Skocz do zawartości

Ceny paliwa w PL i EU

Marcos73

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, Marcos73 napisał:

Cze

Jak czytam wypowiedzi "internautów - speców", czemu tak drogo i co można zrobić, to mi ręce opadają. Jakie jest wasze zdanie? Tylko mi tu głupot nie pisać - wina Tuska, czy też Nawrockiego 🙂

pozdro

ps. Grimson - odpuść sobie Ukrainę 😉

Pomaranczowy twierdzi, że to wina Ukrainy, bo atakują ruskie rafinerie 🧐

• Haha 1

50 minut temu, kordiankw napisał:

Pomaranczowy twierdzi, że to wina Ukrainy, bo atakują ruskie rafinerie 🧐

No to pomarańczowy nie wie że jego kraj dał bana ruskom na ich produkty naftowe? Więc czemu u nich tak drogo? Moja demencja przy jego to pikuś. A poza tym, to raczej rafinerie przetwarzają ropę, a nie wydobywają. 

Trampek zaczął już w Wenezueli a później żydy go podpusciły dla swoich interesów jaki on to jest wspaniały i niezwyciężony, przez to mamy diesla po 9 zeta.

Śmiałem się kiedyś z elektryków teraz mam w tauronie taryfę G13 i sto kilometrów robię za 13 złotych.

Screenshot_2026-09-21-20-38-49-48_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Edytowane przez Mikoski
  • Like 1

23 minuty temu, Mikoski napisał:

Trampek zaczął już w Wenezueli a później żydy go podpusciły dla swoich interesów jaki on to jest wspaniały i niezwyciężony, przez to mamy diesla po 9 zeta.

Śmiałem się kiedyś z elektryków teraz mam w tauronie taryfę G13 i sto kilometrów robię za 13 złotych.

Screenshot_2026-09-21-20-38-49-48_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Kupiłeś elektryka?

pozdro

2 godziny temu, Marcos73 napisał:

Cze

Jak czytam wypowiedzi "internautów - speców", czemu tak drogo i co można zrobić, to mi ręce opadają. Jakie jest wasze zdanie? Tylko mi tu głupot nie pisać - wina Tuska, czy też Nawrockiego 🙂

pozdro

wybacz, nie mogłem się powstrzymać:

Ceny paliw w Polsce i Ukrainie. Dlaczego polscy kierowcy płacą więcej? - rp.pl

36 minut temu, Jan napisał:

rzucasz kamyczkiem i czekasz kto się wychyli ?

Dokładnie, raczej interesują mnie opinie, co da się zrobić, aby tak drogo nie było i jakie są możliwości. Bo winny jest znany od dawna - któryś rudy.

Jak czytam wypowiedzi to gdyby głupota potrafiła latać, to mielibyśmy największe na świecie powietrzne siły zbrojne, a Rayan by zamknął połączenia z PL, bo latalibyśmy we własnym zakresie na wczasy. 

pozdro

14 minut temu, Mikoski napisał:

Hybrydę plug-in mając możliwość ładowania w domu z gniazda 230V  jeżdżąc w koło komina to najlepsze rozwiązanie dla mnie.

Jak wkoło komina, to BEV jest lepszym rozwiązaniem. Panele na dachu, w garażu magazyn energii i wallbox. Przejechane 3300 km, pobrana energia jak widać na screenshot:

Screenshot_2026-09-21-21-08-28-42_d448303990bb92d03c4d800220c6084a.jpg

18 minut temu, Mikoski napisał:

Żadna tajemnica Żonka nie wjedzie do centrum Katowic dieselem bez nowej normy więc taki wybór. Auto będzie jeździło około 50 km  dziennie więc nam to wystarcza ładowanie co dwa dni. 

Ale jaki? Tylko nie pisz, że boały albo zielony. Chińczyk czy też Europejczyk, może Azjata, albo zza wielkiej wody?

pozdro

11 minut temu, kordiankw napisał:

Jak wkoło komina, to BEV jest lepszym rozwiązaniem. Panele na dachu, w garażu magazyn energii i wallbox. Przejechane 3300 km, pobrana energia jak widać na screenshot:

Ok, Witek dzięki, ale Twoje „tankowanie” ogranicz się jedynie do kieliszka wieczornej brandy😉. Jesteś nieco poza tematem, no ale pewnie swoje zdanie masz, to mnie raczej interesuje. Czemu jest tak źle, kiedy jest tak dobrze, albo na odwrót.

pozdro

Marek, nic nie zrobisz z ceną, jest okazja do zarobku to ją wykorzystują. 

Rząd, może znowu obniżyć VAT i akcyze, ale to zmniejsza wpływy do budżetu. 

Ceny surowców podlegają spekulacji i to jest problem. 

Jakiś czas temu myślałem, że Trump będzie dążył do wygaszenia wojny przed wyborami, ale Nethaniahu nie chce odpuścić, a i Iran też się nie poddaje widząc, że może namieszać. 

Pozdro

52 minuty temu, kordiankw napisał:

Magazyn plus szybka ładowarka potrafi być połową wartości auta.Ale kto bogatemu zabroni.

Panele mam ale magazyn jeśli będzie to Chiński bez zgłoszenia bo ich pojebalo z procedurami i cenami. Na razie ładuję po godzinie 21 za 63 grosze Kvh i nie wiem czy magazyn ma sens ale rozważam.

Edytowane przez Mikoski

3 godziny temu, Marcos73 napisał:

Cze

pozdro

Siema Marecki. 

Grimson się wyłamał to i ja...😆

Tak na chłopski rozum z własnego doświadczenia - zobacz jakie ceny paliw były w 2013r a ja wtedy na budowie zarabiałem 13zł/h na rękę. Teraz młody za mniej niż 30zł/h nie przyjdzie. Czyli zarobki prawie x 2,5 a paliwo jeszcze nie dobiło x 2. 

Więc zdrożało bo było za tanio😂 

Ja tego zupełnie nie śledzę bo po chuj mam się wkurwiać na sprawy na, które nie mam wpływu. 

Pytanie: Czy procentowo zdrożało tak samo u nas jak za granicą? 

A tak pół żartem pół serio - przypierdolą do 12zł/l , później opuszczą do 10zł/l i będziemy szczęśliwi że tak tanio jest 🤣

Pozdro

• Haha 1

31 minut temu, AdrianW napisał:

Pytanie: Czy procentowo zdrożało tak samo u nas jak za granicą? 

Paliwo na Kos jest za 2.09 € - 95 i 2.20 diesel, w Puli tankowałam za 1,86 -95, ale o ile dobrze zrozumiałam to w Chorwacji cena regulowana jest przez rząd. Se policz… 

IMG_5409.thumb.jpeg.eb830d28c3160f6db382cb4341f60865.jpeg

Pozdro 🙃