03 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:03 31 minut temu, Jan napisał: 50 lat temu kobiety były inne Taa... wszystko bylo inne, faceci też i czasy. Żaden argument Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 19:27 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:27 1 godzinę temu, kordiankw napisał: Gratulacje Andrzeju. @Spiochu jak widać w Polsce też da się znaleźć odpowiednią drugą połówkę i przeżyć razem pół wieku. Da się, a raczej dało się bo jak teraz jest nie wiem. 🙂 Teściowie moich dzieci też mają podobne przebiegi. Ale patrząc wstecz myślę, że znalezienie drugiej połówki to niełatwa sprawa. Dużo w tym przypadku czy zrządzenia losu, szczęścia albo jego braku przy złym doborze :). A i potem, już po znalezieniu tej połówki, łatwo nie jest. Tyle że jak łatwo czy niełatwo jest w tym wspólnym życiu wiele zależy od nas samych. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 19:38 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:38 31 minut temu, kordiankw napisał: masz jakieś doświadczenia ze współczesnymi 🤔? oczywiście 28 minut temu, bubol.T napisał: Żaden argument to nie argument to prawda tylko w Polsce w 1976 roku zawarto 330 000 ślubów i udzielono 38 000 rozwodów a w 2025 tylko 133 000 ślubów ale ponad 60 000 rozwodów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano wczoraj o 19:42 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:42 2 minuty temu, Jan napisał: oczywiście to nie argument to prawda tylko w Polsce w 1976 roku zawarto 330 000 ślubów i udzielono 38 000 rozwodów a w 2025 tylko 133 000 ślubów ale ponad 60 000 rozwodów A może to wina facetów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano wczoraj o 20:17 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:17 (edytowane) 40 minut temu, kordiankw napisał: A może to wina facetów? To wina(zasługa) zmiany systemowej, świadomości i niezależności kobiet. Wcześniej głównym żywicielem najczęściej był facet, kobieta nie miała możliwości odejść nawet w obliczu przemocy, alkoholizmu i innych patologii. Do tego dochodziły piętna społeczne i religijne, im mniejsza miejscowość tym gorzej. Czasy sie zmieniły, choć zaczynają dochodzić do głosu siły, którym stary układ pasował. Oczywiście to nie jest tak, ze 100 % kobiet chce być niezależnymi, jest spora część, której pasuje gdy sie za nie decyduje. Nie muszą sie niczym martwić, a ich rola ogranicza sie do gotowania i ogarnięcia dzieci, samiec tez zadowolony, bo nie trzeba się przejmować zakupami i potomstwem, wystarczyło spłodzić. Edytowane wczoraj o 20:27 przez bubol.T 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano wczoraj o 20:31 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:31 2 godziny temu, kordiankw napisał: Gratulacje Andrzeju. @Spiochu jak widać w Polsce też da się znaleźć odpowiednią drugą połówkę i przeżyć razem pół wieku. Dało się 50 lat temu. Z pewnością. Teraz większości się nie udaje. Ilość singli i % rozwodów stale rośnie. Ale mnie ten problem w Polsce juz przestaje obchodzic.😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano wczoraj o 20:38 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:38 16 minut temu, bubol.T napisał: To wina(zasługa) zmiany systemowej, świadomości i niezależności kobiet. Wcześniej głównym żywicielem najczęściej był facet, kobieta nie miała możliwości odejść nawet w obliczu przemocy, alkoholizmu i innych patologii. Do tego dochodziły piętna społeczne i religijne, im mniejsza miejscowość tym gorzej. Czasy sie zmieniły, choć zaczynają dochodzić do głosu siły, którym stary układ pasował. Oczywiście to nie jest tak, ze 100 % kobiet chce być niezależnymi, jest spora część, której pasuje gdy sie za nie decyduje. Nie muszą sie niczym martwić, a ich rola ogranicza sie do gotowania i ogarnięcia dzieci, samiec tez zadowolony, bo nie trzeba się przejmować zakupami i potomstwem, wystarczyło spłodzić. Tylko system juz na to nie pozwoli. Zycie z jednej pensji malo komu zapewni oczekiwany przez spoleczenstwo poziom. U nas trudno to porownac bo zmienialy sie systemy ale w usa dzisiejsze 2 przecietne pensje pozwalaja na podobny poziom zycia co kiedys jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 14 godzin temu, bubol.T napisał: U was tam trochę lepiej w tym temacie. A tymczasem Twoi grają z naszymi, albo odwrotnie. W temacie piłki też lepiej wypadacie 😁 Nie wiem czy lepiej, trza było się trochę nachodzić… no i jeden raz piłam Lecha, i jeden raz byłam na Lecha meczu, nawet nie pamiętam czy wygrali, właściwie to w ogóle nie wiedziałam co się na boisku dzieje…wydarłam się, jak przeciwnik strzelił gola, bo myślałam że to gol dla naszych… także tak… taka ze mnie kibolka 😂 14 godzin temu, a_senior napisał: U mnie w górach żadnych grzybów. No prawie, jedna mała kania, jedna kurka. Za to wciąż dużo jeżyn. Aha, no i 50 lat minęło jak jeden dzień. 50 lat małżeństwa. 🙂 Na zdjęciu 50 róż od dzieci. Andrzeju! - chapeau bas! Życzę Wam kolejnej, i kolejnej, i kolejnej i ile się da 🥂 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 12 godzin temu, Spiochu napisał: Dało się 50 lat temu. Z pewnością. Teraz większości się nie udaje. Ilość singli i % rozwodów stale rośnie. Ale mnie ten problem w Polsce juz przestaje obchodzic.😁 Emigrujesz czy masz dziewczynę z zagranicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 1 godzinę temu, .Beata. napisał: Andrzeju! - chapeau bas! Życzę Wam kolejnej, i kolejnej, i kolejnej i ile się da 🥂 Dzięki Beatko. "Ile się da" - właściwe słowa. To samo dotyczy nartowania. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 13 godzin temu, bubol.T napisał: To wina(zasługa) zmiany systemowej, świadomości i niezależności kobiet. Trudny temat i trudne diagnozy. To samo w problemie marnej, coraz marniejszej dzietności. Nie ma prostych odpowiedzi. W moim pokoleniu (rocznik 50, już mocno powojenny) małżeństwa były na ogół trwałe. A kobiety były jak najbardziej uświadomione, pracujące, niekiedy nawet osiągały wyższy status zawodowy niż ich mężowie. Np. mój przypadek. 🙂Nawet nie próbuję tego wyjaśnić. Obecnie poważnym problemem młodych jest znalezienie partnera/partnerki. W dobie powszechnej i łatwej komunikacji elektronicznej. Może właśnie dlatego, że ona taka łatwa i powszechna. W sumie cieszę się, że urodziłem się wtedy a nie wcześniej ani później. Pomimo peerelu, niedostatków, głównie materialnych, tamtego czasu. Na nartach w każdym razie wyjeździłem się wtedy co niemiara. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu My tu gadu gadu o dupie Maryni a tymczasem https://pasqualepillitteri.it/pl/news/15201/openai-navier-stokes-problem-milenijny#google_vignette Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, a_senior napisał: Trudny temat i trudne diagnozy. To samo w problemie marnej, coraz marniejszej dzietności. Nie ma prostych odpowiedzi. W moim pokoleniu (rocznik 50, już mocno powojenny) małżeństwa były na ogół trwałe. A kobiety były jak najbardziej uświadomione, pracujące, niekiedy nawet osiągały wyższy status zawodowy niż ich mężowie. Np. mój przypadek. 🙂Nawet nie próbuję tego wyjaśnić. Obecnie poważnym problemem młodych jest znalezienie partnera/partnerki. W dobie powszechnej i łatwej komunikacji elektronicznej. Może właśnie dlatego, że ona taka łatwa i powszechna. W sumie cieszę się, że urodziłem się wtedy a nie wcześniej ani później. Pomimo peerelu, niedostatków, głównie materialnych, tamtego czasu. Na nartach w każdym razie wyjeździłem się wtedy co niemiara. 🙂 Bo kiedyś ludzie spotykali się na dyskotekach, czy zabawach wiejskich i była okazja do pogadania w realu, poznania się bliżej. Teraz wirtualne znajomości nie wytrzymują zderzenia z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Dzisiaj dosłownie spacer w koło komina, którego nawet nie mam. Obszedłem domek wokół i przekąska jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Dzisiejsze w koło komina: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu @a_senior może to wynika z tego, że te kilkadziesiąt lat temu zamiast od razu coś wyrzucić to najpierw wiele razy starano się to naprawić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 47 minut temu Udostępnij Napisano 47 minut temu 11 godzin temu, star napisał: Emigrujesz czy masz dziewczynę z zagranicy? Poznałem wietnamke, nawet jak z nią nie wyjdzie(za mloda troche) to zainteresowanie innych jest ogromne, zupelnie inny swiat niz w PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 18 minut temu Udostępnij Napisano 18 minut temu W dniu 12.09.2026 o 21:42, kordiankw napisał: A może to wina facetów? Oczywiście, nie urodzili się wysokimi modelami. ani nawet w bogatej rodzinie. A nasze ksiezniczki takie wspaniale. Np. tutaj: https://wykop.pl/link/8011353/-natalia-cala-historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi