Skocz do zawartości

rower :)

jark

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Spiochu napisał:

Myslalem, ze uczciwosc to cos normalnego. 

Przecież napisałem, że tak się kreujesz, a jak jest naprawdę to nie mam pojęcia, nie znam cię, ale doświadczenie życiowe nauczyło mnie, że im ktoś głośniej krzyczy o wartościach czy zasadach, to tym bardziej ma je w głębokim poważaniu.

• Like 2

8 minut temu, kordiankw napisał:

Przecież napisałem, że tak się kreujesz, a jak jest naprawdę to nie mam pojęcia, nie znam cię, ale doświadczenie życiowe nauczyło mnie, że im ktoś głośniej krzyczy o wartościach czy zasadach, to tym bardziej ma je w głębokim poważaniu.

Nie odnajduje sie w oszukiwaniu ,ale nie musisz wierzyc. W powazaniu mam za to czesc przepisow drogowych, wiec idealem tez nie jestem.

Godzinę temu, kordiankw napisał:

Napisz coś więcej, strasznie urzekła mnie twoja historia.

Kopnie ja w dupę jak tylko wspomni że chce dzieci bo kasa jest na zabawki nie na dzieciory. Była forumowiczka mogłaby coś o tym powiedzieć.

Edytowane przez Mikoski
  • Haha 1

W dniu 18.06.2026 o 15:25, MarioJ napisał:

Nie do końca. Jakość przenosi się do manufaktur. Akurat orientuję się w rynku kawowym. W tej branży są producenci masowi jak Phillips czy Siemens. A jest gro producentów o mniejszej skali którzy robią ekspresy i młynki solidne na długie lata. Ale za lepsze materiały trzeba zapłacić więcej. Np. firma Eureka (zatrudnia obecnie od 51 do 200 pracowników).

Pewnie w rowerach też są manufaktury, którzy składają na najlepszych komponentach.

Cześć

Nie wiem jak jest z kawą - oj... daleko mi do smakosza kawy, właściwie czegokolwiek ale...

Manufaktury, wyrób ręczny, hodowla naturalna, podejście ekologiczne w produkcji itd. to po prostu obecnie modne nośne hasła, na które lecą jak muchy na lep duże grupy konsumentów, zazwyczaj nie mających pojęcia o co tak naprawdę chodzi. Troszkę zacząłem orientować się w rynku piwnym i wszystkim zajadłym miłośnikom kraftów serdecznie gratuluję. 🙂

W rowerach sporo elementów to technologia i skomplikowana mechanika precyzyjna. Tutaj manufaktura nie ma szans ale już - tak jak piszesz - składanie pod wymiar z gotowych elementów to manufakturowa nisza, która się rozrasta ale i jest bardzo niestabilna. Sam znam parę firm, które coś tam robiły ale już nie robią albo się sprzedały zmieniając charakter, weźmy takie Rondo... choć może to inny kaliber.

Pozdro