Skocz do zawartości

KOMPENSACJA - technika przyszłości

Marek O

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Marcos73 napisał:

No i to promuje Marek, zaleca do swojej techniki narty mocno taliowane, bo generalnie wykorzystuje w jeździe właściwości narty i korzysta z sił występujących w skrętach. Jego jazda jest bardzo płynna, jednak nie przekracza "parametrów" narty. Cały czas piszemy o jeździe na "krawędziach". Moim zdaniem, w jeździe proponowanej przez Marka, sztywne, dopasowane buty, wręcz przeszkadzają.

Ale tu masz przykład jazdy powiedzmy tradycyjnej, gdzie aktywuje się poszczególne sektory narty (dzioby, środek i piętki) w poszczególnej fazie skrętu. Ale poprzez te działania przekracza się zdecydowanie to co oferuje narta. Nie ma tej płynności (liniowości) w jeździe. Zdecydowanie naginają możliwości teoretyczne narty. Mimo długich nart skręty bardzo ciasne ale przejście długie. Tutaj sztywne i dopasowane buty, to mus, niejako zmuszamy narty do przekraczania ich teoretycznych barier.

pozdro

Kiedy myślę o skutecznej, efektownej i dynamicznej jeździe na nartach widzę ludzi z filmu nr 2.

Na pierwszym filmie to jakby inna dyscyplina, może filozofia. Narciarz jedzie jak wahadło; a może to narty jadą?  Dla mnie wygląda to na ciekawostką o ograniczonych możliwościach zastosowania. Przypomina mi się okres promocji funcarvingu (ojciec i propagator - Walter Kuchler chyba; krótkie narty i jazda bez kijów). Było minęło; próby czasu nie wytrzymało. 

Oczywiście to mój amatorski punkt widzenia😉

Edytowane przez lucky_luke

7 godzin temu, lucky_luke napisał:

Kiedy myślę o skutecznej, efektownej i dynamicznej jeździe na nartach widzę ludzi z filmu nr 2.

Na pierwszym filmie to jakby inna dyscyplina, może filozofia. Narciarz jedzie jak wahadło; a może to narty jadą?  Dla mnie wygląda to na ciekawostką o ograniczonych możliwościach zastosowania. Przypomina mi się okres promocji funcarvingu (ojciec i propagator - Walter Kuchler chyba; krótkie narty i jazda bez kijów). Było minęło; próby czasu nie wytrzymało. 

fotki https://www.ntn.pl/moje-narty-25-lecia/?srsltid=AfmBOorOsEV6nNauE_Wqc4TVWkynEg6zR_v4Cw43MW3RHQW8XsnHoSMI a sprzet przy okazji wypominkowo

• Like 1

7 godzin temu, lucky_luke napisał:

Cześć

I bardzo dobrze Ci się kojarzy bo Marek był swego czasu piewcą metody Kuchlera w jej pierwotnej "czystej" formie. Baa.. w tamtych czasach koncepcja szkolenia i jazdy lansowane przez Marka spowodowała, że był chyba jednym z moich największych antagonistów. Systemy nauki bezpługowej i gloryfikujące jazdę ciętą zrobiły bardzo wiele złego w narciarstwie, mam wrażenie, że zwłaszcza w naszym kraju. Sami - nawet gdzieś mam filmy - próbowaliśmy jeździć fun nawet na GSach 198 cm , muszę to znaleźć i jakoś "zcyfrować" to się pośmiejemy - ale nigdy nie popełniłem błędu dzielenia technik narciarskich na wartościowe i bezwartościowe co wielu się zdarzało i zdarza do dzisiaj.

Marek swój program kieruje do innego widza - tego, który właśnie stoi na stoku w tych za dużych butach, a takich jest znakomita większość, i może dzięki temu ten widz będzie lepiej i świadomiej na nartach się poruszał. Ale i Ty i ja możemy wziąć z jego koncepcji to co jest tam bardzo rozsądne i - jak pisałem wcześniej - narciarsko podstawowe.

Pozdro

Pozdro

16 godzin temu, lucky_luke napisał:

Cze

Tu pojawia się problem. Marek oferuje jazdę efektywną, a asy z YT efektowną. Na stokach praktycznie nie widać, ani jednej, ani drugiej. Pierwsza dostępna dla znakomitej pewnie większości, ale nie efektowna, druga niedostępna dla znakomitej większości ale efektowna. Ten efektowny sposób jazdy niestety zajmuje bardzo dużo miejsca na stoku i z reguły jest realizowany na pustych stokach, a o to wcale nie jest tak łatwo. Kanał jazdy jest szeroki i potrzeba sporo przestrzeni aby tak pojechać. Generalnie wśród innych użytkowników to jazda niebezpieczna. Jednak ludzi ciągnie do wzorca nr.2 - taka już natura człowieka.

pozdro

42 minuty temu, Marcos73 napisał:

Cze

Tu pojawia się problem. Marek oferuje jazdę efektywną, a asy z YT efektowną. Na stokach praktycznie nie widać, ani jednej, ani drugiej. Pierwsza dostępna dla znakomitej pewnie większości, ale nie efektowna, druga niedostępna dla znakomitej większości ale efektowna. Ten efektowny sposób jazdy niestety zajmuje bardzo dużo miejsca na stoku i z reguły jest realizowany na pustych stokach, a o to wcale nie jest tak łatwo. Kanał jazdy jest szeroki i potrzeba sporo przestrzeni aby tak pojechać. Generalnie wśród innych użytkowników to jazda niebezpieczna. Jednak ludzi ciągnie do wzorca nr.2 - taka już natura człowieka.

pozdro

Co do jazdy z filmu Marka - może się mylę ale dostępne to dla znakomitej większości na łagodnych stokach - owszem. Jak przyjdzie stromiej to tej większości nie widzę. 

4 minuty temu, lucky_luke napisał:

Co do jazdy z filmu Marka - może się mylę ale dostępne to dla znakomitej większości na łagodnych stokach - owszem. Jak przyjdzie stromiej to tej większości nie widzę. 

Tak, ale kurde jak gdzieś jedziesz, nawet w Alpy, to najwięcej oblegane są niebieskie i lekko czerwone, na bordowych i czarnych pustki.

pozdro

ps. Pewnie przy pewnym stopniu wytrenowania można i czerwone jeździć.