jurek_h Napisano wczoraj o 12:52 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:52 2 godziny temu, tomkly napisał: Jeśli miałbym poszukiwać wzorców to gdzieś w uproszczeniu na poziomie profesora uniwersytetu tudzież genialnego wirtuoza ortopedii. Dla mnie social media to dowód totalnej degrengolady współczesnej cywilizacji. Zawsze w takich sytuacjach przychodzi mi na myśl Bartek Walos. To oczywiście żartobliwie ale jednak nie przepadam za opowiadaniem typu "kiedyś to było" Np. moja córka i jej dość szerokie otoczenie to cudowni, wspaniali ludzie i jestem pewien, że świat urządzony przez nich będzie lepszy niż niż ten który my taki jak widać wykreowaliśmy. Tak , to my , to nasze pokolenie za tym stoi ,że jest jak jest. Świat się oczywiście obroni i w moim przekonaniu współczesna młodzież uczyni go lepszym. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 13:09 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:09 (edytowane) 3 godziny temu, tomkly napisał: Jeśli miałbym poszukiwać wzorców to gdzieś w uproszczeniu na poziomie profesora uniwersytetu tudzież genialnego wirtuoza ortopedii. Dla mnie social media to dowód totalnej degrengolady współczesnej cywilizacji. Cholera, szukam go już od ponad 50 lat u żony, profesora uniwersytetu. 🙂 A wirtuza ortopedii, a ściśle neurochirurga też szukamy od pewnego czasu. Niestety. 😉 Z social mediami jest tak jak z większością innych, zwłaszcza tych niedawnych, wynalazków ludzkości. Są plusy dodatnie i ujemne. 🙂 Bardzo mi się np. podoba zdanie S. Lema "Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu głupich ludzi, dopóki nie zajrzałem do internetu". Nawet to nasze dość niemrawe forum, w końcu też SM, ma swoje dodatnie i ujemne. Wbrew pozorom, choć wydawało mi się, że o nartach dużo wiem, sporo dzięki SF nowego się dowiedziałem. No i cała sfera towarzyska w realu dla wielu uczestników. Te spotkania, gadki, może i przyjaźnie. To wszystko dzięki SM. Świat bez nich byłby o wiele bardziej szary. A na ile i jak z nich korzystamy to już zależy od nas. Jednym z powodów dla których tak bardzo filmiki Marty przypadły mi do gustu jest fakt, że mam dorosłą córkę. Dobrze jeżdżacą na nartach, choć oczywiście nie tak dobrze jak Marta, i troche podobną w zachowaniu do niej. I myślę, że podobne motywy ma Jurek. 🙂 Edytowane wczoraj o 13:12 przez a_senior 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano wczoraj o 15:02 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:02 1 godzinę temu, a_senior napisał: A wirtuza ortopedii, a ściśle neurochirurga też szukamy od pewnego czasu. Niestety. 😉 Na tym podwórku też dawniej szukałem na pierwszych stronach gazet.. do momentu jak sobie uświadomiłem że gdy jedni pisali książki, robili profesury i doktoraty to inni stali przy stole operacyjnym - to takich teraz wybieram jakby co.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 15:20 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:20 18 minut temu, Lexi napisał: Na tym podwórku też dawniej szukałem na pierwszych stronach gazet.. do momentu jak sobie uświadomiłem że gdy jedni pisali książki, robili profesury i doktoraty to inni stali przy stole operacyjnym - to takich teraz wybieram jakby co.. Czasem uda sie pogodzić jedno i drugie. Na razie mamy namierzonego dr Chrzanowskiego. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 15:47 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:47 26 minut temu, a_senior napisał: Czasem uda sie pogodzić jedno i drugie. Na razie mamy namierzonego dr Chrzanowskiego. Też jeździ na nartach Carpani ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano wczoraj o 15:54 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:54 51 minut temu, Lexi napisał: Na tym podwórku też dawniej szukałem na pierwszych stronach gazet.. do momentu jak sobie uświadomiłem że gdy jedni pisali książki, robili profesury i doktoraty to inni stali przy stole operacyjnym - to takich teraz wybieram jakby co.. To ja też poproszę o namiary na dobrego neurochirurga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano wczoraj o 16:09 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:09 9 minut temu, Edwin napisał: To ja też poproszę o namiary na dobrego neurochirurga. Dr Andrzej Koziarski, kierownik kliniki neurochirurgii w WIM na Szaserów w Warszawie. Nie znam lepszego od guza mózgu. Operował moją szwagierkę kilkanaście lat temu. W USA, gdzie teraz szwagierka mieszka i poszła na kontrolę, byli pod dużym wrażeniem przeprowadzonej operacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 17:04 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:04 6 godzin temu, Marcos73 napisał: To ten co wytknął Marcelowi błędy na zasadzie "Co wolno Wojewodzie, to nie tobie smrodzie". Marku, a nie pomyliłeś z R. Mcglashan? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano wczoraj o 17:06 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 17:06 Godzinę temu, Edwin napisał: To ja też poproszę o namiary na dobrego neurochirurga. Jakiś czas temu oglądałem dokument dwa odcinki chyba na TLC czy coś takiego „Neurochirurg” pewnie znajdziesz w sieci profesor… Ząbek też z Wawy . Nowatorskie metody a świat przyjeżdża i się uczy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 2 godziny temu, a_senior napisał: Marku, a nie pomyliłeś z R. Mcglashan? Może, ale to nie istotne. Oboje doskonale jeżdżą. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowane) 13 godzin temu, a_senior napisał: Czasem uda sie pogodzić jedno i drugie. Na razie mamy namierzonego dr Chrzanowskiego. Jaka specjalizacja tej neurochirurgii? Od rąk, mam namiary. Mogę popytać o innych jak chcesz? Wspomniany Pan doktor Chrzanowski z tego co się orientuję robił specjalizację u p. Czyrnego a to dobra rekomendacja. Ale jeszcze jedna śmieszna rzecz mi się rzuciła w oczy - opisy pacjentów: np. Pan doktor jest bardzo miły i uśmiechnięty, cierpliwy, wszystko dobrze tłumaczy itd. - ani słowa o kwestiach skuteczności działań czy efektach zabiegów. Śmieszne. Nie raz się z tym spotkałem w rozmowach ze znajomymi. A później jest zaskoczenie jak coś nie wyjdzie jak dobór był na podstawie tak irracjonalnych kryteriów. Pozdro Edytowane 12 godzin temu przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 2 godziny temu, Mitek napisał: Jaka specjalizacja tej neurochirurgii? Od rąk, mam namiary. Mogę popytać o innych jak chcesz? Dzięki. Chodzi o kręgosłup a ściśle jego część lędźwiową. Nie moją 🙂 Dr Chrzanowski specjalizuje się właśnie w kręgosłupie. Dobrze znany w Krakowie. Znamy też kilka osób, których skutecznie, z dobrymi skutkami operował. Nie wiadomo jeszcze czy operacja jest konieczna. Na razie trzeba umówić spotkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) W dniu 14.05.2026 o 15:09, a_senior napisał: Cholera, szukam go już od ponad 50 lat u żony, profesora uniwersytetu. 🙂 A wirtuza ortopedii, a ściśle neurochirurga też szukamy od pewnego czasu. Niestety. 😉 Z social mediami jest tak jak z większością innych, zwłaszcza tych niedawnych, wynalazków ludzkości. Są plusy dodatnie i ujemne. 🙂 Bardzo mi się np. podoba zdanie S. Lema "Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu głupich ludzi, dopóki nie zajrzałem do internetu". Nawet to nasze dość niemrawe forum, w końcu też SM, ma swoje dodatnie i ujemne. Wbrew pozorom, choć wydawało mi się, że o nartach dużo wiem, sporo dzięki SF nowego się dowiedziałem. No i cała sfera towarzyska w realu dla wielu uczestników. Te spotkania, gadki, może i przyjaźnie. To wszystko dzięki SM. Świat bez nich byłby o wiele bardziej szary. A na ile i jak z nich korzystamy to już zależy od nas. Jednym z powodów dla których tak bardzo filmiki Marty przypadły mi do gustu jest fakt, że mam dorosłą córkę. Dobrze jeżdżacą na nartach, choć oczywiście nie tak dobrze jak Marta, i troche podobną w zachowaniu do niej. I myślę, że podobne motywy ma Jurek. 🙂 Ja zacząłbym skromnie od krajowego konsultanta;-) tak robiłem szukajac onkologa ale trafiłem na koniec nie na początku ale zdążyłem przed panem bogiem zresztą wtedy był jeszcze nie prof i nie konsultant ale już sporo w głowie i jeszcze dobra ręka, natomiast ci ludzie znają środowisko i być może dobrze polecą mimo że już nie operują z racji wieku... Konsultantem krajowym w dziedzinie neurochirurgii jest prof. dr hab. n. med. Tomasz Trojanowski. Jest on kierownikiem Katedry i Kliniki Neurochirurgii i Neurochirurgii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, a jego funkcja wiąże się z nadzorem nad szkoleniami specjalizacyjnymi oraz doradztwem w dziedzinie neurochirurgii w Polsce ps doczytałem, że to kręgosłup lędźwiowy tako rzecze gemini W zakresie stabilizacji i biomechaniki (Ortopedia): Konsultantem krajowym w dziedzinie ortopedii i traumatologii narządu ruchu jest prof. dr hab. n. med. Jarosław Czubak (Klinika Ortopedii, Ortopedii Dziecięcej i Traumatologii CMKP w Otwocku). [1, 2] Gdzie szukać wybitnych specjalistów od kręgosłupa lędźwiowego? Leczeniem operacyjnym rwy kulszowej, dyskopatii, stenozy czy niestabilności lędźwiowej zajmują się czołowe ośrodki w Polsce: Klinika Neurochirurgii CMKP w Warszawie (Szpital Bielański) – prof. dr hab. n. med. Mirosław Ząbek (specjalizacja m.in. w nowoczesnych operacjach kręgosłupa). Klinika Neurochirurgii i Chirurgii Kręgosłupa w Zakopanem (Uniwersytecki Szpital Ortopedyczno-Rehabilitacyjny). Klinika Chirurgii Kręgosłupa, Ortopedii i Traumatologii w Poznaniu (Szpital Kliniczny im. Wiktora Degi). [1, 2] Edytowane 3 godziny temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) Długo to trwało ale już mam dość tych negocjacji i Carpani choć już był w akceptowalnej przeze mnie cenie ( narty posezonowe ) to dziś zamówiłem Dynie GS 182 R22 Gdyby ktoś szukał są moim skromnym zdaniem już w dobrej cenie ,ja się skusiłem i czekam już z niecierpliwością do kolejnego sezonu 🥳 https://www.easy-gliss.com/en/ski/alpine-skiing/material/ski-sets-bindings/ski-speed-course-wc-gs-170-182-r22-spx-15-rockerace-hot-red-3607684797553-20975.html?srsltid=AfmBOopG-Qiil16m7mdlpQMUcatxtRNcmTHpNjuguG3JF9fSPX3oPpev#/144-size-182_cm A Carpani AR-K 😤cóż może przyjdą jeszcze lepsze czasy 😂 Choć są w posezonowych cenach te które sami testowaliśmy i nie tylko ale kontaktować się z Pawłem @Gabrikbo ja mu w temat wchodzić nie mam zamiaru choć miałem odibiscie prywatne łącze dyskusyjno-negocjacyjne . Edytowane 2 godziny temu przez PaVic 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 37 minut temu, PaVic napisał: Długo to trwało ale już mam dość tych negocjacji i Carpani choć już był w akceptowalnej przeze mnie cenie ( narty posezonowe ) to dziś zamówiłem Dynie GS 182 R22 Gdyby ktoś szukał są moim skromnym zdaniem już w dobrej cenie ,ja się skusiłem i czekam już z niecierpliwością do kolejnego sezonu 🥳 https://www.easy-gliss.com/en/ski/alpine-skiing/material/ski-sets-bindings/ski-speed-course-wc-gs-170-182-r22-spx-15-rockerace-hot-red-3607684797553-20975.html?srsltid=AfmBOopG-Qiil16m7mdlpQMUcatxtRNcmTHpNjuguG3JF9fSPX3oPpev#/144-size-182_cm A Carpani AR-K 😤cóż może przyjdą jeszcze lepsze czasy 😂 Choć są w posezonowych cenach te które sami testowaliśmy i nie tylko ale kontaktować się z Pawłem @Gabrikbo ja mu w temat wchodzić nie mam zamiaru choć miałem odibiscie prywatne łącze dyskusyjno-negocjacyjne . masz już adresy dobrych chirurgów, ortopedów i fizjoterapeutów w Twojej okolicy ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 44 minuty temu, PaVic napisał: Długo to trwało ale już mam dość tych negocjacji i Carpani choć już był w akceptowalnej przeze mnie cenie ( narty posezonowe ) to dziś zamówiłem Dynie GS 182 R22 Gdyby ktoś szukał są moim skromnym zdaniem już w dobrej cenie ,ja się skusiłem i czekam już z niecierpliwością do kolejnego sezonu 🥳 https://www.easy-gliss.com/en/ski/alpine-skiing/material/ski-sets-bindings/ski-speed-course-wc-gs-170-182-r22-spx-15-rockerace-hot-red-3607684797553-20975.html?srsltid=AfmBOopG-Qiil16m7mdlpQMUcatxtRNcmTHpNjuguG3JF9fSPX3oPpev#/144-size-182_cm A Carpani AR-K 😤cóż może przyjdą jeszcze lepsze czasy 😂 Choć są w posezonowych cenach te które sami testowaliśmy i nie tylko ale kontaktować się z Pawłem @Gabrikbo ja mu w temat wchodzić nie mam zamiaru choć miałem odibiscie prywatne łącze dyskusyjno-negocjacyjne . Przecież to gówniane narty są mają tylko 20 metrów promień 🤪🤣 żaden z tego GS, jestem rozczarowany że poszedłeś na łatwiznę. Edytowane 1 godzinę temu przez Mikoski 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu To teraz Paweł na bramki z tym R25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, Mikoski napisał: Takie gówniane narty kupiłeś przecież to ma tylko 20 metrów promień 🤪🤣 jestem rozczarowany że poszedłeś na łatwiznę. Toż to juniorskie są - U12 nie więcej. pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu W dniu 14.05.2026 o 17:02, Lexi napisał: Na tym podwórku też dawniej szukałem na pierwszych stronach gazet.. do momentu jak sobie uświadomiłem że gdy jedni pisali książki, robili profesury i doktoraty to inni stali przy stole operacyjnym - to takich teraz wybieram jakby co.. To prawda swego czasu pełniącym obowiązki ordynatora na ortopedii we Wrocku był niejaki Koprowski, skromny jedynie z doktoratem, ale to on decydował o zabiegach i był polecany przez kolegów z wyższymi stopniami jeśli o zabieg chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, Jan napisał: masz już adresy dobrych chirurgów, ortopedów i fizjoterapeutów w Twojej okolicy ? Napisał znany iron man. Co prawda ma przejściowe kłopoty aby podejść więcej niż 500m przewyższenia na nartach ale nobody is perfect. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, Gabrik napisał: To teraz Paweł na bramki z tym R25 Jak się bawić to się bawić 🤪 uniwersalne SL mam w razie W 😏 czas podnieść poprzeczkę 😂 A Ty Janek już nie kracz 😤 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 9 minut temu, Mikoski napisał: Przecież to gówniane narty są mają tylko 20 metrów promień 🤪🤣 żaden z tego GS, jestem rozczarowany że poszedłeś na łatwiznę. E - to chyba mają więcej i poszedł ambitnie. Kurła będzie konkurent dla Grimsona jak znalazł. 20m to chyba przy 170cm jest. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 52 minuty temu, PaVic napisał: Długo to trwało ale już mam dość tych negocjacji i Carpani choć już był w akceptowalnej przeze mnie cenie ( narty posezonowe ) to dziś zamówiłem Dynie GS 182 R22 Gdyby ktoś szukał są moim skromnym zdaniem już w dobrej cenie ,ja się skusiłem i czekam już z niecierpliwością do kolejnego sezonu 🥳 https://www.easy-gliss.com/en/ski/alpine-skiing/material/ski-sets-bindings/ski-speed-course-wc-gs-170-182-r22-spx-15-rockerace-hot-red-3607684797553-20975.html?srsltid=AfmBOopG-Qiil16m7mdlpQMUcatxtRNcmTHpNjuguG3JF9fSPX3oPpev#/144-size-182_cm A Carpani AR-K 😤cóż może przyjdą jeszcze lepsze czasy 😂 Choć są w posezonowych cenach te które sami testowaliśmy i nie tylko ale kontaktować się z Pawłem @Gabrikbo ja mu w temat wchodzić nie mam zamiaru choć miałem odibiscie prywatne łącze dyskusyjno-negocjacyjne . Teraz widzę że 182 cm mają R 25 🫣 powodzenia życzę 👍😜 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 9 minut temu, Gabrik napisał: To teraz Paweł na bramki z tym R25 Paweł, jakie R25 skoro pisze jak byk R22 😉 pozdro Edytowane 1 godzinę temu przez Marcos73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Płyta ma R22 🙂 a narty R25 😄 Te narty są pozycjonowane w grupach U14/U16/Masters Super decha. Edytowane 1 godzinę temu przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi