Skocz do zawartości

Dynastar SL 157 cm?

a_senior

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli damskie SL. Córka zamierza (wreszcie!) wymienić swoje 20 letnie Atomic SL9 na coś nowszego. Buty już wymieniła tylko dlatego, że stare (jakies Salomony z flexem 70, też 20 letnie) jej ukradli. 🙂 Ale narty chce kupić świadomie. Jak jeździ wiadomo bo sporo jej jazdy tu pokazywałem. Widziałem przelotnie, że niektórzy jeżdżą na Dyanastarach SL. Jurek_h? Chertan? I sobie chwalą. Czy tak? Zauważyłem też, że jeden z "moich" Francuzów też ujeżdża te narty.

7 godzin temu, a_senior napisał:

Czyli damskie SL. Córka zamierza (wreszcie!) wymienić swoje 20 letnie Atomic SL9 na coś nowszego. Buty już wymieniła tylko dlatego, że stare (jakies Salomony z flexem 70, też 20 letnie) jej ukradli. 🙂 Ale narty chce kupić świadomie. Jak jeździ wiadomo bo sporo jej jazdy tu pokazywałem. Widziałem przelotnie, że niektórzy jeżdżą na Dyanastarach SL. Jurek_h? Chertan? I sobie chwalą. Czy tak? Zauważyłem też, że jeden z "moich" Francuzów też ujeżdża te narty.

a ciekawe jakie Morgen by doradził?

3 godziny temu, Jan napisał:

a ciekawe jakie Morgen by doradził?

Doradzał kilka lat temu. 🙂 Ale widzę, że obecnie jeździ na Dynastar SL. Podobnie drugi Francuz, Jeremy, choć ten doradza w nowym filmiku: slalomki, bez wymienienia z nazwy na typowe trasy i drugą parę, AM, na jazdę okołotrasową. Też jeździ na Dynastar SL. 

• Thanks 1

12 godzin temu, a_senior napisał:

Cześć. Jak masz jakieś bardziej aktualne filmy z jazdy córki to wrzuć, ja chętnie zobaczę jak zwykli śmiertelnicy jeżdżą a nie kozaki z YT(oczywiście nic nie ujmując Twojej córce)🙂

Pozdrawiam 

5 minut temu, AdrianW napisał:

Jak masz jakieś bardziej aktualne filmy z jazdy córki to wrzuć

Nie mam. Ostatnie były ze wspólnego wyjazdu do Zillertal w 2017 r. Córka sporo jeździ tylko nie z ojcem. 🙂 Ale może niedługo wrzucę filmiki z jazdą 10 letniego wnuka. Podobno jest b. dobry. Na razie prawie wszystkie moje wnuki jeżdżą na nartach. Prawie, bo ten niespełna 2 latek jeszcze nie. 🙂

• Thanks 1

Godzinę temu, a_senior napisał:

O ogólne wrażenia. Córka i tak kupi wg swojego uznania, ale chcę jej coś podpowiedzieć.

Ja moje narty kupiłam dokładnie po forumowej rekomendacji, były to moje 3 w karierze narciarskiej deski, z czego pierwsze to jakieś podstawowe Atomici allround 157cm, potem Voelkl RTM77 161cm, następnie właśnie zakupiłam w 2019 r. Dynastary SL FIS. Kupując je postanowiłam wprowadzić w życie zasadę @Miteka pt. "kup najlepsze narty na jakie Cię stać i jeździj" (czy jakoś tak podobnie). Nie powiem - miałam obawy, bo mój poziom te kilka lat wstecz był taki sobie (dalej zresztą jest) ale już pierwsze wiosenne szusy na Pilsku potwierdziły że nie taki FIS straszny jak go malują (wiadomo że to SL i jeszcze elastyczne). Tu pamiątkowe zdjęcie na krzesełku z premierowego wyjazdu na Pilsko w marcu 2019 (działała góra):

IMG_20190317_085944.thumb.jpg.7bad9644437d7f4669c0883592de05a4.jpg

No i tak sobie jeździmy już 6-ty sezon, generalnie po wszystkim w każdych warunkach.
Tutaj np. po świeżym opadzie w grudniu '25 w Madonnie:
20251216_122527.thumb.jpg.c24c18b6e6a60650793551215af9a3bb.jpg

Bardzo wszechstronna nartka, choć dokupiłam też AM (Voelkl Deacon 84) i od @Marcos73 mam teraz Heady GS jr do dłuższego skrętu - jak jest twardo, równo i pusto 🙂 . Potrafi fajnie wyrzucić ze skrętu jak się trochę aktywniej pojedzie, a jednocześnie bezproblemowo "szura" ześlizgiem czy brodzi w odsypach.
W sumie te pozostałe narty dokupiłam żeby tych SL-ek za szybko nie zajechać i żeby mieć jakieś urozmaicenie, zmieniać trochę technikę jazdy, etc. (ciężko się wypożycza dobry sprzęt w długościach kobiecych). 
Aha, czy kupiłabym je ponownie? - bez wahania TAK, zwłaszcza że nowsze są niebieskie 🙂 może zresztą za jakiś czas kupię. Jedyny problem to że trochę ważą jak trzeba kawałek przenieść czy wsadzać do gondoli, ale wszystkie dobre narty są ciężkie...

Edytowane przez zając
  • Like 7

45 minut temu, Victor napisał:

No jak comandante kupił to narta jest wybitna 🤪 a dalsza dyskusja o zajebistosci zbędna 🥳

Damiano 😉

W Zwardoniu mówiłem że uwielbiam dynki od Piotra od pierwszego zjazdu rok temu się zakochałem. Trafiły się te same to kupiłem i jestem ciekawy czy będę miał te same odczucia czy serwis może zmienić moje zdanie. W każdym razie polecam Denastara SL FIS dla każdego dobrze jeżdżącego amatora, nawet cały dzień na nich mnie nie zmęczył, bardzo łatwo wchodzą na krawędź, bardzo dynamiczne i natychmiastowa reakcja na to co chce się zrobić, trzymanie na twardym to kosmos.Jedynie do czego mogę mieć zastrzeżenia to niechętnie ten egzemplarz współpracował w śmigu i dlatego jestem ciekawy czy te które kupiłem będą miały podobnie.

Edytowane przez Mikoski
  • Like 2
  • Thanks 1

Zdecydowanie uroku im ten niebieski kolor dodał, to teraz najładniejsze narty w mojej stajni (wraz z GS Master, szata taka sama) i fakt, że mocno wszechstronne, można się i wozić i cisnąć. Niestety ważą konkretnie, wyraz twarzy postronnych, gdy mówię, żeby narty podnieśli, jest obłędny. Całkiem jak gości podnoszących 32 kg mopa Schmodenki (https://www.facebook.com/therealanatoly). 

• Like 2