Skocz do zawartości

Drony

Spiochu

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, grimson napisał:

dlatego już dobre parę lat temu całkowicie odstawiłem oglądanie wiadomości w TVP, TVN i Polsacie. Chociaż ten ostatni zachowuje jeszcze pozory obiektywizmu.

Jeszcze w takim razie zostało tylko odstawienie internetu, a w szczególności SM. Bo dopiero tam (szczególnie YT i Fb) wpadasz do "króliczej nory". Pięknie o tym napisał Max Fisher "W trybach chaosu. Jak media społecznościowe przeprogramowały nasz świat" i  Carr - "Płytki umysł. Jak Internet wpływa na nasz mózg". Książki mocno podparte badaniami naukowymi - psychologią i socjologią. Klasyki. Carr nominowany do Pulitzera. 

Znajdziesz tam samego siebie. 

Edytowane przez Wujot2
  • Like 1

10 godzin temu, Wujot2 napisał:

zastanów się po której stronie barykady stoisz.

Ani po jednej ani po drugiej dopóki obywatele nie będą mieli sensownego i realnego wpływu na całokształt. Póki co jesteśmy w systemie pośrednim gdzie wybieramy reprezentujących ( w Belgii konieczność pójścia na wybory pod groźbą kary finansowej plus brak możliwości oddania nieważnego głosu-in blanco przyjdzie na zwycięzcę ) którzy bezczelnie i z premedytacją dbają o siebie nie o obywateli . Demokracja to rządy ludu a nie rządy polityków i pilnowanie ich własnych interesów . 

Jak pokazał filmik Andrzeja można dbać o czyste państwo i wydawać kasę tam gdzie powinniśmy ja wydawać . Sam płacę nie mniejsze podatki od Duńczyków a jeżdżę po płytach betonowych z lat 60/70 ,w miastach wszechobecny syf na chodnikach w parkach, trochę nawet zdecydowanie lepiej wygląda to na wioskach tu jest czyściej . Nikomu nie odbieram prawa do przemieszczania się i pracy bo to jest klucz tego tworu UE za którym głosowałem,mamy wybór z którego możemy korzystać bo różnorodność kulturowa i  językowa europy jest powalająca i warto z tego korzystać. Chce jeść dobrej jakości produkty europejskie które dziś są już ciężko spotykane dostaje warzywa i owoce które smaku nie mają kosztują fortunę ( żyje w czasach gdzie kg ziemniaków jest prawie trzy razy droższy od kg bananów ,rodzinę jabłka szt4 również dwa razy droższe 😂 od wspomnianych bananów  )wiec to nie jest demokracja kiedy na siłę wprowadza się coś czego obywatele nie chcą a zarabiają na tym korporacje a politycy dostają lukratywne stołki za podpisanie kwitka . 

Co do historii to nie ma co na nią ciągle się oglądać . 100 lat temu walczyli na bagnety dziś są drony a jestem pewny że w niedalekiej przyszłości wejdą roboty i to dopiero będzie ciekawa jatka na polu walki . 

• Like 1
  • Thanks 1

21 minut temu, Wujot2 napisał:

Jeszcze w takim razie zostało tylko odstawienie internetu, a w szczególności SM. Bo dopiero tam (szczególnie YT i Fb) wpadasz do "króliczej nory". Pięknie o tym napisał Max Fisher "W trybach chaosu. Jak media społecznościowe przeprogramowały nasz świat" i  Carr - "Płytki umysł. Jak Internet wpływa na nasz mózg". Książki mocno podparte badaniami naukowymi - psychologią i socjologią. Klasyki. Carr nominowany do Pulitzera. 

Znajdziesz tam samego siebie. 

FB nie mam, z SM używam tylko Linkedin.

YT: całe spektrum wartościowych kanałów, od skrajnej lewicy do skrajnej prawicy włącznie. Oglądam regularnie trzy kanały, reszta mnie nie interesuje.

• Thanks 1

1 godzinę temu, Wujot2 napisał:

Jeszcze w takim razie zostało tylko odstawienie internetu, a w szczególności SM. Bo dopiero tam (szczególnie YT i Fb) wpadasz do "króliczej nory".

Wiesz jak to jest, Internet ma swoje plusy dodatnie i ujemne jak mawiał klasyk. 🙂 Może służyć dobrej sprawie, a może paskudnej. Jak nóż czy energia jądrowa. 🙂 Nie dzialam na FB, ale sporo przeglądam YT, po polsku, francusku i angielsku. I znalazłem wiele wartościowych kanałów czy źródeł wiedzy, mówiąc nieco przesadnie. Sporo subskrybuję, np. Powojnie (zdecydowanie polecam), Nauka. To lubię, ten wspomniany Kanał bez Cenzury (z zastrzeżeniami), kilka francuskich historycznych ale i Dudek o Historii. No i oczywiście kilka narciarskich, głównie francuskich, które mi mocno rozszerzyły moją narciarską wiedzę. Naprawdę można znaleźć dużo dobrych materiałów. Oczywiście, nie zastąpi to dobrej książki, ale i tak jest niezłym uzupełnieniem. Do tego czytam na telefonie Premium Onetu (niezłe, ale nic więcej), Politykę w wersji papierowej i internetowej, sporadycznie Tygodnik Powszechny. No i oczywiście SF. 🙂

3 godziny temu, Spiochu napisał:

Moim zdaniem demokracja to moze jest w Szwajcarii. My mamy jedynie jej zludzenie. Choc faktycznie w wiekszisci krajow nie jest lepiej.

My mamy demokrację przedstawicielską. Tak się składa że większość europejskich państw odrzuciła demokrację grecką. Chyba są tego jakieś poważne przyczyny.

Jak chcesz w jakiś sposób na coś wpłynąć, to wystarczy się trochę zaangażować. Jako jedna osoba fizyczna masz niewielki wpływ, ale już jako stowarzyszenie czy organizacja (w grupie osób) możesz coś zdziałać. Na poziomie najniższym są rady osiedla (albo rada miasta), gdzie możesz kandydować i realnie wpływać na swoje najbliższe otoczenie.

• Thanks 1