Skocz do zawartości

Ceny paliwa w PL i EU

Marcos73

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Marcos73 napisał:

Oczywiście że związek z unią miał obopólne korzyści, w zamian za tania siłę roboczą, pompowali w nasz rozwój. Pragmatyzm. Eko sztandary musza być, bo musi być jakiś cel nadrzędny zmian. Nie wiem czy to nietrafione motto, ale niestety my nie jesteśmy Chinami. Tam się realizuje bez względu na środki i koszt społeczne. Jest potrzeba wysiedlić 10 tys. osób, to się wysiedla i nikt nikogo się nie pyta, a u nas drogi rowerowej nie zbudujesz, bez referendum i ogólnego akceptu społecznego.

A czemu idzie to tak powoli wszystko, bo nikt nie potrafi uczciwie powiedzieć, żeby było lepiej, przez chwilę będzie źle. Trzeba ukrócić wszystkie gratisy i niepotrzebne  wydatki, a nie obiecywać nowe lizaki i cukierki wyborcom. Widocznie musimy upaść na dno, aby to zrozumieć. 

Temat założyłem, z uwagi na bzdurną narrację w necie, nawet nie chce mi się z tym walczyć, próbowałem. Efekt - nikt nie podejmuje dyskusji, nawet moje komentarze są wręcz usuwane, bo nikt do tego nie potrafi się odnieść jakąkolwiek argumentacją. Temat paliwa jest obecnie popularny, że pół Polski go śledzi, a może 0,5% ma jakąś w tej materii wiedzę.

Pomijam wypowiedzi polityków, którzy ogóle nie wiedzą o czym mówią.

pozdro

"żeby było lepiej, przez chwilę będzie źle".  No proszę Cię, jakbym żywcem słyszał tekst z realnego socjalizmu - już za chwileczkę, już za momencik dogonimy Zachód, bądź cierpliwa klaso robotnicza :-)))

7 minut temu, artie40 napisał:

Wprawadzał cenzurę tak jak obecny? No nie, aktualny usilnie stara się ją wprowadzić, ustawa o NASK, zakusy na wprowadzenie blokady na tzw "dezinformację", walka o możliwość włączanie witryn bez sądu, itd. 

Co do peanów, to TV w Likwidacji jest o kilka długości przed TV Kurskiego :-)))

To, co piszesz, jest dowodem jak bardzo subiektywne jest widzenie rzeczywistości. 

3 godziny temu, Mikoski napisał:

Ciebie Belgia przygarnęła to jest ok a murzyn jest be 🤣🤣🤣 obłuda jak ciul.

No przygarnęli Murzyna (nie tylko), i teraz musieli wysłać wojsko z długą bronią na ulice Brukseli - siedzibę KE :-))), bo Policja sobie nie radzi. W tę stronę proponujesz?

9 minut temu, zając napisał:

To, co piszesz, jest dowodem jak bardzo subiektywne jest widzenie rzeczywistości. 

Poczytaj o ustawie nt. NASK, dyrektywy unijne nt. dezinformacji, dowiedz się co nieco o mechanizmach sankcyjnych, wyciągnij wnioski. 

Taaa, TVP w likwidacji jest absolutnie bezzstronna, wzór dziennikaqrskiego obiektywizmu, a Wysocka-Sznepf to już do Sevres zostanie niedługo wstawiona 🙂

4 godziny temu, grimson napisał:

Jest mała i subtelna różnica.

@PaVicrozumiem że pracuje, płaci podatki, nie gwałci i nie skraca ludzi o głowę, nie defekuje w miejscach publicznych, a śmieci wyrzuca do kosza.

A murzyn? 

Cześć

Znam sporo kumpli i kumpelek murzynów, jak i dzieci też mają znajomych z różnych krajów, nacji, ras ale takie informacje są dla mnie nowością. Czyli rozumiem, Twoim zdaniem murzyni to niższa rasa przynajmniej w kwestii cywilizacyjnej - czy dobrze rozumiem?

Ostatnio zwolniliśmy z pracy dyscyplinarnie dwóch kierowców za śmiecenie w miejscach publicznych - byli biali!

Pozdro

26 minut temu, Mitek napisał:

Twoim zdaniem murzyni to niższa rasa

Cywilizacyjnie bezdyskusyjnie ! Biały pokazał im jak uprawiać ziemię,wyposażył w sprzęt a co zrobili ano wyrwali miedź z ziemi a pompy posprzedawali na złomie i  ustawili się w kolejce do Europy 🤣 dziś chujem leżą do góry i nic nie robią  ale wszystko chcą  bo biały płaci .To dzicz ! 

Urodzeni na emigracji to inna bajka . 

Dodam,że dziś w Londynie mieszka  18% białych .

pozdro

Edytowane przez PaVic
  • Like 1
  • Sad 1

29 minut temu, PaVic napisał:

Cywilizacyjnie bezdyskusyjnie ! Biały pokazał im jak uprawiać ziemię,wyposażył w sprzęt a co zrobili ano wyrwali miedź z ziemi a pompy posprzedawali na złomie i  ustawili się w kolejce do Europy 🤣 dziś chujem leżą do góry i nic nie robią  ale wszystko chcą  bo biały płaci .To dzicz ! 

pozdro

Paweł, zapomniałeś napisać, jak biały zaczął ich kolonizować, wykorzystując do cna. Belgowie wymordowali ok 5-10 mln Kongijczyków dla swoich korzyści. Z oszczędności amunicji, obcinali im ręce na dowód, że jej nie marnują wszystkim jak leci nawet dzieciom. Jak nie wypełnili norm kauczukowych palili całe wioski i mordowali wszystkich. Poczytaj o krwawych rządach Belgów w Kongo. Wówczas cywilizacyjnie byliśmy ok? Kraje same sobie nawarzyły piwa i teraz trzeba je wypić. Oczywiście, zgadzam się o odmienności zwyczajowo-kulturowej oraz problemami z asymilacją. Mnie też to osobiście przeszkadza. Ale Polska jeszcze jest dość hermetycznym krajem i póki co to ten problem jest u nas widoczny w małym stopniu.

pozdro

• Like 1

2 godziny temu, artie40 napisał:

No przygarnęli Murzyna (nie tylko), i teraz musieli wysłać wojsko z długą bronią na ulice Brukseli - siedzibę KE :-))), bo Policja sobie nie radzi. W tę stronę proponujesz?

Miałeś mi odpisać na post gdzieś tam wyżej jak to jest z tą unią i naszym rozwojem bądź stagnacją? Konkrety proszę.

Edytowane przez Mikoski

8 godzin temu, PaVic napisał:

Twoja krótkowzroczność i brak logicznego myślenia jest porażająca . System zmielił Cię doszczętnie .

Myślałem że jesteś zawsze myślący. Ale widać że jak się gotujesz, to jesteś prostackim samcem.

Edytowane przez MarioJ
  • Haha 1

20 minut temu, Marcos73 napisał:

Paweł, zapomniałeś napisać, jak biały zaczął ich kolonizować, wykorzystując do cna. Belgowie wymordowali ok 5-10 mln Kongijczyków dla swoich korzyści. Z oszczędności amunicji, obcinali im ręce na dowód, że jej nie marnują wszystkim jak leci nawet dzieciom. Jak nie wypełnili norm kauczukowych palili całe wioski i mordowali wszystkich. Poczytaj o krwawych rządach Belgów w Kongo. Wówczas cywilizacyjnie byliśmy ok? Kraje same sobie nawarzyły piwa i teraz trzeba je wypić. Oczywiście, zgadzam się o odmienności zwyczajowo-kulturowej oraz problemami z asymilacją. Mnie też to osobiście przeszkadza. Ale Polska jeszcze jest dość hermetycznym krajem i póki co to ten problem jest u nas widoczny w małym stopniu.

pozdro

"póki co to ten problem jest u nas widoczny w małym stopniu."

Tak powinno pozostać, ale aktualna polityka imigracyjna KE to absolutne przeciwieństwo zdrowego rozsądku, recepta na samobójstwo Europy. 

Godzinę temu, PaVic napisał:

pozdro

Paweł, to jednak inaczej wyglądało w czasach kolonialnych. Cywilizacyjnie ludy z Afryki były dużo mniej rozwinięte niż Europa, zostali podbici i potem wykorzystywani w rozmaity sposób zarówno jako darmowa siła robocza, korzystano i nadal korzysta się z surowców, uprawa ziemi przez długie lata byla pod kontrolą białych. Europejczycy nie bardzo mają się czym chwalić jeżeli chodzi o niszczenie i kolonizację innych kultur i społeczności na wszystkich kontynentach. 

Prędzej czy później zmieni się obecna struktura ludności w Europie, społeczeństwo się starzeje, przyrost naturalny jest niski, brakuje pracowników. KE powinna przede wszystkim skupić się na pozyskaniu wykształconych i chętnych do pracy imigrantów, oraz wdrożyć programy zachęcające do asymilacji, co nie jest łatwe i może się nie udać (widać to na przykładzie różnych krajów)

pozdro

Edytowane przez brachol
  • Like 2

18 minut temu, Mikoski napisał:

Miałeś mi odpisać na post gdzieś tam wyżej jak to jest z tą unią i naszym rozwojem bądź stagnacją? Konkrety proszę.

Nie ma sprawy. Ze światowych firm liczących się w technologiach, został tylko holenderski ASML, a i ten produkuje dla klientów spoza EU, bo o ile się nie mylę, tu już nie ma dla kogo. Ale, żeby nie siać defetyzmu, przodujemy w ilości regulacji i biurokracji :-). Szef SSABa jakiś czas temu mówił - huta w Chinach - budowa coś koło roku, w EU - pozwolenia etc - prawie 9 lat. I tak trzymać!

1 godzinę temu, Mitek napisał:

Cześć

Znam sporo kumpli i kumpelek murzynów, jak i dzieci też mają znajomych z różnych krajów, nacji, ras ale takie informacje są dla mnie nowością. Czyli rozumiem, Twoim zdaniem murzyni to niższa rasa przynajmniej w kwestii cywilizacyjnej - czy dobrze rozumiem?

Ostatnio zwolniliśmy z pracy dyscyplinarnie dwóch kierowców za śmiecenie w miejscach publicznych - byli biali!

Pozdro

nie napisałem, że murzyni to niższa rasa.

jest takie piękne polskie powiedzenie: wolnoć Tomku w swoim domku. co się wykłada, że w swoich ojczyznach można robić, co jest lokalnie dozwolone/akceptowalne. natomiast przyjeźdżając do innego kraju, należy szanować i respektować lokalne zwyczaje.

ja respektuję powyższe. czy przybysze z Afryki do EU też respektują powyższe?

Godzinę temu, Marcos73 napisał:

pozdro

Marku,nic nie zapomniałem to oczywiste .
Kolonialiści nie są problemem Europy gdyż łatwo się integrują ,znają język sa po szkołach i wiedzą po co przyjechali. Zmienili miejsce zamieszkania i tyle .