Skocz do zawartości

Pasje

Veteran

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, mlodzio napisał:

03ii.thumb.JPG.d2fc2986d701c99b60273df8c41185cf.JPG

Przepraszam za prawdopodobnie banalne pytania. Widzę, że pływasz na kanadyjce. Tymczasem zdecydowanie częściej spotyka się kajaki. Napisz jakie główne przyczyny skłoniły Cię do takiego wyboru. Czy kanadyjka wymaga większej wprawy (w utrzymaniu linii prostej)? Czy jest efektywniejsza energetycznie ( jak się chwilę zastanowiłem to tak powinno być)? Z drugiej strony jest trochę szersza co pewnie zwiększa pakowność... Pewnie bezpieczniejsza...

Jesteś bardzo doświadczonym wodniakiem - skąd ten wybór?

Edytowane przez Wujot2

Kolegę @mlodzio poznałem przypadkowo jak w pewien weekend napisał na SF  gdzie będzie pływać. Na parkingu rozpoznałem Jego charakterystyczne auto i później  kapelusz 😁 które zamieszczał na forum, wiedziałem że jest na rzece. Reszta czysty spontan,zaskoczenie jak podczas przenoski przywitałem się opowiedziałem że wiem kto On jest 😁 w trakcie spływu spędziliśmy wspólną przerwę i kolega dał nam namiary na spływ na Łotwie który zrealizowaliśmy, trzy rzeki na kanadyjkach oczywiście 💪 kończąc wyprawkę spektakularnym wpłynięciem na Bałtyk . Dziękuję bardzo za tamtą podpowiedź i wiele innych relacji na forach kajakowych👍

Edytowane przez Mikoski
  • Like 1
  • Thanks 1

1 godzinę temu, Mikoski napisał:

Kolegę @mlodzio poznałem przypadkowo jak w pewien weekend napisał na SF  gdzie będzie pływać. Na parkingu rozpoznałem Jego charakterystyczne auto i później  kapelusz 😁 które zamieszczał na forum, wiedziałem że jest na rzece. Reszta czysty spontan,zaskoczenie jak podczas przenoski przywitałem się opowiedziałem że wiem kto On jest 😁 w trakcie spływu spędziliśmy wspólną przerwę i kolega dał nam namiary na spływ na Łotwie który zrealizowaliśmy, trzy rzeki na kanadyjkach oczywiście 💪 kończąc wyprawkę spektakularnym wpłynięciem na Bałtyk . Dziękuję bardzo za tamtą podpowiedź i wiele innych relacji na forach kajakowych👍

Dzięki - ten moment spotkania był zaskakujący. Płynęliśmy w kilka osób i zatrzymaliśmy się przy kamiennym młynie aby przenieść kajaki. Po chwili z za młyna wyskoczył jakiś człowiek (Mikoski) z głośnym pytaniem "kto jest tym od kanadyjki". Przywitaliśmy się, byłem pozytywnie zaskoczony, moje towarzystwo jeszcze bardziej bo nie wiedzieli że płyną z tak ogólnie znaną osobą. 😃

Pozdrawiam.

• Haha 1

39 minut temu, mlodzio napisał:

- nie chciałbym się z canoe narzucać na forum narciarskim

- filmiki wkleiłem specjalnie abyś uwierzył w manewrowość

Jeżeli uważasz że moje informacje  są ciekawe dla ogółu to możesz je zamieścić w wątku.

Mając zgodę - zamieszczam! Trzeci film - naprawdę czad.

5 godzin temu, mlodzio napisał:
    •  

Tak, w Polsce zdecydowanie przeważają kajaki, u sąsiadów niekoniecznie, nie wiem z czego to wynika. Być może panuje jakiś niczym nie poparty stereotyp. Pierwszy raz wsiadłem do canoe ok. 20 lat temu, chciałem wypożyczyć na 5 dni coś dla 3 osób, zaproponowano mi kanadyjkę. Okazało się rozwiązaniem idealnym, szczególnie że płynąłem z dziećmi. 

Każdy rodzaj "kajaka" ma swoje plusy oraz minusy, nie chcę wartościować ani pisać o jakiejkolwiek przewadze jednego nad drugim, tym bardziej że wewnątrz jednej grupy jest wiele różnic przekładających się na właściwości nautyczne.

Najczęściej, z pełnym biwakowym ekwipunkiem, wybieram się na kilka dni - cechy które mnie przekonały do kanadyjki :

- siedzi się wyżej bo na ławeczce, można dowolnie zmieniać sposób siedzenia, - wysiada się z niezdrętwiałym i suchym tyłkiem, - z wiosła nie kapie do środka woda, - otwarty kadłub daje sporo możliwości przemieszczania, także ułatwia wkładanie i wyjmowanie bagaży. Wcześniej w kajaku doskwierał mi kręgosłup, bywało że łapały też skurcze mięśni nóg, itp.

- w dobie przewagi odpoczynku weekendowego i braku większych doświadczeń kajakowych, właściciele wypożyczalni sprzętu wiedzą że w kajaku nawet laik będzie wiosłował intuicyjnie i szybciej opanuje kontrolę kierunku. W canoe trzeba się tego nauczyć ale nie jest to ani trudne ani nie zabiera dużo czasu (1-2 godz). Moi koledzy kajakarze, po krótkim instruktarzu, w zasadzie od razu łapali o co chodzi.

Efektywność: Gdy ja raz zanurzam wiosło (pagaj) i robię 1 dłuższe pociągnięcie moi koledzy zanurzają wiosło 4 razy, - gdy ja wyjmuję wiosło z wody i prowadzę je tuż nad lustrem oni na przemian unoszą ramiona wysoko do góry, - ja mogę wiosłować bardzo cicho (wręcz bezgłośnie), nie wyjmuję wtedy wiosła z wody ale do przodu prowadzę je pod lustrem z równoczesnym sterowaniem. To ostatnie wymaga pewnej wprawy oraz wiosła z piórem o cienkich krawędziach.

Prędkość:  - przeważnie canoe jest trochę wolniejsze od kajaka ale nie jest to regułą.

Zwrotność: - canoe jest zwrotniejsze od kajaka, warunek: musi posiadać dno gładkie oraz rocker (brak kila, wzdłużne wyoblenie przekroju dna).

Bezpieczeństwo - chyba podobne jak w kajaku. W kajaku środek ciężkości układu jest bliższy wody, w canoe środek ciężkości układu wyżej więc w sytuacjach trudniejszych (progi, bystrza) zsuwamy/y się z siedziska i przyjmujemy pozycję klęku kucznego. 

Jak wiosłować tylko po jednej stronie ? - każde pociągnięcie kończy się pod wodą obróceniem pióra i fazą sterowania (odkładanie skiby).

Należy pamiętać że pierwotnie canoe budowano do wypraw na polowania oraz transportu ludzi i bagaży, więc jako maksymalnie uniwersalne.

W Polsce oferta handlowa oparta jest wyłącznie na imporcie i nierzadko zamówieniach. W przypadku chęci kupna najlepiej popływać różnymi wyrobami aby przekonać się czego unikać. Tak było w moim przypadku, wiedziałem czego nie chcę, szukałem niespiesznie czegoś używanego ale konkretnego. Tanio znalazłem jedyny udany wyrób polski (już nieprodukowany) bo jego właściciel nie umiał na nim pływać. Do pływania 1 osobowego niedawno kupiłem drugie canoe (handmade), jest niewiele mniejsze ale za to 2 razy lżejsze. 

Niżej kilka filmików obrazujących możliwości oraz technikę pływania. Mam nadzieję że choć trochę wyjaśniłem, w razie czego pytaj -pozdrawiam.

Edytowane przez Wujot2