Skocz do zawartości

Sezon 2025/2026

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

19 hours ago, Mitek said:

Nie byłem tam, nie wiem ale...

jeżeli za garbem jesteś na środku trasy - błąd

jeżeli jesteś w miejscu narzucającym się lub w które spycha teren - błąd

jeżeli jest wąsko musisz jechać tak szybko jak tylko się da - jazda wolna to błąd

było płasko - jeżeli skręcał to błąd

Teraz przypomina mi się Mitek nie jedna dyskusja, w której robiłeś za narto-policję, żęby tego nie nazwać ORMO. Oczywiście chodzi, o dogmatyczne głoszenie dekalogu narciarskiego FIS. Czyli jak mi deskarz siądzie zaraz za przegięciną i nie będę w stanie jego ominąć, to pewnie zawyrokujesz jak to nasza dzielna milicja ma w zwyczaju. Albo sztampowe "nie dostosował prędkości do warunków" -> no przecież mogłem przewidzieć, że jest niezerowa szansa, że tak ktoś będzie. Względnie opcja druga: Moja wina, bo dekalog FIS ale jednocześnie wina też tego za garbem, bo punkt pierwszy.... Hm... Dekalogu Mitka? :P 😛 Wszyscy winni! Nikt nie umi jeździć! 😆

17 minut temu, SzymQ napisał:

Ja nie wiem czy mentalnie jestem gotów na Szczyrk. Coś tam jest naśnieżone w 36, a coś w 39 procentach... Dobrym wyznacznikiem będzie dla mnie jeśli powiesz czy Ty wybierasz się tam na narty jakoś w terminie pomiędzy 5 i 12 grudnia. 

Będę pewnie 16/12 na kilka dni o ile nie przyjdzie odwilż i wszystko nie spłynie.

22 hours ago, .Beata. said:

Mateo, nie wiem ile masz wiosen na karku, i nie wiem czy łapiesz się na rynek motoryzacyjny lat 80 i 90, więc nie wiem też, czy masz związane z nim doświadczenia. Maluchem w 4 osoby też jeździło się nad Balaton i do Bułgarii….bez ABS,

W zasadzie od samego początku mojej kariery zawodowej pracuję w przemyślę motoryzacyjnym i wiem conieco jak działają poszczególne systemy w samochodzie. Nie pytaj mnie jak dokładnie działa algorytm współczesnych ABSów, ale zapewniam, że to nie jest lewicowy zamordyzm. 

Tak. Maluchem jeździło się do bułgarii. Fiatem 126p, który w swoim włoskim oryginale był małym samochodem do miasta i do niczego więcej. To, że z Polski ludzie jeździli tym przez demoludy do Bułgarii to tylko symbol jak bardzo gówniany i zacofany był u nas przemysł. Pałownie się dziadków do Malucha i fejm, który ma ten samochód obecnie to nieśmieszny, głupi żart. Przypomnę, że zakłady w B-B do 2000 roku produkowały samochód z silnikiem z tyłu, chłodzonym powietrzem i zasilanym z gaźnika. Nie wiem jak ten parch skomentować? Może tym, że w Niemczech jednopunktowy wtrysk benzyny był już standardem w latach 1980tych? I nie wymagał on odprawiania guseł i czarnej magii, żeby właściwie wyregulować dawkę paliwa?

23 minuty temu, SzymQ napisał:

Nigdy w Szczyrku nie byłem, ale przyznaję, że ugruntowałeś mi poglądy. Tylko wiesz, niebieskie puste lotnisko... Pozwól mi pomarzyć jeszcze przez chwilę, tylko dopóki @kordiankw nie odpowie 🙂

Cześć

Nie no tylko się wygłupiam. Nie sugeruj się moimi uprzedzeniami. Jak szukasz lotniska to może być OK bo tam większość tras z tego co wiem była równana.

Pozdro

1 godzinę temu, Mitek napisał:

"Czy naprawdę trzeba cały czas skanować co sie dzieje za tobą?" - no właśnie ja tak robię. I nie jest to żadna paranoja tylko po prostu przyzwyczajenie wyniesione z lat jeżdżenia z grupami.

Prawie nie mam swoich filmów z jazdą. Ten ostatni to kilka skrętów w Saalbach (patrz link). Typowy łatwy stok czerwony, prawie pusty. Przypomina ten z Alp di Siusi, gdzie zostałem trafiony. Warunki, pustota stoku tudzież. Jadę swoim tempem i szybkością. Tak najczęściej jeżdżę. I co? Mam co jakiś czas odwracać głowę by sprawdzić czy ktoś nie zamierza mi przypie... Przecież to jest właśnie paranoja. Gdzie przyjemność z jazdy? To już wolę być od czasu do czasu (na razie były 2-3 razy w życiu) niegroźnie puknięty od tyłu niż lękliwie sprawdzać co sie za mną dzieje. 🙂

https://youtu.be/OQC1-D3I5bc?si=h8gOiy2WJUqkBHEh

1 godzinę temu, Mitek napisał:

nie czytać w ogóle maili, których się nie oczekuje lub jeżeli adres jest nieznany tylko kasować blokowo.

Tak najczęściej robię, ale te miały jakiś tam związek z rzeczywistością (płacę Google za chmurę) i dlatego je sprawdziłem.

29 minut temu, lubeckim napisał:

Może tym, że w Niemczech jednopunktowy wtrysk benzyny był już standardem w latach 1980tych? I nie wymagał on odprawiania guseł i czarnej magii, żeby właściwie wyregulować dawkę paliwa?

E, nie było tak źle z regulacją. Niby jednopunktowy wtrysk benzyny był w Niemczech standardem w latach 80., ale jeździło się też niemieckimi garbusami. Regulacja gaźnika nie była specjalnie trudna. Ja takim garbuskiem jeździłem ponad 10 lat, w tym kilka razy jechałem nim do Francji. ABSu nie było, nawet wspomagania kierownicy nie było, ale był duch. Poniżej np. nasz lekko 🙂 załadowany garbusek w trakcie powrotu z Francji po rocznym pobycie. 🙂 

villbon20.jpg

• Thanks 2

20 minut temu, lubeckim napisał:

W zasadzie od samego początku mojej kariery zawodowej pracuję w przemyślę motoryzacyjnym i wiem conieco jak działają poszczególne systemy w samochodzie. Nie pytaj mnie jak dokładnie działa algorytm współczesnych ABSów, ale zapewniam, że to nie jest lewicowy zamordyzm. 

Tak. Maluchem jeździło się do bułgarii. Fiatem 126p, który w swoim włoskim oryginale był małym samochodem do miasta i do niczego więcej. To, że z Polski ludzie jeździli tym przez demoludy do Bułgarii to tylko symbol jak bardzo gówniany i zacofany był u nas przemysł. Pałownie się dziadków do Malucha i fejm, który ma ten samochód obecnie to nieśmieszny, głupi żart. Przypomnę, że zakłady w B-B do 2000 roku produkowały samochód z silnikiem z tyłu, chłodzonym powietrzem i zasilanym z gaźnika. Nie wiem jak ten parch skomentować? Może tym, że w Niemczech jednopunktowy wtrysk benzyny był już standardem w latach 1980tych? I nie wymagał on odprawiania guseł i czarnej magii, żeby właściwie wyregulować dawkę paliwa?

O matko córko… „a Kopernik też była kobietą”…  🤦🏽‍♀️ zdaje się, że nic nie zrozumiałeś. Pozwól, że ugryzę się w język i nie odpowiem na forum.  Przepraszam. Pogadajmy na wizji, ok? 😇 😉

• Like 1

30 minutes ago, Mitek said:

Cześć

Nie no tylko się wygłupiam. Nie sugeruj się moimi uprzedzeniami. Jak szukasz lotniska to może być OK bo tam większość tras z tego co wiem była równana.

Pozdro

Spoko. 🙂 Ale zakładam, że tam klimat jak w Białce. Niby jest lotnisko, ale trzeba jeździć tam gdzie nie ma ludzi, więc tak jakby tego lotniska w ogóle nie było...