Jump to content

Powódź 2024

Spiochu
 Share

Recommended Posts

9 minut temu, tomkly napisał:

Widzę, że brak śniegu w dalszym ciągu mocno na forum odczuwalny. 

Twoje i Victora zdjęcia pokazują, że w Alpach też nie ma go w nadmiarze 😀. Spoko prognozy długoterminowe pokazują, że powoli zbliża się i do nas zima ❄️. A tak na marginesie, z kim się widzimy na otwarciu sezonu w Szczyrku?

2 minuty temu, kordiankw napisał:

Twoje i Victora zdjęcia pokazują, że w Alpach też nie ma go w nadmiarze 😀. Spoko prognozy długoterminowe pokazują, że powoli zbliża się i do nas zima ❄️. A tak na marginesie, z kim się widzimy na otwarciu sezonu w Szczyrku?

Jeśli będę w Bielsku to przyjadę, ale jedynie w celach towarzyskich. 😄

• Like 1

31 minut temu, kordiankw napisał:

kiedy Szczyrk startuje z nocnymi w ciągu tygodnia? 

Teraz, kordiankw napisał:

Jak spadnie śnieg ❄️ 🤣

to wiem. chodzi bardziej mi o to, czy startują już w grudniu z nocnymi w tygodniu, czy od stycznia. Sudety odpalają nocne dla przykładu od stycznia, jak puszczą coś wieczorem i w nocy w grudniu, to tylko w weekend.

10 minut temu, grimson napisał:

to wiem. chodzi bardziej mi o to, czy startują już w grudniu z nocnymi w tygodniu, czy od stycznia. Sudety odpalają nocne dla przykładu od stycznia, jak puszczą coś wieczorem i w nocy w grudniu, to tylko w weekend.

Żeby wystartowali z nocnymi, muszą być warunki na niebieskiej 3 i lub czerwonej 1. Doświadczenia z wcześniejszych sezonów pokazują, że poniżej Hali Skrzyczeńskiej priorytetem jest niebieska 4. Dlatego wszystko zależy od ilości opadów śniegu i temperatury.

Ps. Jeżeli BSA wystartuje z sezonem zimowym, to tam będzie i jazda wieczorna.

Edited by kordiankw
  • Like 1
  • Thanks 1

Godzinę temu, christof napisał:

trojka chyba

W ubiegłym sezonie na otwarciu na 3 leżały hałdy śniegu w oczekiwaniu na święta, a 4 do Soliska była czynna o ile mnie pamięć nie myli.

ps. Sprawdziłem, tak było. Niestety nie mogę dołączyć zdjęć, jakiś błąd mi wyskakuje.

Edited by kordiankw

Takie podsumowanie znalazłem:

„Błąd myślowy tego rodzaju analiz tkwi w założeniu, że wyborcy głosujący na takie postacie jak Trump, Duda, Kaczyński, Macierewicz czy Mejza, kierują się jakimiś przesłankami racjonalnymi. Takie analizy sporządzają ludzie z zasady racjonalnie myślący, wykształceni, mający zdolność krytycznej oceny otaczającego ich świata. I przekonani, że inni też myślą racjonalnie. W wypadku wyborców skrajnej prawicy tak nie jest. Oni głosują emocjami, napędzani wściekłością, którą się w nich sztucznie generuje i która szuka dla siebie jakiegoś ujścia, a jednocześnie, na swoim przeciwległym biegunie, zamienia się w kult "idola". Ktoś kiedyś pisał słusznie, że Hitlera wyniósł do władzy "wściekły drobnomieszczanin". Kto wyniósł do władzy Kaczyńskiego? "Wściekły katolik". A Trumpa zapewne "wściekły ewangelikanin". Do większości tych ludzi nie ma szans dotrzeć w żaden racjonalny sposób. To jakby próbować fanatyka katolickiego przekonać do ateizmu.”

Tak że trzeba wrócić do ***** *** 

coby nam nie wybrali jakiegoś fanatycznego Czarnka

Edited by MarioJ
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1

48 minut temu, MarioJ napisał:

„Błąd myślowy tego rodzaju analiz tkwi w założeniu, że wyborcy głosujący na takie postacie jak Trump, Duda, Kaczyński, Macierewicz czy Mejza, kierują się jakimiś przesłankami racjonalnymi. Takie analizy sporządzają ludzie z zasady racjonalnie myślący, wykształceni, mający zdolność krytycznej oceny otaczającego ich świata. I przekonani, że inni też myślą racjonalnie. W wypadku wyborców skrajnej prawicy tak nie jest. Oni głosują emocjami, napędzani wściekłością, którą się w nich sztucznie generuje i która szuka dla siebie jakiegoś ujścia, a jednocześnie, na swoim przeciwległym biegunie, zamienia się w kult "idola". Ktoś kiedyś pisał słusznie, że Hitlera wyniósł do władzy "wściekły drobnomieszczanin". Kto wyniósł do władzy Kaczyńskiego? "Wściekły katolik". A Trumpa zapewne "wściekły ewangelikanin". Do większości tych ludzi nie ma szans dotrzeć w żaden racjonalny sposób. To jakby próbować fanatyka katolickiego przekonać do ateizmu.”

Tak że trzeba wrócić do ***** *** 

coby nam nie wybrali jakiegoś fanatycznego Czarnka

W skrócie - jeśli nie masz czym przekonać wyborców, wyhoduj sobie wyznawców..

2 godziny temu, MarioJ napisał:

„Błąd myślowy tego rodzaju analiz tkwi w założeniu, że wyborcy głosujący na takie postacie jak Trump, Duda, Kaczyński, Macierewicz czy Mejza, kierują się jakimiś przesłankami racjonalnymi. Takie analizy sporządzają ludzie z zasady racjonalnie myślący, wykształceni, mający zdolność krytycznej oceny otaczającego ich świata. I przekonani, że inni też myślą racjonalnie. W wypadku wyborców skrajnej prawicy tak nie jest. Oni głosują emocjami, napędzani wściekłością, którą się w nich sztucznie generuje i która szuka dla siebie jakiegoś ujścia, a jednocześnie, na swoim przeciwległym biegunie, zamienia się w kult "idola". Ktoś kiedyś pisał słusznie, że Hitlera wyniósł do władzy "wściekły drobnomieszczanin". Kto wyniósł do władzy Kaczyńskiego? 

"Reductio ad Hitlerum" zazwyczaj swiadczy o zerowych argumentach dyskutanta..... ;-). Poza tym to  lewicowiec/socjalista czystej wody....

• Thanks 1

W dniu 6.11.2024 o 19:41, kordiankw napisał:

Być może będę, w okolicy służbowo. Tak się zastanawiam czy brać narty 😉

• Like 2