Skocz do zawartości

Trochę humoru

Mikoski

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, jurek_h napisał:

Którą książkę wybieracie?

Godzinę temu, Mitek napisał:

Po co marnować czas na którąkolwiek z tych dwóch?

Mitek ma racje.. pierwsza jest zapewne żałosna .. a druga.. hmm - zapewne wystarczyła by okładka - po jakiego grzyba papier marnować (to dotyczy obu).

• Like 2

W dniu 17.07.2025 o 08:48, zając napisał:

Z moich obserwacji wynika że kobiety mają problem z cofaniem, sama nie czuję się najlepiej jak mam jechać do tyłu np. po łuku dłuższy odcinek. Choć teraz są kamery cofania co sporo ułatwia, choć niektórym chyba jeszcze utrudnia patrząc na różne manewry drogowo-parkingowe.
Dobrze że pomogłeś wyjechać tej pani - zaoszczędziłeś jej pewnie trochę nerwów a może i pieniędzy za zniszczenie mienia 😉

Cześć

Nie mają jak się nauczą jeździć. W czasach gdy pracowałem w rajdach poznałem parę dziewczyn, które jeździły znakomicie z wyczuciem ale i dynamicznie. To sprawa ćwiczeń i tyle. Natomiast jak ktoś ma kłopoty z cofaniem to powinien być pozbawiony prawa jazdy natychmiast i tyle albo nie powinno mu ono zostać wydane. 

Na drodze niestety giną ludzie a niedouczeni kierowcy to plaga. Przez ostatnie miesiące uniknąłem dziesiątek wypadków i stłuczek o czym nawet potencjalni sprawcy nie widzą bo nie maja pojęcia o przepisach, albo w ogóle mnie nie widzieli albo uznali, że są ponad przepisy bo przecież jadą np. prosto itd.

Egzamin na prawdo jazdy powinien być naprawdę katorżniczy i polegać na wielokrotnym sprawdzianie w różnych warunkach również (a może przede wszystkim) ze sprawdzeniem reakcji na sytuacji zaskakujące lub nieoczekiwane na drodze.

Pozdro

Pozdro 

W dniu 17.07.2025 o 08:48, zając napisał:

Z moich obserwacji wynika że kobiety mają problem z cofaniem, sama nie czuję się najlepiej jak mam jechać do tyłu np. po łuku dłuższy odcinek. Choć teraz są kamery cofania co sporo ułatwia, choć niektórym chyba jeszcze utrudnia patrząc na różne manewry drogowo-parkingowe.
Dobrze że pomogłeś wyjechać tej pani - zaoszczędziłeś jej pewnie trochę nerwów a może i pieniędzy za zniszczenie mienia 😉

nie przejmuj się, teraz już nowe auta same parkują a za parę lat same dowiozą Cię do miejsca przeznaczenia

2 godziny temu, Mitek napisał:

Natomiast jak ktoś ma kłopoty z cofaniem to powinien być pozbawiony prawa jazdy natychmiast i tyle albo nie powinno mu ono zostać wydane. 

Na drodze niestety giną ludzie a niedouczeni kierowcy to plaga. Przez ostatnie miesiące uniknąłem dziesiątek wypadków i stłuczek o czym nawet potencjalni sprawcy nie widzą bo nie maja pojęcia o przepisach, albo w ogóle mnie nie widzieli albo uznali, że są ponad przepisy bo przecież jadą np. prosto itd.

Egzamin na prawdo jazdy powinien być naprawdę katorżniczy i polegać na wielokrotnym sprawdzianie w różnych warunkach również (a może przede wszystkim) ze sprawdzeniem reakcji na sytuacji zaskakujące lub nieoczekiwane na drodze.

Mocno dyskusyjne ale masz prawo do własnych ocen . 
Z moich obserwacji wynika,że Ci którzy mają problem na parkingach jeżdżą zgodnie z przepisami 50 to 50 , 70 to 70 itd na autostradach nie przekraczają 100 a że zarysują tu i ówdzie to mamy posrany system ubezpieczeń który pokryje szkodę. 
Największym zagrożeniem są Ci nazwę ich nowobogaccy którzy przesiadają się z trupa do fury marzeń  i wyobraźnia nie zna granic oczywiście trzeba dodać też osoby po spożyciu a jest ich naprawdę bardzo dużo ( to nie tylko problem Polski ale ogólny ) Tu prawo też jest do bani bo wystarczy,że jesteś rozpoznawalny ( osoba publiczna tv itd )  czy bogaty i kary są śmieszne ( w be ostatnio pewien jegomość po spożyciu na autostradzie rozwalił swojego pięknego zabytkowego prosiaka,ledwo uszedł z życiem a dostał zakaz kierowania na 3 miesiące -kpina ) Do tego reklamy alkoholi( w PL to plaga )  -ostatnio oglądałem jakiś film i liczyliśmy z synem 4x browar 3x suplementy uzdrawiające i ponownie 3x browar ( w tych 7 to reklamy dwóch marketów z promocjami) w beneluxie takich reklam nie ma od dawien dawna choć masa ludzi pije np jadąc do pracy to częsty widok takiej budowlanki na stacjach benzynowych z rana walących już browary lub restauracje/brasserie które głównie są poza miastami lub wioskami i trzeba do nich dojechać .
Dodaj jeszcze wszystkie tablety,telewizory plus telefony które są częścią dzisiejszego nowoczesnego auta i osoby zamiast się skupić na drodze klikają w ekrany a temat nawigacji już pominę masa osób nie potrafi jeździć bez nich 🤦‍♂️.  
Także chyba nie ma dobrego rozwiązania na te czasy ale fakt plac manewrowy szczególnie koperta jak i cofanie to powinny być podstawy.

Zresztą patrząc na dzisiejszy rynek to auta są tańsze od rowerów  🤷‍♂️ każdego dziś stać na cztery kółka.

Cześć

1. Reklamy - skoro w Beneluxie nie ma takich reklam od "dawien dawna" a ludzie piją jak pili to znaczy, że ich zakaz nic nie wnosi - brawo za pierwszorzędne rozprawienie się z własną tezą.

2. Widzę, że jesteś chyba ofiarą medialnej nagonki. Jako, że większość społeczeństwa to zazdrośni nieudacznicy bardzo łatwo jest na podstawie paru spektakularnych przypadków stworzyć obraz wroga drogowego ludu w postaci bogacza w Porsche. Niestety większość wypadków powodowana jest przez słabych kierowców a nie przez kierowców bogatych.

3. Ci, którzy mają problem na parkingach to po prostu słabi kierowcy, którzy poruszają się z bardzo dużą granicą błędu bo sobie nie radzą, nie potrafią ocenić odległości czy stopnia bezpieczeństwa manewru - stąd wrażenie jazdy zgodnie z przepisami bo jadą wolno i z dużym odstępem. Ciekaw jestem ile wypadków powodują przez np. wpadanie w panikę gdy to zbędne. Pisałem już o tym, że nie raz miałem okazję za takich ludzi na drodze myśleć bo inaczej byłbym ofiarą ich braku umiejętności.

4. Raczej samochody nie są tańsze od rowerów, jeżeli dokonamy prawidłowego porównania.

Pozdro

• Like 1

30 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

1. Reklamy - skoro w Beneluxie nie ma takich reklam od "dawien dawna" a ludzie piją jak pili to znaczy, że ich zakaz nic nie wnosi - brawo za pierwszorzędne rozprawienie się z własną tezą.

2. Widzę, że jesteś chyba ofiarą medialnej nagonki. Jako, że większość społeczeństwa to zazdrośni nieudacznicy bardzo łatwo jest na podstawie paru spektakularnych przypadków stworzyć obraz wroga drogowego ludu w postaci bogacza w Porsche. Niestety większość wypadków powodowana jest przez słabych kierowców a nie przez kierowców bogatych.

3. Ci, którzy mają problem na parkingach to po prostu słabi kierowcy, którzy poruszają się z bardzo dużą granicą błędu bo sobie nie radzą, nie potrafią ocenić odległości czy stopnia bezpieczeństwa manewru - stąd wrażenie jazdy zgodnie z przepisami bo jadą wolno i z dużym odstępem. Ciekaw jestem ile wypadków powodują przez np. wpadanie w panikę gdy to zbędne. Pisałem już o tym, że nie raz miałem okazję za takich ludzi na drodze myśleć bo inaczej byłbym ofiarą ich braku umiejętności.

4. Raczej samochody nie są tańsze od rowerów, jeżeli dokonamy prawidłowego porównania.

Pozdro

Dopóki alkohol jest legalny to ludzie będą pili to nieuniknione a reklam nie powinno być to oczywista oczywistość. 

Troche nie zrozumiałeś przekazu bo ja mam wywalone czy ktoś jest bogaty czy nie ale odpowiadajmy za przewinienia równo a niestety tak się nie dzieje. Więc przykład z tego samego okresu również Belgia . Ciapaty jadący fura w nocy, pusta autostrada a licznik max,film w internet po czasie burza i wyrok 7 lat bez uprawnień . Dyskryminacja,pokazówka czy może  każdy ma inne prawo ?  Widzisz różnicę ? Nachlany  wypadek 3 miesiące brak uprawnień i ten który bez wypadku za prędkość 7 lat !? Bo ja widzę .Zabawki dziś można kupić ba wystarczy wynająć które rozpędzają się do niebotycznych prędkości . Po co ? jak mamy ograniczenia do 140 w całej praktycznie europie ! Dziś za folię przyciemniającą szybę kierowcy czy pasażera dostajesz mandat albo ją zrywasz a jak masz telefonów nawieszane na połowie przedniej szyby to nikt na to uwagi nie zwraca 😂

Ktoś kto ma problem nie znaczy, że nie może jechać nie każdy jest asem kierownicy wolę takiego jak dziesiątki wariatow zapierdalajacych bo wydaje im się że są na torze wyścigowym . To,że Ty byś zakazał słabym jazdę to już pominę.

Za tysiąc euro kupisz dobre auto które będzie sprawne i jeździło a za dwa to fura na lata 

Ps.o takich nowobogackich pisałem dla ścisłości 

Edytowane przez Victor