Jump to content

Korbielów Pilsko - Ośrodek narciarski

Administrator
 Share

Recommended Posts

Tylko ta XO. Klasyczna jest za bardzo drewniana. Chociaż na bezrybiu...

Na bezrybiu darowanemu kuniewi...
PS jakieś takie staropolskie powiedzenie było, może ktoś skojarzy i dokończy;-) może być też nowe, świeckie, choć tradycyjne;-)

Już w nadchodzącą sobotę i niedzielę (9-10.01.2021) rusza kolej Buczynka !!!

https://www.facebook...134043303292424

Udało mi się uciec przed tłumami. Pięknie było po prostu bajkowo. Śniegu niestety niewiele, poszliśmy z buta i to był dobry wybór. Rano start spod wyciągu Baba, po 1.40 h byliśmy na Miziowej, pół godziny później na szczycie. Zjechać od biedy się da, ale kamieni sporo. Buczynka raczej nieprzejezdna. Pilsko i Miziowa do Szczawin można spróbować, ale może być ciężko. Ale to moje zdanie, byłem pieszo.

Załączone miniatury

• IMG_20210108_132652.jpg
  • IMG_20210108_132647.jpg
  • IMG_20210108_125428.jpg
  • IMG_20210108_125452.jpg
  • IMG_20210108_115953.jpg
  • IMG_20210108_113829.jpg
  • IMG_20210108_115137.jpg
  • IMG_20210108_115820_1.jpg
  • IMG_20210108_090944.jpg
  • IMG_20210108_095013.jpg

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Do Korbielowa sporo osób przyjeżdża przed 8. Ale problemów z parkowaniem nie było. W pobliżu dolnej stacji krzesła na Buczynkę jest nowy spory parking. Myślę, że były tam wolne miejsce przez cały dzień, bo o 12:20 końcówka parkingu miała ciągle nie zajęte miejsca a część samochodów już zaczęła znikać.

Nowe krzesło na Buczynkę może nie jest tak wolne jak się wydaje za pierwszym razem. Największy minus dla mnie to plastikowe siedzisko, które przewodzi ciepło - jest min na nim zimno, a nie należę do osób, którym by tyłek odmarzał.

Ja nie miałem żadnego problemu z zaparkowaniem, po prostu wjechałem w pierwsze wolne miejsce. Problemem był "punkt poboru opłat" który robił sztuczny korek. No i trochę irytujące jest jak podchodzi pan z obsługi 4x prosząc o opłate, bo nie pamięta że już raz skasował.... :) Faktycznie przy dolnej stacji jest spory parking, nie wiedziałem o nim wcześniej. Co ciekawe jest tam też kasa z karnetami. 

Co do kanapy. To ona jest stara wbrew pozorom :) Cieszmy się, że jest :)

Ja nie miałem żadnego problemu z zaparkowaniem, po prostu wjechałem w pierwsze wolne miejsce. Problemem był "punkt poboru opłat" który robił sztuczny korek. No i trochę irytujące jest jak podchodzi pan z obsługi 4x prosząc o opłate, bo nie pamięta że już raz skasował.... :) Faktycznie przy dolnej stacji jest spory parking, nie wiedziałem o nim wcześniej. Co ciekawe jest tam też kasa z karnetami. 

Co do kanapy. To ona jest stara wbrew pozorom :) Cieszmy się, że jest :)

Ta kanapa ma dwie duże zalety dla mnie:

1. Można dostać się na Halę Miziową z Soliska i potem mieć długi zjazd w dół.

2. Skupia ruch początkujących narciarzy, dzięki czemu nie ma dużo ludzi na wyciągu z Soliska.

1. Można dostać się na Halę Miziową z Soliska i potem mieć długi zjazd w dół.

No nie to, że nie lubię staroci ale miło było dzisiaj nie używać krzesła z Polany Strugi :) Wolę się na nartach przemieścić do Szczawin. Tak więc jak najbardziej zgadzam się z tym. 

Krótko mówiąc jest dobrze :) Na takie Pilsko czekałem. 

Tak tylko informacyjnie. Kamienna, Buczynka i hotel Jontek ma nowego właściciela który w kwietniu planuje dopiąć sprawę wykupu reszty on. Baba będzie funkcjonowała oddzielnie a czy na wspólnym karnecie tego nie wiem. O planowanych inwestycjach jeszcze nic nie wiem. Na razie pusto w kasie bo wszystko poszło na uruchomienie Buczynki. Być może ale podkreślam być może Zwardoń i Pilsko będą miały wspólny karnet

Tak tylko informacyjnie. Kamienna, Buczynka i hotel Jontek ma nowego właściciela który w kwietniu planuje dopiąć sprawę wykupu reszty on. Baba będzie funkcjonowała oddzielnie a czy na wspólnym karnecie tego nie wiem. O planowanych inwestycjach jeszcze nic nie wiem. Na razie pusto w kasie bo wszystko poszło na uruchomienie Buczynki. Być może ale podkreślam być może Zwardoń i Pilsko będą miały wspólny karnet

A co z Rachowcem? Ruszy kiedyś?

Do Korbielowa sporo osób przyjeżdża przed 8. Ale problemów z parkowaniem nie było. W pobliżu dolnej stacji krzesła na Buczynkę jest nowy spory parking. Myślę, że były tam wolne miejsce przez cały dzień, bo o 12:20 końcówka parkingu miała ciągle nie zajęte miejsca a część samochodów już zaczęła znikać.
Nowe krzesło na Buczynkę może nie jest tak wolne jak się wydaje za pierwszym razem. Największy minus dla mnie to plastikowe siedzisko, które przewodzi ciepło - jest min na nim zimno, a nie należę do osób, którym by tyłek odmarzał.

Na takie mrożące krzesełka bardzo fajnie działają „fartuszki” pod cztery litery.