Skocz do zawartości

PS 2025/2026

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.02.2026 o 07:06, papa_zuk napisał:

Aniela po kontuzji miała problem z przebiciem się do kadry i tym samym uzyskania finansowania. Do kadry została włączona dopiero od tego sezonu i jest to całkiem normalne, że w pierwszej kolejności zbijasz FIS-punkty w FISach i EC, bo jak widać startowanie w PŚ z numerem 60+ w tej materii nic nie daje (nie ma drugiego przejazdu - nie ma punktów), ciężko ten numer poprawić. Maryna i Magda przed regularnymi startami też długo jeżdziły w EC - zresztą z sukcesami. Sądzę, że w przypadku Anieli start w Szpindlu był środkiem, a nie celem. 

Bardzo jej kibicuję, bo to prawdziwa tytankaz niesamowitą etyką pracy. Polecam wywiad: https://open.spotify.com/episode/1KiTwn1nzI5dZ7wJH6SYYK?si=c4a92a7a458b4815

To niezupełnie tak działa, samo dostanie się do 30  PŚ nie gwarantuje poprawy fis punktów, Aniela w ostatnich zawodach PŚ, żeby poprawić swoje fis punkty, musiałaby być mniej więcej w pierwszej 10, ostatnia klasyfikowana zawodniczka w tych zawodach dostała 43 fis punkty, czyli znacznie więcej niż obecny ranking Anieli. 

Generalnie nie opłaca się startować w zawodach z dużo lepszymi zawodnikami, chyba że chodzi wyłącznie o względy prestiżowe, stąd też prawie zupełny brak startów naszych zawodników w PE, który nie jest tak medialny jak PŚ a jeżdżą tam bardzo dobrzy zawodnicy.

Jeśli chodzi o nominacje olimpijską w narciarstwie alpejskim,  kryterium powinno być jasne i oczywiste, wg mnie powinna być to pierwsza 30 PŚ lub PE.

• Like 2

Cześć

O tym właśnie mówię, że czasami wygląda to tak jakby nasi stratedzy starów nie wiedzieli jak i gdzie się te FIS punty zdobywa. Jeździ się bi jest blisko i można się pokazać a nie widać jakiejś strategii, nie widać celu. Taka Nikola wystartowała przetarciowo w DH i co...? Start dla idei?

Zupełnie nie rozumiem tego działania. nie zbudujemy pozycji zawodnika czy sportu gdy będziemy startować raz na ruski rok z najlepszymi.

Pozdro

Hmm.

Sądząc z opisu musiała zerwać ACL w taki sposób, ze nie zniszczyła wiele w kolanie, jak pisze. Zerwany ACL praktycznie nie boli, nawet można go zerwać i nie czuć. Jeżeli nie ma niestabilności to normalna decyzja w jej wypadku. Wszystko było podporządkowane IO i jest po prostu konsekwentna.

Pozdro

Z doświadczenia powiem że jazda z zerwanym ACL jest możliwa,sam miałem taki przypadek zerwałem pierwszego dnia wyjazdu w Santa Caterine i przejezdzilem cały zimowy sezon z różnymi dolegliwościami.Lindsey sukcesu na olimpiadzie raczej nie osiągnie choć bardzo jej kibicuję 💪 szkoda że jej się to przytrafiło przed samymi igrzyskami 😕 ale trzymam kciuki 👍

• Like 2

Cześć

To jest sztuka poukładania sprawy w głowie aby świadomość kontuzji nie tkwiła gdzieś głębiej. Myślę, że jest na tyle doświadczona i zdeterminowana aby to odrzucić. Wiesz w sumie przy każdym starcie jest wóz albo przewóz - nie ma innej drogi. Myślę, że jak wystartuje to z pewnością nie będzie statystką.

Wiesz mnie w tym roku mija 30 lat jazdy bez ACL w prawym kolanie i gdyby nie to, że tam jest ogólnie po tej kontuzji gnój to bym tego specjalnie nie odczuwał. Zresztą komu ja to piszę... 

POzdro

16 minut temu, Mikoski napisał:

Z doświadczenia powiem że jazda z zerwanym ACL jest możliwa,sam miałem taki przypadek zerwałem pierwszego dnia wyjazdu w Santa Caterine i przejezdzilem cały zimowy sezon z różnymi dolegliwościami.Lindsey sukcesu na olimpiadzie raczej nie osiągnie choć bardzo jej kibicuję 💪 szkoda że jej się to przytrafiło przed samymi igrzyskami 😕 ale trzymam kciuki 👍

Dodam jeszcze to że jeździłem dalej świadomy tego co się stało było moją głupotą i pewnie przyczyniło się do moich obecnych problemów z kolanem 😕 tak że nie polecam być twardzielem.

• Like 1

34 minuty temu, Mikoski napisał:

Dodam jeszcze to że jeździłem dalej świadomy tego co się stało było moją głupotą i pewnie przyczyniło się do moich obecnych problemów z kolanem 😕 tak że nie polecam być twardzielem.

Też już jestem mądrzejszy. Trochę lat temu przejeżdziłem 7 dni we Francji na Szabirowym wyjeździe z pęknięta łąkotka. O ile podczas jazdy było ok i nikt nie wierzył, że coś mi dolega ,to siedząc na krześle 10 min wstawałem,bo z bólu nie mogłem wytrzymać. Później jeszcze wiele godzin stania na zlocie na Dzikowcu i szybko pod nóż poszedłem,bo już chodzić nie mogłem.

Edytowane przez Edwin