cappo Napisano 14 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2025 Jak dla mnie kask powinnen być obowiązkowy, ale https://snowbrains.com/swiss-study-finds-not-a-single-commercial-helmet-protects-at-real-world-speedsi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2025 Cześć Jak dla mnie powinny zostać wprowadzone "narciarskie prawo jazdy" - rozszerzenie książeczki narciarza -i tylko po zaliczeniu szczegółowego egzaminu z elementów zachowania bezpieczeństwa biernego i czynnego oraz techniki narciarskiej można by było kupić karnet. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2025 1 godzinę temu, cappo napisał: Jak dla mnie kask powinnen być obowiązkowy i protektory na ramiona, plecy, dupę i jaja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 14 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2025 (edytowane) Znaczy wychodzi na to, że mnie kask jakoś ochroni, bo niezwykle rzadko przekraczam 20 km/h na stoku … może trzeba by dostosować prędkość do możliwości ochrony kasków? I ustawić ograniczenia prędkości? I łoić mandaty? Złośliwa jestem, przepraszam 😁 A tymczasem Tadeusz zakłada Ruch Obrony Czapek 😉 Edytowane 14 Grudnia 2025 przez .Beata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 14 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2025 2 godziny temu, .Beata. napisał: Znaczy wychodzi na to, że mnie kask jakoś ochroni, bo niezwykle rzadko przekraczam 20 km/h na stoku … może trzeba by dostosować prędkość do możliwości ochrony kasków? I ustawić ograniczenia prędkości? I łoić mandaty? Złośliwa jestem, przepraszam 😁 A tymczasem Tadeusz zakłada Ruch Obrony Czapek 😉 Wychodzi na to że powinnaś obowiązkowo używać zółwia, bo to że ktoś wjedzie Ci w plecy jest bardzo prawdopodobne. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 15 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2025 (edytowane) 7 godzin temu, .Beata. napisał: Znaczy wychodzi na to, że mnie kask jakoś ochroni, bo niezwykle rzadko przekraczam 20 km/h na stoku … może trzeba by dostosować prędkość do możliwości ochrony kasków? I ustawić ograniczenia prędkości? I łoić mandaty? Złośliwa jestem, przepraszam 😁 A tymczasem Tadeusz zakłada Ruch Obrony Czapek 😉 I bardzo dobrze. Wyznawcy sami ponoszą koszty leczenia urazów głowy. Dobry krok. PS chyba, że warunkiem przyjęcia jest bycie po urazie, to by zresztą wiele tłumaczyło, przepraszam, ale złośliwy jestem;-) to jest właśnie ta różnica, jedno to prywatne zdanie, stosowane do samego siebie, drugie to promowanie takich postaw. Guru się nie myli. Edytowane 15 Grudnia 2025 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 15 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2025 8 godzin temu, Jan napisał: i protektory na ramiona, plecy, dupę i jaja Trzeba mieć jaja. I nie być dupą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 15 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2025 13 godzin temu, star napisał: Trzeba mieć jaja. I nie być dupą. Roman Bratny !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2025 23 godziny temu, .Beata. napisał: Znaczy wychodzi na to, że mnie kask jakoś ochroni, bo niezwykle rzadko przekraczam 20 km/h na stoku … może trzeba by dostosować prędkość do możliwości ochrony kasków? I ustawić ograniczenia prędkości? I łoić mandaty? Złośliwa jestem, przepraszam 😁 A tymczasem Tadeusz zakłada Ruch Obrony Czapek 😉 Czy jest jakaś oficjalna strona tego przedsięwzięcia? Proszę o kontakt. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2025 https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/niemiecki-turysta-zginal-w-osrodku-narciarskim-spadl-z-70-m/nwcb7xg,07640b54 pisza ze Niemiec spadł z krzesełka na wysokości 70! m. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 21 Grudnia 2025 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2025 Godzinę temu, grimson napisał: https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/niemiecki-turysta-zginal-w-osrodku-narciarskim-spadl-z-70-m/nwcb7xg,07640b54 pisza ze Niemiec spadł z krzesełka na wysokości 70! m. sam sobie winien - kto to jedzie na narty do Czarnogóry i w dodatku gminy Zabijak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano wczoraj o 22:07 Udostępnij Napisano wczoraj o 22:07 W dniu 14.12.2025 o 21:48, Jan napisał: i protektory na ramiona, plecy, dupę i jaja Trzeba mieć jaja. I nie być dupą. a propos https://www.instagram.com/reel/DTQGFfcDEz6/?igsh=MXcydXVjN2l6bjNlNA== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacek Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu On 12/14/2025 at 10:09 PM, .Beata. said: Znaczy wychodzi na to, że mnie kask jakoś ochroni, bo niezwykle rzadko przekraczam 20 km/h na stoku A to nie jest tak że chodzi o uderzenie z prędkością 20km w ścianę? Bo to trochę zmienia sprawę, nawet przy szybszej jeździe w zależności jak się upada i w co uderza predkość może być mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacek Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowane) On 12/15/2025 at 5:48 AM, star said: Trzeba mieć jaja. I nie być dupą. Ale ile, skoro przy nieszczęśliwym uderzeniu można część stracić? 😄 Edytowane 7 godzin temu przez Bacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 24 minuty temu, Bacek napisał: A to nie jest tak że chodzi o uderzenie z prędkością 20km w ścianę? Bo to trochę zmienia sprawę, nawet przy szybszej jeździe w zależności jak się upada i w co uderza predkość może być mniejsza. o rety, myślałam, że temat ucichł... a co to zmienia? jeździsz dwudziestką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacek Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowane) 18 minutes ago, .Beata. said: o rety, myślałam, że temat ucichł... a co to zmienia? jeździsz dwudziestką? Pewnie i wolniej i szybciej, nie mam pojęcia licznika mi jeszcze nie zamontowali. Zmienia to że jazda z 40 nie musi oznaczać uderzenia głową z prędkością 40 ale równie dobrze 5,10,15,20,30,40. Edytowane 7 godzin temu przez Bacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 19 minut temu, Bacek napisał: Pewnie i wolniej i szybciej, nie mam pojęcia licznika mi jeszcze nie zamontowali. Zmienia to że jazda z 40 nie musi oznaczać uderzenia głową z prędkością 40 ale równie dobrze 5,10,15,20,30,40. Bacusiu Drogi, no może ja tępa siwa blondi jestem i choć z fizyki kompletną nogą nie byłam, to postanowiłam jednak zapytać interneta: z jaką prędkością uderza głowa narciarza jadącego z prędkością 40 km/h podczas zderzenia z innym narciarzem ( inny narciarz będzie bardziej miękki i elastyczny i odbierze energię) i teraz są dwa wyjścia - albo jeździsz sobie jakąś prędkością i jak ta prędkość spadnie to wtedy wbijasz w innego narciarza , przy czym musiałbyś ocenić na oko prędkość swojego celu lub informujesz innych narciarzy, że jedziesz już poniżej krytycznego przeciążenia dla kasku i można w Ciebie strzelać 😉 - albo jeździsz bez głowy 😉 Masz inną teorię? 😉🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu No mamy taką inna teorię że nie zawsze narciarz zderza się z innym narciarzem albo słupem albo ściana przed nim. Raczej częstsze są wywrotki i przydzwonienie głową w stok. A nawet jak dwaj narciarze się zdecydować za to nie zawsze głową cały impet przyjmuje. Nawet jak ta głową tyle leci do przodu z prędkością 40km/h to żeby się zatrzymać cześć tego przyjmie kregosłup w sprzyjających/niesprzyjających warunkach.. Nie mówimy o drewnianych wystruganych lalkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek. Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) Ja też byłem szalony i teraz też to kocham... ten szum w uszach i te przeciążenia co wgniatają w śnieg.... łał ale zjazdy na max carvingu i max prędkością to 1 może 2 raz z rana jak stok jest pusty. Jazda z dużą szybkością przy zatłoczonym stoku to jak zjazd na żlebach przy 3 i jeszcze bez plecaka antywłamaniowego ☝️ Jazdy bez kasku nawet sobie nie wyobrażam. Choć mam znajomych co nawet na żleby idą w czapkach 🤦 dla mnie szczyt głupoty! Ja na stoku nie boje się, że wjadę w kogoś tylko tego, że jakiś poj...b wjedzie we mnie. A tych co wszystko mają oprócz umiejętności jest niestety na stokach coraz więcej 🤷 Edytowane 4 godziny temu przez Jasiek. Literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTT Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Godzinę temu, Jasiek. napisał: Ja na stoku nie boje się, że wjadę w kogoś tylko tego, że jakiś poj...b wjedzie we mnie. A tych co wszystko mają oprócz umiejętności jest niestety na stokach coraz więcej 🤷 Święto prowda i tylko tyle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi