tomkly Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowane) 14 minut temu, MarioJ napisał: Masz wybór. Mieszkasz blisko granicy Śląska, więc przeprowadź się ostatecznie na Śląsk i będziesz miał swoją stolicę w centrum autostradowego świata. Śląsk to prawie Dubaj. Jesteś zamożny, więc dla ciebie wszystko jest możliwe. A Kraków układa swój transport inaczej niż Dubaj. I nie licz na żadne tutaj zmiany, które tobie miałaby ułatwić jeżdżenie po city. Mam dla ciebie podpowiedź: emeryci mają takie torby na kółkach na zakupy. Świetne rozwiązanie, tam się dużo mieści. Dobry biznesmen wykorzystuje szanse, elastycznie dostosowuje się do warunków i nie walczy z przeciwnościami, których nie jest w stanie zmienić. 🙂 Ty się przecież świetnie umiesz dostosowywać, do Krakowa wysyłasz swoich współpracowników. PA A krakowski skansen niech utrzymuje się jedynie z angielskich turystów... Gratuluję szerokich horyzontów, w sensie spojrzenia na całość otaczającej rzeczywistości. Masz rację co do tego, że wybieram bardziej atrakcyjne biznesowo alternatywy aniżeli miejsca, do których nie da się normalnie dojechać, to naturalne w ekonomii zjawisko. Podobnie jest w turystyce i bardzo wielu innych dziedzinach życia. Kto tego nie rozumie, wypada z gry. Edytowane 22 godziny temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 1 godzinę temu, MarioJ napisał: Masz wybór. Mieszkasz blisko granicy Śląska, więc przeprowadź się ostatecznie na Śląsk i będziesz miał swoją stolicę w centrum autostradowego świata. Śląsk to prawie Dubaj. Jesteś zamożny, więc dla ciebie wszystko jest możliwe. A Kraków układa swój transport inaczej niż Dubaj. I nie licz na żadne tutaj zmiany, które tobie miałaby ułatwić jeżdżenie po city. Mam dla ciebie podpowiedź: emeryci mają takie torby na kółkach na zakupy. Świetne rozwiązanie, tam się dużo mieści. Dobry biznesmen wykorzystuje szanse, elastycznie dostosowuje się do warunków i nie walczy z przeciwnościami, których nie jest w stanie zmienić. 🙂 Ty się przecież świetnie umiesz dostosowywać, do Krakowa wysyłasz swoich współpracowników. PA No proszę nawet znasz przykład gdzie infrastruktura jako tako funkcjonuje. W porównaniu do gównianego Wrocławia to jest przepaść. A dojazdy zbiorkomem też tam sprawnie działają, głównie kolej. Jedynie tylu eko-oszołomów nie ma bo slazacy by z nimi porzadek zrobili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 1 godzinę temu, a_senior napisał: Czyli należysz do tej grupy ludzi, którzy praktycznie muszą jeździć samochodem po mieście. Ciężko jest też rodzicom rozwożącym swojej dzieci do szkół i przedszkoli (na mojej ulicy jest przedszkole). Nie mówiąc o taxi, różnych dostawcach czy fachowcach od remontów i napraw w domach. Naprawdę nie zazdroszczę im tych jazd, bo ja musząc jeździć samochodem po mieście w godzinach szczytu lub blisko nich, co na szczęście zdarza się rzadko, dostaję tzw. kurwicy. 🙂 Mario w uproszczeniu chodzi o to, i ja to rozumiem i popieram, że jeśli ułatwimy jazdę samochodom prywatnym w mieście, np. ograniczając buspasy, poszerzając drogi, ulice, gdzie to możliwe, to pojawi się jeszcze więcej samochodów (część dotychczas nie korzystających z samochodów znów zacznie z nich zachęcona korzystać), korki się nie zmniejszą a efektem będzie jeszcze większy i upierdliwy dla wszystkich ruch drogowy. Nie mówiąc o większym zapyleniu, zaczadzeniu, itp. Zresztą w samym Krakowie naprawdę nie da sie poszerzyć ulic nie burząc 100 i więcej letnich kamienic. BTW, dziś jechałem tramwajem w stonę tzw. Górki Narodowej (płn. Krakowa) i mijałem dwa P+R, te które Ci proponowano jako miejsce na dojazdy samochodem. Pełne, podobnie jak wszystkie ulice wokół nich. Mnóstwo ludzi z nich korzysta i chyba nie jest to głupi pomysł dla niektórych. Tramwaj jedzie z tych miejsc do samego centrum 15-20 min. Tylko to tak nie działa. To nie Londyn ani Tokio. Liczba aut jest ograniczona i nie przybywa ich w nieskonczonosc. Bardzo niewielki procent zrezygnuje tez z auta bo to wygoda, a dla niektorych tez lans. Wolą stać godzinę w korku. Niezwykle rzadko zbiorkom jest tez szybszy niz auto. Przynajmniej dopuki nie ma metra. Buspasy to symbol lewicowej glupoty. Sa niczym innym jak marnowaniem infrastruktury. Buspas oplaca sie tylko wtedy gdy nie jest potrzebny (czyt. i tak bylby zapchany autobusami.) Poza szczytem, czesto korek jest tylko daltego ze jest buspas. Za to kolej ma duzy zapas przepustowosci ale miastu szkoda kasy na wiecej polaczen. Tak sie sklada ze mieszkam przy dworcu. Do centrum 10-15? minut pociagiem. i tak sie nie oplaca jechac bo polaczenia okazjonalnie. Tylko po co wydawac na kolejne pociagi. Lepiej tracic miliony na zwezanie drog i budowe progow. Szwagier burmistrza ma firme buowlana to przynajmniej zarobi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 7 godzin temu, MarioJ napisał: Wg mnie na drogach dwujezdniowych (wszystkie przejścia z sygnalizacją) w mieście to może być 70. Na drogach zbiorczych, głównych etc to 50. Na drogach osiedlowych wszędzie 30 i równorzędne skrzyżowania. 10 to wyjąłeś sobie z Twojego małego rozumku wy, egocentrycy w puszkach, nigdy nie bierzecie pod uwagę ludzi, którzy wogóle nie używają auta. Dzieci i starsi mają problem z rozpoznaniem dużej prędkości auta. Patrzą na odległość od auta. mario 2028 prognoza: Ponieważ wprowadzenie sygnalizacji swietlnej zwieksza czas oczekiwania pieszego nalezy wprowadzic 30 na wszystkich drogach w miescie. Za wyjatkiem stref zamieszkania gdzie konieczne jest ograniczenie do 10, dzieci bawiace sie na osiedlowych uliczkach nie potrafia ocenic predkosci poruszajacego sie auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 3 godziny temu, MarioJ napisał: Nie musisz mi nic polecać. Zapamiętaj sobie w swoim małym mózgu: 60% podróży po Wrocławiu jest wykonywanych inaczej niż samochodem osobowym. W Krakowie jest zapewne podobnie. Samochody osobowe to mniejszość w dużym mieście. Badania wykonano w sloneczna niedziele na trasie od parku do żabki. Ludzie woza autem dzieci do przedszkola 500m od bloku a ty wierzysz w takie bajki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 10 godzin temu, Marcos73 napisał: Mitek, ale ja też staram się nie wywierać na nikim presji, ależ czasami to nerwy puszczają. Na autostradzie jak chce kogoś wyprzedzić to wrzucam kierunek. Działa we Włoszech. W PL - niekoniecznie. Ludzie jakoś tacy rozkojarzeni jeżdżą. Ja mimowolnie co 5 sek. zerkam w boczne lusterka. Nie wiem, chyba większość ma obawy zjechać na prawy, bo nie potrafi wrócić potem na lewy. A już najbardziej mnie wkurwiają Ci, którym zjadę i widzą że dojeżdżam np. do Tir-a, zamiast nieco przyśpieszyć, powodują, że musze znacznie zwolnić. Ja bym na to nie wpadł, aby tak zrobić. pozdro Racja. Ludzie nie patrzą w lusterka. Pamiętam jak wiozłem kiedyś dziewczynę, młoda blondi co gdy złapała mi za kierownicę bo poprawiałem okulary na mopie i przez ułamek sekundy w kierunku krawężnika pojechałem, to się okazało, że z chłopakiem wpadli na pomysł zwiedzenia Europy jako kierowcy tirów. Ona jako pasażer nawet ciągle na lusterku. Też włączam migacz, działa jak ktoś patrzy, a także gdy nie chce ci nic udowodnić, tacy też są. Wczoraj jechałem do Skierniewic na tempomacie aż do obwodnicy Łodzi, wtedy już się nią dało, SkiForum edukuje, wolno jechałem, spalanie koło 5. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowane) 5 godzin temu, grimson napisał: ja mam trzyetapową zachęte, do odblokowania lewego pasa na autostradzie: - migacz - błysk długimi - jak oba wyżej nie działają, wyprzedzam prawym działa zawsze i wszędzie. Ważne aby nie mieszać tych systemów ani nie stosować równocześnie. Zmieniłbym też kolejność między dwa i trzy. Zresztą długie to przemoc. Migacz to jedynie sugestia. Najlepsi są Janusze którzy gdy wyprzedzani prawym nagle przyspieszają. Edytowane 18 godzin temu przez star 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, star napisał: Ważne aby nie mieszać tych systemów ani nie stosować równocześnie. Zmieniłbym też kolejność między dwa i trzy. Zresztą długie to przemoc. Migacz to jedynie sugestia. Najlepsi są Janusze którzy gdy wyprzedzani prawym nagle przyspieszają. Janusze celowo wloką się lewym, bo mają włączone kamerki. potem taki głąb wrzuca materiał na YT, z pełnym oburzenia komentarzem, że właśnie wyprzedził mnie prawym pasem PIRAT DROGOWY, który stworzył zagrożenie dla zdrowia i życia całej populacji na ziemi. oczywiście w trakcie sesji nagrania Janusz ma dużo możliwości, żeby zjechać na prawy pas i zwolnić lewy, ale co tam: ja jadę lewym, prawy jest dla oszołomów. potem taki Janusz w komentarzach na YT udowadnia, że nie miał jak zjechać na prawy, bo jechał z prędkością X, na prawym pasie miał tylko 200m wolnego miejsca, co jest sprzeczne z Kodeksem Drogowym, bo trzeba zachować bezpieczny odstęp w odległości Y. wejdź sobie na kanał YT Stop Cham, tam jest takich przypadków na pęczki. Edytowane 15 godzin temu przez grimson 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowane) 8 godzin temu, Spiochu napisał: Niezwykle rzadko zbiorkom jest tez szybszy niz auto. W Krakowie prawie zawsze jest szybszy. Nawet wyjazd z Krakowa, który zajmuje czasem ok. 1h samochodem, jest dużo szybszy busem. Właśnie zaraz jadę na swoją wieś busem. 🙂 Jadę busem a nie samochodem m.in. z tego powodu. Edytowane 12 godzin temu przez a_senior 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 3 godziny temu, grimson napisał: Janusze celowo wloką się lewym, bo mają włączone kamerki. potem taki głąb wrzuca materiał na YT, z pełnym oburzenia komentarzem, że właśnie wyprzedził mnie prawym pasem PIRAT DROGOWY, który stworzył zagrożenie dla zdrowia i życia całej populacji na ziemi. oczywiście w trakcie sesji nagrania Janusz ma dużo możliwości, żeby zjechać na prawy pas i zwolnić lewy, ale co tam: ja jadę lewym, prawy jest dla oszołomów. potem taki Janusz w komentarzach na YT udowadnia, że nie miał jak zjechać na prawy, bo jechał z prędkością X, na prawym pasie miał tylko 200m wolnego miejsca, co jest sprzeczne z Kodeksem Drogowym, bo trzeba zachować bezpieczny odstęp w odległości Y. wejdź sobie na kanał YT Stop Cham, tam jest takich przypadków na pęczki. A co jeżeli jazdę lewym pasem przepisał mu lekarz 😜 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 12 godzin temu, MarioJ napisał: Masz wybór. Mieszkasz blisko granicy Śląska, więc przeprowadź się ostatecznie na Śląsk i będziesz miał swoją stolicę w centrum autostradowego świata. Śląsk to prawie Dubaj. Jesteś zamożny, więc dla ciebie wszystko jest możliwe. Chciałam tylko nadmienić że Katowice też mają wprowadzić SCT 😁: https://mojekatowice.pl/artykuly/artykul/katowice-zobligowane-do-wprowadzenia-strefy-czystego-transportu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 3 godziny temu, kordiankw napisał: A co jeżeli jazdę lewym pasem przepisał mu lekarz 😜 Żartujemy to może jeszcze taki: jak wybiera pas to na całe życie, jej córka też będzie nim jeździła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 4 godziny temu, a_senior napisał: W Krakowie prawie zawsze jest szybszy. Nawet wyjazd z Krakowa, który zajmuje czasem ok. 1h samochodem, jest dużo szybszy busem. Właśnie zaraz jadę na swoją wieś busem. 🙂 Jadę busem a nie samochodem m.in. z tego powodu. Dla mnie nie jest problemem np. dojsc 1km z buta. We Wrocku czy w Lodzi wielokrotnie rozwazalem dojazd komunikacja i nigdy sie to nie oplacalo. Jak policzysz czas od drzwi do drzwi i musisz byc o konkretnej godzinie to zwykle schodzi 2x dluzej. Kiedys mialem prace tak, ze rowerem byloby identycznie lub szybciej niz autem ale komunikacja dalej dluzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu To ja napiszę o złodziejskiej metodzie ostatnich lat na autobanach niemieckich bo mnie normalnie aż trząsa na samą myśl 🤬 Co wyjazd gdzieś przez DE łapie sie na ten ich nr z fotografem . Mianowicie;trzy/dwa/cztery pasy bez różnicy ale zawsze piękna ścieżka oj prosta że można dać po garach i dość długa ze końca nie widać ale górny telebim wskazuje ograniczenie do 120 😂więc się zwalnia do tych 120 i nagle fotograf robi fotę bo gdzieś ale gdzie 🧐był znak ograniczenia do 100 a za fotografem ponownie jest 120 🤬. Wlasnie przeszedł kolejny z DE po korekcie błędu aparatu było 109 na 100 i 20€ do zapłaty 😂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) 4 godziny temu, zając napisał: Chciałam tylko nadmienić że Katowice też mają wprowadzić SCT 😁: https://mojekatowice.pl/artykuly/artykul/katowice-zobligowane-do-wprowadzenia-strefy-czystego-transportu Nie wiem czy ten numer przejdzie, bo lokalsi są ewidentnie przeciw. Z łatwością uda się pozbierać minimum głosów niezbędne do zwołania referendum, a następnie w takowych uchwałę unieważnić, nawet wbrew ustawowemu zapisowi o obowiązku utworzenia takowej. Mamy do czynienia z ciekawą sytuacją prawną - referendum nie może dotyczyć kwestii dotyczących zapisów prawa powszechnie obowiązującego --> czyli nie unieważni ustawy nakazującej utworzenie takiej strefy, ale może uchylić uchwałę tę strefę wprowadzającą jako niezgodną z wolą mieszkańców, gdyż przykładowo strefa ta obejmuje zbyt duży obszar. Jak chodzi o Bielsko to już zapowiedziałem na jednej z sesji RM, że stanę na czele komitetu tego typu inicjatywy, gdyby miasto forsowało na siłę taki pomysł. Nie spodziewam się problemów ani z zebraniem podpisów 10% uprawnionych do głosowania, ani uchylenia takowej uchwały. Czynię to z czysto ideowych powodów, mnie osobiście taka strefa bardzo by odpowiadała, gdyż w teorii ogranicza ona ruch. Natomiast jest to nieuczciwe w stosunku do osób, które używają starych pojazdów, nie dlatego, że lubią, tylko nie stać ich na nowsze. Kolejny raz stosuje się instrumenty prawne dzielące ludzi na lepszych i gorszych, ze względu na zamożność. Edytowane 6 godzin temu przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 19 godzin temu, tomkly napisał: W AMG Jeździsz klekotem czy 6.3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, tomkly napisał: Jak chodzi o Bielsko to już zapowiedziałem na jednej z sesji RM, że stanę na czele komitetu tego typu inicjatywy, gdyby miasto forsowało na siłę taki pomysł. Nie spodziewam się problemów ani z zebraniem podpisów 10% uprawnionych do głosowania, ani uchylenia takowej uchwały. Czynię to z czysto ideowych powodów, mnie osobiście taka strefa bardzo by odpowiadała, gdyż w teorii ogranicza ona ruch. Nie dasz rady zebrać tych podpisów. Jest to raczej zadanie trudne. Robiłeś dotychczas jakieś społeczne akcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 24 minuty temu, MarioJ napisał: Nie dasz rady zebrać tych podpisów. Jest to raczej zadanie trudne. Robiłeś dotychczas jakieś społeczne akcje? To ciekawe . Nie w sensie, że neguję Twoje zdanie bo tak nie jest. Po prostu się zastanawiam. Mogę się mylić ale potrzeba ok. 15 K głosów. To dużo i niedużo. Dużo jak się nie ma zaplecza i bardzo mało jak się je ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 4 godziny temu, PaVic napisał: Jeździsz klekotem czy 6.3 ? Klekotem co oczywiste, natomiast on ma nie tylko plastikowy pakiet AMG ale również zawieszenie i hamulce. Tak go ktoś skonfigurował - kupiłem roczny w Niemczech. Przy czym to jest wersja 300d, nazwana tak dla żartu przez producenta. Powinna się nazywać 200 bi td. Ale to i tak mało w porównaniu do AMG 63, wiesz zapewne jaki tam jest teraz silnik. 😵 Jeżdżę dieslem. Wszystko do czego w życiu doszedłem jest wynikiem umiejętnego zarządzania finansami i nie rozwalania kasy na głupoty. Spalanie tego samochodu to średnio jakieś 5,5 litra ON, a tankuję wyłącznie B0, albo MOL albo Slovnaft w Czeskim Cieszynie. Edytowane 1 godzinę temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 1 godzinę temu, MarioJ napisał: Nie dasz rady zebrać tych podpisów. Jest to raczej zadanie trudne. Robiłeś dotychczas jakieś społeczne akcje? Bez najmniejszego problemu w ciągu dwóch-trzech tygodni. Wystarczy sieć kontaktów i promocja inicjatywy w lokalnych mediach oraz internecie. Edytowane 1 godzinę temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 28 minut temu Udostępnij Napisano 28 minut temu 35 minut temu, tomkly napisał: Klekotem co oczywiste Gdybym tyrał po 16h dziennie to 6.3 by ryczał i nie ma bata ale,że tyram po 24h tygodniowo to klekot jak znalazl 🤷♂️ dlatego pytam bo nie jest to takie oczywiste 😉🥳 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 22 minuty temu Udostępnij Napisano 22 minuty temu (edytowane) 5 minut temu, PaVic napisał: Gdybym tyrał po 16h dziennie to 6.3 by ryczał i nie ma bata ale,że tyram po 24h tygodniowo to klekot jak znalazl 🤷♂️ dlatego pytam bo nie jest to takie oczywiste 😉🥳 Obecna edycja AMG 6.3 to żart. Silnik 2.0 bi-turbo o mocy 476 koni. Przewidywana żywotność < 100 tys. km. Edytowane 22 minuty temu przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 9 minut temu Udostępnij Napisano 9 minut temu 12 minut temu, tomkly napisał: Obecna edycja AMG 6.3 to żart. Silnik 2.0 bi-turbo o mocy 476 koni. Przewidywana żywotność < 100 tys. km. To fakt ale zawsze można znaleźć potwora z przeszłości 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi