Spiochu Napisano Piątek o 20:44 Udostępnij Napisano Piątek o 20:44 53 minuty temu, Marcos73 napisał: Piotrek, nie interesują mnie ludzie o ograniczonych horyzontach, a z doświadczenia wiem że taka łatwa kasa to krótkotrwały epizod w życiu. Szkoda na to poświęcać czasu. Swego czasu , kuzyn Żony pracował w dużej firmie, połakomił się na łatwą kasę wyłudzając dotacje unijne. 2 lata to trwało. Teraz jest dziadem. Firmy kupują nowe samochody, bo z reguły to narzędzie do pracy jak laptop. Jest to bardziej ekonomiczne, bo nie żyją z samochodów, tylko pracy ludzi, więc za nim zaczną się pierdolić idą do Żyda. Proste. Ludzi nie stać na nowe samochody? Oczywiście że stać. Ów Ford-T był samochodem dla ludu, taki właśnie kupowali. Tani z masowej produkcji. Powiedz komuś żeby kupił Pandę. Pierdoli to, woli 12-letnie A4. Kupują samochody używane, bo na nowe premium ich nie stać. Podobnie jak ówczesnego amerykańskiego robotnika. Kupował to na co było go stać. Ja w sumie nie wiem o czym piszesz, jakichś „głodowych” pensjach, albo małopolska jest jakaś inna. Jadąc przez wsie są piękne zadbane domostwa i ni chuja biedy nie widać, wręcz przeciwnie. pozdro Kupuja. Odpowiednikiem forda T jest Dacia Duster. Ford tez mial mozliwosci terenowe. Ta Dacia to jeden z najtanszych i najpopularniejszych samochodow. Tylko nowa dalej kosztuje 80-100 tys a nie 20-30 tys jak najpopularniejsze uzywki. Nie pisze o glodowych pensjach tylko za niskich w stosunku do cen nowych aut. Sprawdz sobie ile wynosi mediana wynagrodzen w malopolsce. A to bogactwo co widzisz to czesto jest z pracy za granica lub zapierdzielu na 2 etaty. W ostatnim czasie poznaje duzo kolezanek. Wiekszosc ma 30+ lat, skonczylo studia i mieszka w duzym miescie. Wiekszosc nie ma samochodu, spora czesc wynajmuje samodxielnie pokoj lub male mieszkanie wspolnie z kolezanka. Na parkingu w pracy nowych aut tez za bardzo nie ma. Ostatnio najnowsze jakie stalo to auto ciecia z ochrony. Jakas 2-3 )letnia Kia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Piątek o 22:58 Udostępnij Napisano Piątek o 22:58 2 godziny temu, Spiochu napisał: Kupuja. Odpowiednikiem forda T jest Dacia Duster. Ford tez mial mozliwosci terenowe. Ta Dacia to jeden z najtanszych i najpopularniejszych samochodow. Tylko nowa dalej kosztuje 80-100 tys a nie 20-30 tys jak najpopularniejsze uzywki. Nie pisze o glodowych pensjach tylko za niskich w stosunku do cen nowych aut. Sprawdz sobie ile wynosi mediana wynagrodzen w malopolsce. A to bogactwo co widzisz to czesto jest z pracy za granica lub zapierdzielu na 2 etaty. W ostatnim czasie poznaje duzo kolezanek. Wiekszosc ma 30+ lat, skonczylo studia i mieszka w duzym miescie. Wiekszosc nie ma samochodu, spora czesc wynajmuje samodxielnie pokoj lub male mieszkanie wspolnie z kolezanka. Na parkingu w pracy nowych aut tez za bardzo nie ma. Ostatnio najnowsze jakie stalo to auto ciecia z ochrony. Jakas 2-3 )letnia Kia. W punkt. W PL mamy postępującą biedę. Ilość niedożywionych dzieci rośnie, tak samo jak ich populacja, co nie przynosi ze sobą nic do szkoły do jedzenia. Czesc pracowników z mojej roboty chodzi do kościoła w niedziele w butach BHP, które ma od pracodawcy, bo nie stać ich na zakup nowych. To, że widzimy ładne domy i nowe auta na ulicach to nie wszystko. Jestem teraz w Lido di Jesolo, od dwóch dni tylko dwa auta na blachach z PL, więcej widziałem z Litwy i Szwecji, nie mówiąc o niemieckich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano wczoraj o 03:20 Udostępnij Napisano wczoraj o 03:20 (edytowane) 7 godzin temu, grimson napisał: Jestem teraz w Lido di Jesolo, od dwóch dni tylko dwa auta na blachach z PL, więcej widziałem z Litwy i Szwecji, nie mówiąc o niemieckich. Wiemy, było o tym głośno w internetach. To, że tylko tam dwa auta z Polski o niczym nie świadczy, może miejscówka nie odpowiada rodakom 😂. Edytowane wczoraj o 06:46 przez kordiankw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano wczoraj o 07:27 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:27 4 godziny temu, kordiankw napisał: Wiemy, było o tym głośno w internetach Dzień bez dramy na SF to dzień stracony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano wczoraj o 07:32 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:32 8 godzin temu, grimson napisał: W punkt. W PL mamy postępującą biedę. Ilość niedożywionych dzieci rośnie, tak samo jak ich populacja, co nie przynosi ze sobą nic do szkoły do jedzenia. Czesc pracowników z mojej roboty chodzi do kościoła w niedziele w butach BHP, które ma od pracodawcy, bo nie stać ich na zakup nowych. To, że widzimy ładne domy i nowe auta na ulicach to nie wszystko. Jestem teraz w Lido di Jesolo, od dwóch dni tylko dwa auta na blachach z PL, więcej widziałem z Litwy i Szwecji, nie mówiąc o niemieckich. 4 minuty temu, grimson napisał: Dzień bez dramy na SF to dzień stracony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano wczoraj o 07:49 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:49 Takie rządowe tabelki Czy jazda "elektrykiem" się opłaca? Rząd pokazał nowe dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano wczoraj o 08:33 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:33 42 minuty temu, brachol napisał: Takie rządowe tabelki Czy jazda "elektrykiem" się opłaca? Rząd pokazał nowe dane Ameryki nie odkryli. Ale miło, że ktoś wrócił do tematu 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano wczoraj o 10:05 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:05 Może czas ograniczyć do totalnego minimum lotnictwo pasażerskie ( zlikwidować połączenia międzymiastowe a nawet międzypaństwowe-ja jestem za 😜 ) pozostawiając tylko międzykontynentalne kluczowe ? Może już czas najwyższy postawić ..( tu skromnie uważam że Europa ale nie tylko przespała temat stawiając na lotnictwo pasażerskie kosztem kolei) .. na rozwój szybkich połączeń międzymiastowych( tu wzorem będzie Japonia ) czy państwowych( BE/NL/FR do GB tu połączenie Eurostar Amsterdam-Londyn trwa 4 godziny czyli porównywalny do czasu odprawy i samego lotu samolotem ) i rozwiązań pomiędzy mniejszymi miastami na wzór połączeń komunikacyjnych z Holandii która powinna być wzorem do naśladownictwa dla wszystkich państw naszego kontynentu? Zamiast twardo likwidacji aut spalinowych ? Rower plus kolej to naprawdę ciekawe rozwiązanie ! Patrząc co dzieje się u góry choć tego nie widzimy jest tam totalny młyn a przecież wiadomo że szkodzi tak samo a nawet gorzej na środowisko jak motoryzacja na dole 🤷♂️ 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 10:13 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:13 (edytowane) 15 godzin temu, grimson napisał: Czesc pracowników z mojej roboty chodzi do kościoła w niedziele w butach BHP, które ma od pracodawcy, bo nie stać ich na zakup nowych. Ja podobnie, do kościoła na wsi chodzę w brudnych, wytłamszonych butach turystycznych. I to pomimo prostestów żony. 🙂 A spodnie "kościółkowe" są poplamione jeżynami, których mamy tu wysyp. Już 6 kg dżemów narobiłem. 🙂 Nigdy w życiu nie kupiłem nowego samochodu, nawet w czasach mojej najlepszej prosperity finansowej. Milionerem nie jestem, choć jakbym zliczył wszelkie dobra, pewnie byłbym. A dlaczego nie kupiłem nowego samochodu? Bo to w moim przypadku (m.in. małe przebiegi) bezsensowne przepłacanie pieniędzy. Kupuję używane z pewnego źródła. Tak samo działa mój niebiedny syn i kilku znajomych. Choć są i tacy, co kupują nowe. I dzięki nim tacy jak ja mogą je potem stosunkowo tanio odkupić. 🙂 Czasy są jakie są. Niezłe. Nie widzę wokół siebie biedy ani niedostatku, a jeśli już to trochę na własne życzenie lub z powodu chorób i innych nieszczęść, które niekiedy niestety ludzi dopadają. Jak wielu obawiam się prawdziwych katastrof typu wojna. Przyznaję jednak, że dzisiejszym młodym wchodzących w dorosłe życie jest trudniej niż pokoleniu moich dzieci. Z różnych powodów, niekoniecznie ekonomicznych. Jakoś trudniej się dziś młodzi parują między sobą, wielu samotników. A słaba dzietność to już prawdziwa katastrofa. Przyczyn tego wiele, skutecznych remediów brak. Za dobrze nam jest, za wygodnie? Degeneracja cywilizacji białego człowieka? Upadek Rzymu? Edytowane wczoraj o 14:52 przez a_senior 7 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano wczoraj o 15:50 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:50 5 godzin temu, a_senior napisał: Ja podobnie, do kościoła na wsi chodzę w brudnych, wytłamszonych butach turystycznych. I to pomimo prostestów żony. 🙂 A spodnie "kościółkowe" są poplamione jeżynami, których mamy tu wysyp. Już 6 kg dżemów narobiłem Jesteś trendsetterem, to jest styl glamour. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 19:18 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:18 9 godzin temu, a_senior napisał: Ja podobnie, do kościoła na wsi chodzę w brudnych, wytłamszonych butach turystycznych. I to pomimo prostestów żony. 🙂 A spodnie "kościółkowe" są poplamione jeżynami, których mamy tu wysyp. Już 6 kg dżemów narobiłem. 🙂 Nigdy w życiu nie kupiłem nowego samochodu, nawet w czasach mojej najlepszej prosperity finansowej. Milionerem nie jestem, choć jakbym zliczył wszelkie dobra, pewnie byłbym. A dlaczego nie kupiłem nowego samochodu? Bo to w moim przypadku (m.in. małe przebiegi) bezsensowne przepłacanie pieniędzy. Kupuję używane z pewnego źródła. Tak samo działa mój niebiedny syn i kilku znajomych. Choć są i tacy, co kupują nowe. I dzięki nim tacy jak ja mogą je potem stosunkowo tanio odkupić. 🙂 Czasy są jakie są. Niezłe. Nie widzę wokół siebie biedy ani niedostatku, a jeśli już to trochę na własne życzenie lub z powodu chorób i innych nieszczęść, które niekiedy niestety ludzi dopadają. Jak wielu obawiam się prawdziwych katastrof typu wojna. Przyznaję jednak, że dzisiejszym młodym wchodzących w dorosłe życie jest trudniej niż pokoleniu moich dzieci. Z różnych powodów, niekoniecznie ekonomicznych. Jakoś trudniej się dziś młodzi parują między sobą, wielu samotników. A słaba dzietność to już prawdziwa katastrofa. Przyczyn tego wiele, skutecznych remediów brak. Za dobrze nam jest, za wygodnie? Degeneracja cywilizacji białego człowieka? Upadek Rzymu? nieważne w czym chodzisz, ważne że jesteś w stanie łaski uświęcającej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano wczoraj o 20:11 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 20:11 12 godzin temu, brachol napisał: Takie rządowe tabelki Czy jazda "elektrykiem" się opłaca? Rząd pokazał nowe dane Jak zwykle nierzetelne pierdolenie, oczywiście to nie do Ciebie zarzut. Szczegółowe ceny dla poszczególnych sprzedawców: Energa: około 1,09 zł/kWh brutto. PGE: około 1,10 zł/kWh brutto. Tauron: około 0,98 zł/kWh brutto. Enea: około 0,97 zł/kWh brutto. E.ON: około 0,94 zł/kWh brutto Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 20:17 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:17 57 minut temu, Jan napisał: nieważne w czym chodzisz, ważne że jesteś w stanie łaski uświęcającej Nie wiem czy to łaska uświęcająca, ale trochę fartu mam. Po tym górskim "parkowaniu", które ostatnio pokazałem mogłem być już po tamtej stronie. A tu wciąż tyle roboty. 🙂 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu W dniu 16.08.2025 o 05:20, kordiankw napisał: Wiemy, było o tym głośno w internetach. To, że tylko tam dwa auta z Polski o niczym nie świadczy, może miejscówka nie odpowiada rodakom 😂. Bylem tam raz przed 30 laty i wystarczy.... juz lepiej w Kątach Rybackich, choc pewnie drożej.... 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu W dniu 16.08.2025 o 00:58, grimson napisał: Czesc pracowników z mojej roboty chodzi do kościoła w niedziele w butach BHP, które ma od pracodawcy, bo nie stać ich na zakup nowych. To, że widzimy ładne domy i nowe auta na ulicach to nie wszystko. Jestem teraz w Lido di Jesolo, od dwóch dni tylko dwa auta na blachach z PL, więcej widziałem z Litwy i Szwecji, nie mówiąc o niemieckich. Tak, a Ty napierdalasz drugi raz w te wakacje na urlop zagraniczny. Taka bida na wsi. A te bidoki nie jeżdżą na wypasione wakacje jak Ty, bo na sranie tłuc się pół świata i stracić majątek, jak wystarczy pojechać nad Bałtyk. Tam jest tanio. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu W dniu 15.08.2025 o 22:44, Spiochu napisał: Kupuja. Odpowiednikiem forda T jest Dacia Duster. Ford tez mial mozliwosci terenowe. Ta Dacia to jeden z najtanszych i najpopularniejszych samochodow. Tylko nowa dalej kosztuje 80-100 tys a nie 20-30 tys jak najpopularniejsze uzywki. Nie pisze o glodowych pensjach tylko za niskich w stosunku do cen nowych aut. Sprawdz sobie ile wynosi mediana wynagrodzen w malopolsce. A to bogactwo co widzisz to czesto jest z pracy za granica lub zapierdzielu na 2 etaty. W ostatnim czasie poznaje duzo kolezanek. Wiekszosc ma 30+ lat, skonczylo studia i mieszka w duzym miescie. Wiekszosc nie ma samochodu, spora czesc wynajmuje samodxielnie pokoj lub male mieszkanie wspolnie z kolezanka. Na parkingu w pracy nowych aut tez za bardzo nie ma. Ostatnio najnowsze jakie stalo to auto ciecia z ochrony. Jakas 2-3 )letnia Kia. Piotrek, piszesz o rzeczach dla mnie niezrozumiałych i utwierdzasz mnie w przekonaniu, że ludziom popierdoliło się w głowach. Pierwszy nowy samochód kupiłem po 12 latach pracy i był to samochód do roboty w 5-letnim leasingu. Czyli de facto na kredyt. Piszesz o jakichś dziuniach 30+ które (nie interesuje mnie czy są homo czy hetero) gnieżdżą się w jakichś pokojach nie mogąc sobie do dupy trafić. W wieku 30 lat to ja już miałem rodzinę, 1 gospodarstwo domowe i 2 pensje na koncie ( moją i Żony). Ale teraz nie, bo po studiach to się jest tak zjebanym, że 2-3 lata trzeba pożyć, zanim podejmie się jakąkolwiek pracę. A jak się już zdecyduje delikwent to 3 dni w tygodniu, żeby miał czas odpocząć, bo będzie nieefektywny. I oczywiście, na start mieszkanie i samochód - najlepiej nowy. Obecna młodzież wchodząca na rynek pracy ma o sobie tak wysokie mniemanie, że to pracodawca powinien do nich wysyłać CV, a oni rozpatrzą i zdecydują czy warunki zatrudnienia i uposażenie jest na odpowiednio wysokimi poziomie. Ja czekam tylko aż AI się rozwinie i sprowadzi do parteru tych wszystkich wykształciuchów. Będą się cieszyć, jak dostaną etat w Lidlu przy wykładaniu towaru, bo AI tego nie zrobi. 4 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Tak, a Ty napierdalasz drugi raz w te wakacje na urlop zagraniczny. Taka bida na wsi. A te bidoki nie jeżdżą na wypasione wakacje jak Ty, bo na sranie tłuc się pół świata i stracić majątek, jak wystarczy pojechać nad Bałtyk. Tam jest tanio. pozdro 2 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Godzinę temu, Marcos73 napisał: utwierdzasz mnie w przekonaniu, że ludziom popierdoliło się w głowach. Godzinę temu, Marcos73 napisał: jak się już zdecyduje delikwent to 3 dni w tygodniu, żeby miał czas odpocząć, Tyram 2 😜 kokosów nie ma ale lodówka zawsze jest pełna 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu 10 minut temu, PaVic napisał: Tyram 2 😜 kokosów nie ma ale lodówka zawsze jest pełna 😉 A Żonę/Męża masz? Co robi? Pewnie cały tydzień leży i pachnie. Co robisz? Pewnie wykładasz ziemniory w Kauflandzie. Ci wykształceni to raz w miesiącu się łączą on line, bo więcej nie trzeba, a za pensję to zwiedzają świat. A robota sama się robi. Lekarz to się w pracy pojawia raz na 5 lat. Bo to bardzo intratny zawód. A jak chcesz się „dorobić” szybko, to zakładasz firmę, zatrudniasz 5-ciu dwudniowych pracowników i masz już wyjebane. Po pół roku sprawdzasz konto i kupujesz willę w Miami, jacht, 2 Lambo i się bawisz. pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 17 godzin temu, grimson napisał: Jesteś trendsetterem, to jest styl glamour. Trendsetter to się domyśliłem, ale glamoura to już musiałem wygooglować. Kojarzył mi sie z kolorowym casopismem dla niektórych pań. A teraz już wiem więcej. Dzięki skiforum. 🙂 Wiem też gdzie leży Lido di Jesolo, wiem nawet co znaczy słowo "lido". Nigdy bym nie przypuszczał, że można dziś wyproduktować piwo z naklejką Hitlera. Ponury żart. Nie poznałbym pięknych okolic do rowerowania w Austrii (dzięki Wujot), nie dowiedziałbym sie tyle o eletrykach, hybrydach, itp. Częsciowo z samego forum, a częściowo z internetu, który przy okazji zaciekawienia przegrzebuję. Itd, itd. Można się też pośmiać. O nartach też się można coś dowiedzieć, ale to już na ogół wiem, więc mniej mnie zainteresuje czy zaskoczy. Ale o całej reszcie świata i jego powikłań jak najbardziej. Dzięki skiforum i jego uczestnikom. 🙂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowane) 24 minuty temu, Marcos73 napisał: A Żonę/Męża masz? Co robi? Pewnie cały tydzień leży i pachnie. Co robisz? Pewnie wykładasz ziemniory w Kauflandzie. Ci wykształceni to raz w miesiącu się łączą on line, bo więcej nie trzeba, a za pensję to zwiedzają świat. A robota sama się robi. Lekarz to się w pracy pojawia raz na 5 lat. Bo to bardzo intratny zawód. A jak chcesz się „dorobić” szybko, to zakładasz firmę, zatrudniasz 5-ciu dwudniowych pracowników i masz już wyjebane. Po pół roku sprawdzasz konto i kupujesz willę w Miami, jacht, 2 Lambo i się bawisz. pozdro Marku tylko po co się przemęczać po co się uczyć jak żyjemy w czasach gdzie system daje wszystko za friko-dom, apartament,kieszonkowe ,telefon nawet internet opłaci plus full pakiet ubezpieczenia . Prostujesz nóżki i masz wszystko w czterech 🤷♂️ Jeszcze chwila i ten lekarz będzie zbędny bo napiszesz do AI a on postawi diagnozę które lub z której firmy farmaceutycznej masz kupić lekarstwo. Idziemy z postępem 😂 Już inwestujemy sami wlasna kasę w fotowolt.. a państwo swoje zarobia ( wilk jest syty tylko czy owca cała ?) po jakiego grzyba rury z gazem od Putina czy Katarczyków ropa ? Jesteśmy Eko 💪 Edytowane 10 godzin temu przez PaVic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowane) 7 minut temu, PaVic napisał: Marku tylko po co się przemęczać po co się uczyć jak żyjemy w czasach gdzie system daje wszystko za friko-dom, apartament,kieszonkowe ,telefon nawet internet opłaci plus full pakiet ubezpieczenia . Prostujesz nóżki i masz wszystko w czterech 🤷♂️ Jeszcze chwila i ten lekarz będzie zbędny bo napiszesz do AI a on postawi diagnozę które lub z której firmy farmaceutycznej masz kupić lekarstwo. Idziemy z postępem 😂 Już inwestujemy sami wlasna kasę w fotowolt.. a państwo swoje zarobia ( wilk jest syty tylko czy owca cała ?) po jakiego grzyba rury z gazem od Putina czy Katarczyków ropa ? Jesteśmy Eko 💪 To zaproś Kolegę Piotrka do siebie, pewnie ogarnie robotę z jego wykształceniem nie 2 a 1 dzień nie w tygodniu a w miesiącu i nie będzie musiał pisać elaboratów. Przecież to jest proste. pozdro Edytowane 10 godzin temu przez Marcos73 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Piotrek, piszesz o rzeczach dla mnie niezrozumiałych i utwierdzasz mnie w przekonaniu, że ludziom popierdoliło się w głowach. Pierwszy nowy samochód kupiłem po 12 latach pracy i był to samochód do roboty w 5-letnim leasingu. Czyli de facto na kredyt. Piszesz o jakichś dziuniach 30+ które (nie interesuje mnie czy są homo czy hetero) gnieżdżą się w jakichś pokojach nie mogąc sobie do dupy trafić. W wieku 30 lat to ja już miałem rodzinę, 1 gospodarstwo domowe i 2 pensje na koncie ( moją i Żony). Ale teraz nie, bo po studiach to się jest tak zjebanym, że 2-3 lata trzeba pożyć, zanim podejmie się jakąkolwiek pracę. A jak się już zdecyduje delikwent to 3 dni w tygodniu, żeby miał czas odpocząć, bo będzie nieefektywny. I oczywiście, na start mieszkanie i samochód - najlepiej nowy. Obecna młodzież wchodząca na rynek pracy ma o sobie tak wysokie mniemanie, że to pracodawca powinien do nich wysyłać CV, a oni rozpatrzą i zdecydują czy warunki zatrudnienia i uposażenie jest na odpowiednio wysokimi poziomie. Ja czekam tylko aż AI się rozwinie i sprowadzi do parteru tych wszystkich wykształciuchów. Będą się cieszyć, jak dostaną etat w Lidlu przy wykładaniu towaru, bo AI tego nie zrobi. Niezrozumiałe jest dla Ciebie, że większość społeczeństwa nie potrafi tego co Ty. Wydaje Ci, że tylko im się nie chce. Czasem tak jest ale to tylko pewna grupa. Reszta zasuwa w pracy od lat i uja z tego ma. Nie wiem skad wziales teorie o 2-3 letniej przerwie po studiach. Nigdy nie spotkalem takiej osoby. Wiekszosc zaczyna prace juz w czasie studiow. Te dziunie tez od lat pracuja na caly etat. Oprocz tego robia podyplomowki i doktoraty. I stac je na wynajecie pokoju. Jedyne co im sie pojebalo w glowach to to ze zwykle nie chca zadnego normalnego chlopa a homo tez nie sa. Piszsesz ze miales na koncie dwie pensje. Gdybys dzisiaj byl 30 latkiem to prawdopodobnie bys nie mial. Bylbys nieatrakcyjny dla przecietnej rowiesniczki i to nawet duzo mniej ciekawej niz Twoja zona. Za niski, za brzydki i bez ciekawych zdjec z egzotycznych podrozy. Nawet pieniadze by nie pomogly bo inwestujac w firme, nie mialbys czasu i srodkow zeby sie nimi chwalic. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu @mig Co jest w tym smiesznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 4 minuty temu, Spiochu napisał: @mig Co jest w tym smiesznego? Tak ogolnie. Czasem smieszą mnie Twoje poszukiwania "winnych" po całym świecie a szczegolnie w otoczeniu "systemowym" i próby obiektywizowania swoich działań i zaniechań.... ale fajnie się czyta. Mozna wiele nauczyć się. Tym razem były winne panienki, chociaż hetero... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi