a_senior Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 4 godziny temu, .Beata. napisał: Ładnie… pytanie czy konie golone, czy właściciele się zmiłowali i zostawili im zimową sierść… derka za wiele nie pomaga A goli się? Jak owce? 😉 Nie zwróciłem uwagi, ale konie nie robiły wrażenie zmarzniętych czy zmęczonych. W Krakowie pełno ci u nas dorożek. Niektóre są zaczarowane. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 19 minut temu Udostępnij Napisano 19 minut temu Godzinę temu, a_senior napisał: A goli się? Jak owce? 😉 Nie zwróciłem uwagi, ale konie nie robiły wrażenie zmarzniętych czy zmęczonych. W Krakowie pełno ci u nas dorożek. Niektóre są zaczarowane. 🙂 Przepraszam, chyba nie dość zrozumiale się wyraziłam… koni nie goli się jak owce na zero. W końskim światku golenie znaczy strzyżenie golarką. Np. na lato goli się konia na 1 cm, można też krócej wygolić wzorek na zadzie. Konie, które regularnie nie startują, nie trenują intensywnie, są typowo rekreacyjne, nie są golone a ich włos dorasta do 4/5 cm, jest gruby i strasznie trudno się je czyści, i nie dopuszcza się się do spocenia. Jak są takie mrozy, to większość doby konie spędzają jednak w stajniach. Dlatego pytam, bo te dorożki robią fajny klimat, zwłaszcza te zaczarowane, ale się trochę naoglądałam końskich krzywd. pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi